Jump to content

Maja Mlakic

Члан
 • Број садржаја

  4
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  Maja Mlakic је реаговао/ла на Deni72 у Proklinjanje   
  Hvala,shvaticu ovo kao kompliment,ali ja bi vise voleo da mi je zivot bio dosadan,ono skola,studije,zena,deca....a kod mene romani,trileri,avanture,drame,hororo sHa_sarcasticlol
 2. Волим
  Maja Mlakic је реаговао/ла на brana у Брак између православаца и иноверних   
  Онда то није брак са црквеним завјетима, већ је заједница двоје људи.
  Искрено речено мене би страшно болило да живим са неким кога Православље не занима.
  А исто тако да живим са неким а истовремено ме његова вера не занима.
  Вера је оно најдубље у човјеку, његова душа и срж његовог бића.
 3. Волим
  Maja Mlakic је реаговао/ла на Дејан у Брак између православаца и иноверних   
  Misli se na to da su mladenci Hrišćani , koji su uvek prisutni u Liturgiji, da im je ceo život liturgija
  Dakle da nisu ljudi koji veru doživljavaju kao tradicijsko nasledje, već kao smisao života
 4. Волим
  Maja Mlakic је реаговао/ла на Megidon у Брак између православаца и иноверних   
  Ево и правила:
   
  V  МЕШОВИТИ БРАК
   
  § 115
  Брак између православног лица и лица друге вероисповести може се склопити само под овим условима:
  1)    лице друге вероисповести мора пре ступања у брак потписати писмену изјаву пред надлежним парохом православног лица, у присутности два сведока, да неће свога будућег брачног друга православне вере одвраћати од православног исповедања вере, ни покушавати да га ма којим начином наведе да пређе у другу веру; да неће сметати православном лицу у вршењу његових верских дужности и чувању православних црквених обреда и обичаја;
  2)    лице друге вероисповести мора се пред надлежним парохом и два сведока, писменом изјавом, нарочито обавезати да ће своју децу из тога брака крштавати и васпитавати у православној вери;
  3)    православно лице, које жели ступити у брак с лицем друге вероисповести, има пред надлежним парохом свечано обећати да ће стално, лепим начином, настојати да свога будућег друга приволи православној вери;
  4)    брак православног лица са лицем друге вероисповести мора се склопити у православном храму, од православног свештеника и по православном обреду.
  Изјаву неправославног лица, означену у тачкама првој и другој овога параграфа, потписују и присутни сведоци пред надлежним парохом.
   
  § 116
  Православно лице не може склопити брак са оним лицем чији је брак био разведен због његова отпадништва од православне вере (§ 107).
   
  § 117
  Надлежни парох неће извршити склапање мешовитог брака пре него што се савесно не увери да лице друге вероисповести пружа довољно јемства да ће све обавезе из § 115 тачно испуњавати.
  На основу извештаја надлежног пароха да овако јемство за склапање мешовитог брака постоји, брак се може склопити само ако надлежни Архијереј за то да разрешење и благослов.
   
  § 118
  По извршеном склапању брака има надлежни парох стално водити нарочиту бригу о верском и моралном владању брачних другова из мешовитог брака, старати се да се све обавезе из § 115 тачно испуњавају и, чим примети ма какво пренебрегавање ових обавеза, предузети мере да се спречи њихово изигравање, а, по потреби, покренути против кривог лица и поступак за црквену кривицу.
   
  § 119
  За мешовити брак, склопљен у православној Цркви на подручју Српске православне Патријаршије, или међу држављанима Југославије, меродавни су искључиво прописи ових Правила.
   
  § 120
  Деца из мешовитог брака, склопљеног у православној Цркви (§ 115 т. 2), могу се крстити само у православној вери.
   
  § 121
  Деца из мешовитог брака, ма брак био склопљен и од верских претставника друге вероисповести, морају се крстити у православној вери, ако је један од родитеља православне вере.
  Противан уговор родитеља о крштењу деце нема никакве важности за православну Цркву.
   
  § 122
  Ако једно брачно лице из мешовитог брака припада православној вери, надлежни су за решавање питања о ваљаности, поништењу или разводу тога брака искључиво павославни Црквени судови, по својим прописима.
  Одлуке православне Црквене власти меродавне су за оба брачна лица из мешовитог брака.
   
  § 123
  Ако је мешовити брак, у којем је једно лице православно, био склопљен од претставника друге вероисповести, а друго лице неће да пређе у православну веру, има се такав мешовити брак, по тражењу православног брачног лица, његова заступника по закону или по службеној дужности, поништити због брачне сметње из § 13 т. 8.
  Ако лице друге вероисповести, чији брак је по ставу првом овога параграфа био поништен, касније пређе у православну веру и споразумно са својим брачним другом одлучи да успостави брачну везу, извршиће се међу овим лицима ново склапање брака по општим прописима за склапање брака у православној Цркви.
 5. Волим
  Maja Mlakic got a reaction from ines in Брак између православаца и иноверних   
  Blagoslovljana braco i sestre molim za pomoc.
  Naime ja sam Srpkinja krstena u pravoslavnoj crkvi udala sam se za coveka koi je Katolicke vero ispovesti.Ja koja postuje kako svoju tako i tudju veru imam pitanje.Da li bi uvredila svoju veru ako bih se vencala u katolickoj crkvi ili da li bi moj muz na neki nacin uvredio svoju veru ako bih se vencali u pravoslavnoj crkvu?U nasoj kuci praznujemo praznike i po julijanskom i po gligorijanskom kalendaru.Da li je to ispravno?Nase verovanje je da je bog jedan koja god vera da je u pitanju. Hvala u napred braco i sestre Bog vas blagoslovio
×
×
 • Креирај ново...