Jump to content

DiKa

Члан
 • Број садржаја

  14
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

DiKa's Achievements

Тек дошaо/ла

Тек дошaо/ла (1/9)

14

Форумска репутација

 1. Прво, не бих рекла да је Бог немоћан, већ бих се сложила са тим да не жели да ремети слободну вољу појединца. Друго, питање је колико је човек који је огрезао у гресима и истрајава у непокајању, заправо слободан. Овде се онда јавља питање божјег промисла, односно божјег допуштења. Рекла бих да опет све упућује на љубав и силу која из ње проистиче. Да би се молио за некога, треба да га волиш. Можда Бог зарад љубави, трпљења и страдања ближњег, с једне стране спашава страдалог кроз молитву тог ближњег, а с друге стране укрепљује ближњег у вери, нади и љубави.
 2. Прочитаћу, погледаћу. Хвала. Него, што не рекосте да се још негде дискутовало о овоме, да не дуплирамо тему?
 3. Pa da ja onda čitav život to nosim na duši?! Mislim na zatvaranje foruma. Tek došla, a zatvorila forum. Još da sam neki insajder, pa hajde, nego sam čovek (žena) iz crkve. Šalu na stranu, može sve ovo lepo da se kaže, nema potrebe za nerviranjem i etiketiranjem.
 4. Ćuti bre, sa' će opet da te prozivaju. Morala sam malo da se našalim.
 5. Видим да се ово захуктава, па бих да додам да је најбоље да свако појасни своје тезе, да се неко не би збунио. :.mislise.
 6. Мени је увек интересантно да чујем (прочитам) више размишљања, колико год она опречна била. Једино што ову преписку прати и мој пријатељ који ми је ово питање поставио, па њему (као ни мени) неће бити јасна ова Дејанова прича. Замолила бих Дејана за детаљније објашњење.
 7. Ништа онда, враћам се на форум кад упишем Теолошки факултет.
 8. Нисам у току са том причом. Може појашњење?
 9. Знам да су многе ствари просто необјашњиве и мирим се са тим. Али опет, оно што се може објаснити, треба да се објасни, колико нам је то могуће. Ово што сте рекли, да Бог "није желео" да тако буде... Ту сам застала и размишљам. Сигурно да није желео, али је вероватно допустио (разлика између воље, промисла и божјег допуштења). А опет, кад помислим - зашто је допустио, враћам се на ону прву реченицу, а то је - да су неке ствари необјашњиве и да можда, попут оног Циге из вица "не морам ни ја баш све да знам".
 10. Опет, пише и да су Адам и Ева живели мнооого дуже од тренутног просечног животног века и да су се множили и имали још деце. Али опет, све и да је та жена била нека од његових сестара, што би живела одвојено од породице... Ах, те логичке зачкољице... Кад почну да се комешају у глави, настаје ситуација као на мом "аватару".
 11. Па добро, рачунам, овде има доста теолога, па ће се већ неко наћи да појасни. Не волим да дајем половичне одговоре, па сам зато одлучила да потражим помоћ.
 12. Драги форумаши, Желела бих да поставим једно питање које ми је у последњих неколико месеци поставило неколико неверујућих особа. Искрено, нисам знала да дам прецизан одговор, а нисам га ни добила од свештеника које сам питала. У међувремену сам схватила да је то често постављано питање, али нисам нашла одговор на њега. Питање је: Ако је Господ створио Адама и Еву и ако су они после пада рађали децу на познат нам начин, да ли је и зашто потоње човечанство настајало из инцеста? По логици, вероватно јесте. Волела бих да чујем одговор теолога. Хвала!
×
×
 • Креирај ново...