Jump to content

Petar-M

Члан
 • Content Count

  103
 • Joined

 • Last visited


Reputation Activity

 1. Свиђа ми се
  Petar-M got a reaction from Bojan* in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Извини али ако не легнеш са својим мужем у постељу, Богу не дајеш могућност да дарује нови живот. Мислим, Бог може и од камења створити децу Аврамову али ипак нам је дао заповест да се рађамо и множимо и тога се држи. А да ли ће се дете родити или не, то наравно Он одлучује. 
   
  Прошетај се по градовима, па погледај, сви кафићи пуни, паркинзи пуни, сваки стан по двоје или троје кола, почели људи по парковима да паркирају, фрижидери пуни, па се храна још и баца, иде се на летовање, Црна Гора је већ превазиђена, сада Грчка, Италија и Шпанија доминирају лепо се облачимо, по неколико модела патика, ципела, те ове за тренинг, те ове за излазак, ове за посао, јакне у разним бојама не би ли могли све да уклапамо, да не причам о осталој гардероби.  Педикири, маникири, фризерај у разним егзибицијама, тренинзи два до три пута недељно у теретанама, јоге, пилатеси, зумбе и остале фитнес варијанте, масаже бар једном месечно, а често и више пута у месецу. И да не набрајам даље, а могао бих још много тога. А ово велики део нашег становништва испуњава ако не све, онда бар нешто од овога. Али чак и да није велики део, ајде нека је и мањи, нека они бар испуне ово о чему причам. Или нека се једна жена или мушкарац који не живи ништа од овога, одрекне цигара и нека роди једно више бар. Па ту жртву би Бог наградио са једним дивним чељадетом које би сигуран сам израсло у великог човека, а тој мајци би дао утеху, радост, а у будућем животу венац мученички. Само зато што се одрекла тог задовољства. Толико је Господ милостив. Има сиромаштине, не кажем. Са њима се саосећамо и њима би требало да будемо на помоћи. Да ли смо некада питали неког који претура по контејнерима да ли му треба нешто новца или нешто од ствари које имамо на претек ? Да ли питамо комшије које знамо да су немоћни, треба ли им нека помоћ ? Можда само да попричамо са неким и да га саслушамо. То нама данас фали. Није проблем данас што смо ми свесни да има боље а ми то не можемо да имамо, већ што ни са то мало нисмо задовољни (опет не мислим на оне који грцају за хлеб). Ми смо богата земља која има мале плате, то је тачно. Каква нам је земља дата, плата нам не би требала бити мања од хиљаду евра. А што је то тако, то је друга тема. Углавном треба се загледати у себе и биће нам јасно.
   
  Ово сам убацио, чисто да и њих не изоставим али скупа вина се не пију само по ресторанима, имамо их ми у својим домовима када их платимо мало јефтиније у неком маркету, а путовања по европи колико видим и нису неки луксуз, с обзиром да агенције имају брдо посла. 
  На крају крајева, нека свако ради по својој слободној вољи, да не би више дужили. Треба нешто и радити 
 2. Свиђа ми се
  Petar-M got a reaction from Bojan* in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Е па видиш, због те муке и жртве, ми смо рођени и хвала Богу живи смо, а због овог другог, нажалост, многи неће бити рођени, нити имати могућност да живе.
   
  Само полако и без нервозе. Не говорим ја о онима који састављају крај са крајем. Они нису проблем. Они када би рекли да неће да рађају због немогућности издржавања, разумео бих, па чак и подржао али већина таквих има више деце него ови које сам ја набројао. Ја све време причам о овим другима, а таквих је у мом окружењу и у Београду, а верујем и у осталим градовима, много. Такви највише и кукају и траже изговоре због своје себичности и потребе за конфором.. Ови који немају, ћуте и боре се и нелимитирају децу на једно-двоје. Бар већина, пошто видим да се овде увек нађе неки пример од изузетака, па се то ставља као правило. 
 3. Свиђа ми се
  Petar-M got a reaction from Bojan* in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Хвала ти на свим овим примерима. Дивим се тим људима у каквом су сиромаштву живели, а рађали толико деце. Док ћемо данас пре пушити две пакле цигара, седети по кафићима, хранити се по ресторанима, ићи у теретану, на масажу, облачити се у по скупим битицима, пунити фрижидере свим и свачим, пити добра вина, путовати по свету али никако нећемо рађати децу. За то се нема. Али хвала Богу има дивних примера и дан данас на које можемо да се угледамо ако хоћемо. Онај ко неће, нека живи у својим рачуницама. И то је поштено.
 4. Свиђа ми се
  Petar-M reacted to Иван Ц. in Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  @Драшко Поштовани Драшко,
  Потпуно те разумем и свакако ценим твоје мишљење. Наравно, оно сда неће утицати на промену одлука, јер како си и сам рекао, ниси ствари сагледао до краја. Ситуација је таква да ја ствари сагледавам до краја и прихватам на себе да донесем суд о некој ситуацији са простором да погрешим у процени.
  Везано за конкретне случајеве, сагледао сам ситуацију до краја, тако да верујем да су одлуке праве. То показују и критике на мој рачун, ови минуси и вређања којекуде... Надам се да се не слажеш са тим да свештеника треба називати павијаном, г...ом, комплексашем итд... па и да сам најгори? Да није лепо женске администраторе вређати, лично прозивати, стављати их у не знам какве контексте?
  Е, ако се слажеш са мном да то није у реду и да то нема никакве везе са "здравом тензијом", а нарочито здрава тензија не може да буде најниже вређање клира СПЦ, онда ћемо се разумети.
  Ако се, пак, не разумемо у томе, не вреди даље да причамо...
  Обећао сам да ћу мојим доласком средити стање, вратити Поуке на прави пут, и то ће представљати процес који ће да потраје неко време. Нећу ни милиметар од тога одустати. Нећу дозволити да било ко вређа мој админ-тим, који су испред свега моји пријатељи.
   
  И један и други форумаш могу да пишу (Владан за десет дана, Ђуровић може увек уз одобравање порука админ-тима, јер нећемо дозволити да све што њему падне на ум овде пролази), тако да је све на свом месту, за онога ко схвати на прави начин.
   
   
 5. Свиђа ми се
  Petar-M reacted to АлександраВ in Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  Била сам одсутна неко време и нисам у току дешавања последњих месеци.... али да је сајт упао у кризу, и то велику, и то не само у последње време и само због новобанованиних чланова, и то не само на основу (не)делања и писања чланова него буквално свих који су овде присутни (или су били присутни) укључујући и уређиваче, то је потпуно јасно свима. Неко је више допринео томе али је сам отишао или се извукао, неко је допринео мање, па је налетео на мину... Заиста би било лепо да Поуке буду оно што, чини ми се, сви желимо (добронамерно и позитивно), али оно што је изнад свега и пре свега то је чињеница да ми не умемо да комуницирамо. Не умемо да активно слушамо саговорника. Пројектујемо се, процењујемо личност саговорника и улазимо у анализирање намере, уместо да се бавимо написаним, тј. поруком. Ово се односи и на чланове и на уређиваче. Друго, поштовање изискује нечију доследност. Потребно је време за тај процес. Нарочито ако су се одиграле ствари које су очигледно биле недоследне, и према различитим критеријумима дате "једнакима". Много тога се многима не допада, али свако са собом треба да буде начисто шта ради, говори и које су му намере, и коме и како ће даровати своје мисли пренесене у комуникациони канал, а напослетку и своје време. Много тога ми се не допада, али нећу да пишем о томе из најједноставнијег разлога, а то је што нисам заинтересована да се даље и дубље тиме бавим. Ипак, оно што ми је заиста засметало, то су речи да чланови долазе и одлазе и да то није битно. Е па, битно је. Нико не улази у празну кућу, осим ако је не купи или нема намеру да је сруши или је бескућник. А ако је људи долазе и одлазе, онда је то железничка станица у којој се задржава само онај који мора. Људи чине места, иначе места без њих постају само историјски појам.
  Ето, у нади да ћемо научити да комуницирамо, све вас поздрављам.
 6. Свиђа ми се
  Petar-M got a reaction from Ćiriličar in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Извини али ако не легнеш са својим мужем у постељу, Богу не дајеш могућност да дарује нови живот. Мислим, Бог може и од камења створити децу Аврамову али ипак нам је дао заповест да се рађамо и множимо и тога се држи. А да ли ће се дете родити или не, то наравно Он одлучује. 
   
  Прошетај се по градовима, па погледај, сви кафићи пуни, паркинзи пуни, сваки стан по двоје или троје кола, почели људи по парковима да паркирају, фрижидери пуни, па се храна још и баца, иде се на летовање, Црна Гора је већ превазиђена, сада Грчка, Италија и Шпанија доминирају лепо се облачимо, по неколико модела патика, ципела, те ове за тренинг, те ове за излазак, ове за посао, јакне у разним бојама не би ли могли све да уклапамо, да не причам о осталој гардероби.  Педикири, маникири, фризерај у разним егзибицијама, тренинзи два до три пута недељно у теретанама, јоге, пилатеси, зумбе и остале фитнес варијанте, масаже бар једном месечно, а често и више пута у месецу. И да не набрајам даље, а могао бих још много тога. А ово велики део нашег становништва испуњава ако не све, онда бар нешто од овога. Али чак и да није велики део, ајде нека је и мањи, нека они бар испуне ово о чему причам. Или нека се једна жена или мушкарац који не живи ништа од овога, одрекне цигара и нека роди једно више бар. Па ту жртву би Бог наградио са једним дивним чељадетом које би сигуран сам израсло у великог човека, а тој мајци би дао утеху, радост, а у будућем животу венац мученички. Само зато што се одрекла тог задовољства. Толико је Господ милостив. Има сиромаштине, не кажем. Са њима се саосећамо и њима би требало да будемо на помоћи. Да ли смо некада питали неког који претура по контејнерима да ли му треба нешто новца или нешто од ствари које имамо на претек ? Да ли питамо комшије које знамо да су немоћни, треба ли им нека помоћ ? Можда само да попричамо са неким и да га саслушамо. То нама данас фали. Није проблем данас што смо ми свесни да има боље а ми то не можемо да имамо, већ што ни са то мало нисмо задовољни (опет не мислим на оне који грцају за хлеб). Ми смо богата земља која има мале плате, то је тачно. Каква нам је земља дата, плата нам не би требала бити мања од хиљаду евра. А што је то тако, то је друга тема. Углавном треба се загледати у себе и биће нам јасно.
   
  Ово сам убацио, чисто да и њих не изоставим али скупа вина се не пију само по ресторанима, имамо их ми у својим домовима када их платимо мало јефтиније у неком маркету, а путовања по европи колико видим и нису неки луксуз, с обзиром да агенције имају брдо посла. 
  На крају крајева, нека свако ради по својој слободној вољи, да не би више дужили. Треба нешто и радити 
 7. Хахаха
  Petar-M reacted to Juanito in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Сви ми то пратимо, само не говоримо о томе. Веома важна вештина за преживљавање...
 8. Волим
  Petar-M reacted to Плаво Небо in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Јесте, узвишен је чин. Бог га је благословио браком и да на тај начин долази не само до духовне већ и до потпуне телесне блискости мужа и жене. До јачања њихове љубави. А колико знам, пошто заврших и средњу медицинску школу, жена је у току једног месеца само 4 или 5 дана у стању када може њена јајна ћелија да се оплоди. Ето, Бог је то лепо уредио и за оне који не могу да се суздржавају. Али, ако ни тих пар дана не могу да се суздрже.. А контрацепција није сигурно благословена од стране Цркве јер би Црква у супротном противуречила Божјој Заповести:  ''И благослови их Бог, и рече им Бог: рађајте се и множите се, и напуните земљу..''. А то да би се онда рађало по 10 и више деце, то је само изговор, јер, понављам, жена је у току једног месеца само 4 или 5 дана у стању када може њена јајна ћелија да се оплоди. Дакле, мушкарци, ако довољно волите своје жене онда треба да знате и када су њени менструални циклуси, а не да вам она о томе говори. Бог је човеку дао мозак да мисли главом, а не ''оном ствари''.
 9. Свиђа ми се
 10. Свиђа ми се
 11. Свиђа ми се
  Petar-M reacted to Плаво Небо in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  И у Црквеном брачном праву пише да насилно спречавање зачећа није дозвољено. Е сад, ко не жели да живи по Црквеном устројству, на то га нико не тера, тј присиљава.
 12. Свиђа ми се
  Petar-M got a reaction from Плаво Небо in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Таквог су става многи наши пастири. А свакако нисам чуо ни код једног који то одобрава. 
 13. Хахаха
  Petar-M reacted to Иванушка987 in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Од секса дођосмо на степене трпљење у браку... 😂😂😂😂 Иде нам... 😂 Вози Мишко..  
 14. Свиђа ми се
  Petar-M reacted to Иванушка987 in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Али пази, то је диван отац. Имала је опцију да трпи или да оде и одведе децу и после шта јој Бог да. Али с обзиром да је знала његив карактер ,,мачо-мена" и да га сама бирала, изабрала је да трпи Бога ради... И здрава је разумом. Мени то није жалосно, мени је то за дивљење. Жалосно ми је када видим жене које своје ,,ја" гурају испред породице и деце...Ненен... Најлакше је отићи и направити емоционално нестабилну породицу, али ако имаш Христа као помочника, молиш се, па да видиш када дође благодат- њен муж се променио... Али све је ствар вере и слободне воље. Мада вера помера гранце и зидине и руши нереално... У Господу је све могуће, ономе ко верује, а то је поента. Али ко искрено верује. Ако није искрено,нека се не упушта претерано, губи битку..
 15. Волим
  Petar-M reacted to Иванушка987 in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Па, то је идеално када влада договор. Међутим, знам и брак где се жена удала за човека који је постао.. Хм.. Дакле, има могућност развода, али ту су деца... итд.. И онда је она схватила да је то ,,послушање" и Бога ради трпи ствари које реално не би ниједна трпела, са надом на спасење... За опорштење грехова... Мужа каже уради ово, уради оно (лош му карактер) она ћутке слуша, а образована је, каже- сама сам г бирала, нећу сада деци оца да узимам... Велика жена, великааа.... Због њене жртве Господ је послао велико благослов на њену кућу и децу... Супруг је полако почео да се мења, али то су биле годдинннее трпљења... Она то не види као жртву,,да се рсзумемо,већ гледа на то да је сама све заслужила... Како она каже са смирењем- Бог ми је њега дао зарад мојих грехова. Ја не знам да ли бих тако могла, али њу када видим, схватам да сам нула од Хришћанке. А, то Хришћанство на делу,а не ова наклапања данашњице. Идеално је када постоји договор, знам и такве случајеве, али изгледа сваком по карактеру. Битно је само терпеније Бога ради, ако смо Хришћани...
 16. Свиђа ми се
  Petar-M got a reaction from Благовесник in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  И хоће им бити опроштено. Али ако са Богом правиш рачуницу, од тог посла нема ништа. А када је разбојник у питању, он је тек на крсту познао Христа, тако да његов труд пре тога није ни био за очекивати. 
 17. Хахаха
  Petar-M got a reaction from Bojan* in "Pravoslavna-Crkvena-Pobožna" devojka/žena?   
  Ај што се овде не зна, него не зна се ни у реалном животу 😂😂😂
 18. Хахаха
  Petar-M got a reaction from Bojan* in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Какав ли је тек био првобитни текст ? 😉
 19. Свиђа ми се
  Petar-M got a reaction from Bojan* in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Па праве ако свби кажу: сада ћу мало да блудничим јер ми је тако лепо, па ћу се касније покајати и Бог ћеми опростити. А то да смо слаби, слаби смо, само нас то не спречава да се трудимо колико смо у могућности. Што ти кажеш, неко може више, неко мање, а неко ништа. Само и то ништа нека не буде без труда 
 20. Свиђа ми се
  Petar-M got a reaction from Bojan* in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  И хоће им бити опроштено. Али ако са Богом правиш рачуницу, од тог посла нема ништа. А када је разбојник у питању, он је тек на крсту познао Христа, тако да његов труд пре тога није ни био за очекивати. 
 21. Свиђа ми се
  Petar-M got a reaction from Bojan* in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Смисао секса јесте пре свега и на првом месту размножавање. Бог нам је дао тај најјачи нагон да би могли да испуњавамо ту заповест "рађајте се и множите се и напуните земљу" и ако ми то спречавамо, директно кршимо ту Божију заповест и не можемо себе правдати тако што тиме показујемо тзв. љубав према своме супружнику. То је као да кажеш, оправдано је да другоме чиним зло, како би могао да искажем љубав према својој вољеној. А љубав се не исказује кроз секс јер то представља обострано задовољство, већ се исказује спремношћу на жртву, где жртвујеш себе, своје жеље, своју вољу зарад другог. Е ту се показује права љубав.  
 22. Хахаха
  Petar-M got a reaction from Silvija in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Какав ли је тек био првобитни текст ? 😉
 23. Свиђа ми се
  Petar-M reacted to Иванушка987 in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Написах одг на ово, али ми се обриса (врв да смањим мало доживљај 😂, па ћу краће). Покајање јесте радовање, али је истовремено и бол и то огромна. Ако се покајемо, истински, стиже нас бол реципрочна греху. Проблем са гресима јесте та што греси умртмљују душу за Христа, па као прљаво посуђе,скорело, треба да се остави да се ,,открави", да би био чист суд, спреман да завапи Христу, својом слободном вољом. Истинско покајање мења човека, јер само тада човек постаје свестан да је повредио  она ко га највише воли- свог Небеског родитеља, Твроца и Бога. Ми никада не знамо када ће се човек уморити од греха, који чини по страстима и завапити истински Богу... Да и то је могуће, имамо пример Св Муч Бонифатија... Људе које ,,стигне" истинско покајање, стиже и жеља да се жртвују Христа ради, јер схватају у колику су пропаст отишли, колико су Бога повредили који се уселио у њих св Крштењем. Дешава се, да жеља за Богопознањем не одступа ни од некрштених јер Бог воли све људе и жели да се сви спасу и дођу у познање истине, па у последњем моменту осете ,,нешто" и то их нагна на покајање, па чак и на крштење у сопственој крви. Они који пре познају Господа, дужни су више да се труде на њиви Господњој, јер они знају да добију пуноту благодати, што је и циљ Хришћанског живота, припрема за смрт. Они којо се покају у последњи част, добиће исту плату, јер је јака слободна воља потребна да би се из срца завапило- Христе, помози ми, јер је душа под огромним теретом греха. Човек и када позна Христа, због страсти ће непрекидно падати у грехе, то није проблем, јер спашава милост Божија, али је неопходно да и када падне сети се Бога и тако све до краја живота- и то је живот мученика.... Без покајања нема спасења, нама Православним. А, осталим верама Бог ће судити по делима њиховим и по могућности да га спознају, а они су одбили... То је већ премудрост Божија у коју се не осуђујем да залазим. 
 24. Хахаха
  Petar-M reacted to sanja84 in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  što bi Rafailo Boljević rekao:" Ako legneš sa đavolom u krevet, barem mu reci okreni glavu smrdi ti iz usta". ozbiljno je to rekao. :)
 25. Свиђа ми се
  Petar-M got a reaction from Silvija in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Па праве ако свби кажу: сада ћу мало да блудничим јер ми је тако лепо, па ћу се касније покајати и Бог ћеми опростити. А то да смо слаби, слаби смо, само нас то не спречава да се трудимо колико смо у могућности. Што ти кажеш, неко може више, неко мање, а неко ништа. Само и то ништа нека не буде без труда 

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...