Jump to content
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt

Jace Jerimoth

Члан
 • Број садржаја

  7157
 • На ЖРУ од

 • Број дана (победа)

  5

Репутација активности

 1. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from Milica Bajic in Лепо писаније и сродна сочињенија   
  http://simplyorthodox.tumblr.com/post/31460169885
   
  СМРТ
  Између ћутања неба и земље огорчено се препиру мудраци: "Шта је материја" и "шта је дух"?
  А смрт на гробљу седи и одлучно одговара: "Материја је тесто, дух је квасац, ви сте хлебови, а ја гост".
  (Свети Владика Николај - Мисли о добру и злу)
 2. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from Milica Bajic in Лепо писаније и сродна сочињенија   
  Све што носи печат непролазности... Па извол'те. :bendoff:
   

  (Одломак из књиге "Казивања једног боготражитеља свом духовном оцу")
   
   
   
   
   
  me
  helpless and good for nothing
  walking
   
  (Santoka Taneda)
   
   

 3. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from Milica Bajic in Да ли ико још води дневнике...?   
  Дођох једаред на идеју да водим дневник али ми није било занимљиво да водим дневник о стварима које су ми се дешавале у свету. Обично сам хтео да их што пре заборавим јер је све "таштина над таштинама"... Онда сам пре пар година дошао на идеју да записујем снове. Неко време ми је било занимљиво али не дуго затим увидех да је и то таштина. У међувремену сам сасвим ноншалантно испунио једну тврдо укоричену свешчицу многим лепим поукама до којих сам долазио откако сам почео да се крећем у простору Цркве. То је прерасло у "Лепо писаније..." и тако, мислим да је врло добро...
 4. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from Борис74 in Сликарство обојено православљем   
  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PerovVG_PervHristianKievGRM.jpg

 5. Тужан
  Jace Jerimoth got a reaction from o. Miroljub in Бела куга - Срба ће 2050. бити као 1950.   
  'Сте слушали ову госпођу? Није шала...
   

 6. Свиђа ми се
  Jace Jerimoth got a reaction from ines in Врти ми се у глави...   
  Више пута ми се дешавало да се "из чиста мира" сетим неке нумере и онда је у глави слушам и слушам. Обично ме прође кад је стварно одслушам али неће ни тад увек, тј. неће моментално. Проверено пролази кад то поделим са неким а он негодује. Данас је то случај са овом песмицом...
   

   
  Каква су ваша искуства?
 7. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from Драшко in Калиграфија / краснопис   
  Ево једног скорашњег рада. Било би ми занимљиво да чујем критике, без устручавања.

  Узгред, приметио сам и ову старију тему па чисто да вас обавестим ако желите да спојите: https://pouke.org/forum/index.php?/topic/40720-калиграфија/
   
 8. Волим
  Jace Jerimoth је реаговао/ла на Dominika у Калиграфија   
  Извор
 9. Свиђа ми се
  Jace Jerimoth got a reaction from ViktorijaV in Muzika koja vas opusta, smiruje.....   
 10. Свиђа ми се
  Jace Jerimoth got a reaction from Дуња in Muška lepota   
  https://deprofundisweb.wordpress.com/2018/05/28/selo-moje-lepse-od-pariza/
 11. Хахаха
  Jace Jerimoth got a reaction from Драшко in Muška lepota   
  https://deprofundisweb.wordpress.com/2018/05/28/selo-moje-lepse-od-pariza/
 12. Хахаха
  Jace Jerimoth got a reaction from Vladan :::. in Muška lepota   
  https://deprofundisweb.wordpress.com/2018/05/28/selo-moje-lepse-od-pariza/
 13. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from Aleksandra_A in Sladunjavost (razvodnjenost), hard-kor duhovnost i srednji (carski) put iliti retro-pravoslavci   
  ЧЕТВРТО ИСКУШЕЊЕ: ЗЛОУПОТРЕБА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА

                      Људи често одлазе у манастире ради духовног савета и исповести. Поштовања је достојно и древно православно предање имати неког манастирског јеромонаха за духовног оца, и живети у послушности њему. Понекад људи одлазе код опитног Старца, углавном у веѕи са тешким животним питањима. Такопђе  је истина да има и оних верника који развију и бољи однос са својим парохијским свештеникомнего други и ово би парохијски свештеници требало да подрже.
                       Ако је Црква-духовно лечилиште, онда су манастири-одељења за интензивну негу, са лекарима специјалистима. Ако се човек разболи од тешке болести, наравно да неће ићи код свог породичног лекара, као што неће отићи ни код неурохирурга ако се прехлади. Опитни Старци су они лекари-специјалисти који, након многих година подвижничког очишћења и искуства, знају како да помогну људима у вези са тешким животним питањима. Многи старци имају велике духовне дарове. Многи немају. Већина монаха нису Старци...али то ниуком случају не умањује њиховуспособност да служе као исповедници, утешитељи и духовници. Без обзира на то да ли се ради о парохијском свештенику, јеромонаху, монахињи старици или опитномстарцу, извор савета и утехе је, у крајњем исходу, исти: Бог.
                       Истински старац је онај који човеку увек оставља истинску слободу, чак и када му открије вољу Божију. И ту никада нема никакве манипулације нити личних интереса. Старац једноставно жели спасење човеку и он служи као средство Божије љубави и праштања према човеку.Велико је искушење идолатризовати Старца или чак њиме замењивати Христа. Култ личности води ка духовној пропасти и старца и ученика.
                   Послушност је врло важна у духовном животу. Међутим, послушност свагда мора да се креће у извесним оквирима. Послушност никада не укључује чињење онога што је незаконито или неморално. Истинска духовна послушност има један циљ: да нас узводи ка послушности Богу. Послушност је свагда у Цркви, и свагда нас води ка дубини општења, како црквеног тако и личног.
                   Велико искушење, нарочито за нас савремене западњаке, јесте у томе што покушавамода пронађемо старца(или свештеника, то јест епископа) који је "достојан да му будемо дослушни". Ово је потпуна духовна гордост и прелест. Ми тада у ствари мислимо да нам је потребан " велики сарац", и то искључиво најбољи, да бисмо му се предали у послушност, зато што једино такав богообдарени старац може да нас "разуме". И помишљамо у себи: "Могу да будем послушан искључиво ономе који може да препозна и развије моје јединствене потенцијале". Охоло је, уображено и арогантно, мислити о себи као о некоме ко је на високом духовном нивоу. Опитни и истински духован Старац је, уколико имамо такво мишљење о себи, заправо посљедња особа са којим бисмо желели да имамо посла,  јер би нас он брзо свео на нашу праву меру. Наша гордост то не би могла да издржи, и ми бисмо пренебегли његов савет, чак и када би оно што нам он саветује било најбоље за нас.
   
   
  ПЕТО ИСКУШЕЊЕ: "ЦРКВЕНА" ОГОВАРАЊА

                 Последње велико искушење јесте укључивати се у оговарачке разговоре о људима, заједницама, праксама и, нарочито, о "горућим питањима" са којима се суочава Црква. Било да се ради о томе шта ко ради , како ко служи ову или ону службу, или са ким служи, или било шта слично овоме...сбве је то оговарање. Било да се ради о великим проблемима са којима се суочаваЦрква као што је екуменизам, питање календара или о томе шта ови или они учеили не уче на том и том богословском факултету... У оваквим испразним разговорима нема ничега плодоносног, а има много тога штетног. Господ је рекао да ћемо одговарати за сваку изговорену реч.
                  Овакво оговарање нас не увлачи само у осуђивање људи, нарочито епископа, свештеника и учитеља који ће сами за себе одговарати пред Богом, већ нас одлачи од онога што је једино потребно:од нашега пута ка спасењу. Ми смо пред Богом одговорни искључиво за своје спасење, а не за питања на која не можемо да утичемо. Једна од најтужнијих ствари јесте то што има монаха који воле да, у овом смислу, окупљају око себе (духовно незреле) људе који, под изговором тежње к озбиљном духовцном животу, у ствари падају у прелест, јер све ово оговарање и секташење разара њихове душе.
                  Довољно је лоше што људи о оваквим стварима разговарају: има много оних који читају читаве књиге које су, у суштини, скандалозни памфлети. Интернет је, вероватно, најгоримедијум за такво трачарење. То није ништа друго до црквена "порнографија" коју морамо избегавати по сваку цену!
                 
   
  ПРАВИ РАЗЛОЗИ ЗА ПОСЕТУ МАНАСТИРУ

                    Верни православни Хришћани би требало да често одлазе на поклоничка путовања у манастире, да се труде да подражавају монашкој побожности и подвижништву, колико је то могуће, као и да тражње духовне савете од духовних отаца и матера. Искушења и невоље долазе првенсвено од наше духовне незрелости и незнања. Морамо да постанемо свесни наших слабости и да тежимо истинским духовним вредностима: смирењу, вери и љубави.
                     Молитва Св.Јефрема Сиријског нека свагда буде са нама, као врхунски путеводитељ нашег духовног живота: "Господе и Владико живота мога! Дух лењости, унинија, празнословља и властољубља не дај ми! Дух смиреномудрости, целомудрености, дуготрпљења и љубави, даруј ми, рабу Своме! Да, Царе и Господе, даруј ми да видим сагрешења своја и да не осудим брата свога, јер си благословен у векове векова! Амин."
   
  Поздрав за брата Срећка! (^_^)/
 14. Свиђа ми се
  Jace Jerimoth got a reaction from Istopljeni kamen in Музички спотови који вам се свиђају   
  Kanda kodža i Nebojša - Prekidi stvarnosti
   
   
 15. Свиђа ми се
  Jace Jerimoth got a reaction from Дуња in Музички спотови који вам се свиђају   
  Kanda kodža i Nebojša - Prekidi stvarnosti
   
   
 16. Оплаках :))
  Jace Jerimoth got a reaction from Istopljeni kamen in Muška lepota   
  https://deprofundisweb.wordpress.com/2018/05/28/selo-moje-lepse-od-pariza/
 17. Волим
  Jace Jerimoth је реаговао/ла на Рапсоди у Музички спотови који вам се свиђају   
 18. Свиђа ми се
  Jace Jerimoth got a reaction from Дуња in Музички спотови који вам се свиђају   
  Faun - Diese kalte Nacht 

 19. Волим
 20. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from Kafanski amater in Johan Sebastijan Bah   
  А, свака част маестро! Ево нешто и од мене.
   

 21. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from Kafanski amater in Johan Sebastijan Bah   
  @@w.a.mozart, хвала за препоруку! (^_^)
   

 22. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from Славко in Izborimo se da nedelja bude neradni dan   
  https://www.facebook.com/526131334215831/photos/pb.526131334215831.-2207520000.1458424320./526136817548616/?type=3&theater
   
  Nedelja je dan kada porodica treba da bude na okupu. Porodični život gubi smisao kada roditelji zbog radnog vremena i ne vidjaju svoju decu.
   
   
  Izborimo se da nedelja bude neradni dan!
 23. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from PredragVId in Гогјоши   
  https://www.pinterest.com/pin/206110120429649764/
   
  водена огледала
  свуда по путу,
  нису у њима пијани гости
  већ улична светиљка
  што глуми месец 
 24. Волим
  Jace Jerimoth got a reaction from PredragVId in Гогјоши   
  Напишите песму од пет стихова.
  То је једино правило, рима се не подразумева.
   
  What is gogyoshi?
 25. Свиђа ми се
  Jace Jerimoth је реаговао/ла на Натан у Каријерно хришћанство   
  Моји подаци показују да је шест осмина хришћанства кроз историју било супротно од онога што си цитирао, гледајући из твог секуларног угла.
  Ако узмемо у обзир да су преостале две осмине православне, а само се оне рачунају као праве, онда испада да је то једно цело хришћанство, тако да је оно цитирано тачно.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...