Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Orion

Члан
 • Број садржаја

  172
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Радостан
  Orion got a reaction from АлександраВ in Nostalgija je - ovo...   
  Igre bez granica  
   
   
   
 2. Свиђа ми се
  Orion got a reaction from kordun in Шта ЈА тренутно слушам...   
 3. Тужан
  Orion је реаговао/ла на о.Горан у Владета Јеротић - аудио и видео предавања, текстови   
  Preminuo Vladeta Jerotić
   

 4. Тужан
  Orion је реаговао/ла на Поуке.орг инфо у Дарко Р. Ђого: Владета Јеротић – In memoriam   
  Вијест да се упокојио академик Владета Јеротић (1924–2018) са пуним правом је изазвала осјећај искреног губитка и жаљења код великог броја људи који су годинама са пажњом пратили његов рад, читали његове књиге и посјећивали предавања која је неуморно, у току безмало шест деценија, држао. Иако су њихови лични односи били не увијек идилични, а друштвени домет такође врло разнородан, чини се да су са одласком Жарка Видовића, Милана Радуловића и, данас, Владете Јеротића, са друштвене сцене у Србији и српским земљама отишли хришћански мислиоци који су умјели да по(р)уке Богочовјека и Његовог Тијела приближе не само онима сигурним у вјери (или бар људима који се тако осјећају), него и најширим слојевима у српском друштву и у српској култури.
  Јеротићева предавања и публикације са правом су била подједнако привлачна и занимљива људима свих образовних профила и друштвених и политичких исходишта. Као остварен клинички психијатар, предузео је подухват синтезе новог и старогу клиничкој пракси, теоријској психијатрији и хришћанској пастирској психологији. Већ осамдесетих година ХХ вијека, његова предавања на ПБФ али и у другим институцијама изазивала су велику пажњу. У доба када Црква доживљава поновну друштвену афирмацију, а унутар српске теологије неопатристичка синтеза углавном фингира заинтересованост за тековине савремене културе, а протагонисти обнове симулирају познавање књижевности, културе, психологије ХХ вијека, Владета Јеротић се подухвата не увијек захвалног и мјерилима неопатристичке неофитске ортодоксије не увијек успјешног подухвата да до тада углавном непрочитане, презрене или директно проскрибоване налазе савремене психоанализе (Фројда и, нарочито К. Г. Јунга) доведе у везу са двомиленијумском теоријом и праксом светоотачке психологије.

  Владета Јеротић (1924–2018)
  Иако често оспораван управо од стране чувара ортодоксије, Владета Јеротић је личност која је имала убједљиво највећи и са било киме несамјерљив мисијски учинак на српску јавност: неоспорно је да је у покушају синтезе новог и старог, психоанализе и пастирске психологије, савремене културе и хришћанства, Владета Јеротић умио да изведе паралеле које можда нису текстуално убједљиве, али је креативни приступ отачким текстовима те начин на који је будио интересовања код људи који себе можда нису сматрали „заинтересованим за религију“ заправо сасвим оправдавао и осмишљавао некада асоцијативне везе које је Јеротић слободно правио и налазио.
  Бројна публика је управо цијенила јасноћу његових по(р)ука које нису сасвим и увијек биле разумијеване у цјелокупности онога што је писац хтио да каже него, попут оца Тадеја и Патријарха Павла, врло често као одвећ једноставне и уопштене мантре које свако може да разумијева како хоће (наше вријеме би се са пуним правом могло назвати временом непрекидног понављања позива да „будемо људи“, схватања да „какве су ти мисли – такав ти је живот“, као и да „само дела љубави остају“). Па чак и тако, не сасвим разумљене, поруке Владете Јеротића давале су читавим генерацијама православних хришћана путоказе у беспућима бурних деценија ХХ и ХХI вијека.
  Одавао је утисак благородног, доброг и ненаметљиво господственог човјека који је волио Цркву, Србију, Београд и сваког човјека без обзира што је као психијатар имао прилику да упозна и најмрачније кутке људске душе и постојања. Био је свјестан оспоравања од стране неофита и чувара замишљене и посједоване ортодоксије, али је и њих схватао као саставни дио човјекове потраге за душевним здрављем и излијечењем.
  Једноставност и господственост израза, лакоћа казивања која је и најдубље слојеве пастирске теологије умјела да приближи на једноставан начин учиниле су његове књиге популарним и радо читаним. Заправо, послије одласка Владете Јеротића, српској хришћанској култури недостаје човјек његових способности и домета. Нека га Христос Богочовјек награди за плодове труда и љубави – они заиста иза Владете Јеротића остају.

  View full Странице
 5. Свиђа ми се
  Orion got a reaction from Broken in Шта ЈА тренутно слушам...   
 6. Свиђа ми се
  Orion got a reaction from Broken in Шта ЈА тренутно слушам...   
 7. Свиђа ми се
  Orion је реаговао/ла на Кратос у Слике форумаша   
 8. Волим
  Orion је реаговао/ла на АлександраВ у Додир   
  Данас сам упознала Давида. Давид је прелепа душа, деветнаестогодишњи младић који је дете и остаће дете заувек. Подсетио ме је зашто сам завршила дефектологију. Подсетио ме је колико љубав, радост, труд, искреност и неисквареност лече. Подсетио ме је да ниједна брига, ниједна болест, ниједан ланац материјализма не сме да окује нашу душу, да не смемо да дозволимо да наша душа остари бригама овога света. Давид ме је данас поново научио ономе што ме сваки пут научи отворено срце посебног детета - дијагнозе су само медицински речник, свако ко душу другог гура у дијагностички оквир не зна шта је љубав ка човеку.
  Можда сам молитвама оних који ме воле стигла данас до Давида. Да му помогнем да каже, иако он већ толико дивно говори, осмехом, цртежом, погледом. Да ми помогне да помогнем и њему и себи. Радост. Љубав. Давање. Додир.
  Хвала и слава Богу.
 9. Свиђа ми се
  Orion је реаговао/ла на Дијана. у Старачки дом - да ли је хришћански сместити мајку у дом за старе?   
  Старачки домови су облик друштвеног збрињавања старих, појављују се у 20.вијеку са старењем популације, што је социјални проблем. Пре су људи умирали раније и брже, било је старих пропорционално мање. У нашој култури, не спада у позитивно вредноване обичаје, што не значи да не може или неће то да се промени, временом. Обичаји су нешто промјењиво.
  Приватни домови су јако скупи, који би можда и гарантовали неки квалитет, мада код нас ту има свега, нарочито  у Босни, немају нужно и лиценцу, немају соц.радника, ту раде готово једнаки невољници као што су и корисници, јер реално, нико не би радио тако тежак, мучан посао да не мора. У државни се не може ући без штеле/подмићивања. У домовима, нарочито забаченим и државним или неријешеног статуса који се самоиздржавају, има и злостављања. То не треба заборавити.  Има овде и тема о томе у Одјелу о соц.политици.
  Лични став: не бих могла да ставим моје родитеље јер они то не желе, и то би схватили као одбацивање. Значи, њихова слободна воља је таква и ја бих то поштовала и сматрала поштовањем које им дугујем, без обзира на околности.  Не дај ми Боже да морам (тако страшне околности), и даље би ме пекла савјест. Али у том случају ја бих се бринула о њима а ако физички нисам ту, била би нека фина и поуздана женица да се нађе.
  Ја сам за себе одавно рекла да бих ишла у дом и не бих никог оптерећивала. Ако не одем у манастир.
   
 10. Свиђа ми се
  Orion је реаговао/ла на kordicka93 у Старачки дом - да ли је хришћански сместити мајку у дом за старе?   
  Ne znam koji je pravi odgovor na ovo, jer zavisi od mnogo faktora.
  Roditelji su nas odgajili, red je da tu im tu brigu i negu vratimo u starosti i nemoci. Ukoliko neko zbog zdravstvenih problema, male dece ili posla ne moze da im se posveti potpuno, ok mi je da im se obezbedi adekvatna nega neko vreme, dok se covek ne snadje.
  Mada je najlepse kada se licno staramo o njima, jer niko im nece pruziti pravu ljubav, osim nas i nasih potomaka.
 11. Свиђа ми се
  Orion је реаговао/ла на Bokisd у Šta radite trenutno?   
 12. Свиђа ми се
  Orion је реаговао/ла на Ambasador у Šta radite trenutno?   
  uživam konacno 
 13. Волим
  Orion got a reaction from gothic88nika in Шта ЈА тренутно слушам...   
 14. Радостан
  Orion got a reaction from АлександраВ in Nostalgija je - ovo...   
  Igre bez granica  
   
   
   
 15. Волим
  Orion got a reaction from gothic88nika in Шта ЈА тренутно слушам...   
 16. Волим
  Orion got a reaction from gothic88nika in Шта ЈА тренутно слушам...   
 17. Свиђа ми се
  Orion је реаговао/ла на obi-wan у Nostalgija je - ovo...   
  @Лидија Миленковић 
  Al` je radio bez problema 2 decenije, pa sad ti vidi...
 18. Свиђа ми се
  Orion је реаговао/ла на АлександраВ у Nostalgija je - ovo...   
  Све сам покупила од баба и деде, и још увек користим пуно тога, волим да их користим, некако су ми топле (ех, сећања...). Ја имам две посуде за брашно, велику за пар кила и малу, брзопотезну, када ми треба мало брашна. Ево је 

  А ту је и кутија за шећер (на којој пише шећер ). Мени су ове ствари вредне и драгоцене, више него неки тапервер (који такође имам али тјах).
  Лејди ме сада подстакла да идем по кући и фоткам, ево и ово, кутија за џиџабиџе (шрафчићи и немампојмаштајеовоалиможедаустреба)

 19. Свиђа ми се
  Orion је реаговао/ла на Лидија Миленковић у Nostalgija je - ovo...   
  Nas je bio ovakav

 20. Радостан
  Orion је реаговао/ла на obi-wan у Nostalgija je - ovo...   
  @JESSY 
  A svaka kuca imala je po 1 mlazni motor. Nas je bio ovakav...

  https://www.njuskalo.hr/stare-stvari/sloboda-cacak-minor-de-luxe-usisavac-osijek-oglas-23378623
 21. Свиђа ми се
  Orion је реаговао/ла на arizan у Nostalgija je - ovo...   
  Seća li se neko špice za ''7 TV dana''? Oni nojevi i ona scena iz saluna kad krigla piva klizi sa jednog kraja šanka na drugi?
  To se prikazivalo subotom, što znači da je sutradan bila nedelja. Em si  mali, pa drugi brinu o tebi,  em se dva dana ne ide u školu .
  Mislim da je prvobitna špica bila nešto drugačija. Muzika je ostala ista, ali u ovoj drugoj verziji nešto brža. Nisam nešto nostalgičan, ali me ova muzika baš dirne.
   
   
   
   
   
 22. Свиђа ми се
  Orion је реаговао/ла на arizan у Nostalgija je - ovo...   
  Ove kutije bi trebalo da su za so, šećer, kafu i tako to... Sećam se da je moja baba je u jednoj od njih čuvala zelene mentol bombone. A njih je koristila za groblje. To je tada bila retka roba, tako da ko je hteo da se zasladi.. imao je šećer u kocki. Toga je bar bilo.
  U seoskoj prodavnici su se te bombone prodavale na merenje, što tada po gradovima nisam viđao. 
 23. Волим
  Orion је реаговао/ла на Лидија Миленковић у Nostalgija je - ovo...   
  Da li se iko od vas seca, to jest, da li je cuo za Sedmoricu mladih ?
  Zanimljivi, zabavni, svestrani umetnici
   
   
 24. Свиђа ми се
  Orion got a reaction from Лидија Миленковић in Nostalgija je - ovo...   
 25. Свиђа ми се
  Orion got a reaction from Лидија Миленковић in Nostalgija je - ovo...   

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...