Jump to content

Мирослав Павловић

Члан
 • Број садржаја

  95
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О Мирослав Павловић

 • Рођендан 02/04/1971

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  Љиг
 • Интересовање :
  Путовања по манастирима, православне књиге

Contact Methods

 • Skype
  palomnikspc

Скорашњи посетиоци профила

2442 посетилаца

Мирослав Павловић's Achievements

Ту је, мало гледа-мало пише

Ту је, мало гледа-мало пише (4/9)

76

Форумска репутација

Појединачни статус

Погледај све објаве од Мирослав Павловић

 1.  

   

  Основна правила и уредба

  Народне Хришћанске Заједнице

   

   

  КРАГУЈЕВАЦ

  ШТАМПАРИЈА НАРОДНЕ ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

  1938.

   

   

  Неколико речи уз ово издање

   

       До сада је изашло неколико издања Основних правила и уредбе.То је знак, да се наш Православни народни Покрет непрекидно шири постаје све моћнији. Одавно је понестало последњих издања, па смо још прошлих година донели одлуку да поново издамо наша правила и уредбу.Што то до сад нисмо учинили има више разлога. Један је међутим главни. Наша правила више не обележавају у потпуности структуру нашег Покрета, нити адекватно одговарају оном развоју који је Покрет извршио и оним делатностима, које је развио. Наш покрет је распрострт по целој Црквеној територији, он ужива благонаклоност и потпору Црквену, и то унеколико мења данашњи његов изглед и данашњи његов задатак. Према решењу Св. Архијерејског Сабора, наш Покрет се дели по епархијама, док техничка и административна централа Покрета остаје и даље тамо где је штампарија Покрета и уредништво листа и осталих издања. Према тој новој стварности морају се и Правила са уредбом преудесити. На тај начин би се наш Покрет коначно инкорпорисао  у Цркву, ка чему је и ишао сав досадашњи развој Покрета, од његових почетака па преко обрачуна са неправославним и нецрквеним елементима у себи до данашњег стадиума сунчане чистоте и активног, сасвим и сасвим позитивног, православног свог обележја.Стара Правила са уредбом која овде доносимо, ипак могу привремено послужити, док се не створе нова и док та нова правила не буду усвојена од годишњег сабора нашега  Покрета и одобрена од врховне Црквене власти. Имајући, још од самог постанка  свог, љубав и  мудрост  владике   г. Николаја уза се, наш Покрет може бити сигуран у то, да ће на најбољи могући начин постићи свој врховни циљ: верско – морални и духовни преображај нашега народа.

   

       Априла 1938. год.                                                                     Управа П.Н.Х.З.

   

   

   

   

  ОСНОВНА ПРАВИЛА НАРОДНЕ ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

   

   

  1.  чл.

       Заједница свих оних који воле Бога и испуњавају Његове заповести зове се: Народна Хришћанска Заједница.

   

  2.  чл.

       Заједница признаје Господа Исуса Христа за спаситеља света и Православље за обавезну религију.

   

  3.  чл.

       Циљ Заједнице  је: да изврши морални препорођај нашега народа. Потом, да га свестрано оспособи за живот на земљи  и да потпомаже и стоји у вези са свима покретима на овом пољу.

   

  4.  чл.

       Заједницом управља одбор састављен из 1 председника, 2 потпредседника, 1 секретара, 1 благајника и 2 члана који би могли заменити било ма кога од њих.

   

  5.  чл.

       Сваки члан управног одбора плаћа месечно улог од 10 дин. изузев сиромашне. Да би био члан управног одбора треба да зна живот и рад Исуса Христа, Црквене одредбе и по истима да живи. Без овога не може бити члан ове управе.

   

   

   

  6.  чл.

       Задатак управног одбора је: да прибавља средства помоћу којих ће постићи постављени циљ (Издавање листа, ћитија светих, оснивање читаоница, примање прилога, улога итд.)

   

  7.  чл.

       Поред управног одбора постоји  и извршни одбор. Чланови овог одбора плаћају месечни улог од 5 динара, изузимајући сиромашне. Да би био члан овог одбора треба да зна живот и рад Исуса Христа по мигућству и Стари Завет, уредбе Цркве и по њима да живи. Без овога не може бити члан свога одбора.

   

  8.  чл.

       Задатак извршног одбора је: да шири науку Јеванђелску у разним местима и ствара нова одружења. Он се стара да различна учења о вери, секте, политичке струје које руше морал и Православље сузбија.

   

  9.  чл.

       Сваки члан извршног одбора на основи уверења суда општине потврђеног полицијском влашћу добија Овлашћење од стране Заједнице да може продавати све врсте побожних књига издања Заједнице као и друге писане на основи учења наше Православне вере; да може купити прилоге и претплату у име Заједнице.

   

  10.  чл.

       Чланови ове Заједнице могу бити лица оба пола, ма ког звања и занимања и ма ког доба узраста.

   

  11.  чл.

       Чланови ове заједнице плаћају месечни улог колико сами хоће, а најмање 1 дин.

   

  12.  чл.

       Заједница има свој лист који носи њено име, ради његовог уређивања постоји редакциони одбор.

   

  13.  чл.

       Сви чланови ма ког звања у удружењу врше своју дужност бесплатно.

   

   

   

  14.  чл.

       Добровољни прилози државе, завода, школа, цркава, члански улог, завештања и прилози  на предавањима иду на штампање листа и других побожних књига, на потпору путујућих чланова и повереника и на помоћ бедних и сиротих.

   

  15.  чл.

       Ова правила ступају на снагу кад их благослови и потврди Његова Светост Патријарх и грађанска власт.

   

       За управни одбор покретачи

     МИЛАН БОЗОЉАЦ,  с. р.                                                                  ДРАГ. МИЛИВОЈЕВИЋ, с. р.

  Државни економ из Јагодине                                                                       ст. Теологије

   

       Одобравамо ова правила и дајемо свој благослов за оснивање удружења под именом: Народна Хришћанска Заједница с тим, да се оснивање свакога посебнога удружења врши са знањем и одобрењем православнога свештеника пошто претходно буде пријављено грађанским властима у месту где се удружење оснива.

   

             Патријаршија                                                                                             Патријарх Српски

  Српске Православне Цркве                                                                   и Архиепископ Београдски

           К. ПБр. 1065                                                                                                  ДИМИТРИЈЕ с. р.

       2. марта 1921. Год.

           У БЕОГРАДУ.

   

   

   

  УРЕДБА

  о организацији Народне Хришћанске Заједнице

   

  чл.  1.

       Н.Х.З. организује се на основи својих Основних Правила. Име, Н.Х. Заједница, кад сабор друштвени реши може се и заменити, што је споредно, док као главно јесте то:

  Н.Х. Заједницу чине само они који верују у Бога и љубе га.

   

   

  чл.  2.

       Према чл. 2 Основних Правила  Н.Х Заједница исповеда, да је Господ Исус Христос – Спаситељ човечанства, а Његова наука спасоносна и за душу и за тело. То своје исповедање Н.Х. Заједница обавља по Источно Православној Догматици – дакле у свему као што је прописала и утврдила Света Православна Црква. С обзиром на то, Народна Хришћанска Заједница мора бити само црквено – грађанско удружење у Српској Правослвној Цркви.

   

  чл.  3.

       Према члану 3. Основних Правила циљ Народне Хришћанске Заједнице је: да изврши морални препорођај нашег народа, који се по чл. 2. Осн. Правила, може вршити само на темељу источно православне  (Догматике) вероисповести, оним начинима, који су остали од Светих Отаца, а практиковани  у источно – Православној Цркви.

       Морално – верски препорођај нашега народа ићи ће троструким правцем: 1) чување православно – моралног осећаја који стоји у народу; 2) исти осећај развијати у пламену светосавску веру; 3) тај светосавски осећај мисионарењем распростирати међу неправославне.

       Други део циља Н.Х. Заједнице, да свакога свестрано оспособи за живот на земљи, односи се на културни социјални – економски прогрес нашега народа. Према томе, Н.Х. Заједница развијаће и помагаће, а с обзиром на чл. 2. О. Прав. Само националну словенску православну културу и прогрес на основу евангелског морала.

       Трећи део циља Н.Х. Заједнице, да потпомаже и стоји у вези са свим покретима на овом пољу, не може се простирати на оне покрете и удружења која су противправославног и анационалног (против националног) карактера, сем у случају, кад су покрети, или друштва  само хуманог карактера.

   

  чл.  4.

       Према чл. 4. Осн. Прав. Управу Народне Хришћанске Заједнице чине седам лица оба пола: председник, 2 потпредседника, секретар, благајник и 2 члана који би могли заменити кога од горњих чланова. Ради јединства и бољег успеха управа Н.Х. Заједнице, према одлуци главне скупштине из 1924. год. бира се од мирјана, свештеника и монаха тако, да бар по један, а највише по два члана буду свештеници и монаси, а остало мирјани. Чланови управе  Н.Х. Заједнице плаћају месечни улог од 10 дин. изузев сиромашни.

   

  чл.  5.

       Према чл. 5. Осн. Прав. У управу Н.Х. Заједнице не може ући нико ко не зна живот и рад Господа Исуса Христа, уредбе и исповедање Источно – Православне Цркве и по истима не живи; значи: мора бити православно – богословски  образован сем изузетних случајева кад таквих нема. Према томе, пошто православно верује члан управе Н.Х.З. мора православно и да живи и одликовати се примерно верско – моралним животом. Све што се односи на остале чланове Н.Х. Заједнице односи се и на чланове њене управе. Без овога нико не може бити члан управе Н.Х. Заједнице.

       Управа Н.Х. Заједнице бира се, сем изузетних случајева, између чланова средишног Одбора на састанцима истога, или на главним скупштинама и то према потреби.

       Нико не може бити члан управе Н.Х. Заједнице ко није основао ни једно братство  Н.Х. Заједнице, ко није вођа неког братства , или ко није одвратио са кривог пута  и привео покајању кога и разгорео му у срцу љубав према Православљу и тежњу за спасењем душе. Јер чим то није могао доказ је, да нема духа благодати, а чим њега нема кочиће рад овога покрета ако буде у управи његовој.

       Чланове управе Н.Х. Заједнице, који самовољно раде противно прописа ове уредбе, Средишни Одбор искључиће из управе.

   

  чл.  6.

       Према чл. 6. Осн. Прав. задатак управног одбора јесте: да прибавља средства за остваривање постављеног циља, а истовремено предвиђени су и методи рада:

   

  1. Материјална средства су:

       1) Завештања и добровољни прилози;

       2) Улози чланова чија се величина одређује према приликама и времену. Улог чланова добротвора је најмање 100 дин. а може се давати за живе и мртве. Умрлим добротворима сваке године даваће се парастос, а живим издаће се диплома.

  2. Методи рада су:

       1) Издавање верско – моралних васпитних књига (месечни часопис, „Житија Светих“ и друге)

       2) Оснивање Хришћанских библиотека и читаоница.

       3) Оснивање црквено – певачких хорова;

       4) Оснивање фондова: „Милосрђа“ и „Братољубља“ за неговање и развијање милосрђа и братољубља у нашем народу.

       5) Оснивање школе за чтеце и мисионаре;

       6) Оснивање подмлатка Н.Х. Заједнице: „Карактер“ за мушкарце и „Невиност“ за девојчице по свим школама  и просветно – васпитним установама у нашем народу;

       7) Усмена проповед – мисионарство;

       8) Оснивање других установа; курсева, школа, радњи, и фондова према приликама и потребама.

   

  чл.  8.

       Према задатку изложеном у члану 8. Осн. Прав. извршни одбор мора бити апологетског карактера. Да би постигао постављени циљ, овај одбор дели се на: мисионаре (проповеднике) и колпортере (распродавце књига) који добијају нарочите легитимације. Мисионарски одбор (ред) имаће нарочито унутрашње уређење са засебним правом.

       Утврђивање науке евангелске у разним местима изводећи се по раније изложеном на основи православне догматике, а стварање нових братстава Н.Х. Заједнице мора бити са именом кога светитеља Православне вере. Према томе, назив свакога братства Н.Х. Заједнице овакав је: Н.Х. Заједница , Братство Св. Ђорђа (у том и том месту). Свако братство има свој печат са именом.

       Ни једно братство не може се организовати без 20 редовних чланова. Управу братства у једном месту чине вођа (председник), секретар и благајник са још 4 члана. Ако је братство организовано из више места, поред секретара и благајника у управу његову улази по један представник из сваког места кога остали изаберу. Тако се образују срески, окружни и епархијски одбори који се сами конституишу.

       Свештеници, монаси и световњаци, ма какве стручне спреме, у братства Народне Хришћанске Заједнице могу ући под условима предвиђеним у Основним Правилима и у овој уредби и само као такви, они се у братства морају бирати за чланове управе.

       Управа братства од својих чланова сама наплаћује улог и једну четвртину шаље главној благајни , а исто тако и једну четвртину прихода свога фонда „Милосрђе“ главној касифонда ради општих потреба.

       Свако братство води записник рада и својих одлука о чему подноси извештај на годишњој скупштини.

       Свако братство најспособнијег члана свога бира за Средишни Одбор Народне Хришћанске Заједнице.

       Свако братство у погледу рада и своје делатности управља се према својим потребама но с тим, да молитвени скупови (предавања) буду увек дању после богослужења у црквама, пре, или после подне сем ретких изузетака.

       Одлуке главне скупштине Н.Х. Заједнице, Управног и Средишног Одбора њеног, обавезне су за свако братство и за сваког члана Народне Хришћанске Заједнице.

       Приликом оснивања сваког братства  чланопви мисионари држаће се одобрења

  Њ. Св. Патријарха. Чим се братство оснује управа његова поднеће писмену преставку среској: (или окружној власти) да је братсво основано, где му је средиште и ко су чланови његове управе, са потписом свију и приложиће основна Правила. После тога исту преставку поднеће месном свештенику тражећи одобрење његово. У случају да свештеник не може да уђе у управу , било по одредбама ове уредбе, било због његових личних разлога, управа братства, колико до ње стоји избегаваће сукобе и стајаће са њим у блиским односима, питајући га и слушајући његове савете.

   

  чл.  9.

       Трећи део циља Извршног Одбора, да сузбија све оно што руши морал и Православну веру, говори о томе; да се овај одбор у свом раду мора руководити интересима Православне Цркве и државе наше – Краљевине Југославије. Погрешке против овога казниће се искључењем сваког члана Народне Хришћанске Заједнице, пошто му се одузму сваке исправе које му је Н. Х. Заједница дала.

   

  чл. 10.

       Према чл. 10 Осн. Прав. чланови Народне Хришћанске Заједнице могу бити лица оба пола ма ког звања, занимања и доба узраста.

       Чланство је редовно и ванредно. У редовно чланство Н.Х. Заједнице може ступити без изузетка сваки који, осећајући  Православно, пошто се искрено покаје и исповеди код духовних власти, у будуће живи примерним православним  морално – верским животом у границама постојећих грађанских закона. Исто тако у чланство Н.Х. Заједнице може ступити и онај ко по свом домаћем васпитању од детињства живи часним морално – верским Православним животом , ако се и није исповедио код духовних власти (нпр. деца побожних родитеља).

       У ванредно чланство Н.Х. Заједнице може ући сваки који живи поштено и часно и побожно.

   

  Ближе одредбе:

       Дужности чланова су:

       1) да свакога дана обављају редовно домаћу јутарњу и вечерњу молитву прописану молитвеником;

       2) да уредно посте среду, петак и четири поста годишња и да се свакога поста причешћују;

       3) да редовно, по могућству, посећују недељом и празником богуслужења у цркви.

       4) свакодневно да се старају и вежбају у ових осам врлина: у послушности, марљивости (вредноћи), умерености, смерности (понизности), расуђивању, трпљењу (стрпљењу), братољубљу и љубави из којих излазе и остале врлине. Исто тако свакодневно да се клоне од ових осам смртних грехова: непослушности, лењости, неумерености (прождрљивости), гордости, славољубља, гневљивости, блуда и среброљубља, од којих истичу и сви остали греси;

       5) да примају друштвени месечни часопис и остале књиге  и да се по њима владају, а романе и друге неморалне свеске да не читају;

       6) да се клоне пушења дувана и опијања алкохолним пићима:

       7) да гаје милосрђе и чине добра дела ближњима;

       8) да у свему буду покорни  и послушни грађанским законима, а тако и уредбама Православне Цркве немајући везе са противдржавним и противнародним покретима и странкама;

       9) да у својим кућама намештају православне иконе, кандило и крст;

       10) да на сваком месту и у свакој прилици истину говоре, право раде и покажу добар пример осталима;

       11) сва места и забаве где се може лако погрешити да избегавају, а тако и све оно чиме се лако упада у грех;

       12) да свесно врше поверене им дужности и у миру живе, у колико стоји до свакога, са свим људима.

       Све ове дужности дужни су, по могућству и ванредни чланови да испуњавају.

       Ако ванредни чланови испуњавају горње дужности прелазе у редовно чланство и могу бити бирани у управу и друге одборе, а све док су ванредни не могу бити чланови управе, нити икаквог одбора у братствима Н.Х. заједнице. Ванредни чланови добијају чланске карте различите од редовних чланова.

   

  Престанак чланства:

       Члан Народне Хришћанске Заједнице престаје бити сваки ко тумачи Свето Писмо противно учењу Православне Цркве, ко пређе у другу вероисповест, ко постане неуредан и нечасан у животу противно одредбама ове уредбе и грађ. законима.

   

  чл. 11.

          Ради уређивања материјалних потреба свакога братства , чланови Народне Хришћанске Заједнице плаћају месечни улог најмање 1 динар. За сиромашне чланове треба да плате члански улог  имућнији чланови чиме показују братољубље.

       Чланови Извршног и Средишног Одбора према чл. 7. Осн. Правила, плаћају месечни улог од 5 дин.  и добијају нарочите чланске карте. Сваки члан ових одбора мора имати чланску карту.

   

  чл.  12.

       Ради уређивања друштвеног листа и других издавања  по чл. 6.  ове уредбе , а на основу 12. чл. Осн. Правила изабраће се редакционо – издавачки (књижевни) одбор без чијег знања  и одобрења не може бити штампана ни једна књига као издање Народне Хришћанске  Заједнице. Ближе одредбе о установљењу овог одбора и његовог делокруга рада прописаће се нарочоитом уредбом.

   

  чл.  13.

       На основу чл. 13. Осн. Правила, сви чланови ма ког звања врше своју дужност  бесплатно.Према томе, дужности у Народној Хришћанској Заједници почасне су. Само главни секретар и његово помоћно особље може имати своју месечну, или годишњу плату. Плату секретара и његовог помоћног особља одређиваће Средишни Одбор према средствима која буду на расположењу.

   

  чл.  14.

       Све уредбе за оснивање подмлатка , установа и других фондова доносиће Управа Народне Хришћанске Заједнице заједно са Средишним Одбором.

   

  чл.  15.

       Пошто ова уредба написана на основи Основних Правила коју је потврдио под К. Бр. 1065, 2. марта 1921. год. Његова Светост Патријарх Димитрије, а Свети Синод под бројем 1278- 1336 из 1922. год. оснажио , то ова уредба ступа на снагу и обавезна је за сва братства и за све чланове Народне Хришћанске Заједнице кад је усвоји Средишни Одбор Народне Хришћанске Заједнице састављен из свих, или две трећине представника њених братстава.

   

       Секретар Станко Маичић, с. р, трг. Помоћ.; председник Н.Х.З. Драгољуб Миливојевић,

  с. р.; потпредседница Милица Јовановић, с. р. Учитељица; благајник Здравко Живојиновић, с. р. Трговац; чланови управе: Михаило Петровић, с. р. бак. трг.; Бранислав Стефановић с. р. резервни официр, с. р. земљор.

   

       Н а свом састанку од 15. јуна  (на Видов-дан) ове године Средишни одбор Народне Хришћанске Заједнице од преко 60 присутних чланова са Управним и Мисионарским Одбором усвојио је ову уредбу о организацији Народне Хришћанске Заједнице с тим: да се основана братства и која ће се тек основати у свему држе ове уредбе и по њој врше оснивање и изводе своју организацију.

       Из Средишне Канцеларије Народне Хришћанске Заједнице број 2969.

   

                                                                                                                             14. јула 1925. год.

                                                                                                                                    Крагујевац

  Текст приредио:

  Мирослав Павловић из Љига

×
×
 • Креирај ново...