Jump to content

Поет

Члан
 • Број садржаја

  2713
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  4

Репутација активности

 1. Хахаха
  Поет got a reaction from Sun14861 in Хвала "Кани Галилејској"   
  Лига гентлмен и ја !
 2. Волим
 3. Волим
  Поет је реаговао/ла на Рапсоди у Наше фотографије дана (не учитавајте туђе са нета већ своје)   
  Данас..Земунски кеј...галебови...вечита инспирација.
   
 4. Волим
  Поет је реаговао/ла на Драшко у Која вас песма дирне до суза?   
  ovo ne smem ni da slusam
 5. Волим
  Поет got a reaction from Просечан србенда in Која вас песма дирне до суза?   
  Ova se i ne racuna.
   
   
 6. Свиђа ми се
  Поет got a reaction from Просечан србенда in Која вас песма дирне до суза?   
  We got a black hawk down, we got a black hawk down! 
   
 7. Волим
 8. Волим
 9. Хахаха
 10. Волим
 11. Волим
 12. Волим
 13. Волим
 14. Волим
  Поет got a reaction from J_a_n_a in Slike forumasa kad su bili klinci :)   
  Nema si nista lepse od detinjstva. <3
    15. Радостан
  Поет got a reaction from Драшко in Slike forumasa kad su bili klinci :)   
  Nema si nista lepse od detinjstva. <3
    16. Хахаха
  Поет got a reaction from Рапсоди in Darko Trifunovic   
  Зашто немам и ја своју тему није ми јасно. Нинџослав, најјачи и најглупши момак на форуму, песник у покушају. Савети и мудрости, омлађанога пицопевца ?
 17. Волим
  Поет је реаговао/ла на Рапсоди у Kapacitet za prepoznavanje lepote   
  Финоћа душе...немају сви уметничке капацитете, илити слух за лепо и вредно . Тако се родиш једноставно.   
 18. Волим
  Поет је реаговао/ла на Рапсоди у Kapacitet za prepoznavanje lepote   
  Добро де, дар свише,  емоција свише. 
 19. Свиђа ми се
  Поет got a reaction from Рапсоди in Kapacitet za prepoznavanje lepote   
  ма да бе , каква финоћа, то је бре нит танана. као у оној ,
   
  да има небеске тканине ,
  загасите , испрепредене од светла и полутаме.
  ал он кобајгим их нема, 
  сиромашан , барата само са сновима.
  раширио снове пред њојзина стопала,
  ходај нежно, јер ћеш  ходати по његовим сновима.
   
   
 20. Волим
  Поет је реаговао/ла на Danijela у Motiv tragične lepote u romanima Dostojevskog   
  Katarina Bošnjak - 18/02/2017
  Dostojevski je u svojim delima majstorski dočaravao psihološke profile likova. Kroz mnoge njegove romane provlači se motiv tragične lepote. Preovladavaju mišljenja da je inspiracija za ovaj motiv bila Apolinarija Suslova, piščeva ljubavnica, koju je upoznao u svojoj 42. godini.
  Mark Slonim sledećim rečima dočarava odnos Dostojevskog prema Apolinariji:
  Polina, Liza i Nastasija
  „Mlada Ruskinja“, Pietro Rotari Apolinarijin složeni karakter može se prepoznati u Polini (Kockar), Lizi (Zli dusi) i Nastasiji Filipovnoj (Idiot). Sve ove ženske likove krasi izuzetna lepota, orginalnost, snaga duha, ali i neuravnotežena priroda.
  Polini, Lizi i Nastasiji nude se različiti izbori u vidu muškaraca. One se muče sa odlukama, i ni jedna ne bira racionalno nego naprotiv, kao da beže od izbora sa najvećom verovatnoćom srećnog ishoda. Kod sve tri se mogu uočiti simptomi samosabotaže.
  Svaka od njih ima najmanje jednog muškarca zakletog na vernost, čiju ljubav iskorištava za sopstvene hirove. Tako Polina ima Alekseja koji joj izjavljuje bezuslovnu ljubav i ropski izvršava sve njene naredbe. Liza ima Mavrikija koji je verno prati, podržava i sluša u svemu, čak i u njenim suludim zahtevima. Nastasija komanduje poremećenom Rogožinu.
  Ovaj motiv možemo videti kao autobiografski, jer je upravo Apolinarija slično tretirala Dostojevskog.
  Polina – sposobna na sve strahote i divote života i smrti
  Polina je možda najverniji prikaz same Apolinarije. Njenu intrigantnost i široku prirodu Dostojevski opisuje rečenicom:
  Aleksej, protagonista romana, bolesno je zaljubljen u Polinu.
  Polina, iako ne umire tragičnom smrću, mučena je svojom kontradiktornom ličnošću, što je samo po sebi tragičan način postojanja.
  Liza – bolesna, nervna, neprekidna uznemirenost
  Tragična lepotica iz romana Zli dusi je Lizaveta Nikolajevna Tušina.
  Iz ovog majstorskog opisa vidimo nemir koji vlada u biću ove ambivalentne devojke, i patnju koja proizilazi iz neprekidnog unutrašnjeg konflikta.
  Kada dolazi kod Stepana Trofimoviča, svog bivšeg učitelja, na zidu opaža svoju sliku.
  „Portret gospođe“, Konstantin Makovski Slika u njoj izaziva bolno osećanje. Podseća je na bezbrižnost detinjstva za koju je zaboravila i koja se sada čini nedostižna.
  Liza je zaljubljena u Stavrogina, koji je glavni lik romana. Privlači je snaga kojom Stavrogin odiše. Ali, ona nije svesna u kojoj meri je on zastranio u nihilizam. Njega privlači nekonvencijalno i bizarno; on se naslađuje osećajem moralne nastranosti. Liza ga voli, ali pošto joj on ne uzvraća pažnju i zaokupljen je svojim idejama, ona ga istovremeno i mrzi. U njegovom prisustvu gubi pribranost i odaje znake histerije.
  Liza odlazi kod Stavrogina po cenu svoje časti. Nakon noći provedene zajedno, kod njih se na trenutke pojavljuje nada da njihova ljubav može da uspe i da im donese spasenje, ali ona brzo nestaje pred izazovima realnosti. Već tada Liza govori o svojoj smrti, i ubrzo po odlasku od Stavrogina, zaista umire. Dostojevski je učinio nejasnim okolnosti pod kojima je ubijena. Ona je smrt priželjkivala, i smrt je po nju došla.
  Nastasija – žena čija lepota može da preokrene svet
  Nastasija Filipovna Baraškova je žena čija lepota može da preokrene svet. Ostavši siroče, za nju se pobrinuo grof Trocki, videći u njoj veliki potencijal, za šta je on imao nepogrešivo oko.
  Sa 16 godina, pretvorio ju je u svoju konkubinu. Na taj način, njena sudbina je zapečaćena. Zahvaljajući tadašnjum izopačenim, patrijarhalnim društvenim normama, ona, umesto da je reintegrisana u društvo kao žrtva iskorištavanja maloletnika, društveno je diskreditovana.
  Kriva bez krivice. Njena lepota je raspeta. Njena patnja proizilazi iz unutrašnjeg raskola – sa jedne strane svest o sopstvenoj nedužnosti i nepravdi koja joj se nanosi, a sa druge samomržnja usled prihvatanja krivice koju joj je društvo nametnulo.
  Neverovatna lepota – govorio je knez gledajući portret Nastasje Filipovne.
  Ispostavilo se da to nije dobro, i da niko nije spašen, jer su svi glavni likovi tragično završili. Upravo taj ponos generisao je samomržnju i destruktivno ponašanje.
  Njena pojava fascinira. Knez Miškin, videvši je prvi put, i prepoznavši je sa slike, ostaje pred njom nem. Njeno ponašanje je buntovno, drsko, često bezumno, sa naprasitim promenama raspoloženja. Njene postupke ne treba ni pokušavati obrazložiti. I pored toga, Knez u njoj prepoznaje dobrotu.
  „Portret plesačice Marietta-e di Rigardo“, Maks Slevogt Kada joj Rogožin, koji je njome opsednut, otvoreno nudi da je kupi za 100.000 rubalja, kao da je to najnormalnija stvar, ona najpre ne može da poveruje u tu tragikomičnu situaciju. Knez joj nudi da se uda za njega. Ona je svesna da je Knez, čija je nevinost i čistota duše analogna sa Hristom, za nju spasenje. U njoj se vodi borba – iskupljenje ili samodestrukcija. Ona bira ovo drugo. Instinkt smrti nadvladava instinkt života.
  Knezovu ponudu nije prihvatila, jer nije želela da ga upropasti. Može biti da ona, neukrotiva i ponosna, nepomirena sa notacijom da joj je uopšte potrebno spasenje, odlučuje da pljune na apsurdnost situacije, na društvo i njegove norme, i raskrsti s njim jednom za svagda.
  Ona želi osvetu, ali pošto ne može da se osveti društvu, sveti se sebi. Rogožin, ne samo da nije prefinjen, on je lud. Njegova strast je bolesna, i Nastasija zna, kao što zna i Knez, da Rogožin za nju znači smrt.
  Nastasija, razapeta između svoje nevinosti i krivice, verujući istovremeno u oboje, bez mogućnosti razrešenja, kroz roman više puta ide od Kneza do Rogožina, i u procesu polako ludi i dovodi sebe i sve umešane do propasti.
   
  https://kultivisise.rs/motiv-tragicne-lepote-u-romanima-dostojevskog/
 21. Свиђа ми се
  Поет је реаговао/ла на w.a.mozart у Kapacitet za prepoznavanje lepote   
  Da, ali postoje liturgijske osobe (i popovi)  koje slušaju narodnjake ili uživaju u nekoj drugoj vrsti, ipak je i nešto drugo u pitanju
 22. Волим
  Поет је реаговао/ла на Драшко у Bane naš hrabri odlučno se suprotstavio samovoljnih i bahatim!   
  Povodom sutrašnjeg glasanja za direktora osnovne škole u Blacu na svom facebook profilu oglasio se, protiv kandidat, SNS direktorki, Mariji Ćurčić, nastavnik matematike, Branimir Lapčević:
  Драги Блачани, добри људи, хвала вам на свакој лепој речи, молитви или лепој мисли које сте усмерили мени! Више од половине мог живота посвећено је ОШ „Стојан Новаковић“ Блаце, што као ученику, што као раднику ове школе. Установа која нашу децу треба да научи правим вредностима постала је пример правног насиља, шиканирања и злостављања запослених. До данашњег дана, у овој школској години сам 4 пута био у матичној школи, а приступ ми је био забрањен чак и кад сам хтео да предам документацију за избор директора. Установа једнакости је постала установа селективне правде. Свака порука подршке од родитеља јасно указује и на њихово незадовољство стањем у школи.
  Родитељи, ви сте најбитнија карика у нашем систему! Ви бирате услове у којима желите да се ваша деца образују, васпитавају и развијају у добре и поштене људе.
  Колеге, поштовани радници наше школе, немам намеру да убеђујем било кога за кога ће гласати. Урадите оно како мислите да је исправно.
  „Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека. “
  Делите, нека Блаце чује!
  Izvor
  Nastavnik matematike rekao NE SNS direktorki: ,, Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovjeka" – Otvoreno
  OTVORENOSR.RS Povodom sutrašnjeg glasanja za direktora osnovne škole u Blacu na svom facebook profilu...  
 23. Волим
  Поет got a reaction from Јелина in Кафаница. Ја наручујем?   
  @Milica Bajic Omasila si verziju, ovaj boki i balasevic su mi paceri.
   
   
 24. Волим
  Поет је реаговао/ла на ............. у Купите књигу и помозите девојчици   
  Куповином књиге коју је написало једна девојчица помажемо другој да оздрави.
  „Суштина живота у мом свету је да знаш да волиш и да будеш вољен, да се свакога дана осмехујеш људима, као што се сунце осмехује теби. У мом свету богат си онолико колико си спреман да даш.” Ово је цитат из прве књиге коју је објавила дванаестогодишња Даница Каралић из Сомбора. Сав приход усмерила је на лечење своје мале пријатељице Анастазије Костић, јер, како каже „Зијин осмех нема цену“. Мислим да би било сјајно да што више људи купи књигу ове заиста талентоване девојчице и при том помогне Анастазијино лечење. Цена књиге је 500 динара али ако је неко вољан може приложити и више јер сав износ иде у хумане сврхе. Овим помажемо једном детету да се што лакше избори са болешћу и помажемо таленат и хуманост другог детета. Позивам све људе чистог срца и добре воље да уплате поменути (или већи) износ као помоћ малој Анастазији, а Даница ће вам послати књигу на кућну адресу.   Жиро рачун: 160-6000000006116-34    Да бисте добили књигу усликајте доказ о уплаћеној помоћи и пошаљите Даничиној мајци, путем месинџера на овај профил или вибера на број 0616598140. Осим поменутог износа, наручилац плаћа и ПТТ трошкове по доспећу књиге. Анастазија болује од церебралне парализе, епилепсије и слабовидости. Пошто јој је један део мозга остао неразвијен у потпуности, она има потешкоће са моториком, комуникацијом и видом. Неопходан је и одлазак у иностранство на генестко испитивање како би се дошло до коначне дијагнозе, због бољег и адекватнијег даљег лечења. Анастазија и даље има потребу за медицинским потрошним материјалом и додатним суплементима и медикаментима због споријег метаболизма.  Анастазији можемо помоћи поменутом куповином књиге, али и: Слањем СМС поруке: Упишимо 764 и пошаљимо СМС на 3030
  Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишимо хуман764 и пошаљимо СМС на 455
  Уплатом на динарски рачун: 160-6000000006116-34
  Уплатом на девизни рачун: 00-540-0004323.3
  ИБАН: РС35160005400004323387
  СЊИФТ/БИЦ: ДБДБРСБГ
  Уплатом платним картицама путем линка: Е-донирај
  Уплатом са вашег ПаyПал налога путем линка: ПаyПал
  Више о томе на сајту Буди хуман
  О Даници Каралић и њеној књизи више прочитајте овде.

 25. Волим
  Поет got a reaction from Jecić in Поезија   
  ПОХВАЛА СВЕТУ
  Не напуштај ме свете
  Не иди наивна ласто
  Не повредите земљу
  Не дирајте ваздух
  Не учините никакво зло води
  Не посвађајте ме са ватром
  пустите ме да корачам
  Према себи као према своме циљу
  Пустите ме да говорим води
  Да говорим земљи
  И птици која живи од ваздуха
  Глас мој испружен као живац
  Пустите ме да говорим
  Док има ватре у мени
  Можда ћемо једном моћи
  Да то што кажемо додирнемо рукама
  Не напуштај ме свете
  Не иди наивна ласто.
  Бранко Миљковић  
   
×
×
 • Креирај ново...