Jump to content

Marina Djokic

Теолог
 • Број садржаја

  48
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Владан у Вршњачко насиље! Ваша мишљења и искуства   
  Деца се убијају због силеџија из школских клупа

  Дечак који је извршио самоубиство почетком лета у Нишу учинио је то јер није могао више да трпи свакодневна шиканирања и батине које је добијао од „другова", али и даље нико у Србији не жели да говори о страшној страни одрастања. О овоме се углавном не прича, а број дечака и девојчица који са масницама на телу и души сваког дана долазе са часова - и то јер су сиромашни или другачије изгледају - како тврде саговорници Пресса, све је већи

  Дечак који је почетком лета извршио самоубиство у Нишу учинио је то јер више није могао да трпи насиље својих вршњака, који су га свакодневно задиркивали, шиканирали и тукли, открива Пресс. Несрећни школарац је чак осам пута добио батине од својих „другара" из клупе, а нико од наставника, директора и школских психолога ништа није учинио да се детету помогне.

  Ово је само један - додуше, најбруталнији - пример вршњачког насиља у српским школама, једне од последњих табу-тема наше јавности. О томе се у Србији углавном не прича, а чак и када се деси таква трагедија, ствари се гурају под тепих. А број девојчица и дечака који са масницама на телу и души сваког дана долазе са часова, како тврде саговорници Пресса, све је већи.

  Неће да буду тужибабе

  Бранка Кордић, психолог у Телефонском саветовалишту за превенцију самоубистава, ово илуструје случајем од пре само неколико дана.

  - Петнаестогодишњак, такође жртва насиља, рекао ми је: „Не знам ни зашто вас зовем, већ сам решио да се убијем!" - каже Бранка Кордић. - Испричао је да већ неко време трпи малтретирање својих вршњака, да га туку, отимају му новац, вређају га, да родитељима не може да каже јер су оптерећени другим стварима, а ако за то сазна неко у школи, испашће тужибаба.

  Она каже да се о самоубиствима младих који су жртве вршњачког насиља ћути, због чега се и не зна колико њих у Србији годишње дигне руку на себе.


  - Број самоубистава међу младима се у последњих пет година у целом свету учетворостручио. Самоубиство је на другом месту узрока смрти у узрасту од 15 до 24 године. Иако је број самоубистава код младих испод 14 година редак, Републички Завод за статистику наводи да је у 2000. години било чак девет самоубистава деце испод 15 година. Ово не износимо због сензационализма и застрашивања, већ да отклонимо често присутно веровање да је детињство период безбрижности и среће у ком нема места за тугу и стрес. Школе и све образовне институције јако чувају податке о самоубиствима и покушајима самоубиства младих. То је прича која је обавијена велом тајне због социјалне осуде, али и страха од одговорности свих који раде са децом, од психолога, педагога, наставника, па до директора школе - упозорава Бранка Кордић.

  Дечак који је између свакодневног шиканирања и смрти одабрао ово друго, завивши у црно и своје родитеље и читаву породицу, само је један од многих који су трпели и трпе насиље на малом или великом одмору. Потресни случај родитеља овог несрећног дечака подстакао је најистакнутије српске психологе да, уз помоћ Пресса, скрену пажњу јавности на оно о чему се не говори.

  Они желе да охрабре родитеље чија деца трпе насиље да најзад проговоре о последњој великој тајни одрастања у Србији.

  Постојећи систем, и поред покушаја кроз разне пројекте, не успева да се ухвати у коштац са проблемом вршњачког насиља. А да је ово забрањена тема уверио се и новинар Пресса приликом покушаја да ступи у контакт са породицама деце која су биле жртве насиља - не желе да причају јер се њихова борба да дођу до правде свела на неуспелу битку са системом који нема одговор на овај проблем. Проблем који почиње још од момента када крену у школу.

  То потврђује и професорка српског језика из једне београдске школе која је желела да остане анонимна и која каже да су искуства показала да вршњачко насиље почиње још у првом разреду.

  - Знам за случај детета из првог разреда којем свакодневно отимају ужину. То су први кораци једног будућег насилника, што ће се до петог разреда, када данашња деца улазе у пубертет, већ претворити у отворено физичко насиље, тучу, повређивање, Ургентни центар, лекарске налазе... Полиција не може да се укључи јер су деца мала па школа и наставници испадну грбави, јер под сопственим кровом не могу држати насиље под контролом. И за нас је то ужасан стрес јер смо ми одговорни за децу док су у школи - каже она.
  Почиње већ у првом разреду

  Наша саговорница додаје да су запосленима у школама одузети сви инструменти и оруђа којима могу да спрече насиље. Остављене су им само васпитне и дисциплинске мере - у преводу: огромна административна процедура која траје месецима, што у ствари представља само додатно време да се насиље и даље дешава.

  - То је бирократски толико сложено да све време док траје процес насилници остају у школи, свесни да школа не може ништа предузети против њих док не напуне 14 година, и понашају се још насилније, повређују децу и све, а не сносе никакве последице. Испада да је школа увек крива, а школа то не може да спречи. Министарство просвете је заузело готово трговачки став да је муштерија увек у праву, јер су нам оставили само бирократско оруђе, што значи да се налив-пером боримо против физичке силе.

  Она оцењује да су највећи проблем, заправо, родитељи.

  - Они подржавају децу и њихово насилничко понашање, правдајући то „њиховом напраситом нарави", јер код куће спроводе политику насиља и сами су узор својој деци за такво понашање. Ми бисмо изашли на крај са децом, али не можемо са родитељима, јер на сваку нашу одлуку која им се не допадне шаљу инспекцију у школу, повлаче политичке везе и подносе разноразне пријаве Министарству. Малтретирају нас, а ми се повлачимо.

  Са друге стране, родитељи деце која су жртве постају огорчени, жале нам се и траже да их школа заштити, а ми немамо механизме да им помогнемо. Ово је системски проблем који се у време економске кризе још више продубио. Зато би требало скратити бирократску процедуру и дати школама овлашћење да насилну децу могу пребацити у друге школе, што ће зауздати насилне родитеље и натерати их да двапут размисле кад саветују своју децу да се са „непријатељем из школске клупе" обрачунају песницама - каже наша саговорница.

  извор: ПРЕС
   
 2. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на миомира у Деманти у вези са наводном "суспензијом" Епископа нишког Јована   
  A otkad episkop nema prava na unutrasnju organizaciju eparhije?
 3. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Ђорђе Р у Деманти у вези са наводном "суспензијом" Епископа нишког Јована   
  Да ли су овогодишња дешавања, узимајући у обзир и ову вест, увод у синдикално организовање свештенства?
   
  Да ли ће од сада синод да преузме (персонално) управљање свим епархијама?
   
  Која су на крају права епископа у својој епархији? Да ли он треба да буде само фигура за сликање, као функција председника у парламентарним системима?
 4. Волим
  Marina Djokic got a reaction from Milica89 in Богословље протојереја Андреја Ткачова   
  Sjajan tekst! 
 5. Волим
  Marina Djokic got a reaction from звончица in Богословље протојереја Андреја Ткачова   
  Sjajan tekst! 
 6. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на звончица у Богословље протојереја Андреја Ткачова   
  Овај текст је, по мени, фантастичан! Потврђује многе моје ставове и размишљања!
 7. Волим
  Marina Djokic got a reaction from Нифада in Предавања др Дарка Ђога   
  Сјајно!!! Нисам ни сумњала у свог декана !
 8. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Нифада у Предавања др Дарка Ђога   
 9. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Нифада у Предавања др Дарка Ђога   
  Предавање је одржано 14.децембра у Бијељини.
 10. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Kaludjerovic Sreten у Шта Бог састави...-ТВ Прва - Експлозив   
  Daj Boze da bude dosta brakova sklopljeno da se mnozimo to nam je od Boga dato
 11. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Ненад Р. у Шта Бог састави...-ТВ Прва - Експлозив   
  Веома лепо . Да Бог да , да се склопи већи број бракова на овакав начин.
 12. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Volim_Sina_Bozjeg у Шта Бог састави...-ТВ Прва - Експлозив   
  Jako pitko i nenametljivo.... vidim razlog da se učestvuje češće i sa drugim temama.
 13. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Брђа у Хаос у БиХ, гори у Тузли, Зеници и Сарајеву   
  Мени је занимљив овај тајминг и редослед везан за олимпијаду у Сочију...  Украјина па сад Босна све изгледа као дириговано и потпаљено извана од стране западних сила у.с.а и осталих са циљем да се одраде прљави послићи док се Русија бави играма.
 14. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на deda у Упознајмо се - представимо се   
  Младен Алексић из Јагодине. Имам 24 године (то је 85 годиште). Студент који завршава Богословски факултет и покушава да упише филмску режију на ФДУ. Студент који жели да споји теологију са кинематографијом. Неки ме и знају као чтеца из цркве.
  А податке о висини, тежини, боји очију, матичном броју баш и не бих  winter
 15. Волим
  Marina Djokic got a reaction from Јадранка-Дервента in Погибија вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке Данила Срдића   
  Јако ме је потресла вест о трагичној погибији колеге вероучитеља и теолога из Београда. Само бих додала једно, а то је: да Господ узима свакога из овога света у моменту када је тај неко најспремнији да стане пред лице Божије, ма колико нам се чинило да је прерано за некога (беба, дете, младић, девојка). Нека благи Господ узнесе његову душу до највећих висина...
 16. Волим
  Marina Djokic got a reaction from Јанко in Погибија вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке Данила Срдића   
  Јако ме је потресла вест о трагичној погибији колеге вероучитеља и теолога из Београда. Само бих додала једно, а то је: да Господ узима свакога из овога света у моменту када је тај неко најспремнији да стане пред лице Божије, ма колико нам се чинило да је прерано за некога (беба, дете, младић, девојка). Нека благи Господ узнесе његову душу до највећих висина...
 17. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Александар Милојков у Погибија вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке Данила Срдића   
  Наравно да је у Божијим рукама, у наручју Аврамовом. Господ не оставља овакве. Само Он зна зашто одлазе "кад им време није"...
 18. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Александар Милојков у Погибија вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке Данила Срдића   
  Последњи пут видех га у суботу, на семинару и на Светој Литургији у Цркви Светог Јована Владимира. Били смо заједно на Светој Гори, пењали се на врх Атоса, причестили се тамо...
   
  Почивај у миру, брате...
 19. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла у Питајте о. Саву Јањића, Игумана манастира Дечани   
  Драги пријатељи,
   
  многи посетиоци ЖРУ-а су изразили жељу да Архимандрит Сава (Јањић) буде саговорник на многе теме које се тичу живота Цркве и српског народа на Косову.
   
  Ваш ЖРУ вам излази у сусрет, те ћете на овој теми имати прилике да питате о. Саву (Јањића) о свему што вас интересује.
   
  Он ће одговорати на ваша питања онда када му време и прилике то дозволе. Наравно, непримерне коментаре нећемо толерисати и такве саговорнике удаљићемо са ЖРУ-а.
   
   
  Желимо добродошлицу о. Сави.
   
   
  а ово је ЖРУ профил о. Саве, можете га додати за пријатеља
 20. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Mironosica у "Кана Галилејска" - Упознавање ради хришћанског брака на ЖРУ- пријавите се!   
  i od mene srećno !
  divna ideja
  nadam se da će neko i pred popa da stane
 21. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Nemanja Đurović у "Кана Галилејска" - Упознавање ради хришћанског брака на ЖРУ- пријавите се!   
  Ideja je izuzetna, mozda i najbolje resenje za sve nas kojima bas i ne ide upoznavanje na ove "klasicne" nacine....
 22. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла у "Кана Галилејска" - Упознавање ради хришћанског брака на ЖРУ- пријавите се!   
  Радимо ускоро и банер и мало бољу промоцију... Ја знам бар тридесет. али наглашавам да ће, не дај Божће да буде, свака злоупотреба да буде строго санкционисана.
 23. Волим
  Marina Djokic је реаговао/ла на Nektarija у "Кана Галилејска" - Упознавање ради хришћанског брака на ЖРУ- пријавите се!   
  Toliko divnih meni bliskih ljudi ima koji su sami a i u crkvi su... Cu da ih obavestim obavezno o ovome! Srecno!
×
×
 • Креирај ново...