Jump to content

miha

Члан
 • Број садржаја

  0
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  miha је реаговао/ла на Хелена Вујовић у Stanić: Čovek treba da nauči da se stidi   
  Najgore je kada nam se potrose baterije koje rumene obraze ,to je prvi znak da smo za veeeliku opravku.
 2. Волим
  miha је реаговао/ла на Sherlock H. у Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?   
  Tvoj problem je sto hriscansku ontologiju svodis samo na resavanje problema fizicke smrti.
  Oni koji budu u paklu, takodje nece postojati, jer ce biti mrtvi kao ipostasi.
  Za hriscane zivot, bice, postojanje (kako god to nazvao) predstavlja iskljucivo postojanje u potvrdnoj (=ljubavnoj) zajednici s Bogom.
  I u molitvi se kaze da djavoli ginu pred licem onih koji Boga ljube, pa to ne znaci da se oni vracaju u nebice.
 3. Волим
  miha је реаговао/ла на Иван Недић у Jos nesto o evoluciji   
  Дивно, дивно, дивно!!! Апсолутно божанствено!!! Овако нешто већ годинама чекам да чујем из уста једног православног хрићанина! Па још и тако лепо формулисано и изложено!
 4. Волим
  miha је реаговао/ла на Ђорђе Р у Jos nesto o evoluciji   
  @@Natasa Malinovic,
   
  Драга Наташа,
   
  и мене је једно време мучило то питање. А онда сам читајући св Јована Дамаскина ("Тачно изложење православне вере") решио проблем. Он ту поред изложења вере, даје и прави однос према научном мишљењу тог времена.
   
  Он даје преглед свих мишљења тог времена, заузимајући неутрални став.
   
  "Једни кажу ово..., други кажу оно ...."
   
  Ако то мишљење крене да се меша у питање наше вере, онда он додаје: "А ми кажемо ..."
   
  Погледајмо нпр. пример о облику Земље. Питање у то време веома занимљиво, и донекле слично са питањем настанка живог света. Слично у том смислу што се није могло директно дати доказ у прилог ни једне теорије. У то време они нису могли обићи земљину куглу, нити направити снимак Земље из Космоса. Као што се ми не можемо вратити у прошлост и гледати настанак човека, и других врста које сада постоје. Он ту, колико ме сећење служи, даје све теорије о облику Земље, немајући проблем ни са једном. Иако, читајући Стари Завет, можемо наћи примере да се тада веровало да је Земља равна плоча. Није он махао Библијом, одбацујући сваку другу теорију, јер ње нема у Библији.
   
  Сад ћу покушати да ти изложим неко моје тренутно мишљење о ТЕ. Оно што се мени свиђа, и где видим повезаност са православљем је следеће. Та "родбинска" повезаност свих живих бића је изванредна мисао. Поред тога што имамо истог Творца, исти Логос што нас је створио, од исте материје, ова теорија нас повезује још више међусобно. Оци кажу када је човек пао, да је и сва жива материја пала у канџе смрт. Има дивних примера у Старом Завету, где због грехова деце, "казну" сноси њихов родитељ. Видим да овде многи православни имају проблем, да мисле да је понижење да буду "потомци" мајмуна, или у некој другој вези са њим. Ако директно погледамо Постање, ту каже даје човек настао од земље (праха, глине), чак и такво име је добио (Адам - Земљанко). А од чега су остале животиње настале, ако не од те исте земље? За мене то није никакво понижење, имати повезаност по телу са мајмуном. Човек и те како зна да понизи своје царско достојанство, и да буде нижи од сваког мајмуна, нижи чак и од ђавола. Друга ствар, која је јако занимљива је то што је Бог творац. А пошто у Богу нема измене, ни промене, Он према томе и даље ствара, и то неће никада престати, јер је то мислим једно од његових својстава. Барем ја тако мислим. А какве сад то има везе са ТЕ? Па има везе у том смислу што она исто тврди да и даље настају нове "врсте". За сада видимо да настају нове бактерије и вируси. Ти механизми и даље постоје, и даље делују, само доста успорено. Овде ћу застати, јер тема може да се шири, и постоји могућнст да се расплине, и оде у неко моје мудровање, тј. да пустим машти на вољу.
   
  Битно је не веровати ни у једну теорију, не треба теорија да буде предмет наше вере. Све теорије су продукт људског умовања, ако нису директно проверљиве. Оно што ми знамо је то да је Бог Творац, да је свуда присутан и све испуњава. Са тим сазнањем, свака теорија је прихватљива, тј. може да буде, ал и не мора. Да ли Господ ствара свет механизмима описаним у ТЕ, или је то само мали подскуп механизама којим Он ствара, или су у питању потпуно другачији механизми, нама као хришћанима је потпуно свеједно.
   
  ТЕ као оправдање антитеизма и атеизма је бесмислица, толики промашај да је то бесмислено и објашњавати. Можда ван православља то има смисла, код неке вере која се темељи на нечем другом, а не на Христосу.
×
×
 • Креирај ново...