Jump to content

Панарет

Члан
 • Број садржаја

  1376
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  2

Everything posted by Панарет

 1. Вјечнаја памјат у наручју Свете Тројице, Бога љубави, коме си сав био предан, вољени владико!
 2. Полност, поларизација се не успоставља само на биолошком плану, већ и на психолошком и није полна разлика у психолошкој сфери једини пример битне разлике. Постоје појединци који су имали радикално друкчија искуства, различита, а компатибилна назначења услед чега долази до међусобног трења које подвигом производи уподобљавање Христу. Пример за то су истополна монашка општежића у којима Свети Дух сабира мушкарце најразличитијих провенијенција који заједничким животом узрастају у Христу. Није поента у биолошкој разлици-полној, расној или каквој другој већ у основи на којој се успоставља одређени однос или заједница. Жртвена љубав је могућа и између пријатеља истог пола, али она није таквог интензитета да човека може фундаментално променити, уништити његов егоизам у основи. Међутим, пријатељска љубав има своје место ако је заснована на нечему другом, као што и брак (далеко интензивнији и дубљи однос који допире до самог Царства) спасава само као света тајна остварена у Цркви, а не као био-психо-социјални однос који би остао као такав у зони смртности палог света. У том смислу, хомосексуалац не може своје спасење засновати на истополној љубави, али она ипак може имати своје место у његовом подвигу који не почиње у овом односу, већ у Цркви.
 3. У таквој поставци ствари, заиста би могли доћи у позицију да се потпуно пасивизирамо у етичком смислу и да кажемо : благодат спасава, идемо на Литругију, а аскетика је небитна, јер не спасава одсуство греха... Међутим, спасава и причешће нествореним енергијама Божјим ван евхаристија, што је плод подвижништва..
 4. Ај нам ти објасни ту теологију полности која осветљава брак као свету тајну и хомосексуалност као грех. У твојој аргуемнтацији се све своди на напад на Зизија и његову школу, међутим, ти си светост брака и грешност хомосексуалности објашњавао једино преко чудно схваћене јунгијанске езотерије (анима, анимус и сл).
 5. Пре ће бити да је грех нешто што ми не допушта приступ Богу. Шта помаже ако оно што ме одваја од Бога није плод моје воље? И даље остајем одвојен од Њега.
 6. Уколико је хомосексуалност урођена (а свакако имамо довољно научних потврда да постоји таква хомосексуалност, барем је неспорно да постоји могућност да јесте) немогуће је тврдити да је сама истополна привлачност грех, јер би у том случају морали рећи да се неке особе не могу спасти. Друга је тема да ли је практиковање хомосексуалности грешни чин. Имам и лично искуство прихватања у СПЦ, а неки приступ прелажења преко хомосексуалне оријентације чланова Цркве се , хвала Богу, шири Православљем.
 7. СПЦ би требало да инсистира на заштити и слободи деловања ПОА. То да ли ће јерархија МПЦ бити део ЦП или неке друге цркве не би требало нас да више уопште интересује. О томе да ли је потребно прекинути општење са онима који прихвате јерархију МПЦ одлучити у одговарајућем тренутку.
 8. Зашто би Црква морала усвојити свету тајну хомосексуализма? Може препознати сакрамент истополне љубави у свом искуству. ?
 9. Држава може да донесе закон о животним партнерствима којима би се регулисало правно признање заједница особа истог пола. Назив брак да остане за заједницу мушкарца и жене, као и право усвојења. Што се тиче Цркве, игнорисати сексуалну оријентацију и не сматрати је препреком за учествовање у светотајинском животу.
 10. Право питање није да ли се корона може пренети Причешћем, већ да ли та могућност може да ме одвоји од Чаше...

 11. Да ли је Српска Црква дефинитивно прихватила успостављање јурисдикције Румунске Патријаршије на својој канонској територији?
 12. Од твога су хода свештенога богохулни срушени олтари

  1. Ayla

   Ayla

   воскресењем смрт си поразио,
   небо твојом хвалом одјекује,
   земља слави свога спаситеља

 13. Шта ти је духовна сила Српске Цркве,након уласка ЦГ у НАТО уздрмала темеље!

 14. Црногорске мим странице-посебно МОП-ко год неким чудом још није запратио нека то учини. Генијални момци, више од мим-а :blessyou:

  1. Панарет

   Панарет

   Препоручујем и црногорске лгбт странице Полуција и Накоксани геј 

  2. RYLAH

   RYLAH

   Врхунске су. Још су се сад удружили и са српским, па кидају вазда.

  3. Trifke

   Trifke

   Panarete,

   samo da te podsetim:

   1Cor 6:9 Ili ne znate da nepravednici neće naslediti carstvo Božije? Ne varajte se: ni kurvari, ni idolopoklonici, ni preljubočinci, ni adžuvani, ni muželožnici,
   1Cor 6:10 Ni lupeži, ni lakomci, ni pijanice, ni kavgadžije, ni hajduci, carstvo Božije neće naslediti.
    

 15. Пуна подршка Ђеду :sunce:

 16. Питање је било упућено јавно, а ви сте наводно избрисали Ђуровићеву објаву зато што је линковао лажне вести. Према томе, моја објава је била сасвим умесна.
 17. Не ботуј. Објавио је текст са Видовдана о наводним махинацијама свештеника у Епархији канадској.
 18. Ако је тако, то је за похвалу али и за сугестију Ђуровићу да онда такве садржаје више не може постављати. Уз уважавање чињенице да модерирате форум, ипак је упутно да се суздржите од дијагностификовања према било ком члану форума. А мој пост је осветлио јасну везу, у којој се Поуке пре ваше интервенције нису нашле.
 19. То је некада тврдила управо БзВ за коју Ињац сада каже да им је Ђуровић "мала риба". Додељивала му је фра титулу (сетимо се да у колективној меморији Срба фра долази од фра Сатана који се нама свима урезао у памћење као бивши Србин, управитељ усташког логора смрти) и објављивала на редовитој основи текстове против њега. Не без разлога, скоро сваки је био светлописан фотографијом на којој Ђуровић дарује неки свој рад и поклања се Јовану Павлу II, спонзору независне хрватске државе у којој се одиграо и завршетак "етничког чишћења" (од) Срба. Где су сада ти текстови? Како сада "паписта" и "слуга католичких јеретика" брани СрБску Цркву од разарања? Јасно је да постоји заједнички деск именованих актера (црквеног) медијског простора. Џаба сте кречили тему о ролексима. Скриншотовао сам Ђуровићеву објаву где сте се сви (по ко зна који пут) нашли на истом месту: Ђуровић преноси Видовдан, који се позива на Борбу за вечеру. Недостајала вам је само Антена, где кампују водећи дедеићевци Јовановић, Вучинић и остали и која је во времја оно преносила објаве појединих форумаша против свештенства и монаштва Митрополије као ударне вести (!). Провидни сте, потребно је мало више труда.
 20. Па добро, ако тако наука каже, ја сигурно не могу замаглити очи људима. Проблем је што каже супротно.
 21. Црква дакле врши грех када венчава други пут? Рецимо, имати образложен став зашто је хомосексуалност грех и да се тога ваља ослободити. Међутим, рећи да је х. грех и да практиковању истог ваља снисходити је и смешно и бесмислено. А да ли си пророк па знаш како ће се Црква у будућности поставити?
 22. Теза о снисхођењу је смешна, снисходило се несавршеностима да се не би упало у грех, никада греху. Снисхођење греху је оксиморон, јер грех нас затвара за благодат Божију и немогуће је допустити то затварање да би се благодат примила...
 23. Панарет

  Muška lepota

  Ево један натчовек без браде Господо и даме - Монтгомери Клифт
×
×
 • Креирај ново...