Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Панарет

Члан
 • Број садржаја

  732
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Последњи трофеј

Панарет је имао/ла садржај са највише реакција!

3 Пратиоца

О Панарет

 • Ранг
  Наш човек

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Скорашњи посетиоци профила

9454 посетилаца
 1. Позабавићу се више овим, али поента је да Охридска архиепископија није била аутокефална већ аутономна?
 2. Македонци износе тезу да као што је Српска Црква тражила аутокефалност од Цариградске патријаршије упркос противљењу охридског архиепископа, тако чине и они сада...Проблем је у нама што имамо двоструке аршине.
 3. Дина Чолић је то заиста дивно изнела! То једина "књига" коју могу да слушам у аудио формату. Врхунски!
 4. Не разумем само поенту оваквог деловања Цариграда. Ако Васељенска патријаршија и има канонски основ да додељује (и одузима) аутокефални статус, шта ће у нашем времену такво унилатерално поступање донети? Имаћемо првопрестолну цркву која признаје низ дотада расколничких заједница као аутокефалне цркве, али их у исто време највећа православна црква (и не само она) неће признавати? Да ли ће тиме Цариград остварити циљ?
 5. Зна ли се какав ће став заузети?
 6. Наводно Цариградска патријаршија званично расправља о тражењу МПЦ да добије аутокефални статус: http://religija.mk/vselenskata-patrijarshija-i-oficijalno-ja-stavi-na-dneven-red-makedonskata-avtokefalnost/ извор: реликигија.мк
 7. Патријарх Павле је говорио о томе да особе код којих заиста постоји родна дисфорија морају бити прихваћене када ускладе свој физички пол са психолошким.
 8. Прелепо, изаћићемо поносно ускоро у свим већим градовима ове наше лепе земље. А своје место имаће и православни ЛГБТ +
 9. Који смор кад се молитве отпуста читају пре причешћа као што је то неретко случај у мојој парохијској цркви
 10. Можда нема више монаха за гостовати ...
 11. Шта се десило с овом емисијом?
 12. За разлику од помпезног "византијског" обреда, испуњеног обиљем светлости, који је права свечаност вере, током којег се готово непрестано пева и моли, римски обред тежи сажетијој форми и одликује се молитвеном тишином. Ћутање, молитвена тишина је рецимо специфичан елемент римске литургијске праксе. Данас је у римски обред укључено много "нових" молитава, а посебно су ми драге "социјалне" молитве за потребите за које се не моли начелно него кроз конкретна прошења. То је још једна одлика римске, западне литургије -повесни елемент је јако изражен.
 13. Чини ми се да је свети Јован Шангајски рекао једном приликом, парафразирам: "Немојте да вас неко заводи да морате бити источни да би били православни"...Обред није само ритуал, он је целовити израз нашег односа са Богом и начина на који га примамо, на који се Он очитује у нашим животима. За леп, сажет и критички увид у смисао развоја западног обреда препоручујем књигу "Дух литургије" Јозефа Рацингера.
 14. Мислим да би требало унети неке нове, "социјалне" молитве у служебнике, примерице, за утеху и спасење оболелих од малигних болести, незапослене, за бескућнике, за старе о којима нема ко да брине, за одбачену и насиљу изложену геј омладину итд.
×
×
 • Create New...