Jump to content

Шоне

Члан
 • Број садржаја

  80
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  Шоне је реаговао/ла на 3006 у Шале...вицеви...   
  Полицајац заустави ауто, погледа унутра - возач везан, сувозач везан, позади деца везана...
  Каже пандур - Пи, какви сте, ће се подавите за 10 евра...
   
  ---
   
  -Линија за помоћ алкохоличарима, извол'те.
  -Како се прави мохито?
   
  ---
   
  Шта ради Пироћанац када га сврби десни длан?
  - ТРПИ!
   
  ---
   
  Умире Пироћанац, окупила се деца око њега.
   - Децо, јесте сви ту?
   - Јесмо, тато.
   - Јесте сигурно сви ту?
   - Сигурно, тато.
   - А што ви гори светло у кујну?
 2. Волим
  Шоне got a reaction from Фидер in Поставите питање Милославу Самарџићу   
  Како нема вредност када је свака књига са прегршт фуснота и докумената (што немачких, комунистичких, усташких, италијанских итд) званичних? Јеси ти толико плитак или си само *******? На вашу срећу још увек живите захваљујући глупој нацији и нњокомуњарским политичарима. Али и то ће проћи полако.
 3. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  Четници против Немаца, галерија, 88 слика:
  http://www.pogledi.rs/cetnici-protiv-nemaca/
 4. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  Нисам, ипак је то шта би било кад би било... Али тријумф би се десио уз улазак трупа Западних савезника и отприлике би све било исто као у другим државама у које су оне ушле. Отприлике, јер је ситуација специфична због више нација и вера.
  Мољевићева ''Хомогена Србија'' није била званични програм, то је његов спис, лична ствар.
  Званични програм била је Башка резолуција. Што се тиче унутрашњих граница, бановине нису биле спорне практично никоме, али ту је тражено да се врате границе пре проглашавања Бановине Хрватске. Ко зна да ли би се то остварило, али дефинитивно остале бановине биле су Србија, сем наравно Дравске. Највероватније је да би дошло до извесних корекција, нпр. Превлака.
  Такође је тражено проширење граница према споља и вероватно би нешто било уважено, минимум као што је и овако (од Италије, Истра итд). Али то не би све припало Хрватској, већ би припало Словенији, или би било подељено између Хрватске и Словеније.
  Држава би још 1958. ушла у ЕЕЗ, тј ЕУ, а вероватно и у НАТО.
  Жртава би сигурно било неупоредиво мање него овако, јер не би било масовних ликвидација. Не би било погибије на Сремском фронту, не би било одласка милиона људи ''на привремени рад'', итд.
 5. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  У Београду је 12. фебруара преминула велика мученица Гордана Михаиловић, Дражина ћерка.
  Рођена је у Београду, 1927. године.
  Током и после рата робијала је у шест затвора и логора, али је увек остала пркосна.
  Последња жеља била јој је сахрана без икакве помпе.
  Нека јој Господ подари рајско насеље!

  Гордана у зиму 1943/44, на терену 2. равногорског корпуса.
 6. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  У сећање: Гордана Михаиловић (1)
   
  Најпре су ми привукле пажњу урамљене фотографије на зиду Горданиног стана. Најуочљивије су биле две на којима је Дража са својим колегама кадетима и официрима – велике, пожутеле слике на дебелим картонима, рађене најбољом техником тога доба
   
  ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
   
  http://www.pogledi.rs/u-secanje-gordana-mihailovic-1/
 7. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  У емисији Питања и одговори Оливере Милатовић, ТВ Палма Плус:

 8. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  Сјајна критика ТВ серије ''Равна Гора'' из пера историчара млађе генерације Милутина Велисављевића:
  http://www.pogledi.rs/draza-mi-je-istina/
 9. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Драган Јашић у Равна Гора -дебата о серији на РТС-у   
  Отворено писмо Радошу Бајићу
  КАТЕГОРИЈА ВЕСТИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ / ДАНА 10/01/2014 У 8:26 ЧАСОВА /
  bajic rados
   
  Тв серија “Равна Гора”: Дегенерисана превара! Земљаче, у твом и мом крају, часни људи кажу: “срамотна работа, синовче”! У досадашњим наставцима твоје серије “Равна Гора” потврђујеш свој покушај врло подле индоктринације милиона необавештених и полуобавештених тв гледалаца, камуфлираног отрцаном фразом да је серија “аргументовано утемељена историјска истина”, зато јер је целокупан стваралачки процес био подвргнут стручним консултацијама “с историчарима, аналитичарима епохе и свим људима који су требали да дају значајну потпору у том смислу” да би се приступило наводном почетку “ослобађања истине”!
   
  Мајкл Благоје Раденковић, 09.01.2014
   
  ***
   
  Питам се којим “свим људима”, ваљда салонским и корумпираним историчарима који су још увек на платним списковима сада унука оних које ти величаш!
   
  Одбио си једини заиста ауторитативан стручни извор који сам ти понудио још пре него ли си почео да пишеш свој сценарио, а то су аутентични извештаји америчких обавештајаца са терена у Југославији у Другом светском рату, као и јединствена анализа и студија пуковника Макдауела, најауторитативнијег и најобавештенијег изврсног обавештајца, аналитичара, саветника председника САД, савезничких команди и високих савезничких штабова, и уваженог професора историје на Мичигенском Универзитету. Тебе је тада интересовало само како ћеш да искамчиш милионипо еура од наших људи у Америци иако си већ имао обезбеђену поруџбину од идеолошких диктатора којима, као што сада доказујеш серијом, није циљ никакво “ослобађање истине” већ склеротично испирање мозга масама тв гледалаца!
   
  Супротно твојој фразеологији, оно што приказујеш у серији доказ је злонамерне, па чак и подле и тенденциозне инсценације Историје, апсолутно супротне Истини.
   
  Ти безобзирно и наметљиво вараш генерације углавом необавештених гледалаца ликвидацијом здравог Родољубља, здравог Православља, и поштене моралне одговорности Националног Духа ондашње Србије!
   
  Село Србије и српског сељака приказујеш као примитивну заосталост какве нема чак ни код тадашњих хрватских сељака чији су гуњеви накинђурни дугмићима са ликом Фрање Јосифа! Поврх фрапантних историјских нетачности, које неопозиво жигоше историчар Милослав Самарџић у својим приказима твоје серије, ти намерно, па чак и са подлим предумишљајем, унижаваш целокупну тадашњу Србију приказујући је као необразовану, разједињену, и зрелу за издају! Да је сељаштво Србије било заиста такво каквим га приказујеш, Србија не би победила нити у Балканским нити у Првом светском рату, нити би била способна да изнедри Равну Гору која јесте била Србија, и као таква активан учесник Другог светског рата, и то током читавог трајања рата! Србија је нанела Нацизму такве поразе да чак и “Западни савезници”, који су је доцније осудили на смрт поставивши на власт Броза, сматрају допринос Србије и Равне Горе пресудним за Победу у Другом светском рату! Дакле, да је Србија каквом је подмукло приказује твоје “паролаштво”, за које тврдиш да је наводно имуно од “митоманије” и “навијачке еуфорије”, она не би била способна да то учини на основу твоје лажно “утемељенe историјскe истинe”! Зато сматрам да намерно понижаваш ондашњу Србију подлачки сервирајући своје умишљене лажи инсценацијом фалсификата уместо историјске истине!
   
  Зато лажно преувеличаваш и бројност комуниста у Србији! У твојој инсценацији комунисти су на сваком кораку, у сваком српском дому, чак и у слами на таванима амбара где кокошке никад не сносе јаја јер једноставно не могу да се попну уз мердевине! Твоје преувеличавање бројности и улоге такозваних комуниста претераније је чак и од Меклејновог и Булјићевог! Твоји “комунисти” деле српским сељанчицама ганц-нове петокраке звезде! Они су наводно једини хуманисти у твојој примитивној Србији! Они су чак толико хумани да једини воле птице!?!
   
  Сматрам да наведени детаљи нису ни случајни, нити твоје безазлене уметничке слободе! Сматрам напротив да су смишљено унижавања Србије: тек у слами поткровља амбара, тек из гњезда у којем је одрастао, твој млади комуниста вади вољену птицу из кавеза и пушта је да… одлети из гњезда… у слободу! То је подло подметнута симболика брозовске лажне “слободе народу”, идентична симболици поклањања петокраке српској сељанчици! Која “слобода”? Убити стварну Србију зато да би била “ослобођена” од лажне Србије коју ти инсценираш у серији! Од подлости такве лажне симболике уздржао се чак и Булајић! Твом измишљеном “роју комуниста” приписујеш чак и решеност да са једним револвером поставе заседу немачким снагама, чиме им приписујеш лажну спремност на рат против окупатора, коју Броз уопште није ни имао нити намравао – зато што покушаваш да прикажеш да таква решеност углавом не постоји у лажној заосталој “Србији” каквом је ти приказујеш!
   
  А стварна Србија је водила рат против Нацизма!
   
  Зато таквим лажима, као и преварантским манипулисањем са датумима, ти намерно, управо подло злонамерно – камуфлираш историјску Истину!
   
  Такозвани комунисти су исто као и током целог рата, тако и у почетном периоду док су били у Србији, прво, сарађивали са непријатељем; друго, Брозу ослобођење и слобода уопште није био циљ; и треће, такозвани “грађански рат” био је управо одбрана Срба од насиља шачице разбојника!
   
  Према томе, зашто потпуно супротно историјским чињеницама до апсурда преувеличаваш број комуниста и њихову улогу? Зашто прикриваш њихово фашистичко и проусташко ртазбојништво? Зашто брижљиво прикриваш њихову сарадњу са окупатором и Усташтвом? Зашто убицама Србије приписујеш лажну симболику ослобођења? Зашто због тог прикривања историјских чињеница, умишљено и подло, осим сељака рушиш и градску и варошку интелигенцију Србије сурвавајући их у сараднике окупатора и повезујуеш их чак и са одвођењем Јевреја Србије у концлагере, које су документовано, и то по најверодостојнијим јеврејским изворима, обавили искључиво Немци? Зашто када огроман број невиних Срба и невиних Јевреја – нису Срби потказали Немцима – него твоји “узвишени комунистички ослободиоци” који су били доушници злогласне Специјалне полиције али и још злогласнијег СС-а?
   
  Ти лажно издвајаш лик Драже Михаиловића од лажно приказаног примитвног и заосталог Српског Народа зато да би аустроугарску, Ватиканову, Павелићеву и Брозову мржњу против Србије и Српског Народа – у серији прошверцовао као мржњу којом је наводно натопљен Српски народ! Зато Дражи на његовом путу ка Равној Гори приписујеш “неактивност” што је фрапантно подла лаж апсолутно супротна историјској истини! Дражи приписујеш лажну неодлучност, па чак и лаж некаквог Дражиног очекивања победе Совјета зато да би прикрио од данашњег необавештеног и полуобавештеног гледаоца да су и тадашња Србија, и сам Дража већ од првог тренутка када је он одбио да призна капитулацију, и доцнија Равна Гора одлучно ратовали против Нацизма за Слободу, на страни Западних савезника, јер су за разлику од шачице комунистичко-усташоизоидних разбојника на тлу Србије, били као Нација морално снажни да препознају Зло, и морално одговорни да се жртвују за Добро!
   
  Док су ти претходни наставци били одвратно дегутантни, седми, осми и девети наставак доказују да си читаву серију сурвао у наручену каљугу лажи: Србију си приказао скарадном зато да би стварну мржњу против Срба избрисао преварантским претакањем мржње против Срба у лажну мржњу Срба као њихову једину српску урођену особину! Зато пропагираш лаж преувеличавања шачице разбојника који себе називају комунистима на супрот твом лажном приказу труле и издајничке српске буржоазије која је наводно издајник Слободе и Народа! Расуло војске Краљевине Југославије јесте потекло од издаје аустроугарских, ватиканских, хрватских и сличних елемената, али истина није твој приказ који као да је рецитација уствари усташког “Пролетера”! Истина је Брозово разбојништво на почетку рата које ти фрапантно пажљиво прикриваш зато да би прикрио Брозов одлазак у НДХ! Срби и у војсци која је капитулирала издајством Усташтва, и Српски Народ наставили су да се боре против Немаца чак и пре окупације! Сам Дража није како приказујеш “шеткао” планинским крајолицима него се на путу до Равне Горе непрестано сукобљавао са Немцима и Усташама и наносио им тешке губитке! Зато кажем да се ти држиш наказних лажи усташоизоидног ‘Пролетера!
   
  Све у свему, лаж је суштина твог покушаја да индоктринираш новије генерације да је Броз наводно ослободио Србе од њих самих – као да их је он ослободио од њиховог урођеног злочинства које им лажно приписујеш! Зато си абнормално увећао бројност, улогу и хуманост комуниста; зато си комунисте од шачице разбојника прошверцовао у хуманистичке идеалисте; зато си унизио и српског сељака и српску градску интелигенцију; зато си сарадњу са окупатором пребацио од комуниста на Србе; зато Дражу приказујеш као “неодлучног” да би сакрио да су Србија и Равна Гора били у рату против Нацизма, а да Броз и Усташтво нису! Зато издвајаш Дражу лажно га приказујући као различитог од Српског Народа, и као неактивног, неодлучног, па чак и лажно оданог Совјетима! Зато је од свега најдегутантније да користећи репутацију претходно стечену емисијом о српском селу, рачунаш да је данашња телевизијска публика толико необавештена да ће прихавтити твоје лажи здраво за готово! Зато фалсификујеш чак и критичке протесте: претвараш се као да те критикују само задрти остаци комунизма а прећуткујеш да те критикује Истина Равне Горе зато што је твоја “Равна Гора” иструлели фосил комунистичке лажне историје! Зато је пред данашњим гледаоцима да препознају твоју серију као умишљено инсценирану индоктринацију: бећковићевска “експлозија” серије попут “упаљене шибице бачене на бензинску пумпу” биће погубнија по Истину и Србе од Миловановог закуцавања пса на крсту “Пасјег гробља”, јер твоја серија израста у расистички глогов колац наручен да ликвидира Истину Српског Националног Духа!
   
  Зато позивам гледаоце да одбаце твоју серију као превару!
   
  Да је заиста аргументовано утемељена на историјској истини твоја серија је морала бити одговор зашто је шачица фашистичких расистичких зликоваца, преобучених у комунисте и антифашисте, из Србије која је била у рату против Нацизма – побегла у НДХ која није била у рату против Нацизма?
   
  Побегли су зато што су и Павелић и Броз били послушници Нацизма и сатанистичке расистичке мржње против Срба, против Националне Слободе, и против Православног Веровања у Бога!
   
  Стварна Србија јесте била Равна Гора!
  То је Истина!
  То сам Ти понудио! То си одбио!
   
  Зато Ти на крају овог писма о mоралној Одговорности према Истини – понављам поруку: Земљаче, у твом и мом крају, часни људи кажу: “Срамотна работа, синовче”!
  Мајкл Благоје Раденковић
   
  На православни српски Божић, 2014
   
  http://srbinaokup.info/?p=24382
 10. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  ТВ серија ''Равна Гора'': зашто је испало наопако?
  Оно што приказује Радош Бајић, па и црње од тога, пишу историчари Института за савремену историју, Института за новију историју, Института за стратешка истраживања, затим академици САНУ попут Душана Ковачевића и многи писци, почев Добрице Ћосића, преко Вука Драшковића, до Дејана СтојиљковићаПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
  Наставак:
  http://www.pogledi.rs/ravna-gora-zasto-je-ispalo-naopako/
 11. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  Село Планиница пролећа и лета 1941:
  http://www.pogledi.rs/selo-planinica-proleca-i-leta-1941/
 12. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Walter у Равна Гора -дебата о серији на РТС-у   
  Да ли постоји икакава могућност да се покрене иницијатива за скидање ове сплачине и смећа у било каквом смислу..историјском, филмском, људском .. са телевизије која се (још увек) плаћа из средстава грађана, јер најдубље вређа част и достојанство многим фамилијама и појединцима у Србији али и широм света.. ?
   
  Ово најозбиљније питам.
 13. Волим
  Шоне got a reaction from Raymond Red Reddington in Равна Гора -дебата о серији на РТС-у   
  Неке кратке црте 6-та епизода:
  Овај комита са овом хорор музиком из Петак 13-ти ме толико нервира заједно са Б(ул)ајићем. bangin Наредник пискара, збуњен, пуца у вис и зауставља она два дезертера . :fmqmtx: Хрват екавицу цепа хаха. Сека Таралић се изнервира више у вези јевреја него да су неког србина наватали немци. Каже учитељ би то средио само тако хахахаха. Штиглић преживео све и свашта, брижно чуван. :smiley-shot: Комита шапуће иза леђа ђенералу као да је ово нека банда а не Пуковник. Вади нож сваком приликом и нон стоп шта сте па шта сте јбт. Е мој Б(ул)ајићу соме... :fired:
 14. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Владан Здравков Меденица у Равна Гора -дебата о серији на РТС-у   
  И би шеста епизода, и не би ни мало мање разочарење приказаним.

  ОЧАЈНО!

  Ево опет Самарџић право у центар гађе:
   
  СЕРИЈА „РАВНА ГОРА“ 6. ЕПИЗОДА: Наташа Кандић је задовољна – четници су банда
   

  Шеста епизода ТВ серија “Равна Гора“ Радоша Бајића почиње у складу са до сада виђеним: четник спава на стражи.
  Комунисти су, наравно, увек будни, то смо већ видели и то ћемо гледати до краја ове серије. Али ето, четник спава, а пробудио га је – јелен. Четник у моменту заборавља на рат и опрезност – хоће да убије јелена. Ратно је стање, около су Немци, не сме се чути пуцањ, али – четник је то, није комуниста.
   
  Међутим, наиђоше два дезертера Југословенске војске на коњима и они уплашише јелена. Четник остаде без улова и – како реагује? Наравно, хоће да убије ову двојицу због тога. Ипак, ту је један смиренији четник, који спашава дезертере. Али и тај смиренији их пита које су националности – један је Србин, а један Хрват – како би се успоставила симетрија са усташама, који су то исто раније пропитивали.
   
  Ова двојица чувала су стражу групи пуковника Драже Михаиловића. Група је приказана као распојасана банда, сви су на чистини а не у заклону, наложили су ватру да испеку неко печење, ори се песма: “Погледај дер мала моја…“
  Заробљеници су донели један проглас и Дража га чита у себи. Потом држи познати говор:
  “Јунаци, официри, подофицири, војско! Његово величанство краљ је напустио земљу, а наша влада је, како то видимо из овог летка, потписала срамну капитулацију. Ја ту капитулацију не признајем. Жив се Немцима нећу предати…“
   
  Говор је, према сећању, објавио мајор Мирко Станковић у емиграцији. Део о капитулацији је споран, јер она у ствари није потписана. До сада су то потврдили многи истакнути правници, почев од др Смиље Аврамов. Може се рећи да су данас само тврдокорни комунисти остали при тумачењу да је било капитулације, и да ће они при том ставу увек остати – јер тачна интерпретација догађаја подразумева да нису постојала “два покрета отпора“ – законодавство Краљевине Југославије не познаје тај термин – већ регуларна војска и разне петоколонашке и терористичке групе, међу којима су биле и оружане формације илегалне КПЈ. Радош Бајић се у целој срији држи те класичне комунистичке верзије о капитулацији.
   
  Треће, пошто се краљ Петар више неће појављивати у серији, сада је јасно да је Бајић прексочио да каже кључну ствар: да је он добро обавио своју дужност. Наиме, 16. априла 1941. краљ Петар је издао проглас да Краљевина Југославија наставља рат против Осовине на страни Западних савезника, до коначне победе. Окупација је била само један терористички акти и привремени чин, али Краљевина Југославија је и даље постојала. Ту чињеницу прихватиле су све земље света ван осовинског блока.Друго, из Станковићеве интерпретације Дражиног говора Бајић је избацио реченицу: “Оваква хетерогена војска каква је била наша, није била способна ни за какву борбу“.
   
  У духу своје традиције, Радош Бајић и овде греши у датумима, стављајући 22. април. Погрешио је и место, наводећи Петрово село. Ту грешку – у вези места – преузима од Станковића. Уистину, овај догађај се одиграо 15. априла код села Шеварлије, у околини Добоја. Проглас нису донела два дезертера, већ курир Врховне команде. Јер, супротно од приказаног у серији, постојао је фронт, и то стабилан фронт у планинама јужно од равне босанске Посавине. А супротно од распојасаности и песме – проглас је донет у паузи између две борбе. Сваког дана је вођена борба против Немаца и усташа.
   
  Дража је 20. априла преименовао Брзи одред у Горски одред, настављајући борбу. Пуцало се и 22. априла: порушена је пруга Завидовићи – Хан-Пијесак и нападнуте су четири најважније железничке станице са усташким посадама. Наравно, Дража је имао много више људи него што је овде приказано (приказано их је једва двадесетак). На Равну Гору их је стигло 26, али зато што су многи у путу слати на друге терене.
   
  Дражина група појављује се и 28. и 29. априла, у Источној Босни. И даље је то група планинара на одмору – нема ни трага од борбе.
  У ставрности, акција започета 22. априла трајала је два дана. Онда су 24. априла Горски одред напали Хрвати, а 25. априла муслимани, који су разбијени у добро постављеној заседи. Сутрадан, 26. априла, Горски одред напада Немце шест километара северно од Хан-Пијеска и долази до богатог ратног плена. Немци узвраћају напад 27. априла и у ствари Дража избија на Дрину пред надмоћним немачким потерама. Река је пређена 29. априла, изнад села Заовине.
   
  У шестој епизоди Дрина још није пређена, а карактеристично је да Дража, видевши Дрину, каже: “Србија!“ То је још један историјски фалсификат, пошто у оно доба није постојала граница на Дрини. Прецизније речено, границу су ту поставили нацисти 1941, а потврдили је комунисти 1945, али у Краљевини Југославији постојало је девет бановина, од којих шест са српском већином и српском управом и тих шест бановина чиниле су Србију. Дражина група се, дакле, налазила у Дринској бановини, која се протезала на обе стране реке Дрине.
   
  И даље се види напор да се Дража као појединац прикаже као позитиван лик. То је практично једина разлика између ове серије и остварења из социјалистичке Југославије. Али, та разлика је веома мала, пошто, упркос сјајној улози Небојше Глоговца, појединац не може испасти позитиван када је окружен руљом. Та руља су официри, подофицири и војници из Дражине групе, а они су, опет, продукт једног наглашено заосталог народа – како Бајић приказује село Планиницу, у којој живи породица Таралић, која би требало да је окосница радње.
   
  Има чак и једна сцена када четник који је у претходном наставку заклао муслимана, а у овом заспао на стражи, прилазио Дражи иза леђа и на уво му каже: “Пуковниче“ – не “господине пуковниче“ – “ево ја се јаваљам да их испратим“ – мислећи на оне дезертере. Сугерише се да би их убио и опљачкао, као оног муслимана.
  То је у овој серији природан след невојничког понашања – али то у стварности није могло да се деси, не само у Југословенској војсци. То је заправо немогуће ма у којој војсци: пуковник је висок чин, постоји страхопоштовање, нарочито у ратном стању, нико му не сме прићи са леђа, нити му се тако обратити. Сем, наравно, ако је у питању банда.

  За грађење Дражиног лика у серији, важно је уочити да он није сазнао за убиство муслимана, нити да је прозрео карактер овог четника. Другим речима, факат је да се Дража гради као добар лик, али, што се каже, “добар јадан“, не зна ништа и апсолутно је неспособан. Можемо се кладити да ће Радош Бајић у свемму поступити супротно када се појави лик комунистичког вође.
  Даље, у серији се појављује Мионица, са све асфалтом, који у стварности још дуго није видела. Ту су и електрични и други каблови којих данас има много, а онда их је било мало – што све одудара са ранијим приказом недалеке Планинице, чији су мештани приказани као изгубљено домородачко село у Амазонији.
  Прича о Јеврејима у Мионици убачена је на силу, као и раније један словеначки официр, док су Немци искарикирани више него у старим комунистичким филмовима.
   
  Штиглић из прве епизоде је добро. Онај комуниста се и даље стара о њему, носи га са собом у кутији, сада у возу. Тај комуниста понавља фразу о бекству краља – а и сам краљ је говорио о томе на тај начин. Онда је, међутим, краљево напуштање земље сматрано као подвиг – успео је да умакне Немцима. То се сматрало и за све друге владаре оупираних европских земаља, али ето, у Србији и данас морамо да слушамо комунистичку пропаганду.
   
  У овој епизоди појављује се и мајор Миодраг Палошевић, као командант 5. јуришног (четничког) батаљона. У ствари, његов батаљаон био је Први, а не Пети. Чим се појавио, долази до нетрепељивости са мајором Станковићем, у доследној намери Радоша Бајића да Југословенску војску прикаже у лошем светлу.
  (pogledi.rs – Милослав Самарџић, фото: РТС)
 15. Волим
  Шоне got a reaction from Драган Јашић in Равна Гора -дебата о серији на РТС-у   
  Не, напротив, очекивали смо само другачију верзију од Булајића, а добили ретардиране сељаке, пијану војску која шенлучи, прегршт погрешних чињеница, звезду црвену, јањетину, каму и клање у првим епизодама. Није довољно? Хоћеш још? Да ли је реално приказано? Наравно да није. Те мале добре сцене се утапају у каму како не капираш? Како сте тако наивни да не видите како ово иде на њихову воденицу? Видим их како се смеју Кандићка, Бисерко, усташе и остали. Смеју нам се сви плус ови "наши" и то у фацу.Видећете како се прави филм када усташе буду избацили свој. Видећемо ко ће и како бити представљен. Вероватно ћете и ту рећи да је реално приказано све и да не бисте хтели другачије.
 16. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  ''Кама'' Радоша Бајића.
   
  Као што рече један гледалац – нема исправке. Једна сцена ТВ серије “Равна Гора“ поништила је вишегодишње, а ево већ и вишедеценијске, напоре многих да исправе последице комунистичке пропаганде. Од свих Бајићевих изјава, као најтачнија се показала она да ће му се комунисти, који су га критиковали пре емитовања серије, на крају извињавати
   
  Пише: Милослав Самарџић
   
  Наставак:
   
  http://www.pogledi.rs/kama-radosa-bajica/
 17. Волим
  Шоне got a reaction from Walter in Равна Гора -дебата о серији на РТС-у   
  Одлучи ли се ти да ли ћеш или не тврдити шта је исправно??? Пошто се прво покопаш са својом изјавом на почетку текста а онда све најбоље о комунистима. Не знам да ли капираш али сам себе поклапаш и још притом наводиш књиге Дедијера:-). Да ли си уживао у недељу?
  Да ли ти је и ово смешно? http://www.pogledi.rs/komunisti-unistili-zejtinlik-u-srbiji/
 18. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Владан Здравков Меденица у Равна Гора -дебата о серији на РТС-у   
  http://www.pogledi.rs/ravna-gora-5-cist-falsifikat/

  Право у центар!
   
  Самарџић је најбоље обрадио пету епизоду.
  Благи ужас од серије.... Умјесто да се представи оно што су комунисти радили краљевој војсци, овдје се опет историја изврће...
 19. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Raymond Red Reddington у Равна Гора -дебата о серији на РТС-у   
  п.с
  серију треба скинути са тв а
 20. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  1. Код комуниста, управо сам написао.
  2. Овде сам описао, документовано, вечину тих битака:
  http://www.amazon.com/cetnika-protiv-Nemaca-ustasa-1941-1945-ebook/dp/B00H2WZZ6I/ref=sr_1_4?s=books&ie=UTF8&qid=1386113135&sr=1-4
  Ту можете видети садржај књиге.
  Међутим, ту нисам описао највећу битку, податке сам нашао тек касније, у Бундес архиву. Ту битку сам описао у овој књизи, тј. низ битака:
  http://www.pogledi.rs/srbi-protiv-vermahta-nepoznata-nemacka-dokumenta/
  Реч је о операцијама на правцу Вишеград - Горажде - Рогатица - Сарајево октобра 1943. То је највећа антиосовинска операција на територији окупиране Краљевине Југославије до доласка Црвене армије. До Сарајева је стигло, и Сарајево је опседало, око 18.500 четника. А Осовину је спасио напад партизана у леђа четницима, свим расположивим снагама (тада 2. и 3. корпус, две од три мобилне јединцие које су имали).
  Иначе, партизани нису водили операције против Немаца. Водили су против четника, а у односу на Немце били су у дефанзиви. Наравано, сем неких изузетака.
  3. У Операцији ''Вајс'' четници су учествовали на страни Срба. На жалост, Италијани, а преко њих и Немци, нису им дозволили веће учешће. У ствари, прецизније је рећи да су Немци тражили од Италијана да четници не прелазе на њихову зону (Динарска дивизија - Ђујић, и Експедициони корпус - Баћовић, око 6.000 четника, најјача формација у том сектору), а када су ипак дошли до ње, Немци су их бомбардовали из авиона.
  О почетку Операције ''Вајс'' Павелић је обавестио Тита, који је две од три мобилне дивизије послао на четнике. Усташе су одмах упале у ''Бихаћку републику'' и почеле да масакрирају српске цивиле. Циљ четника био је да стигну до српских цивила пре усташа и тамо где су стили цивили су спашени. Али, то је била мањина цивила. Од хрватских формација, глади и мраза (јер су комунисти натерали народ у повлачење за њима, како би закрчио друмове и како их Немци не би стигли), тада је страдало више десетина хиљада Срба. Ти Срби хтели су да се повуку у оближњу италијанску окупациону зону, или на четничку територију, али комунисти су их силом спречили. Страдање тих десетина хиљада Срба спада у један од највећих ратних злочина комуниста.
  Ђујић и Баћовић су били тзв. легализовани четници (код Италијана).
   
 21. Волим
  Шоне got a reaction from Јефимија Крунић in Равна Гора -дебата о серији на РТС-у   
  Ако не видиш(намерно или ненамерно)проблем онда ти џаба објашњење. Све је крш од историјских чињеница до драме које нема. Ок?
 22. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Милослав Самарџић у Поставите питање Милославу Самарџићу   
  Приказ 4. епизоде ТВ серије ''Равна Гора'':

  http://www.pogledi.rs/ravna-gora-4-evo-draze/
 23. Волим
  Шоне је реаговао/ла на Manolis у Равна Гора -дебата о серији на РТС-у   
  Штета што син Драган не игра улогу млађег Бајића. Њему баш лежи да каже: "чичааа" :Д
 24. Волим
  Шоне got a reaction from YOKA in Списак жртава комуниста у Крагујевцу   
  Шта рећи кад су крстове и гробове из првог рата све изломили и затрли траг садећи шуму. Нису ни мртве поштедели маму им ј....
 25. Волим
  Шоне got a reaction from Istochnik in Pismo Joeu Šimuniću   
  Много се потресао и "случајно" цифру. Ево предлажем овако нешто мало да одгледа: https://www.youtube.com/watch?v=yM2bnb9ShQ8&feature=youtube_gdata_player<br />
×
×
 • Креирај ново...