Jump to content

Стари

Члан
 • Број садржаја

  36
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  Стари је реаговао/ла на Лидија Миленковић у Шта ЈА тренутно слушам...   
  Тужна због Јапана, а дотучена нападом на Либију


 2. Волим
  Стари је реаговао/ла на Срђан Ранђеловић у Патријарх руски Кирил у посети Грчкој Православној Цркви   
  Патријарх Кирил открио споменик апостолу Павлу у Верији
   
   

   
  Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил завршио је своју посету Јеладској Православној Цркви 7. јуна ове године откривањем споменика светом апостолу Павлу у грчком граду Верији, где је стигао са својом високом делегацијом. Уз музичку пратњу војног оркестра Свјатејши је прошао тргом Светог апостола Павла где га је поздрављало више хиљада људи.
   
  Свечаном откривању споменика Светом апостолу Павлу присуствовали су: градоначелница Верије, посланици грчког Парламента, представници Генералштаба, опуномоћени представник Руске Федерације и други. Међу грчким архијерејима били су митрополити: веријски Пантелејмон, еласонски Василије, касторијски Серафим, едески Јоил, козански и сервијски Павле и килкијски Емануил.
   
  На тргу се Свјатејшем Патријарху обратио Митрополит веријски, који је истакао да је Цркву у Верији основао Свети апостол Павле, као и помоћ и подршку Руске Цркве и њеног верног народа у време економске кризе, уручивши притом највеће одликовање Веријске митрополије – Велики крст Светог апостола Павла. Градоначелница је истакла улогу светих равноапостолних Ћирила и Методија при просветљењу Словена, а тиме и руског народа, као и најбољег њиховог ученика Светог Климента Охридског, родом из тих предела, а који је сачинио азбуку ћирилицу и назвао је у част свог духовног оца. „Поздрављамо Вашу добродошлицу из земље, од народа који је веома много учинио за Православље, како у време владавине руских царева, тако и у време подвига новомученика руских чији су херојски поступци задивили неверујуће и безбожнике.“
   
  Госпођа Хариклија Георгиаду је истакла да власти и житељи града радо поздрављају Патријарха Кирила изражавајући уважавање њему и плироми многонационалне Руске Цркве. У знак искреног признања и љубави Веријаца, Свјатејшем Владици је уручен символични кључ Малог Јерусалима, како се у радовима историчара назива град Верија.
   
  У свом одговору Патријарх Кирил је напоменуо да се оснивање Цркве у Верији своди на рад Светог апостола Павла и његових ученика Тимотије и Силе. Он је житељима овог града донео благу вест и у граду Верији основао једну од првих хришћанских општина у Грчкој и у Европи.
   
  Књига Дела апостолска излаже да су верници примили реч Божју сасвим усрдно, и многи од њих су поверовали. Из исте књиге сазнајемо да апостола Павла нису тако радосно примали на другим местима; негде су га засипали камењем, шибали, не хтевши да га слушају, но управо су житељи Верије усрдно и са пажњом слушали речи апостола Павла. И Црква Христова, која је остала до данас, чврсто стоји у Верији и на посебан начин поштује свог оснивача апостола Павла … Патријарх је, уз то, истакао да у овом граду постоји традиција да се о празнику овог апостола одржавају богословски форуми уз учествовање представника Помесних Православних Цркава.
   
  „На посебно снажан сведок љубави житеља овог града – свих вас, љубав ове месне Цркве према апостолу Павлу пројављује се у откривању споменика њему у част. Симболично је што овај споменик долази у ваш град исто ове године када и наш  народ празнује 1025-годишњицу свога крштења.“
   
  Руски Патријарх је заблагодарио Господу што у овоме граду у част руског светитеља Луке (војно-јасенецког, за чији храм у изградњи при манастиру Панагија Довра истог дана је Патријарх осветио звона), лекара и светог епископа, који је живео сасвим недавно и ушао у историју руског народа и свег Православља као велики мисионар 20. века. „Светитељ Лука који је живео у оно тешко богоборачко време, нама је образац како мушки, чврсто треба остати у вери и хришћанском милосрђу.“
   
  При том је руски Патријарх  пожелео Божју помоћ и благослов Веријској цркви,  а добро здравље и сваки напредак житељима Верије.
   
  На крају је је Свјатејши Патријарх уручио митрополиту Пантелејмону панагију и спомен-медаљу израђену поводом његовог устоличења, док је градоначелница примила Владимирску икону Пресвете Богородице.
   
  Најзад је Његово Свјатејшејство открио споменик подигнут управо на месту где се у 1. веку апостол Павле обратио житељима Верије. Скулпурну композицију уметника Зураба Церетелија подарио је Верији градоначелник Петрограда Г.С. Полтавченко.
  http://www.spc.rs/sr/patrijarh_kiril_otkrio_spomenik_apostolu_pavlu_u_veriji
  Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
 3. Волим
  Стари је реаговао/ла на о.Небојша у Дела св.вл. Николаја - ново издање !   
  14 књига = 50 евра
 4. Волим
  Стари је реаговао/ла на о.Небојша у Дела св.вл. Николаја - ново издање !   
  Сабрана  дела  Српског Златоуста - светог владике Николаја у издању Гласа Цркве !
   
  После издања епархије западноевропске издатог великим трудом владике Лаврентија,  које је полуилегално уношено у земљу 80-их година и мноштва појединачних издања коначно комплетних 13 књига у луксузном повезу, 10.500 страница, плус велика монографија у колору.
   
  Погодно за све оне који мисле да се озбиљно баве богословљем, за оне које занима дело св.Владике, сад имају прилику да се на једном месту упознају са свиме што је за живота написао.
  Погодно и за оне којима требају укоричени комплети књига за регал, за показивање како су паметни и све то прочитали пред пријатељима и оним другима
   
  Цијена ? Права ситница, само 50 евра, тј. динарски износ.
  Ко је близу може да дође на промоцију у четвртак у 19 часова у шабачко позориште
   
  Остали , зна се http://www.glascrkve.com/index.html
   
  Ја сам свој примерак наручио, а ви ?
   
   
 5. Волим
  Стари got a reaction from Душка in Стар је 14 година? Ма, нема шансе!   
  Ма нема шансе! 301
 6. Волим
  Стари је реаговао/ла на YOKA у ЖРУ анкета: Ко је по вама највећи богослов 20. века?   
  Николај Велимировић и Ава Јустин Поповић, некако јер су баш прави теолози свеобухватни у том погледу. 
 7. Волим
  Стари је реаговао/ла на antics у Масакр у Великој Иванчи ударна светска вест   
  Није оружје криво. Мислити да ће стављање оружја ван закона решити овакве случајеве, неозбиљно је, јер је поседовање оружја (легално или не) не само у Србији, већ и у целом региону после догађаја 1991 - 1999 као "добар дан". Ако хоћемо да означимо кривца, премда мислим да у оваквим трагедијама кривац као такав не постоји, онда су то три ствари: 1) социјални положај појединца  2) положај ове понижене земље (погледајте најскорији Дулникеров текст) и 3) небрига земље за питања менталне хигијене и менталног здравља. 
  Прва ставка је јасна: очај дође подмулко, а експлодира страховито. За ово друго Дулникер је рекао све, нема се шта додати, осим можда цоктања (ц - ц - ц) или слегања раменима. А што се трећег тиче... Ова земља развија апатију ријалити шоуовима, тиме што министри промовишу певаљке, тиме што све трпају себи у џепове, а обичног човека - нико не ферма ни два посто. 
   
  Једино што стварно може да се каже... Сачувај, Боже...
 8. Волим
  Стари је реаговао/ла на Ignjatije у Масакр у Великој Иванчи ударна светска вест   
  Боже сачувај шта смо доживели за само неколико година. Два велика масовна убиства. Да ли је таквих случајева било раније у нашој земљи Србији или целој СФРЈ, када је већи број људи поседовао оружје ?
 9. Волим
  Стари је реаговао/ла на Зоран у Тема јасна из прве поруке   
 10. Волим
  Стари је реаговао/ла на Зоран у Тема јасна из прве поруке   
 11. Волим
  Стари је реаговао/ла на JESSY у Масакр у Великој Иванчи ударна светска вест   
  КАТАСТРОФА....!!!!!! ШТА ЈОШ МОЖЕМО ДА ОЧЕКУЈЕМО ДА НАМ СЕ ДЕСИ.....?!? 
 12. Волим
  Стари је реаговао/ла на Ignjatije у ДВЕРИ : Овако више не може !   
  Ко све подржава протест "Овако више не може"?
   
   
  Из дана у дан повећава се број организација и јавних личности које су подржале протест "Овако више не може"!Београд, 29.03.2013
  Откако су Двери најавиле да организују први велики свенародни протест против Владе Дачић-Вучић-Динкић, "Овако више не може", који ће бити организован 6. априла у 13 часова на Тргу републике, подршка патриотских организација и јавних личности расте из дана у дан. До 29. марта, протест су подржали:
  Проф. др Смиља Аврамов
  Академик Коста Чавошки
  Проф. дрМила Алечковић-Николић
  Проф. др Миладин Шеварлић
  Проф. др Љубомир Протић
  Александар Павић, политиколог
  Жељко Цвијановић, уредник "Новог Стандарда"
  Мр Зоран Чворовић, историчар права
  Никола Алексић, директор Еколошког покрета
  Ђорђе Аничић, пуковник у пензији
  Др Слободан Јанковић, Институт за политичке науке
  Миодраг Д. Јовановић, првак београдске опере
  Мирослав Пушоња, економиста
  Вељко Ђурић Мишина, историчар
  Драгослав Павков, Покрет пролетера
  Јелена Бркић, економиста и колумниста "Васељенске ТВ"
  Никола Малишић
  Српско друштво "Ћирилица"
  Српски либерални савет
 13. Волим
  Стари је реаговао/ла на Ignjatije у ДВЕРИ : Овако више не може !   
  Све већа подршка протесту "ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕ"!
   
   
  Миладин Шеварлић, Ђорђе Аничић, Жељко Цвијановић и Љуба Протић јавно подржали протест Двери "ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕ"!Београд, 29.03.2013
  На другој конференцији подршке протесту Двери „Овако више не може“ говорили су проф. др Миладин Шеварлић са Пољопривредног факултета у Београду, проф. др Љуба Протић са Природно-математичког факултета у Београду, пуковник у пензији Ђорђе Аничић, и Жељко Цвијановић, уредник „Новог Стандарда“.
  Проф. Шеварлић је окупљенима показао колике су размере, превасходно економске, штете коју би Србији донела либерализација ГМО хране и семена. У Србији би нестало 5 факултета, 10 научних института и преко 50.000 радних места, док би укупна штета на годишњем нивоу износила преко 500 милиона евра! Због тога, проф. Шеварлић тражи да постојећи Закон о ГМО не буде промењен, да се органски пољопривредни производи ослободе ПДВ-а, да се дистрибутери ГМО у кривичном законику третирају као дилери наркотика, чиме је Шеварлић завршио своје обраћање и подршку протесту „Овако више не може“.
  Уредник „Новог Стандарда“, Жељко Цвијановић, упозорио је да власт Косово нуди заправо ни за шта, и да када то већина грађана схвати, тек тада ће почети стварне промене у Србији. Због тога је битно да на протесту „Овако више не може“ буде што већи број људи, јер ће та бројност показати да постоји једна Србија која не размишља условним рефлексима, већ се брине за будуће нараштаје. У том смислу, 6. април је последња прилика да промене система у Србији крену на демократски начин, јер ако пропустимо ову шансу, промене ће бити веома болне, са малим, или скоро никаквим удеом демократских процедура.
  Човек који је најзаслужнији за обарање не само невидљивог авиона Ф-117А, већ и за обарање авиона Ф-16 и веома скупог бомбардера Б-2А, пуковник у пензији, Ђорђе Аничић, исказао је своју разочараност чињеницом да су резултати које је војска постигла, да се сукоб са бојног поља пресели у Савет безбедности и Уједињене нације, где имамо савезнике, анулирају премештањем преговора у Брисел, где су и модератор и друга страна против интереса Србије. У Србији је, наставља Аничић, на делу специјални рат, који за циљ има разарање свести народа, уз подршку разних структура које раде против интереса народа и државе. Због тога, Аничић истиче, „позивам људе да у што већем броју дођу на протест 6. априла, и подржавам протест јер на првом месту, у овој држави мора да се успостави одговорност, свако мора да одговара за оно што је урадио. Интерес партије не сме бити испред интереса државе.“
  Један од научника који су обележили новију историју Природно-математичког факултета у Београду, проф. др Љуба Костић, обраћање на конференцији је почео упозорењем да је прошло скоро годину дана, а да изборна крађа, на коју су указивали и Александар Вучић и Томислав Николић, још увек није расветљена. Србији се обећава некакво чланство у ЕУ, која је и у духовном и економском смислу пропао концепт, што показују догађаји у Шпанији, Бугарској, Грчкој, на Кипру, а ускоро и у Португалу, Италији. Наши пријатељи на Западу, поручује проф. Протић, прилично су лицемерни, и овако више не може, да се Србија ослања на људе попут Џозефа Бајдена. „Србија има младе људе, има услове да се спасе, уз промене које би наступиле на највишем нивоу. Са оваквим школством, здравством, војском, перспективе су нам никакве и зато од срца позивам на протест 6. априла, симболичног датума, да масовношћу покажемо да народ има снаге“, закључио је обраћање професор Протић.
  У име Двери обратио се члан Старешинства, Данило Тврдишић, који је упозорио на нимало случајну цензуру садржаја Двери, у тренутку када свима треба да буде јасно да је Европска унија шарена лажа која треба да замаскира чињеницу да је Србија дотакла само дно. Због тога Двери позивају на хитно окупљање свих истински опозиционих и родољубивих снага, што ће бити видљиво и на протесту „Овако више не може“. Двери су само иницијатор тог протеста, а његову снагу чине сви они који су подржали овај протест и укључили се у њега, било писмом подршке, било присуством на конференцијама за медије и јавним наступима Двери. „6. априла почиње буна против нових дахија, и трајаће док овај режим не оде са власти“, јасан је био Данило Тврдишић.
  Информативна служба Двери
   
  http://www.dverisrpske.com/sr-CS/dveri-na-delu/2013/mart/sve-veca-podrska-protestu-ovako-vise-ne-moze.php
 14. Волим
  Стари је реаговао/ла на Ignjatije у ДВЕРИ : Овако више не може !   
  ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕ 
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=rgqekpIjSRM
 15. Волим
  Стари је реаговао/ла на Баба у Коме сметају Двери ?   
  Да ли си некад упознао некога човека који је у дверима?
   
  Ево ја сам недавно имао прилику да упознам 6 цура дверјанки. Значи нема шамсе да их ћерам у рудник.
   
  Ал шта теби вреди објашњавати кад си чини ми се банован.
 16. Волим
  Стари је реаговао/ла на nedeljko у Коме сметају Двери ?   
  Да ли ти, пријатељу, пишеш само да би писао ?
  и треба да се коригујеш...
 17. Волим
 18. Волим
  Стари је реаговао/ла на Ignjatije у Архимандрит Лука (Анић) – „Господе прими Цркву Твоју, која Ти, кроз Христа, прилази"   
  Хвала Богу, оцу Луки и радију Светигора. Ја сам само копирао.  
 19. Волим
  Стари је реаговао/ла на Ignjatije у Архимандрит Лука (Анић) – „Господе прими Цркву Твоју, која Ти, кроз Христа, прилази"   
  И предавање је такође. Али наслов говори много. Одушевио сам се кад сам прочитао.
   
  Одслушао сам га синоћ пред спавање преко мобилног, и рекох себи : чим устанеш и упалиш комп постави га на ЖРУ
   
   
   
  Архимандрит Лука је заиста био Божији човек. Вечна му слава и помен !
   
   
   
 20. Волим
  Стари је реаговао/ла на Ignjatije у Архимандрит Лука (Анић) – „Господе прими Цркву Твоју, која Ти, кроз Христа, прилази"   
  У сусрет Недјељи православља, из архиве нашег Радија, доносимо бесједу блаженопочившег Архимандрита Луке (Анића) изговорену на Духовној академији у Зетском дому на Цетињу уочи Недјеље правослаља 23. марта 2002. године.
  У својој бесједи Архимандрит Лука говорио је о значају Светих икона и о икони Богородице Филеримосе.
   
  Архимандрит Лука: Икона је једина представа пред којом се пости очима
 21. Волим
  Стари је реаговао/ла на gloria west у Активности ВДС   
  Овај ресор има дужност да кроз своје саветовалиште помогне људима да разреше проблеме у породици, браку и васпитању деце, што је један од најосетљивијих животних сегмената. Наши саветници често учествују у радио емисијама на ове теме. У рад су укључени: свештеник (духовник), лекар и социјални радник.
             На челу овога ресора налази се др сци мед Милијана Савић, која је протеклих година била изузетно активна на пољу помоћи породицама, деци, мајкама око исхране и дојења и која стоји на челу организације „Помоћ породици“. Ова организација је од времена ратних година до данас много урадила и постигла на помоћи и збрињавању најугроженијих а са ВДС-ом има најтешњу сарадњу управо захваљујући др Милијани Савић.
  У оквиру овога ресора организује се Трибина за Породицу брак и васпитање, на Православном народном универзитету у Патријаршији, сваког последњег четвртка у месецу, чији је домаћин и водитељ управо др Милијана Савић. У рад Саветовалишта активно су укључени:
   
  1. др сци мед Милијана Савић, педијатар
  2. Мирјана Костадиновић, васпитач
  3. Даница Симић, социјални радник
  4. Ана Похержник, психолог
  5. Наташа Павићевић, социјални радник
  6. Владимир Марјановић, социјални радник
  7. Вук Матијашевић, вероучитељ
  8. мр Михајло Смиљанић, вероучитељ
 22. Волим
  Стари је реаговао/ла на Огњен у Друга недеља Великог поста - Пачиста   
 23. Волим
  Стари је реаговао/ла на Crveni Baron у Saša Milenić: NATO je oslobodio Srbiju (?!)   
  Ovaj bilmez govori otvoreno ono sto pola srbije govori u drugoj formi. Milosevic zlocinac, diktator, lopina, .... znaci sta ... Nato je opslobodio Srbiju od njegovog "rezima" ...
   
  Te razbojnicke bande iz Srbije isle u pljacku, te ovo te ono ... nista drugo on ne govori od onoga sto je govorio Djindjic ili Draskovic ili Tudman ili Taci ...
 24. Волим
  Стари је реаговао/ла на grigorije22 у Saša Milenić: NATO je oslobodio Srbiju (?!)   
  Hostaplercina i lazovcina.
 25. Волим
  Стари је реаговао/ла на R.Žiskar у Saša Milenić: NATO je oslobodio Srbiju (?!)   
  "Кад паметни заћуте, будале проговоре, а фукара се обогати..." - један тамо писац, шта ли је....
×
×
 • Креирај ново...