Jump to content

Alex84

Члан
 • Број садржаја

  49
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Alex84

 1. Ponovo spinuješ. Da pokažeš da sam van duha Svetog predanja? Pa ja odmah u narednoj rečenici objašnajvam koji je smisao mog predloga a ti mi odmah pretiš. Strašno! Ovde bi trebalo neko da reaguje...
 2. Pa naravno, odakle Hristu braća i sestre? On je bio starac kada je uzeo Mariju da joj praktično bude staratelj, iako su zvanično bili u braku. Dakle, čovek je bio potpuno ispunjen u porodičnom smislu, Presvetu je uzeo da bi je spasao od smrti koja je bila kazna za devojku koja začne van bračne zajednice...
 3. Ti kao da se praviš da si tek pošao u bogosloviju! Naravno da je svaki greh povezan sa ontologijom u smislu da se etika naslanja na ontologiju, odnosno iz nje proističe. Ali jedna od prvih lekcija u svakom katihizisu je Greh i tu se uči da je osnovni greh smrtnost - kad je čovek počeo da gradi svoje postojanje na svojoj propadljivosti umesto na Božijoj večnosti. To je Adamov greh - promašaj cilja, a cilj je oboženje.
 4. Pa ovo je poema. Ne znam zašto je citiraš. Nisam ja rekao da nikad u Predanju nije korišćen izraz čisto i sl. Čini mi se da stalno spinuješ temu... Ja sam predložio da se na trenutak ostavimo morala i da razgovaramo isključivo na nivou ontologije. Mada, kad god ja počnem tako, ti napišeš kako se ja frljam i kako ne mogu tako i kako su to ozbiljne stvari...
 5. Pa zar Presveta nije živela u poligamnoj zajednici (iako naravno nije zaista upražnjavala brak u njoj)?
 6. Meni nijednom nisi objašnjavao - uveravam te. Što se Zakona tiče, ceo je imao verski karakter jer ceo predstavlja Reč Božiju upućenu Narodu Božijem i Jevreji su kroz poštovanje Zakona održavali zajednicu da Bogom. Naravno da je ogroman deo Zakona imao praktičnu društvenu primenu - nečiste životinje su nečiste zbog masnoće njihova mesa koje je nezdravo i naravno pogubno za ljude koji žive u pustinjskom okuženju; obredna pranja posle nužde imaju isti smisao jer bi svakakvi zdravstveni problemi nastajali u suprotnom; da ne govorimo o telesnoj nečistoći, usled tećenja krvi ili pojave bubuljice npr, koja je imala smisao kao zdravstvena preventiva u vreme tadašnje nerazvijene medicine itd.
 7. A šta mislite da ostavimo te moralističke izraze čisto, terapeutski i sl. Nije Crkva apoteka gde se "kupuju" duhovni lekovi... Hrišćanski pogled na greh je pre svega ontološki. Dakle, stvar je vrlo jednostavna - čovek je smrtan i toga treba da bude svestan, kao i činjenice da večni život može da zadobije samo u zajednici sa Bogom. Ovo je cela priča o grehu - sve ostalo je moralisanje. I moral nikad nije bio primarna stvar u Crkvi - uvek je tokom istorije bilo moralnijih van same Crkve. Naravno, ne kažem da moral nije bitan... Ovo da naglasim jer mi stalno izvrćete reči Homoseksualnost po prirodi nije ontološki greh. Sad ću ja kao brat Aleksandar - ovo je moje lično mišljenje, nemam potrebu da tučem one koji ne misle isto
 8. I sam Gospod je rekao ko ne poveruje i ne krsti se biće proklet, pa da li tako mislimo, odnosno, zar se ne uzdamo u Božiju ogromnu ljubav i milost? U pitanju nije mali broj pirpadnika dugih veroispovesti, zar ne? Da li će svi oni propasti? Dakle, postoji distinkcija između nečeg što se zove akrivija (strogo pravilo) i onog drugog - ikonomije (snishođnje po slabosti).
 9. Ovo je zapravo dokaz o tome kako je Božije otkrivenje u Starom savezu drugačije (ponekad i nelogično, okrutno, čudno, nepravedno, nedostojno, odvratno i sl) u odnosu na Novi savez gde imamo otkrivenu punoću ljubavi Božije. Zato hrišćani Stari savez gledaju samo kroz prizmu Novog. Sve što nije u skladu sa Novim ne važi više! Mislio si na kanone - oni se bave praksom, načinom na koji hrišćani treba da žive itd. Oni se bave etikom i vezani su za vreme u kojem se donose. Dogmati formulišu ontologiju - ono što je nepromenljivo u Crkvi.
 10. Nema moje neodoljive želje. To neko ovde umišlja. Ponavaljam da samo problematizujem čitavu stvar... A šta ćemo sa promenljivošću morala? Eto, npr. poligamija je u prvoj Crkvi postojala a danas se sablažnjavamo o to; žene nisu smele javno da govore i da idu otkrivene glave dok danas imamo predsednice država i premijerke; raspuštena kosa se smatrala razvratnošću kod žena, a danas žena nosi pantalone, miniće, duboke dekoltee i niko se posebno ne sablažnjava; itd. Šta sa drugobračnima - oni sa svešću o svom grehu stupaju u drugi (i naredni, do četvrtog) brak i Crkva to blagosilja?
 11. Upravo o tome i ja govorim. Blagoslov Crkve u svetoj tajni braka je samo potvrda već postojećeg stanja - činjenice da brak postoji. No ipak, složićemo se, idealno bi bilo da telesno sjedinjenje treba da dođe kao vrhunac spajanja dve ličnosti. Zato ga ja stavljam iza psihičkog, mentalnog, karakternog slaganja te duhovnog... A to je fakat već brak.
 12. A gde sam ja napisao da mislim da će Crkva prihvatiti homoseksualnost kao način življenja? Dakle, neverovatno kako mi stavljate svašta u usta! Što se poligamije tiče, ona je u prvoj Crkvi postojala. Verovatno više kao nešto što se toleriše. Zašto bi inače kanoni govorili o tome kako episkop treba da bude jedne žene muž?
 13. Ti očigledno nisi primetio jednu jednostavnu stvar - ja tamo u izlaganju nigde ne pominjem da se radi o homoseksuacima/lezbijkama! Ja govorim o ljubavi među ličnostima. I pre svega mislim na heteroseksualce, naravno. A ciljam svakako na njenu primenljivost u perspektivi i na druge. I pusti Platona, ja govorim o hrišćanskoj ljubavi. Dakle, u Crkvi, da li ide prvo seks pa brak ili obratno?
 14. Pa biti hrićanin nije posao, pa da imamo stav kao hrišćani s jedne strane a "privatni" stav sa druge. I privatni stav nekog hrićšanina je hrišćanski, a druga je stvar što taj stav može da bude u suprotnosti sa zvaničnim učenjem Crkve. Zna se šta je u Crkvi jedin "crno-belo", odnoso koje su granice (orosi) učenja Crkve - Simvol vere i Kanon Evharistije. Sve ostalo je u svim mogućim nijsansama postojećih i nepostojećih boja Brate Aleksandre, da li sam ja igde napisao da je nešto moje mišljenje? Naprotiv, stalno naglašavam da se stavljam u poziciju zamišljne osobe koja će se verovatno pojaviti na pragu tvoje i moje crkve sutradan... A ti samo napadaj i piši crveno...
 15. Ja ljubav nigde nisam definisao, učinilo ti se. Nisam, samo sam naveo citat Svetog pisma - sam si se pronašao... A nema čoveka da živi a da ne greši. Pa svaki hrišćanin na neki način bogoslovstvuje, zar ne? A naravno da je jedan vladika ili jedan teolog pozvaniji da govori o pitanjima vere, no i mišljenje običnog laika je na neki način mišljenje Crkve.
 16. A što se ovog istraživanja tiče, pa ono nažalost samo ide u prilog homoseksualcima. Dakle, ovde se jasno kaže da se radi o roditeljima koji su upražnjavali i homoseksualne odnose. Znači, ne radi se o srećnim i zadovoljnim ljudima koji su bili u braku sa kim su hteli, nego sa kim su im rekli da treba da budu - društvo i verovatno crkva. Svi ovi poražavajući rezultati govore upravo da treba dozvoliti homoseksualne brakove jer je bolji takav brak u kome će deca živeti u zdravoj atmosferi slobode i ljubavi, nego bolesni brakovi u kojima su roditelji nesrećni i depresivni... Ovo je proizvod zdrave logike, nema mog ličnog stava - naravno.
 17. Pa može biti nečije iskustvo - to i pokušavam da predočim!!!
 18. I ti se izdaješ za nekog teologa! Zemljo Srbijo i Srpska Crkvo, nema vama spasa...
 19. E, priznajem da je muželožnik onaj čovek koji se raspaljuje na isti pol. Samo što raspaljivanje nema veze sa ljubavlju... Ja tebe nisam nazvao nečistim. Ko se izdaje za hrišćanina, pa još i teologa?
 20. A šta ako - samo hipotetički - postoji prvo drugarstvo, pa prijateljstvo, pa osećaj potpunog psihičkog i mentalnog jednoumlja sve do duhovnog jedinstva u ljubavi dve ličnosti koja zajedno čine dobra dela upućena potrebitima i svedoče svoju veru i ljubav na taj način, i na kraju dođe kao kruna i telesno sjedinjenje? Je l' i to samo strast?
 21. Ja se vrlo retko gađam citatima jer mislim da ne priliči toliko nama pravoslavnima, ali... Kako ono beše? - Nečistima je sve nečisto. :-P
 22. Malo smo homofobični izgleda, a? Mislim, očigledno je jer mi stavljaš u usta ono što nisam rekao. Ponavljam da samo hipotetički govorim problematizujući celu stvar... Ja nisam homoseksualnu ljubav nazvao ontološkom, ja sam pitao da li homoseksualac može ontološki da voli BLIŽNJEG, ne svog partera, nego sve ljude na svetu uključujući neprijatelje?
×
×
 • Креирај ново...