Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Svetlana Pecin-Saraguda

Члан
 • Број садржаја

  1550
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Bokisd у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Ovako na prvu . 
   
  Ovo je od Maksima.
  Ovo je od o.Zorana.
   
  Ali, onaj gornji citat glasi od Maksima glasi :
  "Бог je створио суштине постојећих бића. Ово је ваистину коначна тачка Промишљања и оних ο којима промишља, по којој ће бити возглављење у Богу свега што је од Њега створено (Еф 1, 10-11). To je Тајна која обухвата све векове, и која пројављује, наднеизмерно и надбескрајно предпостојећи пре векова Велики Божији Савет (Ис 9, 5), којега је Весник постао Сами суштински Логос Божији, поставши човек, и учинивши јавном, ако се тако може рећи, најдубљу дубину Очеве доброте, и у Себи показавши крајњи циљ, ради којег су очигледно сва створења добила почетак бића."
  Znaci, ...sustina postojecih bica ( zar sama rec 'postojecih',  po svojem znacenju ne oznacava ono sto postoji, sada u nasem vremenu )....jeste,..... kada Logos Boziji postane covek i kada u Sebi pokaze krajnji cilj, ( koje je upravo ovaplocenje ) i radi kojeg ( ovaplocenja ), ...sta,....su ocigledno sva bica dobila pocetak bica.
  Ili, kako sam Maksim kaze ( na kraju 60.odgovora ) :
  "А то пак што неки говоре да је Христос предзнан пре стварања света од оних којима се касније јавио на крају времена, као да су они сами пре постања света били са предзнаним Христом, као учење које је туђе истини поништавамо (=одбацујемо), јер уводи савечну Богу суштину разумних бића"
  Dakle, nisu sustine bica, kao ostvarenih  i pre vremena, nego su sustine bica, u vremenu.
 2. Не свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Ти си само кретен. 
 3. Свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Bokisd у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Ali, vrlo je prosta logika.
  "нека чују да је Бог од почетка створио човека по сопственој икони (слици, образу). Ради чега се, иначе, клањамо један другоме, ако не зато што смо по икони Божијој створени? Јер, као што вели богоносни и зналац божанских ствари, Василије, штовање упућено икони, доспева до праобраза;"
  Kako kaze Damaskin, mi se klanjamo jedan drugome, jer,....... putem klanjanja jedan drugome, kao u ikoni ( nas samih ) vidimo i dospevamo do praobraza, tj. vidimo Boga  koji nas je i upravo stvorio kao ikone i obraz ( Boziji ).
  Tako je u tajni pre vremena u savetu sv. Trojice,  predznano ili predodredjeno iil predzamisljeno  ovaplocenje Hristovo. Rodjenje  Novog Adama, koji je Praobraz , onom prvom starom Adamu.
  Recimo, ovako Palama tumaci tajnu Hristovu pre vremena :
  "14. Сведочи, такође, да је Он већ постојао и пре него што је Јован био зачет и родио се. Пре мене беше, вели, онај који за мном долази (Јн. 1; 15), иако је Његово зачеће и рођење било после Јовановог. Дакле, ако је Он био први, онда то, наравно, није по телу, него пре него што је постао Тело. Настављајући, Јован сведочи да је Он Јагње Божије које је узело грехе света и пророкује о Његовој Жртви и заклању ради отпуштања наших грехова. Јован, међутим, сведочи и да је Он вишњи Бог Који је сишао са небеса, да је бескрајно моћан и да је Духа од Оца примио без мере. Онима што верују у Њега обећава живот вечни,... ( 16. beseda, О домостроју Оваплоћења Господа нашег Исуса Христа и облагодаћености оних који искрено верују у Њега ).
  Iako Ga je gledao u Telu, iako je Jovan rekao, ..pre mene bese,... On je ipak, bio prvi,....ali, naravno, ne po telu, nego pre nego je postao Telo ,...kako kaze Palama. On je visnji Bog Koji je sisao sa nebesa, kao Sin Boziji.
  To je Njegova slava pre vremena, kao Sina Bozijeg koji je iste slave i sile kao Bog Otac i Sveti Duh.
 4. Волим
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Bokisd у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Pa, samo, ako ti mislis da predznanje Bozije, osustinjuje stvari, koje Bog predpoznaje, pre vremena i stvaranja.
  "Сам покрет Божанске воље, када хоће, постаје дело, и осуштињује се воља постајући одмах природа, по власти Свемогућега, када то Он премудро и уметнички захте" ( sv. Grigorije Niski, O dusi i vaskrsenju ).
  Sam pokret Bozanske volje, kada hoce,.....U volji Bozijoj je po Niskom sve pre vremena, ali, dobije postojanje, kada hoce,....i kada On premudro i umetnicki zahte'......
  Maksim..... u svoje vreme, svaka stvar dobija postojanje....
  " Jer u njegovom savetu je pre svoga nastanka ucrtano i naslikano sve ono što je on predodredio i što će neizostavno biti, slično čoveku koji namerava da sagradi kuću te najpre ocrtava i odslikava njen plan u svome umu.[…]" ( sv. Jovan Damaskin )
 5. Не свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Trifke у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Jako zalosno sve dublje i dublje padas. Zalosno je da ne vidis koliko si slepa. 
 6. Хахаха
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Тања1 у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Evo sta ume @Svetlana Pecin-Saraguda. Na strani 170 otac Zoran citira clana @Матусал porukom:
  Ова вера је посведочена и у црквеној уметности: 
  Slika 1
  А овде оно што говори да је човек створен по слици Ис Хс, а што Кратос у свом безбоштву одбија:))
  Slika 2
  Na strani 175 Saraguda citira ovu gore od oca Zorana poruku i umece u citat (i menja boju slova) : Ова вера је посведочена и у западној, римској црквеној уметности:
  Saragudin argument glasi:  Погледајте слова, латинска су.  Црквена уметност није баш и неки доказ, с обзиром да уметници допуштају себи у многоме и често уметничку слободу.
  Crkvene umetnosti slike koje je otac Zoran postavio sadrze ono o cemu govori u poruci. Ali evo Saragude istocno orijentisana, ne zna da je nakon sto je Konstantin 330. preselio Rimsku prestonicu u Konstantinopolj, da je Istok tokom 900 godina uticao na Rimsku umetnost i arhitekturu, da motivi postaju hijerarhijski....U poslednjih nekoliko stotina godina vizantijskog perioda, 12. i 13. vek rimsku crkvenu umetnost inspirisu vizantijski majstori na Sicilijii, a radovi su uglavnom bez uticaja romanskog i gotskog stila, a njihovi radovi i umetnicki stavovi su u velikoj meri sprecili da se gotski stil siri sirom Evrope i prodre u Rim.
  Dakle, Saraguda, ovo ispod je Byzantine mosaic. 12th-13th century. Monreale. Sicily. Italy.

  Katedrala ima seriju mozaika ilustruju poglavlja  1- 32 Knjige Postanka.
  A latnsko pismo iz grckog alfabeta!
  Napravi listu svojih mrznji prema ocu Zoranu da vidis zasto se provlacis temom bez argumentacije. Nemas znanje?
   
   
 7. Свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Bokisd у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Da, nekako je razgovor postao dosta tezak na temi . Ove nase ekipe ( koje imaju razlicite stavove po raznim pitanjima ) se jure na forumu vec duze vreme,  i malo sam sam navikao na sve i prilagodio sam se ( koliko mogu ). 
  Neki put i izgubim volju za neki razgovor i povucem se....Da se nasalim, bice, kako biti mora.... 
 8. Свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Матусал у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Ја припадам једној, светој,саборној и апостолској цркви, то је група за коју ја знам. За мене ме православље везано за активан црквени живот у мојој парохији а у заједници са свима који једу и пију тело и крв Христову, веру исповедам онако како налаже наша Црква. Форум је друштвена мрежа која омогућава комуникацију и размену мишљења али далеко од тога да може бити извор нечије црквености уколико она не постоји на делу у одређеној хришћанској заједници кроз литургију. Признајем да сам наклоњен мало тврђој струји али не да сам и због тога интелектуално непоштен. Што се тиче ове теме, позната ми је од раније, присуствовао сам неким расправама о томе да ли је Мојсије када је разговарао са ,,  Богом лицем у лице као човек са човеком,, уствари разговарао са Оваплоћеним Логосом. Овакво мишљење имају многи уважени теолози а можемо пронаћи и места код отаца која упућују на ванвременог оваплоћеног Логоса. Но будући да је сам предмет расправе изван могућности нашег сагледања као што каже Палама ,,природи није својствено да може мислити изван граница свога постојања,,(парафразирам) те стога ослонац за потврду оваквих ставова можемо наћи само у откривењу. Друга могућност да се овај проблем сагледа је путем апстрактног и философског мишљења али умом верујућег човека које је данас помогнуто науком а које због начина сагледавања одступа од стандардног богословског језика што неке може довести у забуну. Такође је проблем је што неки разматрајући о овоме мисле да ова тема претендује да добије димензију исповедања вере у преегзистентног Христа а не у Оваплоћеног у одређене дане ради нас људи и нашега спасења од Марије дјеве и Духа Светога. Значи овде се не ради о исповедању него о теолошком спекулисању у покушају да се речју искаже искуство несагледивог и ванвременог. Због тежине предмета оци нису износили званично оваква учења нити их је било могуће уоквирити у временско просторну димензију у којој се нама Бог хронолошки открива. Заступник сам става ,,прво буди па онда реци,, као и тога да је извор познања богословља у просветљењу кроз очишћење и свете тајне те да је стога колико нам је могуће првенствено потребно градити врлину као темељ онога што говоримо, што би рекао дидахи ,, ако је ко пророк нека има и понашање пророчко,,. Стога немојте ништа замерити јер несвојствено је раздирати тело цркве у неслагању а састављати га у интелекту али још горе је имати јединство у лицемерју. Нека да Бог да се сачувамо од обе крајности и ходимо уским царским путем. 
 9. Зачуђен
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Заслужила сам да ти изнесем из захтева мојих студената да ме избаце као проф са Академије: "Важно је напоменути да студенти који се жале воде уредан црквени живот, под руководством духовника и појачано осећају демонизовање ових предавања која су противна учењу светих Отаца, тако што губе душевни мир, јављају им се сумње у до сад стечено сазнање, замишљају саблажњиве слике, имају лоше снове који су прожети садржајем који су упили на часовима".  Није шала! Заиста су ово написали! 
 10. Не свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Гајић у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Још када би хтео да спојмиш да је Писмо писано из Божје перспективе, а не из перспективе Милана "Бога, над Боговима"; имала би се нека конструктивност!
  Овако се не разликујеш од Атињана који славише тамо неког "Бога непознатог"!
  Бог те уразумио 
 11. Волим
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на JESSY у Ко су прави Хришћани?   
  https://svetosavlje.org/o-savrsenstvu-hriscanstva-i-nesavrsenstvu-hriscana/
 12. Свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Rtanj у Срећна Нова година 2018!   
  Срећна и успешна нек је свима ова Нова Година. Пуно здравља, љубави и среће у њој.
 13. Свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Милан Ракић у Срећна Нова година 2018!   
  Ок Весна опуштено. Немаш ти зашта да се извињаваш. 
 14. Волим
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Bokisd у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Naravno, deluje mi, na osnovu onoga sto je postavio Trifke ( nisam citao knjigu ), da v.Atanasije navodi razna misljenja i razne  interpretacije otaca i pisaca u vezi price o rvanju Jakova  licem u lice sa Bogom, gde je glavna poenta stvari,  da je taj dogadjaj najava buduceg ocovecenja Hrista.
  Koliko sam pogledao oci na razlicite nacine tumace ovaj dogadjaj. Mnogi tumace kao javljanje andjela u covecijem obliku tela. Recimo, jedan otac tumaci ( Amvrosije Milanski ),... kada ga je covek udario u njegov kuk ( tela ), Gospod mu je ( na taj nacin ) otkrio skrivene tajne,, da se iz njegovog roda ( plemena ) treba pojaviti od Djeve Gospod Isus, koji je slican i jednak Bogu i da oziljak koji je ostao ( na kuku ), predstavlja krst Hrista,  Koji ce dati spasenje svim ljudima.
  Itd.
 15. Волим
  Svetlana Pecin-Saraguda got a reaction from JESSY in Срећна Нова година 2018!   
  Срећна свима Нова 2018. година у љубави и здрављу ! 
 16. Волим
  Svetlana Pecin-Saraguda got a reaction from Милан Ракић in Срећна Нова година 2018!   
  Срећна свима Нова 2018. година у љубави и здрављу ! 
 17. Не свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Trifke у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Zadivljujes me svojom tvrdoglavoscu i slepilom. Pricas stvari koje namju pojma. 
 18. Свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda got a reaction from obi-wan in Срећна Нова година 2018!   
  Срећна свима Нова 2018. година у љубави и здрављу ! 
 19. Не свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Trifke у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Prosto ne mogu da verujem da si dala ovako zalostan komentar. Procitan je i pre i posle. Inace ovaj tekst ke kedna celina. Ocigledno je da pojma nemas a da pokusavas da se predstavis kao da imas. Nije ti to dobro. Ne stavljam ja nego je vladika Atanasije citirao Origena jer se slaze sa njegovom misli. Kod tebe je sve crno belo. i neces nikada da prihvatis ono sto se ne slaze sa tvojim predrasudama cak i kada si svesna da nisi u pravu. Zalosno! Ocekivao sam od tebe nesto konstruktivnije. 
  To kako se primenjuje ovaj tekst borbe Jakova sa Bogom nije tema ovde niti ovog citata. Izgleda da je Vedran bio u pravu kada je rekao da bi vi i kada bi o Zoran citirao nekog oca bez navoda i refernci napali taj tekst ko osice. Zaista jako zalosno!  
 20. Волим
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Драгана Милошевић у ПРИДРУЖИТЕ СЕ: Саборно читање Псалтира за добробит народа и мир у Цркви   
  СРЕЋНУ НОВУ   2018. 
  ЖЕЛИ ВАМ АДМИН ТИМ
   
  Ј  А  Н  У  А  Р     2018.
    


 21. Волим
  Svetlana Pecin-Saraguda got a reaction from Goku in Срећна Нова година 2018!   
  Срећна свима Нова 2018. година у љубави и здрављу ! 
 22. Хахаха
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Avocado у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Jeres!!!!
 23. Не свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Trifke у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Da te malo ispravim. Ne negiraju oni oce oni ih upotrebljavaju tako sto ih ukalepe u soje misli ideje i predrasude. Meni je uvek interesantno kako i njih a i Biblijske tekstove vade iz konteksta. Kontekst mora da odogovori na ko , kada, kako ,gde sta i zasto. Oni uopste ne razmisljaju o tome. Interesantno mi je sto se i Biblijom i tekstovima otaca frljaju kao Jehovini svedoci.  
 24. Радостан
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Bokisd у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Ispada da imamo ( stvarno ) telo kao senku i u SZ, i stvarno telo u NZ. 
  Idem i ja da lalam.... 
 25. Свиђа ми се
  Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на Bokisd у Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа   
  Koliko znam, u SZ postoje praobrazi koji ukazuju na buduce stvari koje treba da se ispune u NZ.
  Ili, kako kaze sv. Maksim ,...' Stari Zavet je senka, Novi Zavet je ikona a istina je buduće stanje sveta,'....
×
×
 • Create New...