Jump to content

Ljubić Nenad Šone

Члан
 • Број садржаја

  352
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  Ljubić Nenad Šone је реаговао/ла на Биљана за Наслов блога, Анђели   
  http://youtu.be/dBc0pE4f50g
  ΑΗЂΕΟ (гласник, вијесник), невидљиви, бестјелесни и бесмртни дух (биће), посредник између Бога и људи, преносилац Божијих заповијести људима (слика се са крилима); име које означава службу или дужност (Мт 22,30); тајновита бића у духовном свијету који измиче људском поимању.
  Број Анђела је неизрецив (Мт 26,53). У односу на људе Анђели и даље испуњавају исте задатке које им је приписивао Стари Завет. Они су помоћници Господа Исуса Христа на дјелу спасења (Јев 1,14), гарантују за сигурност људи (Отк 8,3), воде душе праведних у Рај (Лк 16,22). Њихов живот измиче тјелесним тегобама; мада не знају за дан последњег Суда, који је искључиво тајна Бога Оца (Мт 24,36), они ће му бити извршитељи. Анђела има врло много и они образују велике небеске војске, над којима је главни господар Господ Саваот (господар над војскама)!
  Анђелској небеској јерархији разликује се девет чинова:
  Серафими - (Ис 6,2)
  Херувими - (1 Мој 3,24)
  Престоли - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
  Господства - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
  Силе - (Еф 1, 21)
  Власти - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
  Начела - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
  Арханђели - (Јуд 9)
  Анђели - (Рм 8,38)
  Бог је створио духовни свијет - Анђеле, да Гa славе, слушају, чине разна добра и служе. Анђелима је дато, и то оним највишим чиновима (Серафимима) који су најближи Богу, да Га непрестано славе серафимском пјесмом, летећи око Његовог престола. Анђели извршавају Божије заповијести тачно и брзо, без поговора. Када је Бог изгнао Адама и Еву из Раја, поставио је на улазу у рајски врт Херувима са огњеним мачем да спријечи приступ κа дрвету вјечног живота (1 Мој 3,24). Дужност Анђела је да чине добра и да све ствари у овом свијету одржавају у оном реду и поретку, како је Бог одредио; а нарочито да помажу људима, као својој млађој и несавршенијој браћи, у сваком добром дјелу.
  Сваки Хришћанин на дан Крштења добије свога Анђела чувара, који се назива Анђео мирни, вијерни учитељ, чувар душе и тијела, и ти Анђели чувају човјеку живот и здравље и пазе да, због свог незнања или несмострености, не направи какву погрешку. Анђели, као добри чувари не приморавају човјека, већ га савјетују, али га остављају и удаљавају се кад намјерно гријеши, и када чини зла дјела.
  У Православној иконографији, Анђели, Арханђели и виши анђелски чинови често се иконопишу. Највиши чинови, Серафими и Херувими, сликају се с људским лицем и много крила (обично од четири до десет), ријетко са ногама, а каткад са рукама у којима држе лабаруме са натписом "Свет, Свет, Свет..." Понекад је разлика међу њима наглашена бојом: Серафим се слика црвенкастим, а Херувим плавичастим тоновима.
  Нешто нижи чин Анђела имају Престоли или Трони и сликају се као кругови с многим крилима по ободу, често по цијелој површини прекривени очима, одакле и други назив за њих - "многооки". И они се приказују непосредно уз Христа у слави, око или испод Његовог престола.
  Знатно рјеђе представљају се Господства, Силе, Власти и Поглаварства, који се ликом не разликују од Арханђела.
  Анђели и Арханђели приказују се најчешће као прелијепи, крилати младићи с тракама у коси. Анђели су често одјевени у бијело (па и као ђакони), а Арханђели у царски орнат, хитон и химатион или ратнички оклоп (углавном Арханђел Михајло, али понекад и Арханђел Гаврило). Арханђели често у једној руци држе "мјерило" или жезал, a у другој провидну сферу са Христовим иницијалима.
 2. Волим
  Ljubić Nenad Šone је реаговао/ла на Биљана за Наслов блога, Моји неки покушаји   
  Саборни спомен-храм "Рођења Пресвете Богородице" У Добоју
  Више се ни не сјећам кад сам ово цртала, али знам да ми овај цртеж јако пуно значи! Исто као што ми и ова црква јако пуно значи! Како волим отићи у ову цркву! Волим отићи и кад нема никога! Понекад ми се зна десити да заборавим на вријеме, док сам унутра! Понекад уђем и само разгледам! Без обзира што сам то све већ сто пута до тада видјела! Увијек видим нешто ново, до тада невиђено! А понекад само испробавам акустику! Предивна је ово црква! И дио је мене! Као што сам и ја дио ње!
×
×
 • Креирај ново...