Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

Ljubić Nenad Šone

Члан
 • Број садржаја

  352
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  Ljubić Nenad Šone је реаговао/ла на Биљана за Наслов блога, Анђели   
  http://youtu.be/dBc0pE4f50g
  ΑΗЂΕΟ (гласник, вијесник), невидљиви, бестјелесни и бесмртни дух (биће), посредник између Бога и људи, преносилац Божијих заповијести људима (слика се са крилима); име које означава службу или дужност (Мт 22,30); тајновита бића у духовном свијету који измиче људском поимању.
  Број Анђела је неизрецив (Мт 26,53). У односу на људе Анђели и даље испуњавају исте задатке које им је приписивао Стари Завет. Они су помоћници Господа Исуса Христа на дјелу спасења (Јев 1,14), гарантују за сигурност људи (Отк 8,3), воде душе праведних у Рај (Лк 16,22). Њихов живот измиче тјелесним тегобама; мада не знају за дан последњег Суда, који је искључиво тајна Бога Оца (Мт 24,36), они ће му бити извршитељи. Анђела има врло много и они образују велике небеске војске, над којима је главни господар Господ Саваот (господар над војскама)!
  Анђелској небеској јерархији разликује се девет чинова:
  Серафими - (Ис 6,2)
  Херувими - (1 Мој 3,24)
  Престоли - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
  Господства - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
  Силе - (Еф 1, 21)
  Власти - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
  Начела - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
  Арханђели - (Јуд 9)
  Анђели - (Рм 8,38)
  Бог је створио духовни свијет - Анђеле, да Гa славе, слушају, чине разна добра и служе. Анђелима је дато, и то оним највишим чиновима (Серафимима) који су најближи Богу, да Га непрестано славе серафимском пјесмом, летећи око Његовог престола. Анђели извршавају Божије заповијести тачно и брзо, без поговора. Када је Бог изгнао Адама и Еву из Раја, поставио је на улазу у рајски врт Херувима са огњеним мачем да спријечи приступ κа дрвету вјечног живота (1 Мој 3,24). Дужност Анђела је да чине добра и да све ствари у овом свијету одржавају у оном реду и поретку, како је Бог одредио; а нарочито да помажу људима, као својој млађој и несавршенијој браћи, у сваком добром дјелу.
  Сваки Хришћанин на дан Крштења добије свога Анђела чувара, који се назива Анђео мирни, вијерни учитељ, чувар душе и тијела, и ти Анђели чувају човјеку живот и здравље и пазе да, због свог незнања или несмострености, не направи какву погрешку. Анђели, као добри чувари не приморавају човјека, већ га савјетују, али га остављају и удаљавају се кад намјерно гријеши, и када чини зла дјела.
  У Православној иконографији, Анђели, Арханђели и виши анђелски чинови често се иконопишу. Највиши чинови, Серафими и Херувими, сликају се с људским лицем и много крила (обично од четири до десет), ријетко са ногама, а каткад са рукама у којима држе лабаруме са натписом "Свет, Свет, Свет..." Понекад је разлика међу њима наглашена бојом: Серафим се слика црвенкастим, а Херувим плавичастим тоновима.
  Нешто нижи чин Анђела имају Престоли или Трони и сликају се као кругови с многим крилима по ободу, често по цијелој површини прекривени очима, одакле и други назив за њих - "многооки". И они се приказују непосредно уз Христа у слави, око или испод Његовог престола.
  Знатно рјеђе представљају се Господства, Силе, Власти и Поглаварства, који се ликом не разликују од Арханђела.
  Анђели и Арханђели приказују се најчешће као прелијепи, крилати младићи с тракама у коси. Анђели су често одјевени у бијело (па и као ђакони), а Арханђели у царски орнат, хитон и химатион или ратнички оклоп (углавном Арханђел Михајло, али понекад и Арханђел Гаврило). Арханђели често у једној руци држе "мјерило" или жезал, a у другој провидну сферу са Христовим иницијалима.
 2. Волим
  Ljubić Nenad Šone је реаговао/ла на Биљана за Наслов блога, Моји неки покушаји   
  Саборни спомен-храм "Рођења Пресвете Богородице" У Добоју
  Више се ни не сјећам кад сам ово цртала, али знам да ми овај цртеж јако пуно значи! Исто као што ми и ова црква јако пуно значи! Како волим отићи у ову цркву! Волим отићи и кад нема никога! Понекад ми се зна десити да заборавим на вријеме, док сам унутра! Понекад уђем и само разгледам! Без обзира што сам то све већ сто пута до тада видјела! Увијек видим нешто ново, до тада невиђено! А понекад само испробавам акустику! Предивна је ово црква! И дио је мене! Као што сам и ја дио ње!
×
×
 • Креирај ново...