Jump to content

Middle-earth

Члан
 • Content Count

  137
 • Joined

 • Last visited


Reputation Activity

 1. Волим
  Middle-earth reacted to Драгана Милошевић in Преподобни Пахомије Хиоски: ХРИШЋАНИ СЕ СТАЛНО ПРИЧЕШЋУЈУ СВЕТИМ ТАЈНАМА   
  - А ти, Драгана, шта хоћеш?
  - Па да се исповедим, оче!
  - Е јес,  пази да нећеш

 2. Волим
  Middle-earth reacted to Toplica in Преподобни Пахомије Хиоски: ХРИШЋАНИ СЕ СТАЛНО ПРИЧЕШЋУЈУ СВЕТИМ ТАЈНАМА   
  Srbi u sebi imaju usađenu želju za isticanjem,vlašću,nametanjem sebe,sujetnu i gordu prirodu opasano inatom i prkosom.Zato je nebitno koja je struka,smer,položaj,pozicija,rezulat je isti.Većina koriste svoju vlast radi sebe i svetske slave a najmanje da pomognu drugome.Tako je i u ovom slučaju sa sveštenikom.
 3. Волим
  Middle-earth reacted to Lady Godiva in Преподобни Пахомије Хиоски: ХРИШЋАНИ СЕ СТАЛНО ПРИЧЕШЋУЈУ СВЕТИМ ТАЈНАМА   
  Јутрос на Литургији, свештеник након „Са страхом Божјим, вером и љубављу приступите", уместо да прочита молитву пре причешћа и причести људе.. изађе и благослови нас и настави као да је било све нормално.. „Примивши ... страшне Христове Тајне, стојећи смијерно, достојно заблагодаримо Господу." 
  Које Тајне примивши, кад нико није ни могао да се причести? 
  Не знам шта то би.
  Да ли је још неко присуствовао оваквој Литургији на којој "фали", најважнији део, причешће? 
 4. Волим
  Middle-earth reacted to Zoran Đurović in Зоран Ђуровић: Митрополит Николај на Теорију еволуције   
  Зоран Ђуровић: Митрополит Николај на Теорију еволуције  
  Митрополит Месогејски и Лавротикијски Николај је један од ретких на светском нивоу истакнутих научника који је у мантији.

  Пре него што се посветио Богу владика је био научни консултант при Националној ваздухопловној и свемирској администрацији САД (NASA) и био је познат по својим иновационим истраживањима у области астрофизике, механике, медицине и биоинжењерије. На челу је првог Центра за биотику и деонтологију у Грчкој и председник је Синодалног комитета за биоетику Јеладске Цркве. На Харварду је магистрирао астрофизику и докторирао медицинску технологију, у Солуну докторирао теологију. Као хирург је смислио помоћни метод при операцији срца. Оставивши НAСА-у и велики академски успон отишао је на Свету Гору да се замонаши. Након извесног времена изабран је за епископа и данас је митрополит Месогеје и Лавротике, наставио је да се бави научним радом. У једном интервјуу одговара на Теорију еволуције. Одломак се налази у књизи Αν υπάρχει ζωή, θέλω να ζήσω (If Life Exists, I Want To Live), translated by John Sanidopoulos.  

  Текст је кратак и јасан и добронамерним људима у цркви говори довољно какав став би требало имати око теорије еволуције, јер га предлаже човек који је ауторитет како у научном, тако и у духовном. Моја маленкост до речи потписује овакав приступ.

  Питање: Као особа која верује у Бога, какав је ваш поглед на некога ко жели да се бави савременим истраживањима, посебно онима која ипак на крају изазивају Бога, као што је генетски инжењеринг, космологија или неурологија? Одговор: Истраживање које се спроводи да би оспорило Бога, болује од  предрасуде. Истраживање се врши да би се открила научна истину. Какав би био проблем са неким ко желе да прошире хоризонте својих мисли и знања? Богу се на тај начин боље прилази. Бог није идеологија коју би требало да свим средствима бранимо, него ми верујемо у Њега, јер је Он Истина. У том смислу, чак и научна истина открива га. Ако је Он још увек за дискусију, време је да сазнамо више о њему. Верник који се боји научног истраживање, боји се истине. Можда је он верник који не верују.

  Питање: Шта бисте рекли о теорији еволуције? Зар она није у супротности са учењем Цркве? Одговор: У вези са овом темом, учење Цркве се заснива на инспирисаној књизи Постања. Она није књига о физици или биологији. Важна ствар о којој се говори није да ли је Бог обликовао човека од земље и где ју је нашао, него да је човек направљен «по слици Божијој и налику». Све остало спада у детаље. Како наука може да поткопа ово? Осим тога, ако наука побољшава наше разумевање овог света и нашу слику о Њему, зашто би то било изазивање Бога? Највише што можемо рећи је да боље разумемо неке ствари. Човеково наликовање на Бога, а то је да смо начињени са божанским животом и угравирани са циљем да наликујемо божанству, то наука не може да промени. Иако неки научници то могу са арогантношћу да покушавају да провоцирају.
  Питање: Дакле, није битно да ли човек потиче од животиња? Одговор: Оно што је битно је божанско порекло човека и његов однос са Богом, наиме да нас је Бог створио, а не како нас је створио. Такође, није опасност да човек потиче од животиња, већ могућност да ћемо завршити као они: «Људи, упркос њиховој части, не претрајавају, они су као звери које нестају» (Псалам 49:12). И док је наш циљ да будемо као Бог, зашто покушавамо да докажемо да смо животиње? Проблем, дакле, није научна потврда еволуције, него залагање за болесног тумачење исте. Ово последње не доказује непостојање Бога, него потврђује острашћену кратковидост човека. Заменити божанску сврху са једном несмотреном дегенерацијом на животињу! Чак се ни животињама то не би допало.

  Питање: Али имамо битних сличности са животињама и треба да се одгонетне њихова важност. Одговор: Интересовање за нашу сличност са животињама изненађује ме. Када би било сличног интересовања за наш афинитет са Богом, колико би била другачија ствар! Ваљало би да откријемо значење овог афинитета. Што се тиче животиња, сигурно има сличности. Наше тело на овај или онај начин, подсећа на тела виших примата. Ми се чак можемо учити на основу инстинктивних врлина животиња. Имамо много примера који се налазе у Светом Писму. Христос каже у Беседи на гори да «гледамо на птице небеске» и на који начин можемо да их имитирамо. Али, шта је битно у нашем разликовању у односу на животиње? Човек је психосоматско биће. Ово је извор његове вредности. Време је да окренемо пажњу са наше сличности са животињама ка могућности наше сличности са Богом.
 5. Волим
  Middle-earth reacted to ............. in ЖРУ десетерац :))- придружите се!   
  Мили Боже, чуда великога,
  кад се шћаше по интернетима,
  по интернетима да преврне
  сајтове, и неприлике прави
  побожни Божа, неофит млади.
  Брада му је к'о у подвижника,
   а машћу  скалпа косу негује,
  левим оком фејсбук намигује,
  а десним ка Поукама граби,
  оба ока к'о две љуте гује.
  Лице му је на профилној чудно,
  мутна му слаба резолуција,
  албуми са ходочашћа разних,
  и постери светачких цитата.
  Са  игумани се разним слик'о,
  и на службама архијерејским
  тагов'о се вешто у прирати,
  и у маси, великој литији,
  иако се не види на слици.
  Ал' говори му млад уредниче:
  „Брате Божо, с интернетских страна,
  чит'о сам ти дуга писанија,
  како клетеш ватиканце злобне,
  и владике нам кудиш за џабе,
  плашиш народ католичавањем,
  масонским очима у троуглу,
  славиш Србе, србску историју,
  а не обиђеш бабу из Каћа,
  баба  те је по фејсбуку клела,
  и бановала о Митрову дну.
  Кудиш  ислам, Хрвате и геје,
   на страници „Не псуј Бога“ - псујеш,
  мада не знаш ти да то су псовке,
  теби псовка постала к'о поздрав.
  Не замери, Божо, добри брате,
  не бих вол'о да одеш ка Марку,
  да се зближиш у њиховој мржњи,
  јербо ми се по капслоку чини,
  и по лајковима наопаким
  да ћеш побећи од свога Христа
  ка мрачнијема фанатицима.“
  Одговара  млади Божидаре:
  „ЖИВОТИЈЕ ЛУДИ КАТОЛИКУ
  ШТО ТИ БРАНИШ ВАТИКАНЦЕ ЗЛОБНЕ
  И ВЛАДИКЕ ШТО УЗ ЊИ ПРИСТАЈУ
  ШТО ТИ ТРУЈЕШ НАРОД СА СЛОБОДОМ
  И ШАЛИШ СЕ СА СВЕТИЊОМ МЛОГО
  ШТА СЕ ПЕТЉАШ СА БАБОМ У КАЋУ
  НЕРАСПЕТЉО СЕ ДАБОГДА МАЈЦИ
  ПУШТИ ЉУДЕ ДА  ХРИСТОСУ СЛУЖЕ
  НЕ САБЛАЖЊАВАЈ НАМ НАРОД СРБСКИ
  МИЧИ ЛУТКА СА ПРОФИЛНЕ СЛИКЕ
  АЛЕКСИЋ СЕКУ ИЗ ПРИЈАТЕЉА
  ЂУРОВИЋА  ЈЕЗУИТУ  ЗЛОГА
  МАНИ СЕ ГРЕШНИЈЕ ПИСАНИЈА
  ПОКАЈ СЕ И ОПРОСТИЋЕТИ БОГ
  ЈЕР СИ СГРЕШИО ПРОТИВ КАНОНА
  ПРОТИВ САВЕ ЛАЗАРА И ХРИСТА
  РАВНЕ ЗЕМЉЕ, ОТВОРЕНИХ ДВЕРИ
  ДЕРЕТИЋА, МОЛИТАВА ТИХИХ
  СГРЕШИО  ПРОТИВ БОГОРОДИЦЕ
  КРСНЕ СВЕЋЕ, ДАЋЕ И ОСТРОГА
  МАЛО ТИ ЈЕ ЈЕДНА ИСПОВИЈЕСТ
  НЕПОСРЕДНО ПРИЈЕ ЛИТУРГИЈЕ
  ДА СЕ ГРЕХОВИ ТВОЈИ ОКАЈУ
  ТИ ДОЂИ КОД НАС У КАТАКОМБЕ
  ОВДЈЕ ЈЕ САВРШЕНСТВО БЕЗ МАНЕ
  БРИШИ ЛУТКА СА НАСЛОВНЕ СТРАНЕ
  ГРЕШНА ВАМ ЈЕ СТРАНИЦА И БЕДНА
  ЈА ЗНАМ ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА.“
  Чита писмо млади уредниче,
  писмо чита, горке фаце прави,
  па с'осмехну и банова Божу:
  „Мили Боже, јадна ми хобија,
  боље да сам једно пиво дун'о!“
  Кад то рече, оде до фриждера,
  а срце му у грудима штрецну:
  задње пиво попио му комша
  кад је синоћ вратио му бренер.
 6. Волим
  Middle-earth got a reaction from Рапсоди in Šta je ljubav prava?   
  • Љубав није глад за блискошћу и додиром и осећањем блаженства када је та глад утољена.
  • Љубав није игра, мада може имати сву драж игре. То није игра – дам ти да ми даш. То није игра - дај ми да ти дам. Љубав је чисто давање, песма радости једног срца- другом срцу.
  • Љубав никад није жеља за поседовањем, никад тражење или прошња, пре је моћ одрицања. Љубав је одлука срца да неком даје безусловно.
  • Љубав није само осећај захвалности због оног што добијам, љубав је пре свега радост због оног што могу да дам. Јер, какву другу награду љубав може тражити заузврат, осим прилике да се искаже кроз гест, реч, додир, поклон?
  • Љубав није конвенција, и све што у себи садржи ма и најмањи траг конвенције није љубав.
  • Љубав није прорачуната. Тако посматрано, љубав је непрактична, јер не води рачуна о економији срца и непосредној добити. Њена добит је дугорочна и лежи иза Вечности.
  • Љубав је несебична и тешко пушта корен у свету себичних и саможивих. Зато је тако мало неисцрпних врела љубави, мало неисцрпних подстицаја на љубав.
  • Љубави погодују пропланци духа, а не мочваре егзистенције.
  • Љубав није стићи негде. Љубав је заједно путовати.
  • Љубав је ненапорна.
  • Љубав је однос према себи, другоме, Постојању. То је однос прихватања, разумевања, привлачности, емпатије, давања, поверења…
  • Љубав је виђење и прихватања другог - какав јесте.
  • Љубав је бити слободан и поштовати слободу другог.
  • Љубав је стање свести у коме ти и ја нисмо два већ Једно иако видимо и поштујемо посебности и границе другог.
  • Љубав је препознавање онога ко се воли.
  • Љубав не тражи доказе. Она је доказ сама себи.
  • Љубав је оно неухватљиво између светова, конвенција, људи…
  • Љубав је чин вере и као таква она је света: религиозни чин у свом изворном, чистом облику.
  • Љубав је ширење свести до спајања са Вечним, Универзалним, Једним. Љубав је практичан доказ постојања Божанске Милости.
  • За љубав је потребна храброст. За љубав је потребна снага.
                                                                            
   
  http://ortodoksiapravoslavlje.blogspot.com/2013/02/blog-post_2973.html
   
 7. Волим
  Middle-earth reacted to Срђан Ранђеловић in Свети Прохор Пчињски   
  Поводом празника Светог Прохора Пчињског, са Радија "Искон" Врањске Епархије преузели смо разговор са Његовим Преосвештенством Епископом Врањским г. Пахомијем о овом Светом Божјем човјеку.
   
   
   http://www.svetigora.com/audio/download/13717/02.11.2013.%20ZAPISI_Vl.%20Pahomije_O%20Prepodobnom%20Prohoru%20Pcinjskom.mp3
   
   
  Светигора
 8. Волим
  Middle-earth reacted to *Blue* in Свето причешће   
  Svestenik uvek moze da dodje kuci, u bolnicu ili na bilo koje drugo mesto da pricesti bolesnika. Ni jedan svetenik nece odobriti tako nesto, a opet raditi nesto na svoju ruku i bez blagoslova je opasno.
 9. Волим
  Middle-earth reacted to trapa in Свето причешће   
  Прочитао сам доста примера кад су људи олако приступали причешћу и лоше пролазили. Немојте погрешно да ме схватите не желим никога да плашим али очигледно није увек добро причестити се, без обзира на милост Божију. Мислим да прво треба да искрено желимо да се сјединимо са Господом.  Чињеница је да нико никад неће бити достојан причешћа али је велика разлика између онога ко се ијоле труди да буде мало мање недостојан него раније иако је свестан своје немоћи, и онога ко каже чаба да се трудим али ипак ћу се причестити милостив је Бог. То је ругање Богу. Ако је неко у суботу увече пијанчио и није могао да жртвује једну ноћ зарад сутрашње литургије питање је да ли би требало да се причести. Има разних ситуација и разних људи и не можемо све ставити у исти оквир. Поготову ако имамо смртне страсти на души а ништа не чинимо да барем покушамо да их се ослободимо. Мислим да је у том случају боље прескочити причест једне недеље па се онда малко више потрудити око своје душе па кад се помиримо са самима собом онда приступити. Или ако је неко у завади са својим ближњима како да тражи од Господа да му опрости грехе.
  Не треба ни често ни ретко него кад имамо скрушено и смирено срце и савест чисту и јарку жељу да целог себе дамо Господу. Код некога је то сваки дан а код некога пар пута годишње. А што се тиче благослова духовника мислим да није неопходан али може бити користан више као савет него као дозвола или забрана, јер нема баш свако истанчану савест.  
 10. Волим
  Middle-earth reacted to Дејан in Лажна вест! Преминуо чика Ђорђе, последњи чувар српског гробља на Зејтинлику??   
  Nešto sumnjam da je umro, mislim da nisu dobro preveli naslov iz vašington posta
   
  http://www.washingtonpost.com/world/europe/86-year-old-serb-guards-over-wwi-dead-in-greece/2014/11/08/383d8c1c-6735-11e4-ab86-46000e1d0035_story.html
 11. Волим
  Middle-earth got a reaction from Плутон in Кец који памтим   
  Ова тема ме баш лепо подсети и насмеја на моје прве школске дане основне школе. Наиме када смо у Буквару стигли до слова М. Можда се старији сећају нашег старог доброг буквара  . Читамо ми тако, цео први разред са учитељицом, сричемо МИ-ТА И ТО-МА су ово; МИ-ТА И ТО-МА су оно... Учитељица узме креду и написа МИТА И ТОМА на табли, и пита цео разред шта је написала. Један друг из задње клупе без размишљања одговори: ТОМА И МИТА  . Учитељица сачека малко па онда подиже друга до њега - овај, пратећи свог предходника одговори ТОМА И МИТА :fmqmtx: . Подиже клупу испред, они омамљени дивним одговором рекоше исто. Подиже мене и друга из моје клупе - ТОМА И МИТА sHa_sarcasticlol . Цео разред ТОМА И МИТА  . И цео разред доби од учитељице ЈЕДИНИЦЕ ко врата, и то управо у Буквару на лекцији слова М. Тражила је и да нам се родитељи подпишу. Тата прсо од смеха кад је видео. 
 12. Волим
  Middle-earth got a reaction from bgpj in Raskol u Nasim Crkvama !!!   
  https://www.facebook.com/o.danil.sisojev/photos/a.356529747808501.1073741825.222362184558592/582616118533195/?type=1&theater
   
  Ми разглабамо о томе да ли често или ређе се причешћивати, а нажалост има негде у свету где  немају могућност приступа Светој Чаши због режима. 
 13. Волим
  Middle-earth got a reaction from Данче* in Кец који памтим   
  Ова тема ме баш лепо подсети и насмеја на моје прве школске дане основне школе. Наиме када смо у Буквару стигли до слова М. Можда се старији сећају нашег старог доброг буквара  . Читамо ми тако, цео први разред са учитељицом, сричемо МИ-ТА И ТО-МА су ово; МИ-ТА И ТО-МА су оно... Учитељица узме креду и написа МИТА И ТОМА на табли, и пита цео разред шта је написала. Један друг из задње клупе без размишљања одговори: ТОМА И МИТА  . Учитељица сачека малко па онда подиже друга до њега - овај, пратећи свог предходника одговори ТОМА И МИТА :fmqmtx: . Подиже клупу испред, они омамљени дивним одговором рекоше исто. Подиже мене и друга из моје клупе - ТОМА И МИТА sHa_sarcasticlol . Цео разред ТОМА И МИТА  . И цео разред доби од учитељице ЈЕДИНИЦЕ ко врата, и то управо у Буквару на лекцији слова М. Тражила је и да нам се родитељи подпишу. Тата прсо од смеха кад је видео. 
 14. Волим
  Middle-earth reacted to Небитан Лик in Ко је ко после промене имена на форуму?   
  Трагедија форумске комуникације, што је то заправо икона пакла. Безличност.
 15. Волим
  Middle-earth reacted to Ненад Р. in Утицај форума на преображај форумаша   
  Да , јесам и то у неколико наврата  ,ако ме саговорник аргуметованао увери да нисам у праву и и не либим се да то отворено признам и кажем извини , нисам био у праву.
  Није срамота казати на ниси био у праву , срамота је када видиш да ниси у праву , али то нећеш да признаш другом.
 16. Волим
  Middle-earth got a reaction from Gordana . in Кец који памтим   
  Ова тема ме баш лепо подсети и насмеја на моје прве школске дане основне школе. Наиме када смо у Буквару стигли до слова М. Можда се старији сећају нашег старог доброг буквара  . Читамо ми тако, цео први разред са учитељицом, сричемо МИ-ТА И ТО-МА су ово; МИ-ТА И ТО-МА су оно... Учитељица узме креду и написа МИТА И ТОМА на табли, и пита цео разред шта је написала. Један друг из задње клупе без размишљања одговори: ТОМА И МИТА  . Учитељица сачека малко па онда подиже друга до њега - овај, пратећи свог предходника одговори ТОМА И МИТА :fmqmtx: . Подиже клупу испред, они омамљени дивним одговором рекоше исто. Подиже мене и друга из моје клупе - ТОМА И МИТА sHa_sarcasticlol . Цео разред ТОМА И МИТА  . И цео разред доби од учитељице ЈЕДИНИЦЕ ко врата, и то управо у Буквару на лекцији слова М. Тражила је и да нам се родитељи подпишу. Тата прсо од смеха кад је видео. 
 17. Волим
  Middle-earth got a reaction from Juanito in Кец који памтим   
  Ова тема ме баш лепо подсети и насмеја на моје прве школске дане основне школе. Наиме када смо у Буквару стигли до слова М. Можда се старији сећају нашег старог доброг буквара  . Читамо ми тако, цео први разред са учитељицом, сричемо МИ-ТА И ТО-МА су ово; МИ-ТА И ТО-МА су оно... Учитељица узме креду и написа МИТА И ТОМА на табли, и пита цео разред шта је написала. Један друг из задње клупе без размишљања одговори: ТОМА И МИТА  . Учитељица сачека малко па онда подиже друга до њега - овај, пратећи свог предходника одговори ТОМА И МИТА :fmqmtx: . Подиже клупу испред, они омамљени дивним одговором рекоше исто. Подиже мене и друга из моје клупе - ТОМА И МИТА sHa_sarcasticlol . Цео разред ТОМА И МИТА  . И цео разред доби од учитељице ЈЕДИНИЦЕ ко врата, и то управо у Буквару на лекцији слова М. Тражила је и да нам се родитељи подпишу. Тата прсо од смеха кад је видео. 
 18. Волим
  Middle-earth got a reaction from RYLAH in Кец који памтим   
  Ова тема ме баш лепо подсети и насмеја на моје прве школске дане основне школе. Наиме када смо у Буквару стигли до слова М. Можда се старији сећају нашег старог доброг буквара  . Читамо ми тако, цео први разред са учитељицом, сричемо МИ-ТА И ТО-МА су ово; МИ-ТА И ТО-МА су оно... Учитељица узме креду и написа МИТА И ТОМА на табли, и пита цео разред шта је написала. Један друг из задње клупе без размишљања одговори: ТОМА И МИТА  . Учитељица сачека малко па онда подиже друга до њега - овај, пратећи свог предходника одговори ТОМА И МИТА :fmqmtx: . Подиже клупу испред, они омамљени дивним одговором рекоше исто. Подиже мене и друга из моје клупе - ТОМА И МИТА sHa_sarcasticlol . Цео разред ТОМА И МИТА  . И цео разред доби од учитељице ЈЕДИНИЦЕ ко врата, и то управо у Буквару на лекцији слова М. Тражила је и да нам се родитељи подпишу. Тата прсо од смеха кад је видео. 
 19. Волим
  Middle-earth got a reaction from RYLAH in Raskol u Nasim Crkvama !!!   
  https://www.facebook.com/o.danil.sisojev/photos/a.356529747808501.1073741825.222362184558592/582616118533195/?type=1&theater
   
  Ми разглабамо о томе да ли често или ређе се причешћивати, а нажалост има негде у свету где  немају могућност приступа Светој Чаши због режима. 
 20. Волим
  Guest
  Middle-earth got a reaction from Guest in Raskol u Nasim Crkvama !!!   
  https://www.facebook.com/o.danil.sisojev/photos/a.356529747808501.1073741825.222362184558592/582616118533195/?type=1&theater
   
  Ми разглабамо о томе да ли често или ређе се причешћивати, а нажалост има негде у свету где  немају могућност приступа Светој Чаши због режима. 
 21. Волим
  Middle-earth reacted to МилошБГ in Raskol u Nasim Crkvama !!!   
  Trudim se da puno ne razmisljam o ovim stvarima,jednostavno gresan sam covek,gresna mi je dusa,bolje je da se iskljucim iz toga nego da ne znam ni ja...nekako kad sagledam povrsno ima istine i u jednoj prici i u drugoj,ali ne moram se bas oko svega svrstavati.
   
  Jedino sto mogu da kazem da pricesce bez ispovesti i bez posta je nesto sto mene sablaznjuje i sto meni nije jasno,igrom slucaja znam da se u pojedinim hramovima u okolini Pozarevca (to je eparhija Branicevska ako se ne varam) ljudi pricescuju bez posta,jedino je bitno da ne jedu nista posle 12 do liturgije i pricesca a cak ni to nije nepremostiva neka prepreka ako se prekrsi i pritom nema ispovedanja...sto,kako,ne znam zaista. Imao sam prilike da pricam sa tim ljudima koji tamo zive koji su se cudili kad sam im pricao kako se kod nas posti i pricescuje,ispoveda,oni su bili u cudu i u fazonu sta je sad to,toga kod nas nema.
   
  To mi je nejasno,ovo ostalo manje vise...recimo ne mogu da kontam to pitanje otvorenih ili zatvorenih dveri,a prisustvovao sam na toliko liturgija ili gledao koje su se drzale pod otvorenim nebom,recimo na Ostrogu ili drugim mestima gde su crkve male pa kad su praznici ili pak slava svetinje onda se liturgija sluzi napolju i sad sta to znaci da ta liturgija ako gledamo pitanje otvorenih zatvorenih dveri nije liturgija uopste je dveri nema? 
   
  Ali ko sto rekoh,trudim se da sto manje razmisljam o tome.
 22. Волим
  Middle-earth got a reaction from Драшко in Raskol u Nasim Crkvama !!!   
  Ја у овом тексту сагледавам  древну хришћанску цркву.  :good2:
 23. Волим
  Middle-earth got a reaction from RYLAH in Raskol u Nasim Crkvama !!!   
  Ја у овом тексту сагледавам  древну хришћанску цркву.  :good2:
 24. Волим
  Middle-earth got a reaction from Жељко in Raskol u Nasim Crkvama !!!   
  Ја у овом тексту сагледавам  древну хришћанску цркву.  :good2:
 25. Волим
  Middle-earth got a reaction from Jace Jerimoth in Raskol u Nasim Crkvama !!!   
  Ја у овом тексту сагледавам  древну хришћанску цркву.  :good2:

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...