Jump to content
Претражи у
 • Још опција
Прикажи резултате који садрже
Прикажи резулте из

Feniks.

Члан
 • Број садржаја

  4342
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  Feniks. је реаговао/ла на БанеЛ у Н. Велимировић о делу Др Чедомира Марјановића - Образовање женскиња и наше средње школе   
  Пошто се већ нешто написало, могао бих да изнесем и нека виђења која сматрам важним. 
  1. Девојке свакако требају бити образоване из више разлога. Прво тако неће доводити себе у позицију да зависе од некога и да буду уцењене, јер ће бити способне и саме да се снађу и зараде. Радиле или не, образовање ће им свакако значити у помагању деци током школовања. Поред формалног, још је множда и битније неформално образовање и упијање мудрости које је некад имала свака бака у кући. Мудре и јаке жене су испеване у многим народним песмама, било да су биле љубе главних јунака, мајке или господарице. То су ствари које запад можда никад и није имао. 
  2. Наташа је напоменула јако битну ствар, а то је постављање граница. Око неких ствари нема компромиса и јасно је ставити до знања шта неко не може да толерише. Кад се накупи много тога испод тепиха, да се онда не кука. Једна моја прабака је требала да се вери за неког момка, али негде је чула да воли да пије, а и од њега речи док наврће чашицу љуте: Руке и ноге поломио, ко те малу направио! Прабаба није хтела да се уда за њега иако је ствар била готово решена, што у оно време није било уобичајено. И много још лепог сам чуо о њој, иако је живот није баш мазио . 
  3. Подршка породице је јако битна, како од брачног друга, тако и од њених родитеља и најближих. 
  4. Држава и друштво не могу имати робовласнички однос према жени. Систем мора омогућити женама скраћено радно време, а и ангажовање у оном проценту које оне сматрају прихватљивим, а треба их подржавати у покретању својих послова. 
   
 2. Свиђа ми се
  Feniks. got a reaction from Дуња in Мој омиљени део Светог Писма   
  lk 7:36-50
  36. Moljaše ga pak jedan od fariseja da bi objedovao u njega; i ušavši u kuću farisejevu, sjede za trpezu.
  37. I gle, žena u gradu koja bješe grješnica, doznavši da je Isus za trpezom u kući farisejevoj, *donese miris u sudu od alavastra. [*Mk 14, 3.]
  38. I stavši pozadi kod nogu njegovih plakaše, i stade kvasiti noge njegove suzama, i kosom glave svoje otiraše, i cjelivaše noge njegove, i mazaše mirisom.
  39. A kad vidje farisej koji ga je pozvao, reče u sebi: Da je on prorok, znao bi ko i kakva ga se žena dotiče; jer je grješnica.
  40. I odgovarajući Isus reče mu: Simone, imam ti nešto kazati. A on reče: Učitelju, kaži.
  41. A Isus reče: Dvojica bijahu dužni jednome povjeriocu, jedan bješe dužan pet stotina dinara, a drugi pedeset.
  42. A kad oni ne imadoše da mu vrate, pokloni obojici. Kaži, koji će ga od njih dvojice većma ljubiti?
  43. A Simon odgovarajući reče: Mislim onaj kome više pokloni. A on mu reče: Pravo si sudio.
  44. I okrenuvši se ženi, reče Simonu: Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, *ni vode mi na noge nisi dao, a ona mi suzama obli noge, i kosom glave svoje obrisa. [*1 Moj 18, 4.]
  45. *Cjeliva mi nisi dao; a ona, otkako uđe, ne presta cjelivati mi noge. [*Rim 16, 16.]
  46. Uljem nisi pomazao glavu moju, a ona mirisom pomaza mi noge.
  47. Zato ti kažem: Opraštaju joj se grijesi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta malu ljubav ima.
  48. A njoj reče: Opraštaju ti se grijesi.
  49. I stadoše u sebi govoriti oni što sjeđahu s njim za trpezom: *Ko je ovaj što i grijehe oprašta? [*Lk 5, 21.]
  50. A ženi reče: *Vjera tvoja spasla te je; idi u miru. [*Lk 8, 48; 17, 19; 18, 42.]
 3. Волим
  Feniks. got a reaction from Nikola Stojanovic in Mogu li nekrsteni da se spasu   
  ЧЕТИРИ ЗАКОНА ПО КОЈИМА ЋЕ ХРИСТОС СУДИТИ СВЕТУ
  Архимандрит Клеопа (Илије)
  Старац архимандрит Клеопа (Илие, 1912-1998) је нашироко познат као велики духовник и учитељ многих мирјана, који су у хиљадама долазили код њега по духовну помоћ. Представљамо вам одломак из његове књиге «Вредност душе», коју је на руском издао Сретењски манастир из Москве.
   
        
  Испричао сам вам мало о смрти. Сада ћу вам понешто рећи о савести, јер онај који чува своју савест чистом, смрт ће неизоставно затећи блаженог и спремног.
  Савест је праведни судија, кога је Бог сместио у нас. Савест не може бити рефлексија материје за вјеки вјеков. Она је глас Божији у човеку и непрестано га прекорева, када греши: «Човече, зашто си то учинио?»
  Овај закон природе постоји и у Кинезима, и у хришћанима, и у будистима, и у хиндуистима, и у муслиманима. То је први закон, који је Бог положио у срце човека при његовом стварању и по њему је свет живео до појаве писаног закона.
  Један адвокат неверник ме је једном приликом упитао:
  — Оче, ја не могу да се сложим са идејом Страшног Суда!
  — А зашто ти не можеш да се сложиш са њим, брате? Како то?
  — Оче, како ће ми судити Христос, ако сам ја, на пример, Кинез или неко други, ко није чуо за Христа? Јер знате, они нису чули за Христа. Зар Бог може неправедно да суди? Па он је праведан. Како ће он мени судити и казнити ме, ако ја чак нисам ни чуо за Јеванђеље Христово?
  — Гле ти њега! Умеш против некога да наместиш процес, сачиниш протокол или шта већ ти тамо радиш. Али, Свето Писмо не знаш. Ти си рационалиста, проучаваш све до танчина, а самог себе ћеш уништити до краја, ако наставиш да живиш тако како је теби воља.
  Постоје четири закона, по којима ће Бог судити целом свету. И нико неће моћи да избегне гнев и праведност Божију, било да је Кинез, хиндуиста, хришћанин, муслиман или јеврејин, јер је Бог праведан, како каже апостол: «Бог је истинит, а човек је сваки лажа» (Рим. 3, 4).
  Бог, будући да је праведан, установио је те законе, како би свима судио по правди. Чујеш? Четири закона.
  Први закон је закон природе, или закон савести. По том закону је Бог разобличио Каина, када је убио брата свог Авеља. Чујеш ли шта говори Свето Писмо? Њега је толико силно разобличавала савест да је у очајању ускликнуо: «Кривица је моја велика да ми се не може опростити» (Постање 4, 13).
  Он је пао у очајање због тога што је убио свог брата Авеља, пастира. Бог је прихватио његову жртву, а Каин му је позавидео и када су изашли на поље, убио га је.
  Закон савести му је говорио: «Шта си то учинио? Убио си свог брата!»
  И он чује Бога:
  — Каине, где је брат твој?
  А он, уместо да каже: «Боже згрешио сам», — одговара:
  — Шта сам ја, чувар брата мога?
  И рече му Бог:
  — «Глас крви брата твог виче са земље к мени» (Постање 4, 10). Због тога што си учинио, кажњавам те свим казнама, а ко те убије, седам ће се пута за то покајати. (Постање 4, 11–12, 15)…
   
        
  И проживео је Каин више од хиљаду година, како је написано у «Хронографу» Кедрина, и нико га не уби, јер су се сви бојали проклетства, које је на њега положио Бог.
  Којих седам казни је Каин претрпео јер је убио свог брата? Пре свега је то било очајање, затим трепет, затим плач, јер је пао на земљу и ридао, потом страх, јер је он бежао из једног места у друго, бојећи се да га Бог види, затим проклетство земље, да она буде јалова и да му не даје никакве плодове, и остало што је написано у Светом Писму, у књизи Постања, у четвртом поглављу.
  Сваког човека на кугли земаљској, када чини зло, обличава његова савест, која му говори: «Зашто си учинио зло?» То је први закон, који је Бог дао човеку, и он се зове закон савести, или природни закон.
  Други закон је закон стварања. Он је, како нам објашњава Григорије Ниски, увек пред нашим очима и непрестано се чује са небеских висина, попут трубе, тако нам указујући на Бога.
  Ко је створио небо, земљу и све што нас окружује? Месец, траву, цвеће, рибе, мора, реке, камење, дрвеће, планине, све што је живо, што обитава на земљи, у води и ваздуху? Ко је све то створио, браћо? Ко је створио часовник васељене, који тече с толиком тачношћу да се ништа не може поредити са њим? Нико други, до Благог Бога! Центар, који управља нашим светом, јесте Бог Творац, Бог, који је све уредио.
  Овај закон стварања јесте оно о чему говори Пророк Давид: «Небеса казују славу Божију, и творење руку Његових јавља свод небески» (Пс. 18, 1). Како нам то казују? Својим сферним устројством и својом огромном удаљеношћу, космичким пространством, чије се растојање мери милијардама светлосних година, кретањем небеских тела, звезда и планета с таквом равномерношћу и прецизношћу да то зачуђује умове највећих астронома на свету.
  Шта је рекао Исак Њутн, познати енглески физичар, који је тридесет година био атеиста, а пред крај свог живота открио закон земљине теже и схватио да свака планета привлачи свој мали сателит и не дозвољава му да се удаљи, ни да се разбије, нити да се креће хаотично у свету звезда небеских? Он је испустио своје инструменте на сто и рекао: «Велик си Ти, Господе, и дивна су дела Твоја, и накакве речи нису довољне да прославе чудеса Твоја!»
  Видиш? Он је, познавајући спољну науку, дошао до страха Божијег, откривши највећа чудеса у свету звезда. Шта су рекли Кеплер, Њутн и други, које немам времена да помињем, када су се обратили Богу, видевши да творевине Божије не постоје саме од себе, већ имају неки центар из кога се свиме управља и такву прецизност, која је способна да збуни сваки људски ум?
  Од тајни природе није још октривен ни милијардити део. Јер премудрост Божија нема граница и неће их имати у векове векова, стога што је премудрост Творца бесконачна.
  И тако – други закон, који се налази пред очима свих нас јесте закон стварања, или творбе. Јер кроз природно созерцање у духу, напредујемо од разумне основе ствари до њиховог Творца.
  Ако видиш брод, она мораш да претпоставиш да постоји и мајстор, који га је направио; ако видиш да човек носи ваљану одећу, значи и да је кројач био вешт. Ако видиш дворац, лепо архитектонско дело, онда знај да је иза свега мудри архитекта. Ако видиш часовник, онда то несумњиво значи да постоји и спретан часовничар, који га је израдио. Шта год да видиш, не можеш рећи да је нешто створило само себе.
  И тако, све нам указује на то да постоји Творац, а ако постоји, онда Га се треба бојати и повинавати Му се, да нас Он не би казнио по свој правди.
   
        
  Трећи закон, је писани закон, који је Бог дао Мојсију на гори Синајској, тојест десет заповести и цели Стари Завет, по коме ће бити суђено изабраном народу, тојест јеврејима.
  Четврти и последњи закон јесте закон Благодати, закон савршенства, закон љубави Исуса Христа, тојест Свето Јеванђеље. По том закону ће бити суђено свим хришћанима, крштеним у име Пресвете Тројице.
  Први закон је био природни, који је општи за све народе до краја света. Други, закон стварања, одговара првоме. По првом и другом закону биће суђено свим народима света, осим хришћана и јевреја. По писаном закону, тојест по Старом Завету, биће суђено јеврејима. А по закону Благодати и Јеванђељу биће суђено нама, хришћанима, због тога што је наш закон савршенији од свих осталих. Уколико га нарушимо, пашће на нас велики грех и очекиваће нас теже муке, него оне што не знају за Јеванђеље.
  Бог нам је тако наменио сличног адвоката. Не обмањујмо себе, браћо, и не говоримо да Бог не зна шта ради свако од нас. Ти не можеш рећи да си без греха, јер ти не знаш за Јеванђеље, јер си Кинез, Турчин или атеиста.
  Нека си ти и незнабожац, али савести имаш и по њеном закону ће ти се судити. Божије творевине си видео, и ниједанпут се ниси запитао, ко је створио небо, сунце, земљу и све остало, како би дубље размислио и уплашио се Бога, који је створио све? Амин.
  С руског Александар Ђокић
    Архимандрит Клеопа (Илије)
    29 мая 2017 г.
   
  http://www.pravoslavie.ru/103894.html
 4. Волим
  Feniks. got a reaction from AnaLaz in Свакодневна читања   
  Понедељак тридесет трећи по Педесетници
    1. Пт. 59 (2:21-3:9)

  Љубљени, Христос пострада за вас, остављајући вам примјер да идете његовим стопама; 22. Он гријеха не учини, нити се нађе пријевара у устима његовим; 23. Он вријеђан, не узвраћаше увредом; страдајући не пријећаше, него је препустио Ономе који праведно суди. 24. Он гријехе наше сам изнесе на тијелу својем на дрво, да за гријехе умремо, и за правду живимо, јер се његовом раном исцијелисте. 25. Јер бијасте као изгубљене овце, али сада се вратисте Пастиру и Епископу душа ваших. 1. Исто тако и ви, жене, будите покорне својим мужевима, да ако неки не вјерују ријечи, онда понашањем жена и без ријечи буду придобијени, 2. Када виде чедно понашање ваше са страхом. 3. Ваше украшавање да не буде споља: у плетењу косе и у кићењу златом или у облачењу хаљина; 4. Него у скривеноме човјеку срца, у непропадљивости кроткога и тихога духа, што је пред Богом драгоцјено. 5. Јер тако некад украшаваху себе и свете жене које се уздаху у Бога и покораваху се својим мужевима. 6. Као што Сара бјеше послушна Аврааму, називајући га господарем; њезине кћери постадосте, чинећи добро, и не бојећи се никаква страха. 7. Тако и ви, мужеви, живите са својим женама по разуму, указујући им част као слабијем женском сасуду, као и сунасљедницама благодати живота, да не буду ометане молитве ваше. 8. А најпослије будите сви једнодушни, сажаљиви, братољубиви, милосрдни, срдачни; 9. Не враћајте зло за зло, ни увреду за увреду; него напротив, благосиљајте, знајући да сте на то позвани да наслиједите благослов.


  Мк. 54 (12:13-17)

  У вријеме оно, послаше Исусу архијереји и старци јудејски неке од фарисеја и иродоваца да би га ухватили у ријечи. 14. А они дошавши рекоше му: Учитељу, знамо да си истинит, и не обазиреш се ни на кога; јер не гледаш ко је ко, него заиста путу Божијему учиш. Реци нам, дакле, треба ли ћесару давати порез или не? Да дамо или да не дамо? 15. А он знајући њихово лицемјерје рече им: Што ме кушате? Донесите ми динар, да видим. 16. А они донесоше. И рече им: Чији је ово лик и натпис? А они му рекоше: Ћесарев. 17. И одговарајући Исус рече им: Подајте ћесарево ћесару, а Божије Богу. И задивише му се. 
  Понедељак тридесет трећи по Педесетници - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник
     
   
  Сада нам апостол указује на „скривеног човека срца“, као на предмет наших најмарљивијих брига и старања. Ми смо дужни да се украсимо образујући га у себи. А, шта је, заправо, скривени човек срца? То је човек који се образује у срцу, када се у њему зацаре добра расположења и осећања. Прегледај ова расположења и осећања и видећеш лик скривеног човека срца. Ево тих расположења! Примивши Божанску силу за живот и побожност, и са своје стране уложивши сву ревност, пише свети Петар, пројавите у вери вашој врлину, а у врлини знање, а у знању уздржање, а у уздржању тpпљeњe, а у трпљењу побожност, а у побожности братољубље, а у братољубљу љубав (2.Пт.1,5-7). Слично томе и свети Павле набраја унутрашња добра расположења: Плод Духа јесте љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање (Гал.5,22-23). И још: Обуците се, дакле, као изабраници Божији, свети и љубљени, у милосрђе, доброту, смиреноумље, кротост, дуготрпељивост… а поврх свега тога обуците се у љубав, која је свеза савршенства. И мир Божији нека влада у срцима вашим (Кол.3,12-15). Сложи из свих ових красота, као из некаквих делова, једно духовно тело, и имаћеш велелепни лик скривеног човека срца. Затим поревнуј да се и у твоме срцу зацари сличан човек.
   
 5. Волим
  Feniks. је реаговао/ла на БанеЛ у Свакодневна читања   
  Свакодневна читања
  VOANERGES.RS Читање из Светог Писма
  Среда тридесет трећа по Педесетници
    1. Пт. 61 (4:1-11)

  Љубљени, када Христос пострада за нас тијелом, и ви се том мисли наоружајте, јер ко пострада тијелом, престао је да гријеши, 2. Да остало вријеме живота у тијелу не живи више по жељама човјечијим, него по вољи Божијој. 3. Јер сте доста протеклог времена живота провели чинећи вољу незнабожаца док сте се одавали разврату, похотама, опијању, ждерању, пијанкама и богомрском идолопоклонству. 4. Зато се чуде што ви не трчите с њима у исту поплаву разврата, и хуле на вас. 5. Они ће дати одговор Ономе који је готов да суди живима и мртвима. 6. Зато је и мртвима проповиједано јеванђеље, да приме суд по човјеку тијелом, а да живе по Богу духом. 7. А свему се крај приближио. Будите, дакле, цјеломудрени и трезвени у молитвама. 8. А прије свега имајте истрајну љубав међу собом; јер љубав покрива мноштво гријехова. 9. Будите гостољубиви међу собом без гунђања; 10. Сваки као што је примио благодатни дар, њиме служите једни другима, као добри управитељи разноврсне благодати Божије. 11. Ако неко говори, нека говори као ријечи Божије; ако неко служи, нека служи као по моћи коју Бог даје; да се у свему слави Бог кроз Исуса Христа, коме је слава и сила у вијекове вијекова. Амин.


  Мк. 56 (12:28-37)

  У вријеме оно, приступи Исусу један од књижевника који слушаше садукеје како расправљају с Њим, па видјевши како им добро одговори, запита га: Која је заповијест прва од свију? 29. А Исус му одговори: Прва је заповијест од свију: Чуј Израиљу, Господ Бог наш је Господ једини; 30. И љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим, и свом снагом својом. Ово је прва заповијест. 31. И друга је као и ова: Љуби ближњега својега као самога себе. Друге заповијести веће од ових нема. 32. И рече му књижевник: Добро, учитељу, право си казао да је Бог један, и нема другога осим њега. 33. И љубити њега свим срцем својим и свим разумом и свом душом и свом снагом, и љубити ближњега као самога себе, веће је од свију паљеница и жртава. 34. А Исус видјевши како паметно одговори рече му: Ниси далеко од Царства Божијега. И нико се више не усуди да га запита. 35. И одговоривши Исус рече учећи у храму: Како говоре књижевници да је Христос син Давидов? 36. Јер сам Давид каза Духом Светим: Рече Господ Господу мојему: сједи мени с десне стране, док положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим. 37. Сам Давид, дакле, назива га Господом, па откуда му је син? И многи народ слушаше га радо.
   
   Свети Теофан Затворник - Мисли за сваки дан у години
   
  Среда тридесет трећа по Педесетници - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник
     
  Један од књижевника је упитао Господа: Која је прва заповест од свих? Господ је одговорио: Љyби Господа Бога свога свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим, и свом снагом својом. Ово је прва заповест. И друга је као и ова: Љy6u ближњега свога као самога себе. Друге заповести веће од ових нема (Мк. 12,30-31). И ово узимамо као допуну изображења лика скривеног човека срца. Освећење Господа је дух тог човека, љубав је душа, а све остале врлине су његови удови: једна је – рука, друга – нога, једна – око, ухо или језик. Напомињање овога је врло потребно, јер се понекад дешава да човек, сматрајући добра дела коначном врлином, мисли да више ништа није потребно, потпуно заборављајући на Господа и на љубав. Добра дела без вере и жеље да се Богу угоди – нису света, као уосталом ни неосвећени дом или соба без икона. Немајући у себи љубави, она су слична здању пуном беживотних статуа, које су уз то буђаве и одишу мемлом. Нека ово зна свако и нека се постара да, почевши у себи да зида новога човека, пред себе постави Господа, на коме нема никакве мане.
 6. Волим
  Feniks. је реаговао/ла на БанеЛ у Свакодневна читања   
  Свакодневна читања
  VOANERGES.RS Читање из Светог Писма 
  Уторак тридесет трећи по Педесетници
    1. Пт. 60 (3:10-22)

  Љубљени, који хоће да љуби живот и да види дане добре, нека уздржи језик свој од зла, и усне његове да не говоре пријеваре; 11. Нека се уклања од зла и нека чини добро; нека тражи мир и нека му стреми. 12. Јер очи Господње обраћене су на праведнике, и уши његове на молитву њихову; а лице Господње против оних који чине зло. 13. И ко може вама наудити ако будете ревнитељи добра? 14. Него ако и страдате правде ради, блажени сте. А страха се њихова не бојте, нити се плашите; 15. Но Господа Бога освећујте у срцима својим, свагда спремни са кротошћу и страхом на одговор свакоме који тражи од вас разлог ваше наде, 16. Имајући добру савјест, да се у ономе за што вас клеветају као злочинце постиде они који куде ваше добро владање у Христу. 17. Јер је боље, ако хоће воља Божија, да страдате добро чинећи, неголи зло чинећи. 18. Зато и Христос једанпут за гријехе наше пострада, праведник за неправеднике, да нас приведе Богу, усмрћен тијелом, а оживјевши духом; 19. Којим и сиђе и проповиједа духовима у тамници. 20. Ови некада бијаху непослушни кад их очекиваше Божије дуготрпљење у дане Нојеве, када се грађаше ковчег, у коме се мало, то јест, осам душа спасоше водом, 21. Која и нас сада спасава крштењем као испуњењем праобраза, не као прање тјелесне нечистоће, него обећање Богу добре савјести васкрсењем Исуса Христа, 22. Који, отишавши на небо, са десне је стране Бога, и потчињени су му анђели и власти и силе.


  Мк. 55 (12:18-27)

  У вријеме оно, дођоше Исусу садукеји, који кажу да нема васкрсења, и запиташе га говорећи: 19. Учитељу, Мојсеј нам написа: Ако коме брат умре и остави жену а дјеце не остави, да брат његов узме жену његову и да подигне сјеме брату својему. 20. Седморо браће бјеше: и први узе жену, и умрије без порода. 21. И други је узе, и умрије, и ни он не остави порода; тако и трећи. 22. И узеше је седморица и не оставише порода. А послије свију умрије и жена. 23. О васкрсењу, дакле, када васкрсну, којега ће од њих бити жена? Јер су је свих седам имали за жену. 24. И одговарајући Исус рече им: Не варате ли се зато што не знате Писма ни силе Божије? 25. Јер кад из мртвих васкрсну, нити се жене ни удају, него су као анђели на небесима. 26. А за мртве да васкрсавају нисте ли читали у књигама Мојсејевим како му рече Бог код купине говорећи: Ја сам Бог Авраамов, и Бог Исаков, и Бог Јаковљев? 27. Бог није Бог мртвих, него живих. Ви се, дакле, веома варате.
   
   Свети Теофан Затворник - Мисли за сваки дан у години
  Уторак тридесет трећи по Педесетници - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник
     
  Господа Бога освећујте у срцима својим (1.Пт.3,15). Освећење Господа у срцу је душа и дух раније описаног скривеног човека срца. Као што је у почетку Бог у тело човечије, које је створио из честица праха, удахнуо дух живота и тиме човек постао оно што јесте, тако и скривени човек срца, сачињен из наведених врлина, постаје прави духовни човек само када срцем буде освећивао Господа Бога, као што читамо и у молитви Господњој: Да се свети име твоје. Ако тога нема, човек који је само нагомилао речене врлине ће представљати мртворођено дете које нема духа живота. Нека ово знају они који мисле да могу да прођу само са неколико врлина, без икаквог односа према Богу! А шта значи светити Бога у срцу? Значи – непрестано имати страх Божији; увек имати мисао о Његовој свудаприсутности; свом ревношћу ревновати да се у сваком тренутку нађемо благоугодни пред Њим и са сваким страхом се чувати свега Њему неугодног; а нарочито, предати Његовој Очинској бризи сав свој и времени и вечни живот, те све што нам се дешава примити смирено, послушно и са благодарношћу, као да из саме Његове руке долази.
 7. Волим
  Feniks. је реаговао/ла на АлександраВ у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Молим вас, помените маленог Петра (Нектарија), у болници је.
 8. Волим
  Feniks. got a reaction from БанеЛ in Свакодневна читања   
  Понедељак тридесет трећи по Педесетници
    1. Пт. 59 (2:21-3:9)

  Љубљени, Христос пострада за вас, остављајући вам примјер да идете његовим стопама; 22. Он гријеха не учини, нити се нађе пријевара у устима његовим; 23. Он вријеђан, не узвраћаше увредом; страдајући не пријећаше, него је препустио Ономе који праведно суди. 24. Он гријехе наше сам изнесе на тијелу својем на дрво, да за гријехе умремо, и за правду живимо, јер се његовом раном исцијелисте. 25. Јер бијасте као изгубљене овце, али сада се вратисте Пастиру и Епископу душа ваших. 1. Исто тако и ви, жене, будите покорне својим мужевима, да ако неки не вјерују ријечи, онда понашањем жена и без ријечи буду придобијени, 2. Када виде чедно понашање ваше са страхом. 3. Ваше украшавање да не буде споља: у плетењу косе и у кићењу златом или у облачењу хаљина; 4. Него у скривеноме човјеку срца, у непропадљивости кроткога и тихога духа, што је пред Богом драгоцјено. 5. Јер тако некад украшаваху себе и свете жене које се уздаху у Бога и покораваху се својим мужевима. 6. Као што Сара бјеше послушна Аврааму, називајући га господарем; њезине кћери постадосте, чинећи добро, и не бојећи се никаква страха. 7. Тако и ви, мужеви, живите са својим женама по разуму, указујући им част као слабијем женском сасуду, као и сунасљедницама благодати живота, да не буду ометане молитве ваше. 8. А најпослије будите сви једнодушни, сажаљиви, братољубиви, милосрдни, срдачни; 9. Не враћајте зло за зло, ни увреду за увреду; него напротив, благосиљајте, знајући да сте на то позвани да наслиједите благослов.


  Мк. 54 (12:13-17)

  У вријеме оно, послаше Исусу архијереји и старци јудејски неке од фарисеја и иродоваца да би га ухватили у ријечи. 14. А они дошавши рекоше му: Учитељу, знамо да си истинит, и не обазиреш се ни на кога; јер не гледаш ко је ко, него заиста путу Божијему учиш. Реци нам, дакле, треба ли ћесару давати порез или не? Да дамо или да не дамо? 15. А он знајући њихово лицемјерје рече им: Што ме кушате? Донесите ми динар, да видим. 16. А они донесоше. И рече им: Чији је ово лик и натпис? А они му рекоше: Ћесарев. 17. И одговарајући Исус рече им: Подајте ћесарево ћесару, а Божије Богу. И задивише му се. 
  Понедељак тридесет трећи по Педесетници - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник
     
   
  Сада нам апостол указује на „скривеног човека срца“, као на предмет наших најмарљивијих брига и старања. Ми смо дужни да се украсимо образујући га у себи. А, шта је, заправо, скривени човек срца? То је човек који се образује у срцу, када се у њему зацаре добра расположења и осећања. Прегледај ова расположења и осећања и видећеш лик скривеног човека срца. Ево тих расположења! Примивши Божанску силу за живот и побожност, и са своје стране уложивши сву ревност, пише свети Петар, пројавите у вери вашој врлину, а у врлини знање, а у знању уздржање, а у уздржању тpпљeњe, а у трпљењу побожност, а у побожности братољубље, а у братољубљу љубав (2.Пт.1,5-7). Слично томе и свети Павле набраја унутрашња добра расположења: Плод Духа јесте љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање (Гал.5,22-23). И још: Обуците се, дакле, као изабраници Божији, свети и љубљени, у милосрђе, доброту, смиреноумље, кротост, дуготрпељивост… а поврх свега тога обуците се у љубав, која је свеза савршенства. И мир Божији нека влада у срцима вашим (Кол.3,12-15). Сложи из свих ових красота, као из некаквих делова, једно духовно тело, и имаћеш велелепни лик скривеног човека срца. Затим поревнуј да се и у твоме срцу зацари сличан човек.
   
 9. Свиђа ми се
  Feniks. got a reaction from АлександраВ in Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  @Иван Ц. Predlog za temu, na primer- Sumnja i prijava administraciji za duple naloge. 
  Ko je ovde malo duže, obično prepozna stil pisanja i način razmišljanja. Verujem da ima duplih naloga koje ne možete sami da primetite.
  Može li se otvoriti ovakva tema , pa kad imamo sumnju da prijavimo, a vi da proverite?
 10. Волим
  Feniks. got a reaction from александар живаљев in Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  @Иван Ц. Predlog za temu, na primer- Sumnja i prijava administraciji za duple naloge. 
  Ko je ovde malo duže, obično prepozna stil pisanja i način razmišljanja. Verujem da ima duplih naloga koje ne možete sami da primetite.
  Može li se otvoriti ovakva tema , pa kad imamo sumnju da prijavimo, a vi da proverite?
 11. Оплаках :))
  Feniks. је реаговао/ла на Milica Bajic у Позитивне приче и фотографије, наше или туђе, оно што вам измами осмех   
  ,,Jedan mladi protestanski sveštenik bio je toliko nervozan da pre svoje prve mise nije mogao ni reč da progovori, pa upita biskupa za savet. Ovaj mu reče da sledeći
  put pre mise popije čašu
  vode u koju ce sipati par kapi votke i odmah će se osećati slobodnije.
  Posle toga, sveštenik se osećao tako dobro da ga vise nista nije moglo
  uznemiriti. Medjutim, u povratku sa mise pronadje ceduljicu od biskupa:

  Postovani svesteniče, sledeći put stavite nekoliko kapljica votke u
  vodu a ne obrnuto. Osim toga, evo jos nekoliko saveta kako se neki ispadi ne 
  bi ponovili:

  1) Nije potrebno stavljati kriske limuna na ivicu pehara.
  2) Ne oslanjajte se vise na statuu blazene device Marije, ne grlite je i ne 
  ljubite je.
  3) Postoji 10 Božijih zapovesti a ne 12, 12 apostola, a ne 7. Nijedan od 
  njih nije bio patuljak.
  4) David je pobedio Golijata praćkom i kamenom, nije ga sjebao i prosuo mu 
  mozak.
  5) Judu ne nazivamo kurvinim sinom.
  6) Papu ne zovemo El Padrino .
  7) Bin Laden nema nikakve veze sa Isusovom smrću.
  8) Hostija nije grickalica uz vino, vec za vernike.
  9) Gresnici idu u pakao, a ne u p...u materinu.
  10) Onaj u uglu pored zbora, kojeg ste nazivali pederom, kontrašem i 
  transvestitom u suknji,
  bio sam ja.
  p.s. a ima i varijanta - ne kaze se fajront, nego amin."

 12. Волим
  Feniks. је реаговао/ла на Milica Bajic у Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  Јесте и биће.
  Молим вас само за савет, нама неснађенима, шта ћемо сад са оним из прошлости? Како ћемо сада да одвојимо шта ваља а шта не од оног што већ дуго, уз свесрдну подршку и благослов администрације, читамо и неповратно уносимо у свој живот, уз пуно поверење овде на сајту? 
  Може ли сада нека тема где ћете се изјаснити конкретно од чега се ограђујете, није довољно само ви себи да обришете, ко ће нама да обрише шта не ваља? 
  У нади да ћете разумети.
 13. Волим
  Feniks. је реаговао/ла на Natasa. у Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Dobro ne živim na selu (ne mislim da je život na selu nešto loše, daleko od toga) niti u pećini (ovo je već diskutabilno ) da ne znam šta se dešava oko mene.
  Pa šta sad? Ljudi žive život, i treba ako imaju. Šta fali ako je frižider pun, hvala Bogu da je pun. Letovanje da ne komentarišem, opet-hvala Bogu da se putuje...to je veliko bogatstvo da obiđeš svet i vidis dalje od dvorišta. Šta treba, sve to u decu da pretvoriš, da imate svaki dan za 3 obroka i ništa dalje? Ne mislim da deci treba luksuz, ali neka normalnost-apsolutno. Treba da se obuku, nahrane, izađu kad napune godine, da otputujete negde, da vide nešto...pa nije više poenta da ljudi sede jedni drugima na glavi.
  Koliko ti dece imaš?
 14. Свиђа ми се
  Feniks. је реаговао/ла на Ćiriličar у Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Mogao si makar drugi nik da izabereš pored ovih porno-fantazgorija...neki drugi prefiks na to "mislić", recimo seksomislić, podvriskomislić i sl., ha? Sad sam te opasno naljutio...
  Vidim i admin uživa...a i nije nešto pa smešno...posebno nema veze sa bračnim odnosima.
   
 15. Свиђа ми се
  Feniks. је реаговао/ла на Драшко у Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  Oče Ivane
  Drag si mi i zaista ne zaboravljam nijednog dobra što si mi učinio, ali isto tako sebi ne smem da dozvolim da ne kažem šta mislim o Vladanu koji mi je takodje drag.
  Nisam ispratio sve sve sveeee na forumu, ali ovaj forum čine ljudi a po mom  najiskrenijem mišljenju čine ga i tenzije i poneki sukob mišljenja koji argumentovano i jedna i druga strana mogu da održe
  Zdrava tenzija
  Vidim da je i o.Zoran na odobravanju a on je jedan od prvih rasterao raznu žabokrecinu ovde i postavio mnoge teme koje su otvorile vrata i prozore (dozvolicu izraz) napaćenom narodu na forumu, da ne kažem da mislim da je isti o.Zoran jedan od najargumentovanijih forumasa ovde. Oštar jezik? Da, pa?!
  Ok, opomenite ga, to vam je dužnost, ali po mom ukusu,  treba malo "ljutog u jelo" da "jelo ne obljutavi"
  Best regards 
  Drasko Bozovic 
 16. Оплаках :))
  Feniks. је реаговао/ла на Bojan* у "Pravoslavna-Crkvena-Pobožna" devojka/žena?   
  A možda i nemaju nekoliko naloga, već samo jedan. A možda sadašnja administracija ne podleže nagađanjima nekih "viđenijih" članova foruma, kojima iz dosade i dokonosti padaju na pamet razne besmislene pretpostavke. A možda su lažni profili baš oni za koje se najmanje nadaš...
 17. Свиђа ми се
  Feniks. је реаговао/ла на АлександраВ у Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  Била сам одсутна неко време и нисам у току дешавања последњих месеци.... али да је сајт упао у кризу, и то велику, и то не само у последње време и само због новобанованиних чланова, и то не само на основу (не)делања и писања чланова него буквално свих који су овде присутни (или су били присутни) укључујући и уређиваче, то је потпуно јасно свима. Неко је више допринео томе али је сам отишао или се извукао, неко је допринео мање, па је налетео на мину... Заиста би било лепо да Поуке буду оно што, чини ми се, сви желимо (добронамерно и позитивно), али оно што је изнад свега и пре свега то је чињеница да ми не умемо да комуницирамо. Не умемо да активно слушамо саговорника. Пројектујемо се, процењујемо личност саговорника и улазимо у анализирање намере, уместо да се бавимо написаним, тј. поруком. Ово се односи и на чланове и на уређиваче. Друго, поштовање изискује нечију доследност. Потребно је време за тај процес. Нарочито ако су се одиграле ствари које су очигледно биле недоследне, и према различитим критеријумима дате "једнакима". Много тога се многима не допада, али свако са собом треба да буде начисто шта ради, говори и које су му намере, и коме и како ће даровати своје мисли пренесене у комуникациони канал, а напослетку и своје време. Много тога ми се не допада, али нећу да пишем о томе из најједноставнијег разлога, а то је што нисам заинтересована да се даље и дубље тиме бавим. Ипак, оно што ми је заиста засметало, то су речи да чланови долазе и одлазе и да то није битно. Е па, битно је. Нико не улази у празну кућу, осим ако је не купи или нема намеру да је сруши или је бескућник. А ако је људи долазе и одлазе, онда је то железничка станица у којој се задржава само онај који мора. Људи чине места, иначе места без њих постају само историјски појам.
  Ето, у нади да ћемо научити да комуницирамо, све вас поздрављам.
 18. Свиђа ми се
  Feniks. је реаговао/ла на Драшко у Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  Potpisujem ovu molbu isto.
  Vladan je vrlo smiren i precizan u svojim iskazima. Obrazovan i argumentovano diskutuje.
  Forum je prosao i burnije periode.
 19. Свиђа ми се
  Feniks. је реаговао/ла на Ćiriličar у Критике и сугестије уредништву и члановима форума   
  Молба админу @Иван Ц. да се @Vladan :::. u укине бан. Човек на форуму  није рекао ни једну ружну реч. Он јесте упоран и непопустљив у одбрани својих ставова, али увек уредно цитира и уљудно одговара у полемикама. Најтежи облик сукобљавања, вербалног, код њега је иронија и сл. Он и @Bokisd нису још резрешили проблематику зашто умиремо - наступили су немири, па су одложили.  
  Извињење @Иван Ц., јер сам му постављао провокативна питања о "тамним вилетима" на теми где је правио ред (ма шта ја о том прављењу реда мислио)....стајао сам човеку на муку намерно.
 20. Свиђа ми се
  Feniks. је реаговао/ла на Natasa. у Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Trpeljivost je vrlo, vrlo osetljiva i zloupotrebljena osobina. 
 21. Волим
  Feniks. got a reaction from Jestira. in "Pravoslavna-Crkvena-Pobožna" devojka/žena?   
  Postoji rešenje, ali vas administracija iz nekog razloga pušta. Valjda ste fini ( u neku ruku) iako imate nekoliko naloga ( da se naslutiti).
   
 22. Свиђа ми се
  Feniks. got a reaction from stevan911 in "Pravoslavna-Crkvena-Pobožna" devojka/žena?   
  Postoji rešenje, ali vas administracija iz nekog razloga pušta. Valjda ste fini ( u neku ruku) iako imate nekoliko naloga ( da se naslutiti).
   
 23. Радостан
 24. Свиђа ми се
  Feniks. је реаговао/ла на Natasa. у Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  A da žena bude zle volje stalno, godinama, ko bi nju trpeo Boga radi ? Nešto ne verujem u muževe koji se mole da ženu popusti prgava narav...okrenu se i odu. Ako ih i ima, to je na nivou statističke greške.
 25. Волим
  Feniks. got a reaction from Natasa. in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Jedino gore od ovoga je kad to izađe iz usta žene (kad krenu sa iskrivljenim savetima) :'(
   
×
×
 • Креирај ново...