Jump to content

Johanes de Silencio

Члан
 • Број садржаја

  130
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Johanes de Silencio

 1. Није само ствар мање причати и ћутати, већ знати о чему ћутати и у томе се непрестано кориговати. Иначе, врло лепа тема ...
 2. Ако постоји игде било ко, неко ко је било када горео од искрене љубави Божије; ако постоји ико ко је задобио слатке ране од онога ко је изабрана стрела, као што пророк каже; ако постоји ико ко је био прободен љубављу, тако да чезне и жуди за њим дању и ноћу, не може да говори ни о чему сем о њему, не може да чује ни о чему сем о њему, не може да мисли ни на шта друго, те нема ни жеље ни чежње нити наде ни за шта осим за њега - ако такав постоји, та душа уистину може рећи: Имам ране љубавне (свети Григорије Ниски, Тумачење Песме над песмама, III, 8.)
 3. Мене је данас ова тема вратила из ћутања: мислим да је форум ЖРУ "изгубио" (мада, шта то уопште и значи?) одласком неких квалитетних и образованих чланова, мада то нису ови чланови који су направили нови форум, са изузетком Моцарта, да будем искрен. Ја баш нисам сигуран да ли је тај форум потребан, пошто и овде једва да активно учествује 50-так људи. Интернет није Црква и никада неће бити, ма колико неки сајт имао или немао благослова. Мислим да смо много позванији да мисионаримо у животу. На срећу, већина православних верника није толико докона да цео дан пискара по нету. Ето, ја тако мислим. Молите се више, а мање интернета
 4. Молитва није толико чин колико стање, није толико нешто што радиш колико нешто што јеси - Евагрије Понтијски
 5. Молитва није толико чин колико стање, није толико нешто што радиш колико нешто што јеси - Евагрије Понтијски

  1. javor

   javor

   možda i ovako

   ''...Kainu daj pokajanje i ne zaboravi na mene...''

   Molitva Fransoa Vijona

   Bulat Okudzava

 6. Пробао сам форумски живот и не иде ми никако. Хвала на пажњи и оволико, али се повлачим надаље, није ово за мене, превише сам несабран и расипам се. Тражим опроштај од свих које сам увредио на било који начин и помените ме некада. С Богом. Видимо се у Царству Очевом врло ускоро!

  1. Show previous comments  8 more
  2. Srdjan Kotur

   Srdjan Kotur

   Da meni napiše neko nešto kao munja, ja bih ostao. ;)

  3. Срђан Шијакињић

   Срђан Шијакињић

   Реално, муњевито бих променио одлуку. :)

  4. zlata

   zlata

   eeeeeeeee....šteta...

 7. Ово је суштина свега, тако непоновљиво речено. Иначе, цео овај део од оца архимандрита је врхунски. Немам шта да додам. +++ Пробао сам форумски живот и не иде ми никако. Хвала на пажњи и оволико, али се повлачим надаље, није ово за мене, превише сам несабран и расипам се. Тражим опроштај од свих које сам увредио на било који начин и помените ме некада. С Богом.
 8. Данас једна дивна молитва, коју вам доносим у преводу: Ти који си невидљив и скривен у мени, откриј ми Твоју прикривену тајну; покажи ми лепоту Твоју унутар мене самог, О Ти који ме створи као храм да у њему станујеш, тако да у светилишту Твоме вапити могу, из љубави према Теби, "свети, свети, свети", као славословље које гори огњем и Духом, у магоновењу које се прожима чуђењем и дивљењем, покренуто као живо узношење снагом Твога бића. Свети Јован Саба (Јован из Далијате, 8. век) Извор: The Syriac Fathers on Prayer and the Spiritual Life, Introduced and Translated by Sebastian Brock (Kalamazoo, Cistercian Publications, 1987) 362.
 9. Они који се ослобађају, по моме мишљењу, треба да себе учине савршено чистим и страним за било какве разнообразне примесе; они који се просвећују дужни су да се испуне божанском светлошћу како би се узвисили на најчистијим очима ума били способни за созерцавање; на крају, они који се усавршавају, узвисујући се над несавршенима, потребно је да постану заједничари у усавршавајућем познавању созерцаваних тајни - свети Дионисије Аеропагит, О Небеској јерархији, 3,3.
 10. Надам се да вам је сада лакше, кад сте просули свој бес. Али моји приговори вама и даље стоје, непорекнути. Ово је врло леп начин да скренете тему и не признате свој промашај. Но, то је већ ваша ствар ... ја не бих даље причао, јер ви сте превише осетљиви, те неспособни за дијалог. Стварно ми је жао и заиста вас поздрављам још једном.
 11. Ако ћемо већ причати о овим стварима, ево имајте љубави да чујете: То је ваше лично виђење ствари, наравно сасвим погрешно, на шта свакако имате право. Духовни стаж је врло битан и дубоко не слажем са овим написаним на блогу. Ствари су врло лоше постављене. Недостаје црквеног искуства, иако сте веома интелигентни. Нема опита, без обзира што је нафиловано терминима и теологијом. Бога сте сместили у паметовање и писанија, против чега се (како видим) и сами борите, али упадате себи у уста и врло сте непрецизни. Мени као лаику је 80% оисти ствари овде неразумљиво и запетљано, али не што не знам термине, већ што је ваша мисао хаотична. Видите, теза да лична молитва исходи од саборне је врло погрешна, и то не постоји код ни једног писца који је писао о молитви. Код Отаца се то прожима, иде једно уз друго истовремено, а ви упорно правите поделе и стављате хронологију испред синтезе. Кажете да то не мислите, али ја то не видим из ваших списа. Врло се црно-бели и немате ширину. Ово о "егоиндивидуализованим теолозима" сте ви написали, ја нисам. Ја само кажем да се чудим како један теолог може да има овако дубоко погрешне прдаставе о православној духовности. То је све, и мени то није страшно. Сви ми ми само људи. Али, треба бити обазрив кад се на себе узме улога учитеља других. Ту се ипак не сме бити неопрезан и лакомислен. На крају, ценим што пишете и трудите се, ја теологе поштујем као и свештенство, али овде се морате кориговати. Ако сам ја као један лаик уочио ваше грешке, шта би тек онда рекао неки ваш колега. Поздрав и не замерите.
 12. Наравно, ово сам написао као што бих рекао некоме у личном разговору. Не мислим да је Kontravoid желео нешто лоше и злонамерно, само мислим да је потпуно промашио: и теолошки и контекстуално. Теолошки је неиправно одвајати личну и саборну молитву и давати предност некој од њих, јер обе су суштински важне и условљавају један другу. Контекстуално, ја данас срећем много више псеудоевхаристијских хришћана, него псеудомолитвених: управо ови први се све више изолују и елитизију, заборављајући на своју обичну браћу и остале. Да подсетим да сам у Цркви од 1991. и да сам се свега нагледао. Можда је Kontravoid млад човек, па нема много свеобухватног виђења. Али, не замерам му. Поздрављам га и нека ми не замери, посебно не у овај лепи литургијски дан П.С. Иначе, морам нешто додати и поводом Х. Јанараса (кога веома поштујем): његов чланак о пијетизму је рекспектабилан, али историјски нетачан. Немачки пијетисти су сасвим нешто друго од грчких пијетиста 20. века (типа: Сотир и Зои друштва). Изворни пијетизам нема везе са оним што се код нас сматра "пијетистичким феноменом", тј, са оним на шта су се о. Шмеман (с правом) и остали жалили. Покрету пијетизма је у Немачкој припадао један Ј.С. Бах - а тешко да ће ико рећи да је он "пијетиста". Дакле, Јанарас је врло погрешно повезао ствари, иако је у праву што се тише православне варијанте тог истог пијетизма, чији су корни ипак негде другде, а не у протестантизму. О томе други пут.
 13. Колико је ово само нетачно, од прве до последње речи. Шта прво да кажем? О. Александар Шмеман је итекако имао личну молитву. Постоје и друга сведочанства осим "Дневника", који ти читаш као свети текст, а то је врло погрешно и неозбиљно. Златоустог знам и као великог заговорника и личне молитве. Оци не праве вештачке поделе које ти уводиш: на личну и саборну молитву. За њих је то синтеза, и немогуће једно без другог. И у Литургији се човек може изоловати, не смета ту молитва, већ ум онога ко се изолује. Колико сам само видео у животу изолованих и самољубивих "литурга", могу о томе да предајем. И ја сам видео псеудоевхаристијске хришћане колико хоћеш, али ту није крива евхаристија, као ни молитва у првом случају, криви су људи који погрешно праве поделе. Лична молитва нема везе са пијетизмом. То је врло врло погрешна аналогија и поређење. Лична молитва има везе са подражавањем Христове личне молитве, као што Нови Завет бележи на многим местима. Мислим да си се овде залетео без потребе и направио неке невероватне грешке за једног теолога. Али опет, то је само моје лаичко виђење, ви теолози би требало боље да знате...
 14. Ето, невероватно! А можда и није, код њега одлази толико много људи, да је то баш чудо. Можда смо се некада и видели
 15. Ових дана пролазим кроз тамну ноћ вере, али тога је било доста и раније. Тако да немам баш речи које су изоштрене и које милују.
 16. За почетнике су "осећања" врло опасна, јер је почетнику врло теко разликовати шта долази од Духа а шта од природе. Међутим, на вишим степенима молитве, кад долази и Дух, осећања могу да буду јако важна. Уосталом, човека чине и осећања, а пустињаци су о томе много писали. Читајте писма старца Јосифа Спилеота, он је много давао значај осећањима. Није то тако једноставно у животу: подела на црно и бело (ово је добро ово није, итд.). Ствари су компликоване и треба много разборитиости да се све види и разуме. Има осећања која су природна, али има - Бога ми не лажем, јер мислим да сам имао - и која су натприродна.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...