Jump to content

Trinaesti učenik

муслиман
 • Број садржаја

  173
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Интересовање :
  Dijalog i komunikacija

Trinaesti učenik's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

21

Форумска репутација

 1. Mogu oni dobiti certifikat i formalno imati evropski nivo B1, ali opštepoznato je da su sumnjičavi prema dokumentima sa Balkana. Može se desiti da se zaposle a privatnik gleda praktično a ne formalno. Prosto, poenta je da se nešto nauči praktično, a svi znamo koliko se praktično uči na Balkanu. I, vozačke važe al samo godinu dana, koliko znam.
 2. Ne znam jer meni trenutno posao nije potreban. Imam drugih prioriteta. Međutim, najbolje bi bilo da se nađe neki makar 10%, čisto da se otvore radni papiri, ako već nisu otvoreni. Možeš se raspitati u opštini i daće ti instrukcije.
 3. Plaćaju se ako radiš tj. nisi više na socijalu. Ili, ako imaš dovoljno novca. Ili, ako ti muž ili porodica ima love. Mada, i ovim slučajevima možeš naći gratis, samo treba tražiti. Pa, sad, nisu potrebni za slabo plaćene poslove ili na crno. Takve poslove možeš da obavljaš i bez da znaš jednu reč.
 4. Ja sam iz kantona Bern. A, certifikati vam uvek trebaju u CH ako živite po njihovim parametrima.
 5. Ukoliko ste došli pre nekoliko godina, pa skoro dobili B, i sada želite da se školujete, onda ste propustili priliku na početku. Zapetljali ste se u sistem, i sad morate planski naći rešenje. Kako god bilo, morate imati asistenta ili neki socijalni sektor koji je zadužen za vas. Ako tražite rešenje na sva 4 nivoa - opštinskom, kantonalnom, federacijskom i NVO velike su šanse da pronađete adekvatno rešenje. U CH je sve organizovano, tako da ne možete izvisti zbog države. Samo oni vole kad sam pokrećeš procese, kada se interesuješ i sl. Posetite za početak ovu subvencionisanu org. http://www.bern.ch/stadtverwaltung/bss/kintegration
 6. Ja vam opet kažem, sve zavisi do statusa. Ali, ako ste tek došli i dobili B, bez obzira po kom osnovu, sleduje vam kurs. To trebate videti sa socijalnim asistentom, servisom za strance, ili nekom NVO. Da li ste bili u neku od NVO?!
 7. Kao što sam objasnio, trebali ste tražiti kurs odmah po dolasku u CH. A, ako ste odmah po dolasku dobili B tj. skoro ste u CH, i ako vam opština ne plaća kurs, onda trebate se obratiti drugim opštinskim sektorima, kantonu, konfederaciji i obavezno NVO. Dakle, bitno je znati da postoje gratis kursevi, samo treba tražiti. Mada, sve zavisi jer ne znam osnov po kojem ste dobili B. U Švajcarskoj, dva stana na istom spratu su različiti.
 8. Samo mi vi recite, ako nije tajna, koji ausweis imate da bih vam mogao objasniti. Vi ste tražili privatni kusr, zato je nebitan status. Niko vas ne pita koji status imate kada kupujete hleb u Migros ali vas pitaju kada uzimate po hum. organizacijama. U tome je razlika.
 9. Гдје има бесплатан курс? Ја сам то тражила, ал кажу да нема тога. Платила сам око 630 франака Deutsch Intensivkurs y Migros klubschule, 18 дана Zavisi od statusa i provedenih godina u CH. Koji ausweis imate i koliko ste u CH?!
 10. Pozdrav svima. Voleo bih da podelim neka iskustva na ovoj temi. Kao i svi balkanci, pojma nisam imao o CH. Znao sam ono što se uvek ponavlja- precizni, (pre)bogati i hladni. Naravno, znao sam i još neke teorije zavera kako su sve to postigli. Da skratim, kako to biva u životu, preko noći sam se našao u CH. Ne želim javno pisati o pozadini, ali nije ništa bolja od ostalih balkanaca. Prema onome što sam dosad video, osetio, posetio, dobio, ... apsolutnom se ne slažem sa svim auslanderima koji se žale na život u CH. Možda je drsko da to javno napišem, ali, u najmanju ruku- nisu zahvalni ni Bogu ni građanima CH. S druge strane, i ovi na Balkanu preteruju kada sve nas ovde zamišljaju kako svaki dan napunimo po neki sef u neku banku. Možda kuknjavu da ovde prolazimo kroz trnje nekima služi kao odbrana od naših na Balkanu, ali većina auslandera i vređa i ne poštuje CH. Kratko rečeno, ovde u CH niko ne može da dokaže da živi ispod standarda zbog samog sistema ili švajcaraca. Prema tome, krajnje je nehumano, nepošteno, nečasno, ... to što većina auslandera psuje, vređa, demolira, mrzi, ... Švajcarsku i švajcarce koji su im pružili šansu koja je, nažalost, privilegija. Šansu da žive i prožive jedini život normalno, dostojno ljudskom biću, bez straha za budućnost. A, evo zašto se kuknjava čuje iz CH: U 80% slučajeva, kada balkanci dođu u CH - prvi cilj su im PARE. A, upravo im tada CH nudi 100% besplatno školovanje. Kursevi jezika svih nivoa su prvo što se svakome ponudi. To je obavezno. Ali, "... Gde ću ja sad u školu, bolje da zaradim koji dinar dok možem. Itd." Ili, "šta će meni škola?!" I, onda rade na crno, zarađuju ili samo dangube i tako protraće vreme predviđeno za učenje jezika i školovanje. Kasnije, kada zarade koju svotu i uvide koju su grešku napravili, već su se zapetljali u sistem. Jezik su naučili, ali nemaju certifikat. Svašta su radili, neki imaju i zanat, ali nemaju certifikat. I, onda moraju da obavljaju slabo plaćene poslove, jer ovde postoji samo ono što je na papiru i overeno. E, sad, samo tako guraju iako imaju doživotnu šansu da se školuju. Bolje biti na socijali, i dalje raditi na crno nego ići u školu. Ili, samo trošiti socijalu i dangubiti. Dakle, svi se nađu u situaciji da ne mogu zarađivati dovoljno jer su nekvalifikovani. Pokušavaju nedostatak nadoknaditi sa radom na crno. Međutim, problem je izbalansirati rad na belo i na crno. I, onda govore istinu da su preopterećeni životom u CH. Ali, nek krivicu ne svaljuju na CH. Kratko rečeno, ako ovde ne radiš glavom, neće ti biti sjajno.
 11. Poštovni Srđane, u Siriji se ne zna ko koga ubija. Više ni UN ne može da proverava situaciju na terenu, što znači da je tamo opšte ludilo. A, kad je 'luda žurka' , svi 'ljubitelji' dođu i onda imamo ultra ludu 'žurku'. Naravno, na žalost. Prema tome, tamo ima svega i svačega, i dobrih i loših i zlih. A, vrlo je teško kao autsajder saznati pouzdano ko je ko. Prosta generalizacija na 'bolesnike' nije nikakva identifikacija loših i zlih. Pogotovo 'jasan govor' o nekakvim 'bolesnicima' koji se nazivaju 'džihadistima' neće ništa promeniti jer se ovaj 'jasan govor' zasniva i pokreće na nejasnoj analizi. A, bez analize nema ni rešenja. A, u ovom slučaju neka minimalna analiza zahteva dosta resursa jer je situacija previše složena. (Naravno, ako gledamo objektivno a ne po onoj 'svi su oni isti'). Tako da, neće se ova 'bolest' zaustaviti emitujući 'jasan govor'. Neće se zaustaviti ni dolivanjem ulja na vatru. Šta god je potrebno da bi se rešili ove 'bolesti' nema i 'nadležni organi' potrudiće se da tako i ostane. Tako da preostaje samo smanjivanje štete. Opet, na žalost. PS: Jel može još neki link zapadnih medija o gorenavedenom podatku "Сви храмови у Малули су уништени и оскврнављени"
 12. O vjernici, ako ste pošli da se na putu Mome borite i da naklonost Moju steknete, s Mojim i svojim neprijateljima ne prijateljujte i ljubav im ne poklanjajte - oni poriču Istinu koja vam dolazi i izgone Poslanika i vas samo zato što u Allaha, Gospodara vašeg, vjerujete. Vi im krišom ljubav poklanjate, a Ja znam i ono što tajite i ono što javno činite. Onaj od vas koji to bude činio s Pravog puta je skrenuo. Ako vas se oni domognu, biće neprijatelji vaši i pružiće prema vama, u zloj namjeri, ruke svoje i jezičine svoje, i jedva će dočekati da postanete nevjernici. Ni rodbina vaša ni djeca vaša neće vam biti od koristi, na Sudnjem danu On će vas razdvojiti; - a Allah dobro vidi ono što radite. Odnosi se na veleizdaju u ratnom stanju kada neki muslimani sabotiraju kako bi stekli naklonost tadašnjih neprijatelja Jevreja i hrišćana. Ovi ajeti upozoravaju te sabotere. Ne odnosi se na miroljubive i pravedne hrišćane i Jevreje, oni mogu biti naši zaštitnici i mi možemo biti njima. Podsetimo se da su muslimani u vreme najžešćih mučenja od strane pagana azil dobili od strane hrišćanskog kralja Etiopije.
 13. Ovo kad se pominje 'živa voda', jel se misli na vodu iz česme ili je neka simbolika?!
 14. Oprostite što slabo shvatam vašu teologiju. Znači, vi imate dva raja. Imate li neki opis budućeg raja?!
×
×
 • Креирај ново...