Jump to content

μαρὰν ἀθά

Члан
 • Број садржаја

  317
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  2

Репутација активности

 1. Волим
  μαρὰν ἀθά got a reaction from Ninoslav in О православним монасима...   
  Свети монах Георгије (Витковић) Светогорац
   

 2. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Ђорђе Р у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Изгледа да је у питању узбуњивање јавности, јер нема потврде из патријаршије. Притисак на комисију, и мајски Сабор, који треба да донесе одлуке о евентуалним сменама.
   
  Оваква вест приказује СПЦ као неозбиљну организацију, са "преким" судом, попут комунистичких судова над неистомишљеницима.
   
  Дефинитивно треба да се заведе ред, али морају се знати правила, која морају важити за све. Због тога, треба јасно подржати СПЦ, и налазе формираних комисија. А одлуку о судбини поменутих владика (владике Филарета и владике Георгија) оставити Сабору да решава.
   
  Ми не знамо тачно оптужбе на њихов рачун, самим тим не можемо да коментаришемо ни налазе, ни одлуке Синода и Сабора. Мислим да транспаретност мора постојати, због саме Цркве, јер је народ рекао њима Достојан, а ако се испостави супротно, да нису достојни, треба тај исти народ да зна зашто нису достојни, да би се што ређе дешавале овакве ствари. Мора се поставити питање одговорности и народа, и владика који су учествовали у хиротонисању владика, за које се касније утврди да нису били достојни свог звања.
 3. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Juanito у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Немам динамометар побожности, али знам да је Владимир Д. сјајан барем онолико колико је чукнут. Исто важи и за Грешног Милоја. Иако су дефинитивно млатнути неком чудном крпом по глави, то су људи који су много сјајних ствари и доброга урадили у срединама у којима живе и раде, ствари о којима многи од нас могу само да сањају. 
 4. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Лазар Нешић у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Na žalost, koliko god lično ne voleo ep. Filareta i koliko god imalo smisla razrešiti ga, ovo je čista politika. Kao i uvek u istoriji crkve ... od Dela apostolskih do danas.
 5. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Solomon Kane у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Тешко да се ико на нашој тренутно акутелној црквеној сцени може, скоро у било ком контексту, упоредити са поменутим светитељима, под један, под два, сулудо би било да помислити, са друге стране, да сукоб св.Паламе са Варламом или Акиндином није имао и свој политички одраз и да није био неки допунски вид политичкој затегнутости и надгорњавању, и да некад тиши некада гласнији политички сукоб на релацији Запад - Византија није имао своју реперкусију и на плану Цркве. Тешко је поверовати да св.Сава није из примарно политичких разлога мирио браћу, или да св. Фотије, у својој одбрани православне вере, није био интегрални део и једне политичке борбе између стално агресивног наступа Ватикана и западних држава (увек у садејству са Ватиканом) којима је Византија била само "мета да одстрел" и пљачку...увек је постојала и постојаће културно-политичка спрега (духовност, у овом контексту, смештам у појам "култура") и њихово заједничко дејство је неупитно.То је одавно познато свима, осим изгледа нама...да парадокс буде већи, нико то није осетио на сопственој кожи као Срби, али ето...никако да се науче памети.
 6. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Лазар Нешић у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Uskoro će deda Artemije imati novo društvo ... uz Filareta i još nekog i eto taman nove Istinske SPC, moći će i da rukopolažu nove episkope. Živi bili pa videli ...
 7. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Ђорђе Р у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Катастрофа, ако је истина. Да ли се икада у историји ивако радило? Смене су биле, али под притиском извршне власти, за време Византије. Овакве поступке стварно не разумем. Ако постоји кривица, на суд, рашчињење, епитимија, одлучење, трајно, или привремено, то могу разумети.
   
  Али лов у мутном, инсинуације.
   
  Мада чекамо званично саопштење Синода. По мени, овакве ствари треба Сабор да решава, пунота Цркве.
 8. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Натан у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Јесте, ''решили'' су проблем корупције, непотизма, симоније у Цркви, а нарочито продају Београдских парохија, само још Филарета да смене и могу сви црквени либерали на миру да чекају Суд. Нема ту политике, нема. 
 9. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Golub у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  коме још оно треба да дође у посету ''посебна црквена комисија, коју је Синод претходно формирао са задатком да испита све наводе''?
   
  питање је сад?
 10. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Juanito у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Не знам да ли је ”неко с поља” утицао и колико, али мислим да је ово што Зосима каже потпуно очигледно. У Србији (не само у СПЦ) увек лети онај ко се некоме замери. Никада није довољно само да неко нешто забрља. Тек кад неко неког крене да жуља, крену да му копају по разлозима за склањање или бар дискредитовање, а свако има барем по нешто. То не значи да некад онај ко је смењен није заиста то и заслужио, али разлози су увек политички (политика унутар једне организације такође спада у политику, не мора Брисел да буде умешан да би се нешто звало политиком).
 11. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Juanito у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Чак је и Артемије смењен из политичких разлога...
 12. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Зосима у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Ма дајте људи,не будите толико наивни, наравно да је политика основ свега, а ово што набрајате,је само да се мало зачини...
   
  Шта мислите,да у другим епархијама свештенство изгара у љубави према свом епископу,ма да,како да не...
  Све те лажне или истините афере,секс сакандали,расипништво и слично, никад нису били повод за разрешење,махом су то биле политичке ствари...
 13. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Solomon Kane у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Филарет има својих мана (а ко их нема од владика, живота ти!?!?), али ако мислиш да политика није увек на првом месту, ако ти то до сада није јасно, онда...нема ти помоћи у наставку погрешних процена.
   
  Књиге су му чисте, финансије су му сто посто у реду...зато је у извештају и изостао тај "свемогући" и увек доброслужећи изговор о "финансијским малверзацијама"...баш ме интересује под којим изговорм ће га скинути.
 14. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Solomon Kane у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Само настави да живиш у тој илузији да нема горих...нема проблема.
 15. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Solomon Kane у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Можда...а можда је у питању чињеница да "они" и "ови" имају исти спољнополитички курс.
   
  Имамо пример (Шамбези - од пре две недеље) како целокупна црквена јерархија састављена од људи грчке националности, почиње да неупитно следи "политички коректан" диктат ЕУ и САД, тако да...ништа чудно и ништа ново се не дешава...а камоли на политичкој сцени!
 16. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Solomon Kane у НОВОСТИ: Синод СПЦ сменио владику Филарета   
  Још једно у низу склањања политички неподдобних...ништа више.
 17. Волим
  μαρὰν ἀθά got a reaction from Pontifex Emeritus in Ватикан отвара школе по Србији   
  Па ствар јесте управо у томе што по твојим коментарима ти очигледно сматраш да нема потребе да мисионаримо у Хрватској, док не видиш проблем у томе што Римокатоличка црква мисионари у Србији?! Слажем се са тобом, како мисионаримо тако ће нам и бити, а на основу до сада виђеног није тешко претпоставити како ће нам бити...
 18. Волим
  μαρὰν ἀθά got a reaction from Pontifex Emeritus in Ватикан отвара школе по Србији   
  Сувишно, у време кад се српски народ у Хрватској убрзано католичи, и то по подацима које нам саопштава наша сопствена Српска црква и упозоравају наши епископи који столују у Хрватској, и у време када Хрватска ради на пројекту оснивања наказне неоусташке Хрватске православне цркве, ви кажете да је сувишно имати Православни богословски факултет у Загребу?! Алал вам вера!
 19. Волим
  μαρὰν ἀθά got a reaction from Pontifex Emeritus in Ватикан отвара школе по Србији   
  Ти или си необразован по питању католичке прозелитске доктрине установљене још на Тридентском концилу, или се свесно правиш невешт и наиван. Римска црква је још у 16 веку засновала свој прозелитизам управо на ширењу вере кроз образовање и у ту сврху су оснивана и подстицано оснивање католичких школа и универзитета где год су проповедали римокатолицизам. 
  Ти говориш о страху оних који су слаби у вери и начин на који то исказујеш види се да такве очигледно презиреш, а ја те питам, имамо ли ми као Црква Православна и одговорност за те и такве, дакле слабе у вери, а поготово за оне који тек треба да уђу у православну веру, како да им олакшамо улазак у Цркву Православну? За тебе очигледно то није проблем, јер очигледно размишљаш сувише себично и плитко....
 20. Волим
  μαρὰν ἀθά got a reaction from zuti car in Ватикан отвара школе по Србији   
  Ову вест нам саопштава Ватикан док српска влада, која је потписала овај сраман чин ћути, кријући од српског народа да му је овим споразумом намакла католичку омчу око врата. Са своје стране, Ватикан наставља да врши прозелитизам у православним земљама, па макар кроз "образовање". Са друге стране, Срби са својом Црквом не смеју да пале бадњак у Загребу нити било где другде у Хрватској, а камоли да отворе Православни богословски факултету, док хрватска неоусташка председница изјављује да су православни Срби из Хрватске заправо Хрвати. 
  Баш ме занима какво ће саопштење овим поводом/поводима издати Српска црква, ако га уопште и изда...немогуће је да они - српски епископи, са својим јаким везама у Ватикану нису знали да се ово спрема, и да нису чули шта је изјавила хрватска председница.
 21. Волим
  μαρὰν ἀθά got a reaction from Тања1 in Ватикан отвара школе по Србији   
  Благо теби
 22. Волим
  μαρὰν ἀθά got a reaction from Натан in Ватикан отвара школе по Србији   
  Е па не слажем се са тобом кад кажеш да наша Црква не треба да се много бави ситуацијом у Загребу. А ко ће да се бави ситуацијом у Загребу ако не ми? Бојим се да заклањање иза критике тренутне лоше духовне ситуације у Србији заправо испољава страх или неспремност да се сасвим оправдано и са сваким правом боримо за очување православног духовног идентитета Срба у Хрватској. Отварање римокатоличких школа у Србији само отвара нове могућности да се исти процес пренесе са тла Хрватске у Србију и да се шири. На крају крајева, зашто бисмо ми увек играли на карту поверења према Римокатоличкој цркви док они истовремено не одустају од прозелитизације православних. Како су Руси умели да кажу НЕ Риму приликом дијалога управо због унијатског мешетарења Рима у Украјини, Белорусији па чак и у самој Русији? Ја се питам, шта заиста стоји иза ове акције о оснивању римских школа у Србији, када је јасно свакоме да се Римској цркви далеко више исплати да све заинтересоване за студије римокатоличке теологије из Србије стипендира у иностранству него да оснива читаву високообразовну структуру са свим скупим ресурсима који они изискују, осим ако им првобитна намера није баш та да се наметну као прозелитски фактор у Србији и да даље шире свој утицај у Србији међу православнима, док у исто време раде на покатоличавању преостало православног српског живља у Хрватској? Немојмо се правити наивни.
 23. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Ignjatije у Ватикан отвара школе по Србији   
  А бре. Поштено па на суд.
   
   
  Довољно им је да имају своји банку, библиотеку, Обелиск и трг. А туђе школе им нису потребне. Они к'о Израелци. Код њих не може много тога што они могу код других. Утицај је утицај, шта да се ради.
 24. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на звончица у Ватикан отвара школе по Србији   
  Људи, већ годинама не може да се отвори Правошлавни вртић у седишту Шумадијске епархије, у центру Србије! О чему даље да причамо? Ово је само логичан след догађаја!
 25. Волим
  μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на Натан у Ватикан отвара школе по Србији   
  Мени ништа не смета, могао бих да се носим и са много горим стварима. 
  Него, баш ме занима како би изгледале те римске школе и факултети, какав би им био програм, какву би, на пример, историју учили. Замисли само, дође неки наш студент, уђе у салу за предавање, кад оно на зиду окачена слика ''блаженог'' Степинца, а професор му објашњава усташку верзију Јасеновца.
  Затим уђе у салу бр.2, кад тамо са зида се смешка Пије XII, фиреров ортак. Имају људи право да уређују како хоће ентеријер својих школа и факултета и да уче своју историју, ко то може да им забрани. Можда и не каче слике, не знам.
×
×
 • Креирај ново...