Jump to content

μαρὰν ἀθά

Члан
 • Број садржаја

  317
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  2

Последњи трофеј

μαρὰν ἀθά је имао/ла садржај са највише реакција!

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Скорашњи посетиоци профила

3731 посетилаца

μαρὰν ἀθά's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

462

Форумска репутација

 1. Ја само горе наведене примере навео насумично, наравно да не мора да се ради баш о њима, а ваша тврдња да та једна мала штура реченица значи и може да се схвати управо као вест о договору оснивања римокатоличких школа у Србији само представља вашу "накнадну памет". Наравно да сада, из данашњег контекста, када имамо сасвим јасну вест и информацију из Ватикана о чему се заправо радило од почетка, то вама делује као нешто сасвим јасно и транспарентно, али до пре пар дана, или ономад у јуну 2014. године када је вест пуштена тако како је пуштена нико није могао тачно да претпостави шта се спрема.
 2. Е па не слажем се са тобом кад кажеш да наша Црква не треба да се много бави ситуацијом у Загребу. А ко ће да се бави ситуацијом у Загребу ако не ми? Бојим се да заклањање иза критике тренутне лоше духовне ситуације у Србији заправо испољава страх или неспремност да се сасвим оправдано и са сваким правом боримо за очување православног духовног идентитета Срба у Хрватској. Отварање римокатоличких школа у Србији само отвара нове могућности да се исти процес пренесе са тла Хрватске у Србију и да се шири. На крају крајева, зашто бисмо ми увек играли на карту поверења према Римокатоличкој цркви док они истовремено не одустају од прозелитизације православних. Како су Руси умели да кажу НЕ Риму приликом дијалога управо због унијатског мешетарења Рима у Украјини, Белорусији па чак и у самој Русији? Ја се питам, шта заиста стоји иза ове акције о оснивању римских школа у Србији, када је јасно свакоме да се Римској цркви далеко више исплати да све заинтересоване за студије римокатоличке теологије из Србије стипендира у иностранству него да оснива читаву високообразовну структуру са свим скупим ресурсима који они изискују, осим ако им првобитна намера није баш та да се наметну као прозелитски фактор у Србији и да даље шире свој утицај у Србији међу православнима, док у исто време раде на покатоличавању преостало православног српског живља у Хрватској? Немојмо се правити наивни.
 3. Хвала ти за ове линкове, они само потврђују оно на шта ја указујем, а то је да се договор о оснивању римокатоличких школа у Србији одрадио максимално тајно и да су у целу причу очигледно били упућени а можда и укључени епископи СПЦ на челу са самим патријархом, а баш они у својој "вести" ни реч о отварању римокатоличких школа у Србији нису прозборили! И шта сад, ми сви треба да будемо видовити па да знамо о чему су Мамберти и Патријарх говорили, јел да? На свим осталим линковима се овај проблем помиње у буквално једној идентичној реченици коју су сви преносили, и то да су: "Dačić i nadbiskup Mamberti su u Palati "Srbija" potpisali međudržavni sporazum u oblasti visokog obrazovanja". И као што можеш да видиш, из те једне штуре реченице не може ништа конкретно да се сазна, а камоли да овај споразум предвиђа оснивање римокатоличких школа и факултета на територији Србије. Споразум у области високог образовања може да значи и предвиђа размену студената, гостовање и размена професора, евентуално заједничке научне пројекте, а може да значи и право Римокатоличке цркве да оснива своје школе у Србији, што се, понављам из једне реченице уопште не види. Ако је за тебе ово "транспарентност" онда свака ти част. У сваком случају сматрам да римокатолицима у Србији не требају римокатоличке школе ако се Римска црква и Српска црква залажу за уједињење, онда и треба римокатолици да студирају на православним српским факултетима, баш као што православни Срби студирају на католичким универзитетима на Западу, зар не? Или, ако већ ви желите да имате свој римокатолички факултет у Србији, онда помозите нама, својој браћи у Христу, да оснујемо исти такав у Загребу и помогнемо Србима, јер њима тамо очигледно више треба такав један православни факултет обзиром да су изложени притисцима Римокатоличке цркве у Хрвата да се покатоличе, што није исти случај са Хрватима и осталим римокатолицима у Србији, њих у Србији, то је јасно, нико не тера да се покрсте у православље.
 4. Па ствар јесте управо у томе што по твојим коментарима ти очигледно сматраш да нема потребе да мисионаримо у Хрватској, док не видиш проблем у томе што Римокатоличка црква мисионари у Србији?! Слажем се са тобом, како мисионаримо тако ће нам и бити, а на основу до сада виђеног није тешко претпоставити како ће нам бити...
 5. Сувишно, у време кад се српски народ у Хрватској убрзано католичи, и то по подацима које нам саопштава наша сопствена Српска црква и упозоравају наши епископи који столују у Хрватској, и у време када Хрватска ради на пројекту оснивања наказне неоусташке Хрватске православне цркве, ви кажете да је сувишно имати Православни богословски факултет у Загребу?! Алал вам вера!
 6. Ти или си необразован по питању католичке прозелитске доктрине установљене још на Тридентском концилу, или се свесно правиш невешт и наиван. Римска црква је још у 16 веку засновала свој прозелитизам управо на ширењу вере кроз образовање и у ту сврху су оснивана и подстицано оснивање католичких школа и универзитета где год су проповедали римокатолицизам. Ти говориш о страху оних који су слаби у вери и начин на који то исказујеш види се да такве очигледно презиреш, а ја те питам, имамо ли ми као Црква Православна и одговорност за те и такве, дакле слабе у вери, а поготово за оне који тек треба да уђу у православну веру, како да им олакшамо улазак у Цркву Православну? За тебе очигледно то није проблем, јер очигледно размишљаш сувише себично и плитко....
 7. Ја баш пратим медије, поготово црквене, мислм на Српску цркву. Можда су то пренели неки католички медији рецимо у Хрватској или у Ватикану, овде су Србији није нико, бар не у толикој мери да се то јасно чује као што се јасно и громопуцатељно објављују многе друге у суштини глупе и безвредне вести. То што ти знаш да је твој кардинал у Јулу био у Србији мене и не чуди и не брине, али ме и чуди и брине то што ми православни Срби не знамо, и нисмо обавештени од стране наше сопствене Цркве и владе да Римокатоличка црква отвара своје школе у Србији. Дакле, одрађено је врло тихо, скоро па тајновито, а питам се зашто? Да ли је овај портрал, дакле ЖРУ пренео ту вест, пошто су иначе врло агилни у преношењу свих вести од значаја за нашу Цркву и међуцрквени дијалог, волео бих да ми одговори неко од администратора, и евентуално да приложе линк ка тој вести.
 8. А јел може Српска православна црква да отвори православни богословски факултет у Загребу? Колико видим, не може ни бадњак за Божић да свечано наложи чак ни у црквеној порти било где у Хрватској...
 9. Ову вест нам саопштава Ватикан док српска влада, која је потписала овај сраман чин ћути, кријући од српског народа да му је овим споразумом намакла католичку омчу око врата. Са своје стране, Ватикан наставља да врши прозелитизам у православним земљама, па макар кроз "образовање". Са друге стране, Срби са својом Црквом не смеју да пале бадњак у Загребу нити било где другде у Хрватској, а камоли да отворе Православни богословски факултету, док хрватска неоусташка председница изјављује да су православни Срби из Хрватске заправо Хрвати. Баш ме занима какво ће саопштење овим поводом/поводима издати Српска црква, ако га уопште и изда...немогуће је да они - српски епископи, са својим јаким везама у Ватикану нису знали да се ово спрема, и да нису чули шта је изјавила хрватска председница.
 10. Упадљиво је да се у вести о посети митрополита Илариона Скопљу коју је пренео моспат.ру расколнички архиепископ Стефан ословљава пуном титулатуром и назива поглаварем МПЦ: В тот же день состоялась встреча председателя ОВЦС с главой Македонской Православной Церкви архиепископом Охридским и Македонским Стефаном. Да и не говорим о чињеници да Руси не помињу благослов Српског патријарха за ову посету руског митрополита областима које би требале да су под јурисдикцијом Охридске архиепископије Српске православне цркве: 20 декабря 2014 года, находясь по благословению Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла в Скопье, председатель Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата митрополит Волоколамский Иларион... https://mospat.ru/ru/2014/12/21/news113530/
 11. Чини ми се да та студија о Петровићевим хипотезама баш долази у право време. Некако ми се чини да он на силу, пошто пото покушава да докаже своју теорију о прогону католика да би заправо оправдао свој став по питању савремених црквених распри, што унутар Православне цркве, што Православне цркве са Римом. Па ту наука онда извлачи дебљи крај. Колико Сава није био њихов "тип" православца сведоче многи средњевековни извори. Па чак и сам Св. Сава не бежи да Немањино прво латинско крштење назове "свето крштење", у житију Немањином. Петровић се много позива на Номоканон и неке главе у законоправилу које су "анти латинске", е сад, ту је питање, колико су се заиста у Савино време те одредбе примењивале у пракси? То је суштинско питање. То што их је Сава унео, он их је заправо преузео, али шта после у пракси?
×
×
 • Креирај ново...