Jump to content

Калеидоскоп

Члан
 • Број садржаја

  377
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на ribarot Klime у Фотографије мога града....   
  po Beloto ezero
 2. Волим
 3. Волим
  Калеидоскоп got a reaction from ribarot Klime in Фотографије мога града....   
  Матка - како што реков претходно, наречена така затоа што во минатото била матица на сите манастири во скопскиот регион, а можеби и пошироко - и ден денес изобилува со места кои пленат со својата тишина, со погледи од кои застанува здивот, но и опасности.
  Од „пристаништето“ кај Свети Андреја (црквата која е задужбина на братот на Крал Марко, во српската и македонската традиција и историографија познат како Андријаш), се весла низводно околу 15 минути. Веслајќи, десно на околу 10 метри над нивото на водата се гледа пешачката патека, која некогаш претставувала траса на возот Ќиро - воз со парна локомотива кој сообраќал на линијата Скопје - Охрид)...

  кога веслате по езерото, тишината е доволна да ја почувствувате безвременоста на тоа мистично место. Утринска копринена маглина лебди по езерото, а вие, едноставно ги „отворате“ сите свои сетила...
  Веројатно и ќе помислите дека сте сфатиле зошто монасите го избрале токму тоа место, препознавајќи ја Убавината.
  Одвреме - навреме ќе ги слушате во правилни интервали ударите на веслата во водата, неколку капки ќе ве допрат, а вие само ќе молчите....

  По 15 тина минути веслање, ќе стигнете до едно, навидум вообичаено заливче од левата страна и, ќе го промашите ако не знаете дека е таму.... кога ќе се вкотвите таму, на само неколку чекори, веќе во шумата, ќе наидете на две природни платоа, големи колку тениско игралиште, кои во поблискот минато биле уредени како места за кампување... месноста се вика КОзарево, затоашто, веројатно само козите во подалечното минато се „осмелувале“ да стигнат таму... мислам дека сфаќате...

  од тоа место, почнува патека, која, во времето кога јас бев таму, беше потполно обрасната... патека, која час се губи, час се појавува, која речиси ве носи во пропаст, за при крај, после 1,5 - часовно пешачење, да ве донесе на место со поглед кој вдахновува и неизбежно ви „лепи“ насмевка на лице.... дури и ќе си ја симнете шапката вознак на почит, се разбира, ако ја носите...

  И таму, над еден мал брег, одеднаш, патеката завршува, речиси никаде... сепак се слуша жубор на не толку издашен извор... се наведнувате и пиете... и знаете, дека патот доттука вредел за сиот напор и сомнеж... безвременоста уште повеќе изненадува кога врз карпите околу изворот ќе забележите малтер, траги од греди, навидум остатоци од колиба, а изненадувањето е уште поголемо кога ќе наидете и на остаоци од фрески....
  Чии ли солзи и крв го натопувале ова тло низ вековите?
  Чија молитва може да се чуе, ако се наслушне внимателно?
  Чии ли погледи секое утро се соочувале со бездната пред нивните очи и ѕвезденото небо над нив секоја ноќ?
  Чии ли воздишки носи ехото?
  Седнувате и воздивнувате...
  И можеби се раѓа во вас некаков копнеж и радост, заради Убавината... Не можеби, мора да се роди, местото, сепак, се вика Матка - место од каде се раѓа

 4. Волим
  Калеидоскоп got a reaction from RYLAH in Шта ЈА тренутно слушам...   
 5. Волим
  Калеидоскоп got a reaction from Oglo in Шта ЈА тренутно слушам...   
 6. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на Grizzly Adams у Балканци-зашто смо овакви какви јесмо?   
  Па нешто нисам склон да карактерне особине тумачим на основу генетике, историја нас учи да је то може да буде веома незгодна ствар. Појединци су "овакви или онакви", народи немају своју личност па да имају некакве особине. Деле само заједничку судбину због карактерних особина разних вођа под којима живе.
 7. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на Перса у Фотографије мога града....   
  Ах Матка је језеро које никада нећу заборавити.
  Предивно место, неодољиво лепо .
  Пловећи чамцем по језеру, нај занимвљије су ми биле пећине из којих су се уливали хладни извори.
  Јединствен доживљај. Чаролија на земљи. Пут који је војска усекла обалом је дивна пешачка
  стаза сачуване природе. Своју раскош Матка, дели са посетиоцима остављајући своје слике у срцу и души.
  Неколико дана смо провели на Матки пентрајући се до црквице изнад.
  Доста сам путовала али Матка заузима посебно место у мом сећању. 8. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на Balthasar у Шта ЈА тренутно слушам...   
  http://www.youtube.com/watch?v=hJ2fxtUbU3s&fb_source=message
 9. Волим
  Калеидоскоп got a reaction from Ведран in Фотографије мога града....   
  Матка - како што реков претходно, наречена така затоа што во минатото била матица на сите манастири во скопскиот регион, а можеби и пошироко - и ден денес изобилува со места кои пленат со својата тишина, со погледи од кои застанува здивот, но и опасности.
  Од „пристаништето“ кај Свети Андреја (црквата која е задужбина на братот на Крал Марко, во српската и македонската традиција и историографија познат како Андријаш), се весла низводно околу 15 минути. Веслајќи, десно на околу 10 метри над нивото на водата се гледа пешачката патека, која некогаш претставувала траса на возот Ќиро - воз со парна локомотива кој сообраќал на линијата Скопје - Охрид)...

  кога веслате по езерото, тишината е доволна да ја почувствувате безвременоста на тоа мистично место. Утринска копринена маглина лебди по езерото, а вие, едноставно ги „отворате“ сите свои сетила...
  Веројатно и ќе помислите дека сте сфатиле зошто монасите го избрале токму тоа место, препознавајќи ја Убавината.
  Одвреме - навреме ќе ги слушате во правилни интервали ударите на веслата во водата, неколку капки ќе ве допрат, а вие само ќе молчите....

  По 15 тина минути веслање, ќе стигнете до едно, навидум вообичаено заливче од левата страна и, ќе го промашите ако не знаете дека е таму.... кога ќе се вкотвите таму, на само неколку чекори, веќе во шумата, ќе наидете на две природни платоа, големи колку тениско игралиште, кои во поблискот минато биле уредени како места за кампување... месноста се вика КОзарево, затоашто, веројатно само козите во подалечното минато се „осмелувале“ да стигнат таму... мислам дека сфаќате...

  од тоа место, почнува патека, која, во времето кога јас бев таму, беше потполно обрасната... патека, која час се губи, час се појавува, која речиси ве носи во пропаст, за при крај, после 1,5 - часовно пешачење, да ве донесе на место со поглед кој вдахновува и неизбежно ви „лепи“ насмевка на лице.... дури и ќе си ја симнете шапката вознак на почит, се разбира, ако ја носите...

  И таму, над еден мал брег, одеднаш, патеката завршува, речиси никаде... сепак се слуша жубор на не толку издашен извор... се наведнувате и пиете... и знаете, дека патот доттука вредел за сиот напор и сомнеж... безвременоста уште повеќе изненадува кога врз карпите околу изворот ќе забележите малтер, траги од греди, навидум остатоци од колиба, а изненадувањето е уште поголемо кога ќе наидете и на остаоци од фрески....
  Чии ли солзи и крв го натопувале ова тло низ вековите?
  Чија молитва може да се чуе, ако се наслушне внимателно?
  Чии ли погледи секое утро се соочувале со бездната пред нивните очи и ѕвезденото небо над нив секоја ноќ?
  Чии ли воздишки носи ехото?
  Седнувате и воздивнувате...
  И можеби се раѓа во вас некаков копнеж и радост, заради Убавината... Не можеби, мора да се роди, местото, сепак, се вика Матка - место од каде се раѓа

 10. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на Ведран у Фотографије мога града....   
  грб на град Скопје
 11. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на Перса у Фотографије мога града....   
 12. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на Перса у Фотографије мога града....   
 13. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на Перса у Фотографије мога града....   
 14. Волим
  Калеидоскоп got a reaction from Биљана in Фотографије мога града....   
  И јас ја сакам Матка
  прекрасно место, првпат имав шанса да престојувам во планинарскиот дом кај „Свети Андреја“, 1999, на еко-камп....
  Организаторите се потрудија да имаме целосен „увид“ во тоа што е и каква е Матка - имавме предавања за флора и фауна, ендемски видови, за историјата на Матка, малку историја на уметност во контекст на црквата посветена на Свети Андреј Првоповикан, алпинистички, спелеолошки, веслачки курс....
  Зорите се прекрасни на Матка, карпите се бојат во сите бои на целиот спектар, додека небото се огледува во езерото, а времето - чиниш - некогаш и застанува...
  Има еден интересен настан, кога во склоп на нашите еко-програмски активности, требаше да исчистиме една запустена пешачка патека во месноста Козарево, речиси до самиот врв.... и вредеше - наидовме на остатоци од келија посветена на свети Јован Крстител, остатоци на фрески на самите карпи и извор со најстудена вода која сум ја пиел....
  а местото, акумулатор на мистичност....
  Матка - матица - на скопската Црна Гора (од црнорисци) - имињата сами објаснуваат ...
  Одамна се спремам да ги изодам сите патеки до познатите црквички и келии, а веќе сум веслал со кајак по езерото.... драго ми е што споделуваме исти впечатоци за Матка....
  Се расприкажав, ама тоа под впечатоци од фотографијава која е прекрасна.
  И... се извинувам на „упадов“.
  Поздрав.
 15. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на PetarP у Православни играни филмови   
  138999
  "Pridel angela" (Kapela angela) mozes pogledati na : http://www.prijateljboziji.com/index.php?p=Filmovi&id=75
 16. Волим
  Калеидоскоп got a reaction from Ведран in Шта ЈА тренутно слушам...   
  Можда и нисам у праву, али текст ове песме, неизбежно подсећа на оно што, управо и име бенда значи....
 17. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на Ведран у Oglova žvrljoka   
  тоа е моето омилено место од градот во кој сум роден......
 18. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на мирођија у О православним монасима...   
 19. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на PetarP у Православни играни филмови   
  Ту треба додати и "Придел ангела"....
  затим и "Јарослав мудри", "Романови- царска породица", "Борис Годунов", "Александар- Невска битка", "Првобитна Русија", "Кнез Владимир"....
  Ове (и многе друге) филмове можете скинути са Руског торента:
  http://my.opera.com/russkifilm/blog/index.dml/tag/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B8
  (региструјте се бесплатно), сви филмови са србским титловима које такође скинете са истог сајта, линк до линка.
 20. Волим
  Калеидоскоп got a reaction from Ведран in За Стив Џобс и детската солза   
  Ми се допадна особено последниот дел од текстот, со поента - обрати Му се на Бога, за што и да било... тоа е секогаш најдобро, иако, нели, секогаш претпочитаме да бидеме „судии“... поздрав
 21. Волим
  Калеидоскоп got a reaction from Ведран in Шта ЈА тренутно слушам...   
 22. Волим
  Калеидоскоп got a reaction from Ведран in Шта ЈА тренутно слушам...   
 23. Волим
  Калеидоскоп је реаговао/ла на Vaske у ...   
  Ево да јао као велики фан пост-теолога покушам да одговорим на ово.
  А ако се пост-теологу не свиди, слободан је да све прекрижи.
  Масовно страдање невиних је суштински начин егзистирања Другог у историји. Бити Други у историји, значи бити стран историјском калупу саморазумјевања, те утолико значи бити неразумљен, неприхваћен, па утолико и отсутан и са лакоћом поништен у тој отсутности. Бити други значи бити дарован жртвеном судбином историјског страдања Другог. Страдање других као других је жртвено даривање оног Једног и Истог Другог, јер тај Други увијек упада ниодкуда и никада не израста, уза све прорицања, са запосједнутог и познатог тла које нам даје лажну сигурност. Други је стога увијек скандалозан и инцидентан као и Онај Цар који долази као Слуга на магарцу.
  Голгота, Аушвиц, Јасеновац, су једно те исто егзистирање Другог у историји, егзистирање Невиног, јер не долази као каква идеја, као какав пројектујући смисао, већ се само даје у огољености свога лица и својим постојањем нарушава смисао самодовољног.
  Зато пут до Другог није техничко-сазнајни пут, већ пут прихватања другости другог и љубавног трансцедирања у његову другост.
  Други се не сазнаје, Други се живи!
  Сазнати Други је изгубљен Други, исти онај други који ће завршити на каквој инквизиторској ломачи или Онај Други који ће бескрајно иритирати својим осмјехом Великог Инквизитора.
  Други је граница мог свијета али и мост и пут који позива у неки други свијет, који се не може сазнати, те утолико тражи храброст да се упусти у оно ново и страно, чиме се не може владати. Тај други и далеки свијет који долази као позив у живот сваког од нас, сија на лицу другог/Другог и собом храбрима дарује жртвену судбину, а кукавицама судбину Јуде.
×
×
 • Креирај ново...