Jump to content

Богољуб

Члан
 • Број садржаја

  5
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  Бгд
 • Интересовање :
  Живот

Скорашњи посетиоци профила

630 посетилаца

Богољуб's Achievements

Тек дошaо/ла

Тек дошaо/ла (1/9)

14

Форумска репутација

 1. Молим за помоћ! Да ли неко зна да ли је ова књига светог Атанасија Великог преведена код нас, ако јесте под којим насловом и ко је издавач. http://www.copticchurch.net/topics/theology/incarnation_st_athanasius.pdf Мислио сам да је то ова књига, али изгледа није (поглавља имају другачије називе) https://www.kupindo.com/Hriscanstvo/44073877_PROTIV-IDOLA-O-OCOVECENJU-BOGA-LOGOSA-SV-ATANASIJE Унапред хвала!
 2. Па нисам стручњак за протестанте, неки наши писци похвалили су пример Чаха Јана Хуса, који је био спреман да гори на ломачи за своје идеале, а данас их у просеку интересује оно што и остале - пиво, фудбал и "нормалан" живот. Што се мене тиче у мајчиној фамилији који су са југа Србије родом, не читају ни дневне новине, а камоли Јеванђеља, а такође и са очеве стране нисам још упознао неког ко је прочитао бар нешто из Библије. Да ли је у твојој фамилији боље? Него, ти си изгледа неки много велики бранитељ вере, од сумњивих типова као што сам ја?
 3. Пар пута се нисам сложио с твојим мишљењем, и видим да ми то не прашташ. Па не можемо сви исто да мислимо, али то не значи да смо непријатељи. Једном ми је рекао један млади професор на богословији, како студенти очајно мало имају интересовања за Библију, а тако је и у народу. Да ли и ти то примећујеш? Да ли ти је жао због тога? Зар не бисмо били бољи људи кад би свака кућа имала и читала било који превод Н.Завета?
 4. Значи овако: "Речи су само форма". Речи нису небитне, речи су сила, И Христос је назван Реч. "У питању је монах". Реч монах из Твог контекста би требало да значи "непогрешив". Неко каже "то је монах", и сви заћуте. Живим близу манастира и сваки монах из њега би ти посведочио колико су и они, као и свако од нас, склони погрешним верским праксама. И међу њима има фанатизма, глупости, тврдоглавости - и свега што има и међу нама. "Читав живот посветио молитви". Одлично, али то не одговара на питање зашто понављање једне реченице. Мора да постоји разлог, и то је човек који је питао хтео да зна. Ако ти и ја не знамо разлог, не треба да се упињемо на силу да бранимо ту ствар, ко да ће цело Православље пропасти ако ми нешто не знамо.
 5. Чини ми се да је најбољи онај превод који се ЧИТА, уместо да стоји на полици.
 6. Можда се питање односило на ово: (почиње од 55. секунде) http://www.youtube.com/watch?v=_D_1IMPvxyA
 7. Кажеш да је то "тешко пренети". Вероватно, али зашто је тешко? Ја преферирам ауторе који успевају да поједноставе и сложене теме. Недавно сам читао сјајан текст архимандрита Рафаила "Хришћанство и националност", одлично је са мало речи објаснио ту тему која многе збуњује. Мислим да тема молитве, ако ти је јасна, може да се објасни и атеисти који је покренуо ову тему. Човек није питао "зашто се увек изнова молите", већ зашто се унутар молитве непрестано понавља једна реченица. Постоје и молитве које немају ове кружне циклусе, и њих није проблем разумети.
 8. Колико сам разумео, питање је било зашто се стално изнова молимо, већ зашто се унитар молитве понавља једна иста реченица, нешто што личи на форму мантре?
 9. Крстили су ме у православној цркви, али признајем нисам оно што је мој тата хтео да будем. Он је хтео да живим по принципу: Слави славу, не претеруј с религијом и живи "нормално". Не могу нигде да се сврстам, по ставовима ми је најближи Доситеј Обрадовић. Извињавам се због тога, ако неком смета. Кажу да је био масон, можда не знам, али кад њега читам то ми је најближе. Да није и он био адвентиста?
 10. Ух. Зар на овом форуму постоји и обавезно исповедање? Само Бог зна ко је православан а ко кривославан. Али да не тупим много, ја дефинитивно нисам ђак који је напамет научио лекцију, окитио се "значком православља", и сада безбрижно спава. Читам Јеванђеља, читам и друге писце, мислим (колико умем и могу) и радим оно што ми савест каже. Православне доживљавам као браћу, али радо комуницирам и са истинољубивим атеистима, агностицима. И успева ми да се не "покољемо" и не замрзимо, већ градимо узајамно поштовање, што ми је много важно.
 11. Хмм. Зар на овом форуму они који помену Јеванђеља бивају проглашени за "неправославне"? Занимљиво. Или је неки други критеријум у питању који сам не знајући прекршио?
 12. Кажеш да "молитва није 'проза', него 'поезија' ". Звучи врло дубоко и мудро. Али да ли је баш тако? Ако у својој молитвеној "поезији" са "песничким формама", како си Ти рекао, због емотивног заноса које "поезија" са собом носи ја радим нешто неразумно и супротно Божијем Закону (нпр. тучем или малтретирам жену), а онда упућујем "поетске молитве", та моја поезија ће бити гад пред Господом, и замка мојој души. "Трнци и жмарци" које изазива "молитвена поезија", превариће ме да помислим да је мој живот у реду, иако сам гори од безбожника. Сви се нешто гаде од "превише разума" у вери, а у ствари је много веће искушење да своју веру и молитву сведемо на преварно квазиверско осећање и занос, без неких здравих темеља. А здрави темељи, бар како Јеванђеља уче, јесу покајање и озбиљно мењање живота, по Христовим мерилима. Дакле, молитва је комуникација човека са Богом у ком учествују и разум и срце. И "проза", и "поезија".
 13. То што "покушаваш да разумеш" је за сваку похвалу, и због те особине су ми, иако сам верник, ближи многи атеисти од многих верника који одрађују ствари по инерцији, без да се питају који је смисао свега тога. Реч "молитва" у српском језику може да превари - то не значи обавезно "молити Бога да уради нешто или да нам нешто да" - већ једноставно покушај човека да уздигне поглед и комуницира са Богом. Обзиром да Бог није "Космички Аутомат", нити је молитва налик на скуп команди које упућујемо компјутеру, тако и форма молитве не треба да буде програмирана, механичка. У молитви смо слободни да Богу искажемо и своје сумње у њега, на пример тешка питања која нас муче (као што је питање "зашто невини страдају?"), своја питања, недоумице...
×
×
 • Креирај ново...