Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Давор73

Члан
 • Број садржаја

  863
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  Давор73 got a reaction from gavrosaurus in Ваше омиљене сцене из филмова :)   
 2. Волим
  Давор73 got a reaction from Снежана in Grafiti   
 3. Волим
  Давор73 got a reaction from Марко Цвијић in Соња Бисерко: Цела српска историја је велика лаж!   
  Да ДБ ради како ваља, одавно би јој отказале кочнице на низбрдици....
 4. Волим
  Давор73 got a reaction from drvce in Izreke naših nastavnika-profesora koje pamtimo....   
  Кад ти залепим шамарчину, скупљаћеш зубе у марамицу..
  Наставница Миља , олд скул тип....
 5. Волим
  Давор73 got a reaction from Grizzly Adams in Шта заиста дугујемо држави?   
  Ногу у ,,стражњицу".
 6. Волим
  Давор73 got a reaction from Tavita in Хаику и сенрју поезија   
  трпим на себи
  забринут поглед бисте -
  ко зна шта види
 7. Волим
  Давор73 got a reaction from Tavita in Хаику и сенрју поезија   
  ниоткуд муња
  показа лице ноћи -
  нема баш ничег
 8. Волим
  Давор73 got a reaction from Tavita in Хаику и сенрју поезија   
  У барски колут
  растворих самог себе -
  нестах са кишом
 9. Волим
  Давор73 got a reaction from Tavita in Хаику и сенрју поезија   
  Размичем траву -
  ту се скрио а ћути
  преплашен цврчак
 10. Волим
  Давор73 got a reaction from Tavita in Хаику и сенрју поезија   
  У оку слепца
  светови ником знани
  нађоше место
   
   
 11. Волим
  Давор73 got a reaction from Tavita in Хаику и сенрју поезија   
  у центру града
  нестварно тихи пасаж
  и очи мачке
 12. Волим
  Давор73 got a reaction from Tavita in Biseri književnosti - citati koji su ostavili utisak   
  Сном је човек успаван тешкијем
  у ком види страшна привиђења
  и једва се опредјелит може
  да му биће у њима не спада.
                             П.П. Његош
 13. Волим
  Давор73 got a reaction from Снежана in Grafiti   
 14. Волим
  Давор73 got a reaction from Снежана in Grafiti   
 15. Волим
  Давор73 got a reaction from "Tamo daleko" in Духовништво   
  Можда нешто слично читању лествице или самосталном тумачењу апокалипсе. Може човек на много поља да фејлује .
 16. Волим
  Давор73 је реаговао/ла на Драгана Милошевић у Свети Мардарије, моли Бога за нас! (ФОТО)   
  СПЦ

  View full Странице
 17. Волим
  Давор73 је реаговао/ла на виноградар у Црно-беле фотографије   
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/49/68/b0/4968b0cb9bdc29bc83512860eb864a59.jpg
 18. Волим
  Давор73 је реаговао/ла на виноградар у Црно-беле фотографије   
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/21/66/d6/2166d6018aedadb68cca544463af7d82.jpg
 19. Волим
  Давор73 је реаговао/ла на александар живаљев у Митрополит Порфирије и епископ Иринеј: Истина је да СПЦ није признала Степинца за мученика   
  Неславно пропадање славних новина
  16. Јул 2017 - 15:24 Неславно пропадање славних новина
  или како се „Вечерње новости” против банкрота боре лажима о Српској Православној Цркви
  Четворогодишње стрмоглаво пропадање „Вечерњих новости“, очај запослених и њихова молба држави као сувласнику да њих и њихову кућу спасе од менаџмента, урушавања тиража свих издања, мобинга, изгубљених парница, вишемилионских дугова и, напослетку, блокаде рачунâ пред банкрот, – за који се надамо да ће ипак бити избегнут, – из нашег угла ишли су упоредо са кардиналном променом уређивачке политике према Српској Православној Цркви.
  Да неистине са насловне и четврте стране „Вечерњих новости“ од 15. јула нису толико бруталне и злонамерне, на њих се не бисмо ни осврнули. Али, када на половини насловне стране стоје речи „Шок на крају рада Комисије – ПОТПИСАНО: СТЕПИНАЦ ЈЕ МУЧЕНИК?! У СПЦ незванично признају да је став необично снисходљив према римокатолицима“, јасно је да уредништво „Новости” потура читаоцима отровну лаж да су српски чланови Мешовите комисије за дијалог о Степинцу мал’те не потписали његову канонизацију. Тиме, очевидно, жели да код верникâ изазовe крајње неповерење према Светосавској Цркви.
  Да бисмо покушали да разумемо мотивацију уредништва за такав однос према Српској Цркви, вратимо се на 18. јануар претходне године! Тада су „Новости”, после посете званичне црквене делегације Ватикану, објавиле: „Новости сазнају: СПЦ у Ватикану уговарала папину посету Београду“. Наравно, на сличан начин писала је о овом догађају и загребачка штампа. Да би повукли ову измишљотину, „Новостима” нису била довољна ни два званична писмена демантија из врха Српске Цркве, ни изјава Одељења за штампу Свете Столице, ни изјава митрополита Амфилохија. За уредништво „Вечерњих новости“, и тада и данас, важно је једино шта каже (или налаже?) Загреб, односно део тамошњег политичког и црквеног естаблишмента који би имао користи од канонизације надбискупа Степинца. Искључиво у том светлу може се разумети зашто у чланку од 15. јула, без икакве задршке или опреза, горљивије него у загребачкој штампи, „Новости” немилосрдно ваде речи из контекста, фалсификују, тенденциозно и искривљено, а у корист хрватске стране, тумаче поједине ставове заједничког саопштења, измишљају непостојеће саговорнике из црквених и научних кругова, све до измишљања и стављања под наводнике апсолутно непостојеће реченице: „Степинац је мученик и исповедник вере Римокатоличке Цркве“.
  Да нема места чуђењу због оваквих поступака него да се ради о доследном праћењу каптолске диригентске палице, потврђује и то што, на пример, део саопштења, оригинално написаног на италијанском језику, који гласи: „Si è pure potuto illustrare la vita e il ministero di un importante рastore cattolico, in un periodo particolarmente travagliato della storia“, наводе по нетачном хрватском преводу, – „... Живот и служба једног угледног католичког пастира у посебно тешком историјском периоду..“, а  не правилно: „... Живот и служба једног важног католичког пастира у посебно проблематичном историјском периоду“, како стоји на званичној интернетској страни Српске Православне Цркве. Коме и због чега је било потребно да свесно даје погрешан превод заједничког саопштења, нама је јасно, а јасно је и због чега несавесне преводиоце, свесне тога шта и зашто раде, следи уредништво „Новости“.
  Поред загребачких диригената, са српске стране једини саговорник „Новости“ заправо је био др Вељко Ђурић Мишина, еnfant terrible српске историографије, трудољубив и вредан истраживач, али и човек који ће остати запамћен како по недоличном писању о двојици корифејâ српске науке, академику Василију Крестићу и професору др Србољубу Живановићу, тако и по неодговорном и неаргументованом коментарисању учинка српског дела Мешовите комисије о Степинцу, управо у „Новостима” од 15. јула. Он за „Новости” представља и црквене и научне кругове, а њему се причињавају игре у режији политичких и других чинилаца. Он громопуцатељно, али сасвим неутемељено, проглашава: Хрвати однели победу! Није него...
  На његову жалост и на жалост „Новости” и њихових новинара који, свесно или несвесно, пишу као чланови хора под диригентском палицом загребачког Каптола, ситуација је потпуно другачија: српски део заједничке комисије, заједно са врхунским српским историчарима, изнео је, за православно схватање живота и светости, за православни етос, снажне и убедљиве аргументе за своје ставове. Истина је да те аргументе хрватска страна у дијалогу није прихватила, као што ни наша страна није прихватила њене аргументе. То значи израз „и даље различита тумачења” (интерпретације) двеју страна, а не прихватање Степинца као светитеља и мученика од стране српског дела Комисије, како безочно и бесрамно импутирају новинари „Вечерњих новости”. У складу са постигнутим договором, без обзира на фалсификате, притиске и кампању коју у Хрватској води Каптол, а у Србији незнавени пропагатори каптолске „истине” о Степинцу, попут уредникâ и новинарâ „Вечерњих новости”, Српска Православна Црква неће износити у јавност аргументацију наше стране све док се рад Комисије потпуно не приведе крају, осим уколико колеге из Загреба у међувремену не прекрше договор.
  Напослетку желимо да изразимо жарку жељу и упутимо молитву Господу да, зарад читалаца и запослених, одговорни у држави нађу решење за опстанак „Вечерњих новости“, а да их убудуће воде људи који спас од финансијског банкрота неће тражити у духовном и моралном банкроту, односно служењу оним круговима који нам не мисле добро.
  Митрополит загребачко-љубљански Порфирије,
  председник српског дела Мешовите комисије
  за дијалог о Степинцу, и
  епископ бачки Иринеј, члан исте Комисије

  View full Странице
 20. Волим
 21. Волим
  Давор73 је реаговао/ла на RYLAH у Game of Thrones - нова хит серија! (опаки спојлери, улазите на сопствену одговорност!)   
  Ми спремно чекамо нову сезону...

 22. Волим
  Давор73 је реаговао/ла на Bernard у Drago Pilsel: Nisu ispunjeni ekumenski preduvjeti za kanonizaciju Stepinca   
  U Hrvatskoj stvari rešavaju uglavnom nacio istoričari, u Sloveniji istoričari iz levog spektra. Ne znaš ko je gori.....
  Pitam se kada će na ovim nemirnim prostorima dobiti pravo glasa neopterećeni istoričari, istoričari koji će u svojim duelima upotrebljavati samo neoborive dokaze.
 23. Волим
  Давор73 је реаговао/ла на Вилер Текс у Drago Pilsel: Nisu ispunjeni ekumenski preduvjeti za kanonizaciju Stepinca   
  Соњу и екипу им покалњамо. Не морају ништа за узврат да нам дају. Само нек их удоме 
 24. Волим
  Давор73 је реаговао/ла на Volim_Sina_Bozjeg у Drago Pilsel: Nisu ispunjeni ekumenski preduvjeti za kanonizaciju Stepinca   
  Da stvarno uporediti Dragu i Sonju i meni nije baš sjajan primer.
  Drago iako ima protivnika u Hrvtskoj i doživljavaju ga kao nekog izdajnika za razliku od Sonje stvarno zna šta priča, poznaje materiju, drži se činjenicama, ne reaguje impulsivno i nelogično da bi se posle pravdao time da je isprovociran od fašista i slične stvari.
  Zaista je razlika prevelika, evo kad bi nekome ponudio da menjamo Sonju za Draga mi vama nju vi nama njega vi bi bili na ozbiljnom gubitku
 25. Волим
  Давор73 је реаговао/ла на Вилер Текс у Drago Pilsel: Nisu ispunjeni ekumenski preduvjeti za kanonizaciju Stepinca   
  Извини, шта да се научи од ње? Аутошовинизам? Лупање шамара косметским Србима који траже своје најмилије који су нестали током рата? 
   
   
×