Jump to content

Драгана Милошевић

ГЛОБАЛНИ МОДЕРАТОР
 • Број садржаја

  10431
 • На ЖРУ од

 • Број дана (победа)

  6

Последњи трофеј

Драгана Милошевић је имао/ла садржај са највише реакција!

О Драгана Милошевић

 • Рођендан 01/20/1981

Profile Information

 • Пол :
  Женско
 • Локација :
  Неготин
 • Интересовање :
  музика,филм ... нећу брак.

Скорашњи посетиоци профила

61135 посетилаца

Драгана Милошевић's Achievements

 1. 28. новембар - 4. децембар 2021. Недеља 23. по Духовима Нед 28 Св. муч. Гурије, Самон и Авив (Почетак Божићног поста) риба 15 4) Прави слуга Христов увек је и људима слуга. Слуга, који и даноноћно служи њиховом спасењу од греха, смрти и ђавола. Служи им силом, коју му даје, и за труд непрестано додаје, једини Спаситељ људи под небом. (Ј) Пон 29 Св. апостол и јеванђелист Матеј уље 16 Чим научимо нешто из Јеванђеља, одмах да пођемо да то остваримо. Ученици делатељи мили су Господу, а не само ученици. (Н) Уто 30 Св. Григорије Чудотворац; Никон Радоњешки; преп. Севастијан Џексонски уље 17 Уздржљивост телесна прва је школа нашег хришћанског карактера; после ње долази виша школа - у њој се учимо уздржљивости ума и уздржљивости срца и уздржљивости воље. Напрегнемо ли ум наш, онда у његовој тескоби не могу наћи места похотне мисли. Запрегнемо ли срце наше, онда у њему не могу наћи места похотне жеље. Запрегнемо ли вољу нашу, онда у њој не могу наћи места зла хотења, зверска и демонска. (Н) --------------------------------------------------------------------------------------- Сре 1 Св. муч. Платон, Роман и Варул Отрок вода 18 Христос је као вододелница. Где се Он појави, људи се одмах деле у два табора: у оне који се радују добру, и у оне који се не радују добру. И дан данас је тако међу људима, и тако је било у оно време, када је Господ ходио по земљи, обучен у тело човечје. (Н) Чет 2 Св. пророк Авдија; муч. Варлаам; преп. Јоасаф уље 19 Нема ниједне заповести Божје о коју се људи нису огрешили, нити има иједне једине коју су људи испунили без јадања и роптања. (Н) Пет 3 Преп. Григорије Декаполит вода 20 1) А видите и ви сами да нас овде на земљи могу сви, па и најрођенији, оставити. Јер сви ми имамо своје слабости, па често вређамо и своје најрођеније, а да не говоримо о другима. И они могу да нас, због нашег несташлука, презру и да нас одбаце, или пак, могу и да нам опросте, али су ипак, (и даље) ожалошћени. Суб 4 ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ риба 21 2) А Господ и Пресвета Богомајка? О, колико ми својим несташлуком овде у животу много вређамо и Господа и Пресвету Богомајку, па кад им се од срца обратимо, све нам праштају! Не помињу никакве наше неваљалштине, (рђаве) поступке у нашем животу. (Т)
 2. 21. - 27. новембар 2021. Недеља 22. по Духовима Нед 21 Сабор св. Архангела Михаила - Аранђеловдан 8 1) Усрдна молитва значи молитва од срца. Од срца Господа да молимо. Господ не тражи неке философске речи. Од срца, као родитеље, треба да молимо Господа: "Помози свакој души, па и мене не заборави, Господе! Помози да сви имају мир, да Те воле, као што Те воле Анђели. И дај и нама снаге да Те тако љубимо као што те љуби Мајка Пресвета и Анђели свети Твоји. Дај и мени ту снагу да Те силно волим!" Пон 22 Св. муч. Онисифор и Порфирије; св. Нектарије Егински 9 2) Јер против љубави нема нико снаге да се бори. Љубав је снага недокучива. Јер, Бог јесте Љубав. (Т) Уто 23 Св. апостоли Олимп, Ераст, Родион и други с њима 10 У гласу је сила, али је сила и у ћутању. (Н) Сре 24 Св. муч. Мина; св. краљ Стефан Дечански уље 11 Будимо оно што у својој основи и јесмо; Народ Јевросиме мајке, чојства и јунаштва, "јетрвице Адамова колена" - народ ината, љутих кавгаџија и и хајдучија. Борбен али никада ратоборан, да брани своје, а не да осваја и освете чини. (П) Чет 25 Св. Јован Милостиви; св. Нил Синајски 12 1) Христос највиша вредност ове планете, њена једина свевредност. А човек, а људи, само у Њему и Њиме добијају своју непролазну, божанску вредност. Но тако се пред Христом Господом осећа не само просечан, обичан човек, већ и сваки велики и највећи, и најдаровитији, и најгенијалнији човек, само ако искрено и непристрасно упореди себе с Њим. Пет 26 Св. Јован Златоуст уље 13 2) Ето, тако се осећа један од најдаровитијих и најгенијалнијих, људи на овој планети, ако и не најдаровитији и најгенијалнији: апостол Павле. Тако и сви остали уистини велики и даровити, највећи и најгенијалнији: Јован Богослов, апостол Петар, Атанасије Велики, Златоуст Превелики, Григорије Богослов, Василије Велики, Симеон Нови Богослов, Достојевски, Паскал и - многи, многи други. Сви они свесрдно, проповедају Христа као јединог истинитог Бога и Спаситеља, а себе - као слуге његове. Он Бог, они слуге. Суб 27 Св. апостол Филип; св. Јустинијан; Св. Григорије Палама 14 3) Ето, у томе је сва разлика. И то, радосна разлика за њих. И Он, заиста Једини Човекољубац, слуге своје прославља божанском славом. Они су постали велики, јер су Великог унели у душу своју; они су постали божанствени, јер су Бога настанили у срцу свом, и његове свете божанствене силе лију се кроз њих и освећују их од врха до дна. (Ј)
 3. 14. - 20. новембар 2021. Недеља 21. по Духовима Нед 14 Св. Козма и Дамјан - Врачеви 1 У овоме животу човеку се ставља на избор: или царство земаљско или царство небеско. Бог не чини никакав притисак на тај избор но свак се одлучује слободно. (Н) Пон 15 Св. муч. Акиндин, Пигасије и други с њима 2 Да би оправдао своју лењост, лењивац истиче тешкоће и препреке у неком послу и увеличава их преко сваке мере. Ако му смета један човек, он ће рећи да му смета цело село, ако шушти лишће, он ће се правдати да не може на посао због буре, ако је пред кућом зец, он ће рећи - лав- (Н) Уто 16 Обновљење храма св. Георгија - Ђурђиц 3 Вера се наша куша чешће него што се трска ветровима љуља. И кушања су као ветрови: слабу ће веру ишчупати, јаку још више ојачати.. Кушања су као огањ у коме слама изгори, а злато се очисти. (Н) Сре 17 Преп. Јоаникије Велики; свештеномуч. Никандар вода 4 1) Кроз хришћане људи читају и упознају Христа. Хришћани су усмено Еванђеље, које чују све уши и виде све очи. Да, нема сумње, хришћани су живе посланице Христове, јер у њима живи Богочовек Христос. И споља и изнутра они су његови: у Христа се обукоше светим крштењем, и Христом се испунише - светим причешћем, и осталим светим тајнама и светим врлинама хришћанским. Чет 18 Св. преп. муч. Галактион и Епистима 5 2) Искрена и дубока молитва - колико Христа унесе у душу! А љубав, а милостиња, а доброта, а пост, а смерност, а кротост, а трпљење, о, колико Христа од тога у теби, у мени, у свима нама. Заиста смо "посланица Христова", коју знају и читају сви људи. Пет 19 Св. Павле Исповедник; преп. Варлаам Хутински вода 6 3) Но да се не би понели и помислили да смо својим човечанским силама написали ту "посланицу Христову", свети апостол нам казује њеног писца. Ко је он? Дух Бога Живога. Ето ко у нама, у срцу нашем, у души нашој, у савести нашој, у животу нашем пише "посланицу Христову" (2Кор. 3,3). (Ј) Суб 20 Св. 33 мученика у Мелитини; преп. Лазар 7 Не кажњава Бог грешника зато што му чини задовољство да уништи човека. Него, кажњава грешника из више целисходних домостројних разлога од којих су два најочигледнија за нас: прво, да би га казном поправио и на прави пут спасења извео, а друго, да би друге устрашио да не греше. (Н)
 4. 7. - 13. новембар 2021. Недеља 20. по Духовима Нед 7 Св. муч. Маркијан, Нотарије и Мартирије 25 Људи су као неки покретни мајдан, а у мајдане се обично мора дубоко ронити да би се нашло оно што је у њима драгоценије. Такав је састав васионе, уколико је једна ствар драгоценија, утолико је скривенија. (Н) Пон 8 Св. великомученик Димитрије Мироточиви 26 Великодушно опраштање клеветницима и молитва за њих одлика је светитеља хришћанских, који све клевете против себе не приписују људима него демонима, главним подстрекачима сваке клевете као и сваког греха уопште. (Н) Уто 9 Св. муч. Нестор Солунски 27 Ко има јаку веру, браћо, тај има и јасан вид духовни, да може видети прст Божји и у свом благовању и у свом страдању. Ко има јаку веру, има и велику трпељивост у страдању. Кад му Бог даје, он благодари, кад му Бог узима, он благосиља: да је благословено име Господње. (Н) Сре 10 Св. муч. Терентије; св. Арсеније Сремац вода 28 Кад се наљутиш на некога, пре него му ма шта одговориш, изговори у себи молитву: Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног! И љутина ће те проћи. (Н) Чет 11 Св. Аврамије Затворник; преп. муч. Анастасија Римљанка 29 1) Ми знамо оно што је најважније - да је хришћанство оплеменило наше природне дарове, основе, да смо могли да донесемо плод који је ушао у општу ризницу културе и напретке света и човечанства. Видите у архитектури, па у сликарству, књижевности, па узмимо само наше народне песме оплемењене Јеванђељем. Пет 12 Св. краљ Милутин, преп. Теоктист и мати им Јелена; св. Варнава Исповедник уље 30 2) Узмите Душанов законик, у 14. веку, где он у два члана ограничава своју власт. Он каже: ! "А, ако је цар дао писмо неком из благовољења према неком, или негодовања према некоме, и то писмо било супротно законику, то писмо не важи". У другом члану, одмах после тога, каже да судије суде према правди и према закону. А ми, видите, мучимо се и боримо се да дођемо до правне државе. Суб 13 Св. апостоли Стахије, Амплије и други с њим 31 3) То је хришћанство нама дало. Мајке наше су училе као оно Мајка Јевросима: "Немој, сине, говорити криво, ни по бабу ни по стричевима, већ по правди Бога истинитога. Боље ти је изгубити главу него своју огрешити душу."(П)
 5. Прошле године сам се разболела после Аранђеловдана. Искрено, сад се мало бојим да улетим у толику гужву. Мада ми је организам јачи него лане.
 6. 31.октобар - 6. новембар 2021 Недеља 19. по Духовима Нед 31 Св. апостол и јеванђелист Лука; св. Петар Цетињски 18 И сиромах који проси и богаташ који даје, обојица задужују Господа но само под условом да сиромах проси у име Господње и са милосрђем. Свако ко прима треба да зна да Божје прима, и свако ко даје треба да зна да Божје даје. Такво давање има цену и такво примање има цену. (Н) ---------------------------------------------------------------------------------------------- Пон 1 Св. пророк Јоил; преп. Прохор Пчињски; преп. Јован Рилски 19 Како да одговориш онима који говоре: "Не може Христос Чудотворац да стане у нашу логику?" Одговори просто: "Станите ви у Његову. У Његову логику стаје сва вечност и сво благородство времена, па ће се, ако желите, наћи места и за вас. Ако не може буре у напрстак може напрстак у буре". (Н) Уто 2 Св. великомученик Артемије 20 Човек је недовршено биће, које се може довршити само божанским и вечним. Недовршено му је срце, недовршена душа и воља, недовршен ум и разум. И то недовршени са једног божански мудрог и целисходног разлога: да би се довршили Богом. У својој природној датости они никада нису довољни сами по себи за правилно деловање, функционисање. Наша логика недовољна је сама по себи: да би могла правилно деловати, треба да се усаврши и доврши Богом кроз Христа. Тако и наш разум, и наша воља, и наша савест, и наш срце. (Ј) Сре 3 Преп. Иларион Велики; св. Иларион и Висарион вода 21 Прави хришћанин општи са Богом целим бићем својим: Душом и духом, мислима и речима, срцем и осећајима, молитвама и делима, читањем светих књига и познавањем воље Божје, покајањем и благодарењем, очекивањем смрти и припремањем за царство небеско. (Н) Чет 4 Св. Аверкије Јерапољски; праведни Лот; Богородица Казанска 22 Кротост значи срце мирно и смирено. Деца су кротка, па зато Господ каже: "Ако не будете као мала деца, нећете ући у Царство Небеско". Гордом никад ништа није по вољи, све му смета и сам расуђује по своме. Морамо да слушамо Бога и да се лечимо да бисмо постигли кротост и смиреност, још док смо овде на земљи, док још имамо времена. (Т) Пет 5 Св. апостол Јаков, први епископ Јерусалимски уље 23 Има рибе и без мора, и радости и без богатства. (С) Суб 6 Св. великомуч. Арета; Богородица Свих жалосних Радост (Задушнице) 24 Многи људи по незнању више се труде како ће ублажити муке у старости и предсмртној болести него ли како ће се избавити од мука адских у животу после старости и смрти. (Н)
 7. 24. - 30. октобар 2021. Недеља 18. по Духовима, св. Отаца 7. Вас. Сабора Нед 24 Св. апостол Филип: св. Теофан Начертани 11 1) У Цркви је прошлост увек савремена, јер Богочовек Христос, који је јуче и данас онај исти и вавек у своме богочовечанском телу непрекидно живи истом истином, истом светошћу, истим добром, истим животом, и сву прошлост увек чини садашњицом. Отуда, човек светосавске вере никад није сам већ увек у друштву свих светих чланова Цркве. И када мисли мисао, он је мисли са страхом и молитвеним трепетом, јер зна да у томе на тајанствен начин учествују сви светитељи., (Ј) Пон 25 Св. муч. Андроник, Пров и Тарах 12 2) Православни су тиме православни што непрекидно имају ово осећање богочовечанске саборности, загревајући га и чувајући га молитвом и смерношћу. Они никада себе не проповедају, никада се не хвале човеком; никада не остају при голој човечности; никада не идолатризирају хуманизам. На свим путевима својим они исповедају и проповедају Богочовека, не човека. (Ј) Уто 26 Св. муч. Карп; св. новомуч. Злата Магленска; Богородица Иверска 13 Ништа није изгубљено, док не буде изгубљено. Тешкоћа има и премного али кад их није било?! Зар их није било за турског земана? Истина, онда смо били вернији себи и традицији, приврженији Христу и вери, али то не значи да то опет не можемо бити. Морамо снажити себе себе и своју истрајност. (П) Сре 27 Преподобна мати Параскева - Света Петка риба 14 Молитва је додир, Теодуле. Додир душе са Богом. (М) Чет 28 Св. свештеномуч. Лукијан; преп. Јевтимије 15 1) Кад би се наш народ одједном изменио ка добру а то није неки велики напор, него пожелети добро свима, држати се добрих мисли и добрих жеља, изменила би се ситуација одједном, јер то је снага, моћ. Пет 29 Св. мученик Лонгин Сотник вода 16 2) Видимо у историји изреалског народа како су с мало људства покоравали огромне силе које су ишле на њих, а кад су преступали заповест Господњу и окренули се према злу, и мали филистејски народ, који и дан данас има проблем са њима, покорили су Израиљ, десетковао их, мучили их страшно. Бог допустио да мали народ надвлада Израиљ. Суб 30 Св. пророк Осија; преп. муч. Андреј Критски 17 3) Тако ето исто и са нама. Бог је милостив према нама али очекује од нас да се изменимо према добру. Одједном ће нас Господ ослободити. Велике силе које су кренуле на нас Господ ће се с њима забавити самима, тако да ће да нас оставе на миру. Али треба ми да се преобразимо према апсолутном Добру и да од срца тражимо од Господа помоћ, да се изменимо, да оставимо зло. (Т)
 8. 17. - 23. октобар 2021. Недеља 17. по Духовима Нед 17 Св. Стефан и Јелена (Штиљановић) 4 1) Молимо се Господу, да уразуми све оне који несрећу носе или сеју међу народима, али да уразуми и нас саме, како бисмо се клонили свега што је нељудско и недолично. Као они Свети ратници, на нашим фрескама, будимо најодлучнији поборници добра у овом данашњем свету зла око нас и у нама. Јер, и зло, као свака сила, за времена је. Пон 18 Св. муч. Харитина; свештеномуч. Дионисије 5 2) Заслужимо да Бог буде у нама, па ће нам Бог и помоћи да се ослободим страхова, да се отворимо свему што води напретку и нади. (П) Уто 19 Св. апостол Тома - Томиндан 6 Бесмислено је желети видети Бога мимо Христа. Велиш: покажи нам Бога! Ево га у Христу. Не видиш ли га у Њему, онда си уопште слеп да видиш истинитог Бога. А кад си слеп, ти си - склон да прогласиш за бога сваку другу твар, па чак и ђавола. (Ј) Сре 20 Св. муч. Сергије и Вакхо - Срђевдан вода 7 1) Наше мисли су огромна снага али слабо о томе размишљамо. Кад помислимо о својим ближњима, рођенима, нашој земљи и целоме свету, кад помислимо добро и желимо добро, ми им заиста много помажемо. Јер мисао је снага и моћ. Чет 21 Преп. Пелагија и преп. Таиса 8 2) Зато треба да се научимо. Видите како од малена нисмо научени, ни од родитеља, ни од ближњих, да стражаримо над својим умом, да увек наш ум буде заузет добрим мислима, добрим жељама. Него, преовлађује у свету завист и злоба, а то је паклена особина која прво штети самом оном који чини те зависти и злобе; па и свима осталима. Пет 22 Св. апостол Јаков; св. Андроник и Атанасија; св. Стефан Слепи уље 9 3) Треба на земљи да овлада божанска особина вечности, мир и радост, као што је међу анђелима и светима, а то много зависи од нас самих. Треба ради свога добра да се бавимо добрим мислима, добрим жељама, па видећете како ће хармонија бити у нама, у породици, и у ширем. Где год идемо, ми ћемо из себе емитовати мисли мирне, тихе, пуне љубави и доброте. Суб 23 Св. муч. Евлампије и Евлампија 10 4) То не даје само мир нама него свима који нас окружују, не само разумним бићима, него и животињском свету, и биљном свету. И биљни свет има осећаје и чита наше мисли. Мислимо, то је природа мртва. Још како осећа. Многи то из искуства свога живота виде, да и биљни свет мисли и чита наше мисли. (Т)
 9. 10. - 16. октобар 2021. Недеља 16. по Духовима Нед 10 Св. муч. Калистрат 27 Где се може, где год се може грешник поправити топлином љубави, тамо не треба употребљавати хладноћу казне и критике. (Н) Пон 11 Преп. Харитон Исповедник 28 1) Наше тело, то је наш шатор, наша черга. И ми смо на земљи у пролазном стану, чергари земље, незадржљиви пролазници. Дошли душом с неба, ми пролазимо кроз тело, и одлазимо на небо, у вечни завичај свој. (Ј) Уто 12 Преп. Киријак Отшелник (Михољдан) 29 2) То осећање и то сазнање чине да се ми хришћани не бојимо смрти ни оних који нам убијају тело, а душу нам не могу да убију. (Мт. 10,28). Али се бојимо онога који нас може лишити наше вечне куће на небесима. А то је, ко? Грех. Јер он лишава човека свега човека свега небеског и у души и у телу, тиме и на земљи и на небу. Он нам парализује и уништава осећање и сазнање нашег небеског порекла и наше небеске завичајности. Сре 13 Св, свештеномуч. Григорије; св. Михаил Кијевски вода 30 3)Грехољубив човек обично мисли да је сав од земље, од тела, сав пролазан, сав смртан. Његова је омиљена мисао, слепа мисао: нема бесмртности, нема Бога; нема раја, нема ни пакла; постоји само тело, сам материја, само овај свет и овај живот. Уствари, посредно и непосредно грех хоће од човека једно: да верује да не постоји ни Бог ни бесмртност. Чет 14 Покров Пресвете Богородице; ап. Ананија; преп. Роман Слаткопојац 1 4) Ми људи смо и саздани христолике душе, да бисмо били свесни да је Христов пут - наш пут, Христов живот - наш живот, Христово васкрсење - наше васкрсење, Христово вазнесење - наше вазнесење, Христова вечност - наша вечност, Христово царство небеско - наше царство. Пет 15 Свештеномуч. Кипријан и муч. Јустина; преп. Андреј јуродиви вода 2 5) Зато је чудесни Спаситељ јасно и одлучно објавио благовест, рекавши за своје следбенике "Од света нису, као ни Ја што нисам од света" (Јн. 17, 17). Ето нашег родослова, нашег порекла, исто као и Христово. Он Бог - ми боголики, Он Христос - ми христолики. (Ј) Суб 16 Свештеномуч. Дионисије Аеропагит 3 Човек се диви снази и лету орла како савлађује висине, а у себи има јаче силе од њега да савлађује све демонске замке. Као што орао са висине пада на стрвине тако и човек са свога достојанства пада у блато порока. И као што орао одатле опет високо узлијеће, тако и човјек може да господари над својим страстима, а то је веће од икакве земаљске власти и славе. (С)
 10. Тренутно гледам серију "Чудесни доктор"; аутизам + севантов синдром. Генијалац, анатомију има у малом прсту, очас постав дијагнозу. Али, социјална страна је болна тачка, много прилагођавања, неразумевања...
 11. 3. - 9. октобар 2021. Недеља 15. по Духовима Нед 3 Св. великомученик Јевстатије 20 Једном, две рођаке доводе жену која вуче ногу по земљи. Не може корача. Била је, каже, код лекара и ништа јој нису нашли. Теби су живци ослабили? Тако кажу... Од када? Има шест година. Па ја сам тежи болесник од тебе! Мени већ 50! Ниси ти болесна. Одох ја да "очитам" (молитву), а ти сама кући да идеш. Вратим се, ништа. Има мужа и двоје деце. Муж је, вели, напустио. Како и не би! Ко ће децу у школу да спреми, ко ће њему ручак да скува? Ниси ти болесна физички него умно. Она гледа. Преоптерећена си, него буди, бре, весела! Певај! Певај, па ће ти се муж вратити. Гледа она, гледа, одједном, ослободи се и к'о куршум зажди до аутомобила. Шта јој би, повикаше ове две. Оздравила је, рекох, није више болесна. (Т) Пон 4 Св. апостол Кодрат 21 Четири су основне стварности наше вере: Бог, душа, бесмртни живот и Суд. (Н) Уто 5 Св. пророк Јона; свештеномуч. Фока 22 Ако сам позван да се браним ја ћу ћутати: ако ли сам позван да браним истину, ја ћу говорити. (Н) Сре 6 Зачеће св. Јована Претече и Крститеља уље 23 Христољубље се неминовно увек пројављује као човекољубље, као братољубље. Јер ко љуби Христа Бога, не може не љубити брата свога. Јер Христос који је у њему, нагони га на љубав према браћи... Христољубље прерађује, преображава у човекољубље сваки наш однос према људима, свако наше осећање, расположење, мисао, дело, цео наш живот. (Ј) Чет 7 Св. првомуч. Текла; преп. Симон, св. краљ Владислав 24 Издржати све тешкоће у испуњењу закона Христовог значи осигурати спасење душе. "Који претрпи до краја тај ће се спасти". (Мт. 10, 22) (Н) Пет 8 Преп. Ефросинија; св. Сергије Радоњешки вода 25 1) Туговати за својим рођенима који су отишли Господу није хришћански, то је незнабожачки. Ми се овде припремамо за вечни живот. Треба да будемо благодарни, захвални Богу за оне које Господ узима Себи... Суб 9 Св. апостол и јеванђелист Јован Богослов (Задушнице) 26 2) Ако се нису благовремено покајали ми треба да се молимо од срца Господу, да им опрости грехе, јер нема греха неопростивог, осим греха непокајања. За оне ближње који се нису покајали, морамо да чинимо добра дела за спомен и њихов покој, јер се то прима пред Богом. Једини Господ може да ослободи душу од мислених уза, у које је она запала у овом животу. Зато, благо мени, треба да се молите за своје рођене. (Т)
×
×
 • Креирај ново...