Jump to content

Ведран

Члан
 • Број садржаја

  836
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Најновије објаве posted by Ведран

 1. „Често пати се прашувам дали гостопримството е на страната на тишината или на страна на говорот“- Ж.Д.

  1. Ведран

   Ведран

   постои насилство веднаш штом ќе му проговорам на другиот.

 2. Свети Симеон Нов Богослов: “Апостолски људи” чине живу савест Цркве, јер “Господ благосиља оне који се задовољавају тиме да поучавају друге, но пре благосиља оне који у самима себи сагледају просветљујућу и блиставу светлост Духа и који у томе виђењу, у томе познању и утицају, Духом познаше оно што им ваља говорити и чему им ваља учити друге.”

  1. Ведран

   Ведран

   Olivier Clement сматра да: сведочење апостола као очевидаца умножава се такође очевидачким сведочењем “људи апостолских”, од којих је први био апостол Павле.

 3. „Играта е пореметување, прекин на присуството“ забележува Дерида.

  1. Ведран

   Ведран

   „Играта е секогаш игра на присутност и на отсутност“, пишува Дерида.

  2. Лазар Нешић

   Лазар Нешић

   Опасен тај Деррида!

  3. Ведран

   Ведран

   едноставно во својата 32 година, сознал дека сака да пишува и дека има што да пишува но дека нема што да каже а да не наликува на веќе нешто претходно кажано. „пронаоѓав во огледалото дека сум некој друг. си реков можам за се' да пишувам што значи, не можам ништо да пишувам“. Ж.Д. септември, 2004

 4. Другиот е веќе влезен, дури и кога не е поканет - Жак Дерида

  1. Show previous comments  11 more
  2. Ведран

   Ведран

   не, нису то речи Дериде....

   то је рекао св. јован Кронштатски :)

  3. Лазар Нешић

   Лазар Нешић

   Свети Јован и Дерида :)

  4. Ведран

   Ведран

   „Живот је дечја игра али није безазлена“- свети Јован Кронштантски и Жак Дерида :)

  5. Show next comments  6 more
 5. Никола Тесла е роден на денешен ден

  1. Ведран

   Ведран

   На денешен ден во 1856 година е роден светски познатиот физичар и пронаоѓач Никола Тесла, еден од најголемите умови во историјата на светската наука, особено во областа на електрониката. Тој е творецот на новото техничко време. Благодарение на неговиот изум, поставени се темелите на вртоглавиот технички развој во 20 век.

  2. Andre Williams
 6. “ја будан крадем оно што други сањају“ бранко миљковиќ...

  1. Дуња
  2. Vaske

   Vaske

   Будни имају само један свијет, а спавачи сваки свој.

   Господин Мрачни

  3. Ведран

   Ведран

   почетак сагледавања свог сопственог мрака је почетак сазрцања нетварне свјетлости...

 7. Još kao klinac sam propao u najdublje ponore samosvijesti i vjeruj mi tu nema samoizbavljanja.Tu samo Drugi spašava.

  1. Ведран

   Ведран

   хвала ти Vaske!

  2. Vaske

   Vaske

   nema na čemu ;-)

   Možda je neophodno svakome da prođe kroz takvo iskustvo iako ono samo po sebi još uvijek ništa ne znači.

  3. Анастасија

   Анастасија

   A šta znači : " Propasti u najdublje stanje samosvesti"?

 8. Još kao klinac sam propao u najdublje ponore samosvijesti i vjeruj mi tu nema samoizbavljanja

  1. Ведран

   Ведран

   ово су рећи мог пријатеља из Сарајева, које сам доживео као земљотрес...........

 9. Дерида: молитвата не подразбира надеж.......

  1. Show previous comments  4 more
  2. Vaske

   Vaske

   Хвала на комплименту ;-)

   И ово из предходног коментара (понекад), е то ти је судбина, па ти види :-)

  3. Ведран

   Ведран

   ми знамо да је то тако, али ево сад и други виде ;-)

   поздрав пријатељу, мапиран у северозападним координатима у односу на мојег крајолика.

   а знаш како је овде: што јужније, то тужније!

  4. Vaske

   Vaske

   А оно јест, и ја кад се дочепам кафане постанем јужњак

  5. Show next comments  6 more
 10. си припомнувам на Тесла и неговата потрага по парче светлина.....

 11. да се љуби Христос во другиот.....

 12. покажи ми ги иконите пред кои се молиш и ќе ти кажам каков верник си

  1. Show previous comments  1 more
  2. Ведран

   Ведран

   исто и ти, да си жив и здрав...

  3. Лазар Нешић

   Лазар Нешић

   То каже Леонид Успенски, чувени теолог иконе.

  4. Ведран

   Ведран

   а, да тоа беше од Успенски! ти благодарам Лазар.

   цел ден ми се врти низ глава неговата мисла заради светлоносниот лик на свети Исак Сирин со тој чудесен колорит на бои од о. Стаматис, кои буквално трансцедираат

  5. Show next comments  6 more
 13. држи го умот во адот и не очајувај

×
×
 • Креирај ново...