Jump to content
Претражи у
 • Још опција
Прикажи резултате који садрже
Прикажи резулте из

Pontifex Emeritus

Члан
 • Број садржаја

  3537
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  2

Everything posted by Pontifex Emeritus

 1. Зато што ми и кад се сукобљавамо чинимо то као цивилизовани људи. Не слажемо се, али то нема везе са личношћу, него са ставовима. Људима свиклим на Фарму и Парове то је досадно. Али ми овде нисмо да некоме будемо забава, него да сучелимо мишљења. На некој другој теми, бићемо можда истих уверења. Овде не.
 2. Твоја теза почива на тврдњи да Дачић има већу моћ и утицај на неке небитне и мале државице, него што има САД. А та тврдња је потпуно невероватна. И наивана. У њу може да поверује само нека баба на Јастрепцу која по цео дан гледа Пинк и РТС.
 3. Па ово је жива дискусија, а форум томе и служи. Уз то је у границама пристојности, што је освежење. Показује вам како људи могу да се у свему не слажу, а да се не вређају.
 4. И онда је мрмот.. како оно беше? Никад! Али никад, не може Србија да постане партнер било које велике силе. Никад. Престани људима да причаш бајке.
 5. Та повлачења признања немају никакве везе са “успесима” српске дипломатије, него са утицајем који врше Русија и Кина. Тиме саботирају америчке планове око Косова. Чиста игра великих сила. А ти и даље гаји илузије како је Дачић већи и утицајнији дипломата од америчке администрације.
 6. То није тачно. Прво, ми никад не можемо бити партнери јер смо неупоредиво мањи, слабији, безначајнији по свим могућим параметрима. Земље попут Србије не могу бити партнер ниједној светској сили јер нисмо егал. Именица “партнерство” је чист еуфемизам. Ми можемо само да будемо нечији вазали, јер то је природан однос снага (и бројки, ако хоћеш). Друго, никоме није интерес да Србија буде моћна. Интерес им је да Србија буде послушна. И то је цела филозофија реал политике.
 7. Ово је већ смислено питање. Зашто врше притисак на Србију? Зато што су схватили да без пристанка Србије та прича не може да се заврши. Кад су ушли у авантуру звану Косово, очекивали су да ће се то брзо и успешно завршити. И заиста, тако је и деловало. Међутим, запело је. Потпуно неочекивано. Сад чак имамо случај да се из године у годину смањује број држава које признају тзв. Косово. То има врло лоше последице по Америчке стратешке интересе. Прво, јер блокира да се балканска прича заврши на начин како су замислили. И друго, шаље лошу слику о америчкој глобалној моћи. Јер не могу више да гарантују да ће њиховим вазалима испунити обећање. И зато се врши притисак на Србију, јер ако Србија поклекне, ствар је решена.
 8. То је управо оно што ја све време говорим, али ти тврдиш да Амери имају неке часне побуде према Србији, да желе да се Србија развија и напредује, да ће нас натерати да променимо систем и постанемо успешна економија. И то све зато што им је наводно интерес богата и развијена Србија. Они нам желе добро више него ми сами себи. Ма како да не.
 9. Од свега што си написао ово једино има неку објективну тежину, и није у домену научне фантастике. Међутим, и ту постоји грешка у полазној претпоставци- Американци би строго контролисали на шта се новац троши, јер желе да Србија постане богато и развијено друштво. Е, то је глупост. Заболе Американце, као и све остале за Србију. Њима је једини интерес, једино што желе, да на челу Србије имају послушног човека, спремног да без икаквих пренемагања испуњава све оно што Вашингтон тражи и очекује. Како ће он да троши паре пореских обвезника, да ли ће да развија друштво и јача владавину права, то је потпуно споредна ствар. Они желе стабилну и послушну власт. И ту се све завршава. Остало је прича за малу децу. Та твоја теза је иначе класична заблуда свих осталих романтичарских заљубљеника у некакве фантазије о томе како ће неко други да нам среди кућу и уреди домаћинство. Некад сам и јс у то веровао, морам да признам. Али је отрежњење било болно, мада корисно. Сад свет гледам реалније.
 10. А ја кажем да је боље да те паре (10 милијарди долара?) не дођу, јер ће бити бачене на јавну потрошњу. А то у случају Србије значи пре свега- на додатну стабилизацију партократског система кроз учвршћивање гласачког тела режима, повећање пензија и плата запосленим у јавном сектору, отварању простора за нови уплив партијских кадрова у администрацију и јавна предузећа, и уопште додатно умножавање буџетских потрошача. У принципу, то би било исто као да неког ко болује од стомачног вируса саветујеш да пије млеко и јогурт. Он од тога неће да оздрави, већ ће само дуже да болује.
 11. Па ја нигде нисам рекао да сам неки економски зналац. А ти се запитај како си себе, као економског зналца, довео у позицију да браниш пропале системе социјалистичке економије. И нисам се ја позвао на лик и дело Хенрија Кисинџера, него на једну његову опаску, која се показала врло тачном.
 12. Није дигресија била о економији, него о признању лажне државе Косово. Економија је само аргумент. Испоставило се танак и неуверљив.
 13. Нисам те разумео. Хоћеш да кажеш како је у случају немачког јавног сервиса ствар иста као и у случају ХРТа?
 14. Наравно. И сви знамо зашто то раде. Иако се Ватикан недвосмислено изјаснио по питању овог црногорског “закона” о отимању цркава. Али Хрвати не обраћају пажњу на ставове Ватикана, они гурају своју причу. Зато и кажем да су они лажни католици. Њима је вера само инструмент националне хомогенизације, ради остварења неких својих циљева, који са хришћанством и са Католичком Црквом немају никакве везе. Зато хрватски друштвени делатници, па чак и клер, у јавном дискурсу не користе израз Католичка Црква, него Црква у Хрвата. И све ти је јасно.
 15. Скандал је да државна телевизија доведе неког непризнатог секташа, отпадника од једне европске традиционалне Цркве, и представи ка као легитимног поглавара, без икакве ограде. Замислите ситуацију да чешки јавни сервис доведе неког самопроглашеног “папу” и представи га као поглавара Католичке Цркве. Али оно што је у нормалним земљама немогуће, у Хрвацкој је могуће.
 16. Србија из државног буџета плаћа стране инвеститоре, нуди пореске олакшице и низ погодности, а они не долазе. Зашто не долазе? Не долазе зато што систем не ваља. Да систем ваља они би дошли и без тих мамаца. А мамци не раде посао, јер нико није будала. Зна се како у овој партикратској држави све функционише. И како економија функционише. А то најбоље знамо ми који овде живимо. Но, ти читај Вучићеве статистике и бацај прашину у очи о некаквим обећаним парама, које ће од Србије да направе привредно чудо. А нема тог капитала који ће лош економски и правни систем да преобрази. Јер капитал никад није био јефтинији, али тај капитал неће у Србију, него бежи из Србије. А ти настави да пишеш трактате као она мала из Варљивог лета. Можда неко и заплаче од среће.
 17. Види друже, сваки цент уложен у социјалистичку привреду су бачене паре. Сваки цент. То је као кад човек који из Београда треба у Нови Сад, крене путем за Ниш. И што дуже путује, све је очигледније колико је промашио. А ти на то кажеш- па ок, ипак је неки пут пређен, није бачен бензин. А јесте бачен. Зато је Кисинџер био у праву, без обзира колико ти себе проглашавао за експерта, а њега за будалу. Јер догађаји су потврдили све што је рекао.
 18. И шта човек да каже на ово?! Мене би било срамота да ово изјавим. И још тврдиш како си у економским стварима начитан. Титова Југославија је била економска рупа без дна. Док је било прилива огромне стране финансијске помоћи, она се некако одржавала. Кад је тај прилив почео да се смањује, она је доживела колапс. И то је цела прича. Економски систем је пропао зато што је суштински био погрешан. И нема тих пара које су могле да га сачувају. Могле су само да одлажу крах привреде, који је био неминован. Исто важи и за СССР, само што тамо није било западне финансијске помоћи, па је привредни суноврат био бруталнији него у Југославији. Наравно, теби је то све добро познато, али не иде у прилог твоје тезе да би некакав кеш који бисмо добили за КиМ (а који нико не нуди!), од Србије направио привредно чудо. Јер не би. Тај новац (који нико не нуди!) био би протраћен, и завршио у иностранству, као и остали новац који из Србије бежи.
 19. Ово је резиме наше расправе: - ја кажем: дај ми разлог зашто треба да признамо тзв. Косово - ти кажеш: добићемо паре и процветаће нам привреда - ја кажем: добра привреда не почива на количини новца који је у њу убачен, него на систему. И цитирам Кисинџера. - онда се ти изнервираш и кажеш: Кисинџер лупета, СССР и Титова YU уопште нису били тако лоши економски системи - а онда ја кажем: човече, како нису били лоши када су пропали? - а онда ти кажеш: бројке говоре другачија ... онда крене дискусија о Кејнзу и Хајеку .. и онда ти Бокију кажеш оно што сам ја изнео на почетку наше расправе: успешна привреда почива на систему. И ко се онда овде прави блесав?
 20. Ти сад инсистираш на сличностима, иако су они у суштини представници две супротстављене економске школе. То је као кад бих ја рекао- Черчил и Хитлер нису толико различити, обојица су били присталице идеје владавине права. Што јесте тачно. Али каквог права?
 21. Ето, овим си сам себе демантовао. Јер цела ова наша расправа почела је око твоје тврдње да су за успешну економију битне паре, а не систем.
 22. Хоћеш да кажеш како су Хајек и Кејнз имали исте ставове у погледу улоге државе у привредним токовима?
×
×
 • Креирај ново...