Jump to content

Најбољи чланови


Популаран садржај

Showing content with the highest reputation on 12/10/19 in Posts

 1. 2 points
  Sve sto je bilo moze kako se kaze, da se baci u vodu..... bitno je sta se sada desava i trenutna situacion' i ako je Sinod primetio neke kanonske i crkvene nepravilnosti sa Ustavom SPC u Americi i nalozio novi sabor,.... onda je to ono sto je trenutni problemos' i to treba dovesti u red i episkopi u Americi to moraju dovesti u red i da ne prave neku paralelnu vlast u SPC osim jedine legitimne Sabora i Sinoda....
 2. 2 points
  Талични Том

  Raskol se zahuktava

  Ово је праволинијско гледање на изузетно озбиљну ствар, која је кудикамо озбиљнија од ”случаја Артемије”. Ако изузмемо минорне појединце из Русије (и Грчке) који су га подржали, владика Артемије је са собом у раскол повео мали део наше помесне Цркве. Значи, раскол је настао и решаван је у оквирима једне помесне Православне Цркве, која се са тим расколом (на жалост) још увек није изборила, чак и поред свих казни и забрана. Замисли колико је већа одговорност вартоломејева, који је с предумишљајем урадио то што је урадио у Украјини?! Да ли му је неко у позадини ставио свилем гајтан око врата или није, то је сасвим споредно?! Главно је да је он пристао да буде нечије оруђе, у (геополитичкој) игри која је давно почела, а од јануара 2019. године у ту игру увучена је и Православна Црква. Своју гордост и самовољу директно је ставио у службу НАТО пакта. То само слепци неће да виде. А само то што се ставио у службу НАТО пакта довољно је да се он већ сада де факто изопшти из Цркве, а де јуре када се за то стекну услови. То де јуре ћемо, по свој прилици, морати да сачекамо, јер исти ти који су га увукли у ”игру престола” из сенке спречавају да се вартоломеј изопшти из Цркве и де јуре, иако му многи архијереји, свештеници и лаици већ сада (де факто) на разне начине покушавају да кажу како је претерао, да се мало више заиграо и да за њих он више нити је ауторитет, нити је неко са ким може да се буде у заједници.
 3. 2 points
  Preregistracija je uradjena juna 2017. godine, dakle, godinu dana pre 2018. koju pominjes. Djurovic, ili neko drugi je kacio ovde kopiju zvanicnog dokumenta od 6. juna 2017. - drzava Ilinois.
 4. 2 points
  Дошла је. Амфилохије се најзад одрекао Атанасијеве политике заштите Максима по сваку цену. Крв су му попили. Поздрављам од срца ову Митрополитову одлуку!
 5. 2 points
 6. 2 points
  Ако нешто хоћеш да не урадиш направи Комисију. Састао се Савет епископа да информише неки Централни савет, да ће можда крајем фебруара бити сазван Сабор. Ни речи о томе које су то неке одлуке из Бг, о чему су итд. Неко из Синода мора да оде на тај још несазвани Сабор, ако га и буде, и подржи наше људе тамо, да слободно донесу одлуке, а не под притиском тројице проблематичара, да се доносе неке полујасне одлуке или прави смоквино лишће за срамоту коју су нанели. Добријећ отворено говори да је Синод глуп и ништа није схватио, али ће им он уз помоћ својих полуга моћи објаснити. није ми само јасно ко ће и за кад сазвати тај црквено народни сабор
 7. 1 point
  Vladan :::.

  Raskol se zahuktava

  А то значи не служити са Бартом док се не покаје и престане да служи са расколницима и повуче своје разбојничке потезе. Или док се не дође до Сабора.
 8. 1 point
  Vladan :::.

  Raskol se zahuktava

  Биће и то ако се Барт не покаје. А у међувремену да се не би ушло у раскол са Бартом мора да се не служи са њим и његовим расколницима. Је не да нисам поп него ми ни не пада на памет да то будем. Али ништа од тога не мења чињеницу да ти тролујеш тему про-фанариотским спиновима мешајући мало истине мало извртања.
 9. 1 point
  Nikola Stojanovic

  Slike forumasa kad su bili klinci :)

  @Jestira. Kudes be Ance, oces danima da zalim u kafani !? Nemoj to da cinis, di ce ti dusa? Plava cigankooooooo
 10. 1 point
  feeble

  Raskol se zahuktava

  Sto bi rekli politicari: Bart nas je doveo pred svrsen cin. A ovaj Pontifeks moze da vrti pricu jos 100 godina.
 11. 1 point
  Vladan :::.

  Raskol se zahuktava

  Ниси дао никакав одговор на питања шта су Онуфрије и Руси требали да раде. Само понављаш исто у круг. Служење са Бартом је саглашавање са његовим канонским преступом. Будући да РПЦ неће да се саглашава и чини канонски преступ као Барт (тј. да служи са сопственим расклоницима и самоосвећенима) онда не може, све и да хоће, да служи са њим. Дакле, Барт је прекинуо општење, остали су то само званично констатовали.
 12. 1 point
  Августин

  Raskol se zahuktava

  Како те није срамота да браниш расколнике због који је чак пала и крв правоверних хришћана.
 13. 1 point
  Као и увек, претерујеш са тим Бачким... Ако баш хоћеш да знаш и многи други епископи, који нису чланови Синода, не гледају добронамерно на то што се тренутно дешава у УСА.
 14. 1 point
  Срећа што је 2020 преступна.
 15. 1 point
  Нисмо информативна служба, него прецизно износимо податке. Ја бих изгубио мантију да причам глупости.
 16. 1 point
 17. 1 point
  Претворили су имовину у корпорацију и могу да је преселе где год хоће.
 18. 1 point
  Одличан фб пост о. Дарка Ђога: Више се никад и никако не чудим многим вијестима у којима се због "пристојности" и "хуманости" неко искључује, некоме се наноси зло,а полако се мирим и са крахом многих пријатељских веза које су се претвориле у ћутање због, рецимо, мог ангажовања на објашњавању агресивне природе цариградског интервенционизма у Украјини и слично. Одавно већ живимо у свијету који је због "племенитости" спреман да или игнорише или отворено мрзи и ниподаштава, у свијету "племенитих" презирача свега "реакционарног". Али истинска жртва "племените" мржње неће бити мржња него племенитост. Некада још давно сам чуо ону мантру која ми је увијек парала уши, ону да је аутентичан и добар човјек и Хришћанин отворен према свима осим према затворенима или да је толерантан према свима осим према не-толерантним. Добро, ако је у свјетским катаклизмама понекад неопходно узети пушку па се борити против тоталитаризма, мени се одувијек чинило да је поменута реченица имала једно банално значење којим су људи који себе схватају као добре могли да "легитимно" мрзе нас затуцане, зле, покварене, реакционарне, искључиве. И зато ме више уопште не чуди та свевладавина дивљаштва. У сталном бинарном коду мржње по себи и "позитивне" мржње према мржњи, заборављена је племенитост. То је она чаробна способност да собом преобратиш зле у добре (како се молимо у анафори Св. Василија Великог) Да не саспеш у лице своју наводну доброту као оружје, да пустиш друге да учествују у нечем већем од тебе. Зато је племенитост тако тешка и никад је не остварујемо сасвим: племенитост подразумијева да никада нисам сам мјерило племенитости. Бити племенит. То је много више од наших приговора стварности зашто није боља и приговора оним другим зашто нису по мојој, искључивој или "отвореној" мјери.
 19. 1 point
  Све је регистровано без благослова СПЦ. Лагали су да су имали благослов. Зато им је Синод све поништио.
 20. 1 point
  И како само неке одлуке?Зар није наложено да се опозове.тј сстави ван снаге, цео тај устав или статут како се већ зове?
 21. 1 point
  Питања су сасвим јасна и конкретна 1) Ко је променио име још пре две године? Зашто? С чијим допуштењем? С којим разлогом? 2) Ко је крив што је Устав “усвојен” без дозволе Сабора и Синода у Бг? 3) Ко је крив што се у Уству не помиње Спц и Патријарх у Београду? 4) Шта тачно значи Максимово саопштење да ће он да саслужује са свима са којима је до сада саслуживао, без обзира на став Сабора у Београду? Да ли то значи ако Спц прекине општење са турским патријархом Вартоломејем да се то не односи на Максима?
 22. 1 point
  Па епископски савет који се сада био сазвао, а онда ће сами себе да обавесте да се сазове нова седница на којој ће одлучити када ће сазвати нову седницу на којој ће обавестити епископски савет, тј. саме себе, када ће се сазвати још једна седница на којој ће бити обавештени шта је предложио епископски савет, а на тој седници ће се одлучити да ли сазвати седницу епископског савета и прихватити предлог епископског савета, а после те седнице 2038 године ће донети одлуку да ли ће епископски савет...
 23. 1 point
  Ја сам песимиста. Ништа нису урадили. Превешћу овај текст и прокоментарисаћу га.
 24. 1 point
  @Hadzi Vladimir Petrovic polako, treba da izglasaju u februaru, ovo je prvi korak 😉
 25. -1 points
  А зна ли се да ли је истина оно што Борба за Веру пише? Да су они добили благослов од Синода 2018. А сад их само гони овај други Синод... Синод, Синод....
 26. -1 points
  Pontifex Emeritus

  Raskol se zahuktava

  Проблем са вама поповима (тренутним, и оним на путу да то постанете), је у томе што не можете да замислите да неко не живи (и не очекује да живи) од Цркве. Вама је то бизнис, без обзира коме клану припадате, и не можете да схватите да се, ето, неко бави црквеним стварима, а то му није ни у џеп ни из џепа. Вама је Црква несумњиво уносан занат, пословни подухват. Међутим, колико год теби било тешко да прихватиш, нису Црква само попови. Црква смо и ми, стадо словесно.
 27. -1 points
  Pontifex Emeritus

  Raskol se zahuktava

  Па ти немој да читаш оно што пишем, ако сматраш да је то безвредно троловање. Има толико лепих тема на Поукама, и занимљивијих саговорника. Зашто би губио време са мном.
 28. -1 points
  Pontifex Emeritus

  Raskol se zahuktava

  Ни ја нисам мислио на анатему као последњу и најтежу меру. Мислио сам на примену канонске казне изопштења из Цркве, јер је она предуслов за прекидање евхаристијске заједнице с њим.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...