Jump to content

Најбољи чланови

 1. Silvija

  Silvija

  Члан


  • Points

   23

  • Број садржаја

   155


 2. Иванушка987

  • Points

   19

  • Број садржаја

   148


 3. Дејан

  Дејан

  АДМИНИСТРАТОР


  • Points

   18

  • Број садржаја

   18584


 4. Vladan :::.

  Vladan :::.

  Члан


  • Points

   16

  • Број садржаја

   7823


Популаран садржај

Showing content with the highest reputation on 01/29/20 in all areas

 1. Биљана, два

  Слике форумаша

  ne znam dal da mi ovo bude maturska il da se našminkam
  9 points
 2. Рисбо

  Raskol se zahuktava

  Kako brzo Ukrajina dodje do nas. A neki su govorili sta se tamo mesamo podrzavajuci stradalnu Crkvu u Ukrajini, kao sada nasu u CG I Kosovu i Metohiji. Послато са SM-A530W користећи Pouke.org мобилну апликацију
  6 points
 3. GeniusAtWork

  Питајте Администрацију

  Тражитељ против тражитеља
  6 points
 4. Као медицинар, не могу да се сложим са овим. Хормонални статус човека је индивидуалан, некога не попуштају ни у 60! Свако по својој мери нека се суздржава колико може, не зависно од година... Колико сам приметила, ми, наместо да будемо нормални Хришћани, покушавамо да глумимо Св. Отачке подвиге, а да истински нисмо спремни на то. Нисмо искрени. Секс у старости је увек био присутан. Књига ,,Монах Калист" и говори о тим стварима. Ако неко може да се суздржава- слава Богу, ако не- исто слава Богу. Табу долази од неискрености, по мом мишљењу. Исфрустрирани људи, који зато што нешто ,,не могу" осуђују друге, исшчуђавају се, цокћу...- превасходно нису расчистили са собом.. Нико ко истинки може да се суздржава неће никада осудити другог, јер схвата да и њему Бог помаже у подвигу. А, ове теорија ,,завере против тела" праве само јадне и бедне Хришћане, који не раде нешто зарад људи, а не Бога ради. Телесни односи су природна и нормална ствар, а моћени фантазирати о свему, упаљивати се и чинити још већи грех...
  6 points
 5. Silvija molim Vas pustite sad Vedrana , prenecu mu Vase pozdrave Vratimo se toku teme (pisite meni u pp)
  5 points
 6. Nije to sad tema, ali vidim da ga nema, zato pitam. Inace, Vedran mi je mnogo pomogao u mom duhovnom uzrastanju dok sam citala njegove blogove, i njegove postove ovde..toliko krotosti i smirenja da se istopis.. Blago devojci koja ga ima
  5 points
 7. Ајде мало ти олади. Одваљујеш глупости као да те је инструисао поп Иван. Како админ може да буде анониман?
  5 points
 8. Vladan :::.

  Raskol se zahuktava

  Утешно је да се чују разумни и православни гласови осталих Цркава. Пре годину дана смо слушали од Украјинаца колико им значи када добију подршку осталих било кроз медијске изјаве било кроз служење код других било када им други дођу у госте. Сада се ми, који имамо ситуације у Македонији, ЦГ и САД, налазимо у сличној позицији.
  5 points
 9. О, свему томе је писао и наш Пат Павле и то књига у три тома... Наши аршини и Божији нису исто. Колико безбожног надмудривања на овој теми, питам се зна ли се ,,Симбол Вере."... Шта би Христос рекао да види како народ блати Његове служитеље? Читао ли је ко књигу ,,Шта је Христос писао по прашини?" од Вл. Николаја... Нека су и најгори, када ставе епитрахиљ- најбољи су. И читајући ова наклапања, постаје ми јасно зашто је све Бог и допустио ово... Од оволиког умовања без мере, може и да се полуди... Ако већ није... (не мислим на особу чији сам текст цитирала)
  5 points
 10. The Godfather

  Raskol se zahuktava

  Macedonians can receive autocephaly from Serbian Church or pan-Orthodox council— Bulgarian Metropolitan of Lovech ORTHOCHRISTIAN.COM While the hierarchs of the schismatic “Macedonian Orthodox Church” (MOC)...
  5 points
 11. Trifke

  Ps 119:136 Oči moje liju potoke, zato što ne čuvaju zakon Tvoj.

  Ps 119:136 Oči moje liju potoke, zato što ne čuvaju zakon Tvoj.
  5 points
 12. Pomozi sebi pa će ti i Bog pomoći, a kako reče jedna duhovnica, Bog ti je dao pamet da se boriš
  4 points
 13. Дејан

  Слике форумаша

  Хиландар.
  4 points
 14. logdanov

  Raskol se zahuktava

  Како те само није срамота да ти, из раскола, без благодати и осећања и знања о цркви и светињи, стављаш сам себе у позицију да ти некога признајеш по икономији??? Нама можеш да претиш Вартоломејем и Вулгарима, то схватам као унутар-породичну свађу, као кад дете каже својим ближњима да их мрзи. Али, да ти некога признајеш по икономији, то је нечувено. Ви, расколници, сте ти који обијате прагове нудећи сваку па и последњу трунку достојанства, не би ли вас неко признао по икономији, из сажаљења или из пакости. Зато и не умеш да направиш разлику између праве цркве и банде каквој и сам припадаш. Мржња која мотивише тебе и такве као што си ти је једино објашњење за све гадости које сте спремни да урадите. Кад сте једном прешли Рубикон са +Јованом, радије ћете у пропаст него да признате злочин за који сте одговорни. Питање за све: Када је полицајац гурнуо пиштољ у уста блажењејшем архиепископу охридском г.г. Јовану, шта му је опсовао: 1. Мајку лоповску? 2. Мајку српску?
  4 points
 15. Posle im presedne sve živo i nije im ni do čega. Pa kaže... I don't like a thing about your mother, And I, I hate your daddy's guts too, I don't like a thing about your sister, no, no 'Cause I, I, I, think sex is overrated too.
  4 points
 16. on se Vama obecao? ne lici mi na njega, promisljen momak (jao Vedrane gde nadje ovu....ccccc)
  4 points
 17. što bi Rafailo Boljević rekao:" Ako legneš sa đavolom u krevet, barem mu reci okreni glavu smrdi ti iz usta". ozbiljno je to rekao. :)
  4 points
 18. Мучени човјече, поредим и нема ништа лоше у томе али не изједначавам и не сливам као што чине они које ти правдаш, па не знамо да ли је крштено мушко или женско, да ли су срби црногорци, или су антисрби, женско или антиженско? То је права рјеч за оно што је +Амфилохије крстио антиженсо. И права рјеч за ЦПЦ је антиСрпска или неСрпска Црква, која ће можда добити антиПатријарха антиПећког. То Анти нема мјеста у Цркви, и тако ће сви антиЗорани да отпадну као и антимрави...
  4 points
 19. Још ми реци да сам вучићевац па ок, што се тиче +Амфилохија и у опште, није проблем у праштању него у идентитету, све има мјеста у Цркви, од Бога Оца до микроба и стења и свега између. Свакоме треба дати што му припада, анђелима анђеоско, а дрвећу оно што дрвету припада, тако и за мушко и женско или свештене чинове сваки по своме реду. Можеш ли ти као Калигула коња за сенатора произвести, или жабу за Владику? Па ћеш ми сад спочитати да не волим жабе и Владике? Дакле ово је по реду у којем је нешто од Бога створено, сад могу још препознавати по стању па може бити да су људи гори од црва, и може у Цркву бити примљен грешник који се осјећа као црв, али који факат мисли да је црв, тај се упућује љекару. Дакле није спорно да сам и ја гори од црва, али ако у мојој близини неко покуша хиротонисати коња, он може да очекује оно што таквом чину припада, односно да ћу на сваки начин покушати то да спречим, нпр убићу коња и ако није коњ крив. Ти такође исповједаш вјеру у Христа, али да хоћеш да се причестиш под неким другим идентитетом рецимо као Александар Вучић и да притом тврдиш да си женско, ко би те нормалан примио у заједницу, би али на психијатрији, у Цркви не и не би било довољно то што вјерујеш у Христа, него је битно и оно ко вјерује у Христа, ко се освећује и причешћује. Притом не мислим да сам бољи од тебе, али ти ниси ја на такав начун да се прогласиш мноме, али некад кад достигнемо јединство у Христу, бићемо у њему постовјећени, али несливено.
  4 points
 20. logdanov

  Raskol se zahuktava

  Брате, грешком сам ти дао срце, не замери, повлачим га. Не зато што си рекао нешто лоше, већ просто зато што није довољно добро да заслужује срце. Да ли је Охридска архиепископија имала аутокефалност или аутономију подједнако је дискутабилно као и ново фанарско тумачење московске јурисдикције над Кијевом, или чак статуса Жичке архиепископије св. Саве. Можда може МПЦ да добије аутокефалност од Вартоломеја, али вероватно само као ОА. Не верујем да би та аутокефалија била убедљивија од аутономије коју сте морали да одбијете, судећи по томосу ПЦУ. Видећемо какав ће бити садржај тог евентуалног Томоса, ако га буде. Македонском народу било би добро да не руши све везе са Србима са којима има, не само заједничку историју, већ и велики број родбинских веза и, рекао бих, интереса за будућност. Иако вас Американци гурају у ближи загрљај Бугарима, помисли само на шта би личио македонски идентитет у том страшном националистичком загрљају. О Грцима - лицем светци, срцем в'лци - сигурно имаш ружније мишљење него иједан Србин. Него, реци ми, признајеш ли ти Онуфрија за митрополита кијевског? Ако не — зашто не? Ако да — докле?
  4 points
 21. Не познајем те. Иди од мене !
  4 points
 22. Поет

  "Pravoslavna-Crkvena-Pobožna" devojka/žena?

  Nije prikladno !? Jesi li ti ovde da mene prevaspitavas !? Jesam li uvredio nekoga !? Ako moje lupetanje i moje debilno ponasanje uvredi neku personu, i pozali se na to, mozes da sankcionises . Sta si ti neki vaspitac ? Uz duzno nepostovanje ! Pojasni !
  4 points
 23. Поет

  "Pravoslavna-Crkvena-Pobožna" devojka/žena?

  @Дејан Dexone, izvini.
  3 points
 24. Драшко

  Opet sam na ZRU ATP listi uh uh :O

  Opet sam na ZRU ATP listi uh uh :O
  3 points
 25. Оче Зоране, имаш последњу опомену на форуму. Овакав речник није допуштен на Поукама, посебно у односу са администрацијом. Свако има право да оде или да дође. Многи су отишли, многи су дошли. То апсолутно није битно. Дакле, ова вређања су недопустива. Можда је за тебе нешто глупост, за другог није. Немам ни воље ни жеље да се бавимо све време прегањањем по форуму. Свако ко се огрешио о форумска правила неће бити толерисан.
  3 points
 26. Дај, ови постадоше инквизитори. Мноштво паметног света отераше са овог форума, а после их моле да се врате (нпр. Ведрана). И ја ћу ускоро да одем. Па ћу после да питам Ацу каква је читаност.
  3 points
 27. Да те пита нешто Хаџи ефендија, како то људско биће вјерује у Христа када не прихвата оно у чему га Бог створио, па да га је створио као мрава, мрави славе Христа као мрави, а не као слонови што га славе. Ти као и лукави твој отац, мјењаш тезе, нико не спори Вуку или Вучици спасење, нити светост, него је проблем онога што се освећује и генерално травестије, та билолошка травестија увод је у националну и еклисиолошку травестију (транзицију, конверзију, замјену). А травестија је проблем по себи, била она билолошка, национална или духовна. Ту тему је по мени најбоље обрадио Жилник: Џони Рацковић долази из рата у Босни у доносећи свој гроб (билијарски сто на коме му је убијен ортак) да настави рат тамо гдје се он заиста води - међу травеститима - ...... скончава тако да му је мермерна плоча гроба разбијена, али дупе није. Нема потребе да вршиш медијацју међ мном и владиком или духовником, то су све регуларни односи. Јесте срамота схима и носе је и травестити, али није свака срамота схима. Мислим да није лоше да погледаш Мерлинку ако већ ниси, иста је ствар и са политичком и духовном травестијиом. Подлац си, нема мјесто ни за једно анти...
  3 points
 28. Samo da napomenem - zbog Pontifikatora da ne podrzavam AV, a video prilog kacim u inat svima koji ga mrze ?
  3 points
 29. @Дејан Pojena je Dekante, da tvoj rad bude neprimetan i da uskocis tu gde je ponasanje i nekultura upucena medju clanovima na forumu. A ne da ti se ne svidja moj glupi komentar , i ti ga obrises jer ti se tako cefnulo.
  3 points
 30. Јасно је шта ти разумијеш: да је важније да се људи спашавају и да су литургијској заједници него како се та литургијска заједница назива, мислим да овде сви то разумију, зато нико није ни регаовоао када је митрополит промјенио име, а да ли се овде ради само о томе? Очигледно не, ради се о томе ко може доћи у ту Цркву и шта Црква подразумјева под Црногорским идентитом, или шта Црква препознаје као мушко или женско. Ако идеологију родног и полног разликовања, или националног идентитета који се заснива на негацији другог Црква усвоји, а ради се о глобалистичком и што не рећи сатанистичком пројекту, то ће да има драстичне литургијске посљедице јер баш твоје дјете ће сутра моћи да се вјенча (ако може да се крсти -има сва права) у Цркви са неким ко је промјенио пол (ствар избора и осјећања као и нација?), и шта ћеш му рећи немој Црква грјеши? Или ако чувајући патолошко осјећање других кренеш да вршљаш по историји и сјечеш грану на којој сједиш. Ставри су просте, твој духовни и тјелесни корјен је такав какав је и не можеш да имаш други, зато што ти Срби, Грци или Јевреји нису баш ок. Ако си Циган, Циган си, и то је Божији благослов и можеш се осјећати као W.A.S.P само не ишти од Цркве да те тако препозна, јер у томе се крије комплекс, него живи свој благослов. Поред тога ради се агресији на јединство наше Цркве у намјери да се она као духовна суштина и снага народа потчини или подјели. Треба један Мило Ђукановић мафијаш свјетскога гласа и стамота не само Црне Горе да пошто је обесмислио домаће и међунарадно право и поредак да обесмисли и Цркву, па ће редом нарко босови да имају своје Цркве и да буду равни Сави који их у подсвјести прогони. Мало да се преиспита та "теологија" да се од сваког може узети прилог за Цркву, ево узимало се понешто од нарко босова и сад нарко босови хоће све. Мислим одлучи га од крштења, па га позове да се крсти, сад имамо јектенију да се уразуми, мени то смета, јер се зна на кога се мисли и није му мјесто ту да се помиње. Док се он уразумљује нама се народ па и владике избезумљују.
  3 points
 31. Мислим да би ваљало да много више пази шта говори. Ево, Мило Ђукановић, данас, између осталог, каже овде (http://www.rtcg.me/vijesti/politika/267058/ako-smo-obnovili-drzavu-obnovicemo-i-crkvu.html): "... Mi smo u svom programu kazali da želimo da obnovimo Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori ... ... unutar pravoslavnog bića Crne Gore (!?) imamo duboku, istorijski ukorijenjenu podjelu. Kao odgovorna vlast moramo misliti kako da se ta podjela prevaziđe. Razmišljajući o tome kako prevazići taj problem smatrali smo da bi važnu ulogu u tome mogla igrati jedna konstruktivna pravoslavna crkva. I zato smo kazali - nemamo namjeru da se ponašamo tako da formiramo neku svoju crkvu iz koje će sada Crnogorci izgoniti Srbe, kao što su Srbi nekad izgonili Crnogorce iz SPC, nego želimo da se formira jedna crkva u kojoj će naći mjesto svi pravoslavni vjernici u Crnoj Gori" Да подсетим: - у писму Барта Милу (за које се сматра да је написано у ЦГ као што је и Барт скоро инсинуирао да га је написао на позив Амфилохија) се користи термин "Православна црква у Црној Гори" - у писму Бартовог Елпидофороса државном секретару САД Мајку Помпеу се такође говори искључиво о "Православној цркви у Црној Гори" и, чак, нема ни помена ни о митрополији ни о СПЦ. Преко свега тога та прича се шири и по свету: Президент Черногории: Мы хотим создать Церковь для всех православных страны - СПЖ - Союз православных журналистов SPZH.NEWS
  3 points
 32. Јавна реч је упућена свима, то је разлог зашто треба мерити сваку реч. И сами знате да литргијска црквеност код нас није ни 1% , сходно томе само знање шта је Црква није широко заступљена а ту може да буде проблем. Мени није проблем да на прави начин разумем шта је митрополит хтео да каже , проблем је што би неко могао да се саблазни.
  3 points
 33. antics

  Поезија

  2 points
 34. 2 points
 35. Nije fizicko nasilje jedini oblik nasilja, već najvidljiviji. Neko te psihički maltretira, ubija te u pojam, a žene se teše-ćuti, ne tuče te. Ma daj bre, što kaže Sanja-žalosno. Kojom se granom medicine baviš? Nadam se da nije psihijatrija.
  2 points
 36. БанеЛ

  Свакодневна читања

  Свакодневна читања VOANERGES.RS Читање из Светог Писма Четвртак тридесет трећи по Педесетници 1. Пт. 62 (4:12-5:5) Љубљени, не чудите се огњу који вам бива ради кушања вашег, као да вам се нешто необично догађа, 13. Него се радујте што учествујете у страдањима Христовим, да бисте се и у откривењу славе његове радовали и веселили. 14. Ако вас руже за Име Христово, блажени сте, јер Дух Божији, Дух славе и силе почива на вама; они, дакле, хуле на њега, а ви га прослављате. 15. Само да нико од вас не пострада као убица или лопов или злочинац, или као онај који се мијеша у туђе послове. 16. Но ако ли као хришћанин, нека се не стиди, већ нека слави Бога због тог удјела. 17. Јер је вријеме да почне суд од дома Божијег; ако ли прво почне од нас, какав ли ће тек бити крај онима што се противе јеванђељу Божијем? 18. И ако се праведник једва спасава, безбожник и грјешник гдје ће се јавити? 19. Зато и они који страдају по вољи Божијој, нека њему као вјерноме Саздатељу, повјере душе своје у доброчинству. 1. Презвитере који су међу вама молим, ја који сам сапрезвитер и свједок Христових страдања, и заједничар у слави која ће се открити: 2. Чувајте стадо Божије, које вам је повјерено, и надгледајте га, не принудно, него добровољно, и по Богу, не због нечасног добитка,него од срца; 3. Нити као да господарите насљедством Божијим; него будите углед стаду; 4. И кад се јави Архипастир, примићете вијенац славе који не вене. 5. Тако и ви млађи покоравајте се старјешинама, а сви, покоравајући се једни другима, пригрлите смиреноумље, јер се Бог гордима противи а смиренима даје благодат. Мк. 57 (12:38-44) Рече Господ Својим ученицима: Чувајте се књижевника који воле да иду у дугачким хаљинама, и да их поздрављају на улицама, 39. И желе прва мјеста по синагогама, и зачеља на гозбама. 40. Ови што једу куће удовичке, и лажно се моле дуго, биће још већма осуђени. 41. И сједе Исус према храмовној благајни и гледаше како народ меће новце у њу. И многи богати метаху много. 42. И дошавши једна сиромашна удовица метну двије лепте, које чине један кодрант. 43. И дозвавши ученике своје рече им: Заиста вам кажем: ова сиромашна удовица метну више од свију који мећу у храмовну благајну. 44. Јер сви метнуше од сувишка својега; а она од сиротиње своје метну све што имаше, сву имовину своју. Свети Теофан Затворник - Мисли за сваки дан у години Четвртак тридесет трећи по Педесетници - Мисли за сваки дан у години - Свети Теофан Затворник Удовица је у црквену благајну (у црквену кутију за прилоге) ставила две лепте (два динара отприлике). Ипак, Господ је рекао да је она ставила више од свих, премда су други стављали и велике новчанице. Шта је дало превагу њеном прилогу? Очигледно – намера са којом је учињен прилог. Видиш ли како је различита врлина без осећања и из навике, од врлине из душе и срца? Вредност једног дела не произилази из његовог спољашњег извођења, него од унутрашњег расположења. Због тога се може десити да једно дело, изврсно у сваком погледу, пред Богом буде сасвим безвредно, а дело, наизглед безначајно – да буде оцењено као драгоцено. Свима је јасно шта одатле следи. Но, нека нико не помисли да занемари спољашње и да се ограничи само на унутрашње. Удовица не би стекла похвалу да је себи рекла: „Имам жељу и ја да приложим. Међутим, шта ћу да радим? Имам само две лепте. Ако их дам, остаћу без ичега“. Она је, напротив, имала жељу и остварила је, предавши свој живот у руке Божије. Чак и да није ништа приложила, нико је не би осудио – ни људи, ни Бог. Но, тада не би показала расположење које је издвојило из реда свих других и учинило је славном по читавом хришћанском свету.
  2 points
 37. valja se uvek kad imas s kim eh... doci ce i mojih 5...mozda i 45 minuta
  2 points
 38. Није баш најјасније у ком смислу се жена спашава послушањем мужу.Мислим да би муж и жена требало да брак утемеље на љубави,и ако је то онда та заједница функционише у сагласју на свим аспектима. Неке ствари се преносе само као флоскуле.
  2 points
 39. Ми смо сека Нато, да уговарамо то одмах...?
  2 points
 40. Написах одг на ово, али ми се обриса (врв да смањим мало доживљај ?, па ћу краће). Покајање јесте радовање, али је истовремено и бол и то огромна. Ако се покајемо, истински, стиже нас бол реципрочна греху. Проблем са гресима јесте та што греси умртмљују душу за Христа, па као прљаво посуђе,скорело, треба да се остави да се ,,открави", да би био чист суд, спреман да завапи Христу, својом слободном вољом. Истинско покајање мења човека, јер само тада човек постаје свестан да је повредио она ко га највише воли- свог Небеског родитеља, Твроца и Бога. Ми никада не знамо када ће се човек уморити од греха, који чини по страстима и завапити истински Богу... Да и то је могуће, имамо пример Св Муч Бонифатија... Људе које ,,стигне" истинско покајање, стиже и жеља да се жртвују Христа ради, јер схватају у колику су пропаст отишли, колико су Бога повредили који се уселио у њих св Крштењем. Дешава се, да жеља за Богопознањем не одступа ни од некрштених јер Бог воли све људе и жели да се сви спасу и дођу у познање истине, па у последњем моменту осете ,,нешто" и то их нагна на покајање, па чак и на крштење у сопственој крви. Они који пре познају Господа, дужни су више да се труде на њиви Господњој, јер они знају да добију пуноту благодати, што је и циљ Хришћанског живота, припрема за смрт. Они којо се покају у последњи част, добиће исту плату, јер је јака слободна воља потребна да би се из срца завапило- Христе, помози ми, јер је душа под огромним теретом греха. Човек и када позна Христа, због страсти ће непрекидно падати у грехе, то није проблем, јер спашава милост Божија, али је неопходно да и када падне сети се Бога и тако све до краја живота- и то је живот мученика.... Без покајања нема спасења, нама Православним. А, осталим верама Бог ће судити по делима њиховим и по могућности да га спознају, а они су одбили... То је већ премудрост Божија у коју се не осуђујем да залазим.
  2 points
 41. Па праве ако свби кажу: сада ћу мало да блудничим јер ми је тако лепо, па ћу се касније покајати и Бог ћеми опростити. А то да смо слаби, слаби смо, само нас то не спречава да се трудимо колико смо у могућности. Што ти кажеш, неко може више, неко мање, а неко ништа. Само и то ништа нека не буде без труда
  2 points
 42. ЛЛ, где има да се купи овакав шешир? Треба ми за кретање по породичним окупљањима, да скренем пажњу са неухрањености.
  2 points
 43. Vida (koju sam ranije pominjala) se nocas porodila u terminu, ali sa bebicom ima nekih ozbiljnih problema ( ne znam detalje). Pomizite im svojim molitvama, molim vas.
  2 points
 44. Silvija

  "Pravoslavna-Crkvena-Pobožna" devojka/žena?

  zdravo poznajemo se?
  2 points
 45. Broken

  "Pravoslavna-Crkvena-Pobožna" devojka/žena?

  Здраво. Недостајали сте ми.
  2 points
×
×
 • Креирај ново...