Jump to content

Најбољи чланови


Популаран садржај

Showing content with the highest reputation on 08/05/19 in all areas

 1. 8 points
  И то што је Цариград Први (односно Други ако се врате Римљани), то је сплет не некаквих онтолошких већ историјских околности, које више не постоје ни у траговима. Заиста им треба лагано охладити усијане главе.
 2. 8 points
  То што Цариград себе представља као Мајку Цркву, у онтолошком смислу, у крајњој линији историјски је нетачно. Цариград јесте породио словеснко хришћанство, али свакако није родио Јерусалимску Цркву. Ако ћемо по онтологији еклисиолошког рађања (мајчинства), онда је мајчинско начело свима нама - Света Јерусалимска Црква. Јер апостол Павле није дошао из Константиниопоља у Јерусалим да крсти Јевреје, већ је из Јерусалима дошао међу Јелине да их крсти.
 3. 8 points
  o. Miroljub

  Danas: Синод скида владику Максима са факултета

  Ех бата Зоко, нити смо се џилитнули против светог нам оца Саве, нити смо довели у питање аутокефалију СПЦ! Не залажемо се око затварања богословског факултета у Либертивилу, нити пропагирамо, тј. намећемо укидање СПЦ у Америци и Канади новим уставом и пропратним марифетлуцима! И сада ми “вуци у јагњећој кожи” који “ударају по СПЦ”?!? Много је искреније и поштеније бити ту где смо и да панортодоксно сведочимо ставове мученичке СПЦ, док је неки руше изнутра као “прави пастири”. И док нас “наши нећеду”, ми, по могућностима, молитвено и финансијски помажемо српске избеглице, као и нејач на Космету, те призренске богослове и манастире. Они се макар искрено моле за нашу душу, а не као неки који то користе као јевтину подсмевачку фразу, а не смеју да се јавно потпишу пуним именом и презименом! Ваљда то тако мора кад си нечији “Groom of the Stool”. O tempora o mores!
 4. 8 points
  Родољуб Лазић

  Raskol se zahuktava

  Професор Фидас Његову Светост Патријарха Иринеја и јерархе Српске Цркве оптужује за следеће: „Највероватније су аутори неприхватљивог узвратног писма Светог синода Српске Цркве упућеног Његовој Божанској Свесветости Патријарху..." Мени је потпуно невероватно да било ко од православних може ову титулу "Његова Божанска Свесветост" да изговори при чистој свести. Мени је ова титула потпуно скандалозна. Још ми је невероватније да било ко може мирне савести прихватити да му се неко овако обраћа. БудиБогснама, да се човек крсти и лево и десном руком. Чиста бласфемија. Ови Фанарци су у неком паралелном свету, живе у својој умишљеној Цркви Првог без једнаких, у неком непостојећем Византијском царству, у непостојећем времену, и све то хоће да наметну свима осталима. И све то им се може из само једног разлога - што имају иза себе моћ овога света. Што је такође потпуни скандал, да нека Црква буде у симбиози са моћницима овог света - ми вама помоћ у остварењу геополитичких циљева, ви нама заштиту и премоћ у Цркви. А то - што имају моћ овога света иза себе - је реално једини разлог што их сви остали трпе и не реагуј како треба и како заслужују, него све изокола и у рукавицама. Што је такође сведочанство о Цркви данас.
 5. 6 points
  Da ne bih uticao na skretanje sa teme, odgovoricu ti Avo sto krace mogu. Nemam veze sa Trebinjem i celim klanom okupljenim oko njih. Ne pripadam raznim strujama po Crkvi. Vidim sta se desava i da je jako lose to sto rade isti za koje me smatras. Pogubno je po njih, ali jos gore po one koji ih slepo slede. No ipak i pored toga sto rade Maksim, Grigorije i ekipa, ne mogu da pljujem tek tako. Zato nisam hteo da pisem. A i opet se vracam u ilegalu, pa ako mi dodje opet napisacu tek nesto. Blagoslovi!
 6. 6 points
  Брате, ја сам ти специфичан. Оставио сам војну службу, као породичан човек који је поред себе хранио још троја уста. Запослисо сам се као секјурити док сам студирао (у Верано моторсу), да бих имао чиме да их храним. То сам носио на плећима од основних до докторских студија. Да сам све ово радио док сам био млађани самац, можда бих и урадио то што ми говориш.
 7. 6 points
  Снежана

  Danas: Синод скида владику Максима са факултета

  Хајде А, па није Бајага "црвено слово", кад може еп Мах. "ако ово буде крај..." може и Порфирије "442 до Београда" ... ...ово је жестока машина, небо мастило, месец жут....
 8. 6 points
  Ти си се мало префорсирао. Ја сам неко ко заступа линију СПЦ поводом аутокефалије, Украјине, а и тога да неко ко живи у Америци не може да предаје у БГ. Потписујем све Патријархове одлуке. Максим је против аутокефалија и заступа Фанар, и буни се што су га скинули са БФ. Зато немој да лупеташ као Максим по дивизији!
 9. 6 points
  Док се у медијима поставља питање о разлозима за смену Епископа западноамеричког Максима са позиције професора ПБФ у Београду, ја бих такође да поставим питање које до сада скоро да и није постављано. Како може неко ко живи чак у Америци да ради у Београду, и то пуно радно време? И да за то редовно прима плату? Сваки запослени човек/жена зна да је основни предуслов за примање плате долазак на посао. Такође, емпиријски знају да пуно радно време износи око 40 сати недељно. Још знају да ако од 40 сати радног времена одраде само 2 сата неће примити плату за тај месец за све оне неодрађене сате, а највероватније ће на крају добити отказ. Веома је мали број људи који раде два посла (80 сати недељно). А међу њима не постоје они који поред два посла имају још нека задужења, нарочито не она која укључују путовања по свету, или хобије (сликање или писање песама, на пример). Јер би све то значило да ти људи не спавају никада, не одмарају се никада, и продуктивни су 24 сата дневно! Професорски посао се састоји од предавања, припреме тих предавања, испита и оцењивања, менторских обавеза, административних послова, и научно-истраживачког рада. И док један део ових послова може да се обавља и изван факултетских просторија, добар део ипак изискује физичко присуство на факултету. Како је то изводљиво када неко живи на другом крају света врло је нејасно? Кад бих открио ту тајну, можда бих и ја могао да конкуришем за још неко место на неком другом континенту. Када је неко Епископ, и уз то још и редовни професор, са пуним радним временом на факултету (на другом континенту !), поставља се питање, а када је тачно тај Епископ, Епископ? У вечерњим сатима и викендом? И када је професор? Дању? И по којој временској зони? На крају може ли плата уопште да покрије путне трошкове? Или је у питању аскетизам и самоодрицање? Увек су ме фасцинирали продуктивни људи и трудио сам се да сазнам њихове тајне.
 10. 5 points
  Meni nije jasno, uporno se prica kako je dobar covek, divan pedagog, pitko pise, lepo peva itd. Ok - neka bude da je sve tako. Niko ne prica ( cast izuzecima ) da se priklonio " njegovoj bozanskoj svetosti " vaseljenskom i bandi oko njega, da je svojim izjavama direktno zabijao noz u ledja majci SPC, da naginje ka raskolu, da je mozda podmicen, da se lazno kajao 2 puta i nastavljao sa subverzivnim delovanjem ( da li iz iskrenih uverenja ili ne, da li svesno ili nesvesno - skroz je nevazno, mada naginje na svesno i ublazeno pisem da ne bih sablaznio simpatizere ), da se tajno sastajao i sastaje se i dalje sa fanarima itd itd itd. U redu. Neka mu Bog oprosti jer nije znao sta cini, i mi gresni pomolimo se da se povrati sa krivog puta, covek je, ahijerej je, niko ga ne tera na robiju i niko ga ne ubija, ali mora da snosi minimum odg za svoje zablude! I to je to! Prosto i jednostavno?
 11. 5 points
  Профо, овде неки сасвим свесно замењују тезе. Свако ко се прими на њих није ни штета. Не губимо ништа из Цркве. Само плеву. Узели још да зајебавају нас који смо најизложенији у овој арени!? Да убаце још неку гранчицу на нашу ломачу?... Написаћу им пригодан текст када Максима обрију. Овај је змија као Пелагије. Све сам прочитао у изворима. Принцип је исти, све су остало нијансе.
 12. 5 points
  Trifke

  Danas: Синод скида владику Максима са факултета

  Da ali ste dirnuli u jednog od najlepših i najšarmantnijih vladika u SPC. Ne očekujete valjda da će vas ženski svet zbog toga blagosiljati?
 13. 5 points
  Ромејац

  Danas: Синод скида владику Максима са факултета

  А ако га рашчине?
 14. 5 points
  Драги Аво, као неко ко ти најискреније (теби и твојој породици) жели свако добро и да ти се све жеље остваре, па и та да предајеш на ПБФ-у (лично мислим да си сасвим комптенетан, што се тиче твог научног потенцијала), морам ти ипак још нешто рећи. Познавајући твој дух и твоју теолошку мисао, бојим се да ћеш и у некој новој академској средини (факултету) тешко опстати - јер ћеш морати да говориш пто не мислиш, а за то ипак мислим да ниси способан. Ти си прилично, да тако кажем, либералан теолог. Ако су Максима прозивали и тебе ће, буди сигуран. Јер твоја теолошка свест, бојим се, није баш на цени у нашем црквеном мејнстриму.
 15. 5 points
  Концентриши се. Реч је о редовном проф (Максим) не о ванредном (Порфирије). Треба ли да ти цртам колико треба од Загреба, а колико од Лос Анђелеса да се стигне до Бг?
 16. 5 points
  Који је смисао ове теме? И уопште ове песме с почетка? Има милијарду тема о овој актуелној ситуацији. Да утешим аутора теме: песма није лепа. Безвезе је да користиш патетику, патос и поезију да би мазао неког (полу)прикривено, и да још очекујеш да ти сви аплаудирају за ту вербалну онанију.
 17. 5 points
  Функционисало је одлично. Долазио је често и држао блокове предавања. Такође, било је и предавања преко Скајпа. Владика је у свако време, ел ктронским путем, био доступан својим студентима. Посао менторс је обављао пажљиво, ефикасно, темељно... Ја сам код њега радио и завршни (дипломски) рад на основним студијама. Лакше је било са њим ступити и бити у комуникацији него са некима који су константно у БГ. Мислим да се сада изврши анкета на факултету међу студентима, да се оцени рад и однос владике да студентима, да би добио чисту 10. У ономе што је предавао био је врло стручан, педантан, детаљан и занимљив. Увек благ, насмејан и расположен са својим студентима.
 18. 5 points
  Када ово прочитам одмах ми је јасно о каквом се теолошком и научном капацитету ради: Страва и ужас.
 19. 4 points
  Чини ми се кад бих наставио да читам Ћириличара да бих био као куглица у флиперу.
 20. 4 points
 21. 4 points
  Предосећам мач...
 22. 4 points
  Otkud ti znas da je kukao? Na forumu si od pre 2 sata?
 23. 4 points
  Мен није јасно у чему се онда Милојко не слаже са Максом?
 24. 4 points
  На Академији су студенти први дан тражили да се избацим. То је ипак рекорд и за поштовање. То ни владика Николај не би могао!:))) Па да пробам сад, можда ми се срећа осмехне. Сад су нове, модерне генерације које је Макса обликовао, они би ме волели, не би писали тужбе... Ваљда... Мада је мало чудна ситуација, јер ја који сам прилично отворен према педерима, они држе страну Лохију, а не мени! Луда кућа...
 25. 4 points
  Сад је дошла пуноћа времена... Потпуно је све ово небитно за расправу, јер је ово сасвим довољан разлог да не може да предаје, осим ако је неко тотална будала па да мисли како је то изводиво. Они који су га држали на БФ су грешили. О овим бесмислицама нећу да расправљам. Редован професор са пуним радним временом може да буде само Кларк Кент. Шта бисмо рекли за друге владике који не предају на БФ - да су неспособни или лењи? Хвала на добронамерном питању-опсервацији. Ја сам испао са другим мантијама, односно, скинути су они преко којих сам и дошао на Академију. Лохи је тада дошао на власт из помрачине, тако да ме је директор Зоки Михајловић понудио ракијом, коју пописмо, а рече ми да сам разуман и кад је већ Логи ту, ја да купим своје пинкле и да не правим проблеме. Тако то би. Остао је мој другар ђакон Срђан луди, јер је био пред пензијом, и Лукави Колубарац. То су биле једине мантије, а касније су дошле и неке друге. Србистан је то, кога ти систем подржаваш, па је "нормално" да ти као дотур предајеш у средњој школи. Још кад видим да је тамо био онај ретко глупи Вилотић, онда ме ништа не чуди.
 26. 4 points
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=185411635811555&id=100030281592523
 27. 3 points
  Golub

  Писмо еп. Кирила о дешавањима у Америци

  Ево: ,,Магистар математичких наука, прошле недеље у Саборном храму у Подгорици свечано је устоличен за владику српске цркве. Разговор са њим започињемо личним питањем – Зашто се одлучио да напусти функцију асистента на факултету и изабере монашки пут. – Многа од питања везана за кључне одлуке у нашем животу, остаће заувек тајна чак и за нас саме. Свакако да је на мене највише утицало хришћанско васпитање мојих родитеља, молитве Светог Василија Острошког, беседе митрополита Амфилохија и поуке других духовника Православне цркве. Такође су на мене утицале светиње данашње Русије, Украјине и Свете Горе Атонске. Мислим да сам тражио и начин да пред Богом принесем жртву за наш народ који је тад страдао у Републици Српској и на Косову'' а више овде: http://www.politika.rs/scc/clanak/360807/Matematika-mi-je-mnogo-kazala-o-Bogu
 28. 3 points
  @Έξαποστειλάριον Ако мислиш на мог духовног оца, архимандрита Нектарија Татарина - био сам већ и поразговарао. Он Максима познаје још као дечака. Хвала ти на бризи. Ја знам кога волим и за кога се Богу молим. Знам шта ми је светиња које се никада нећу одрећи ни пред Богом ни пред људима - човек а не оно што говори (слагао се ја са тим или не).
 29. 3 points
  Trifke

  Danas: Синод скида владику Максима са факултета

  Razumem te. No ja sam u vreme sankcija nabavio vizu za Britaniju i sa bivšom ženom i sinom otišao tamo, pa preživeo. Jeste krvavo ali vredi. Ja sam prao suđe i po staračkim domovima zadnjice pa sam eto živ. Ne optužujem te za ništa samo hoću da kažem da nije nemoguće čak i sa porodicom. Tvoja situacija je ipak bila puno teža od moje.
 30. 3 points
  Драшко

  Iskustva "dece" alkoholičara

  mislim da oni sami sebi moraju pomoci ako im se ogadi pijanstvo ili se nadju u bezizlaznoj situaciji onda se možda i trgnu zato kazem da im se treba suprotstaviti i ne ići niz dlaku razumevanje moze da bude samo početak, ali dalje molim lepo....alkoholizam koči porodicu ako je zdrav deo porodice odlučan da se ne toleriše pijanstvo, i spreman i rešen da ne popušta, možda se oni koji su alkoholičari u porodici trgnu
 31. 3 points
  И тада ће остати мој драги човек. Нећу престати да га волим и да се молим Богу за њега и његово спасење.
 32. 3 points
  Да дам један предложак на Владику да учи како се слика:
 33. 3 points
  Перишић се понашао као џукела. У складу са својом палом природом. Ништа од тих зајебанција није смео да ти приреди. То се ради пре тога.
 34. 3 points
 35. 3 points
  Zoran Đurović

  Danas: Синод скида владику Максима са факултета

  О не пише cisto, zdravo, suvislo, а поготово се не бави Оцима. То може неком лаику да се причини. Да пише чисто, не би се сада вадио да неке ствари није "добро формулисао".
 36. 3 points
  Жика

  Danas: Синод скида владику Максима са факултета

  Одлично Давид пише. Ја волим да читам његове текстове. Има велико знање и таленат, а и подвижник је.
 37. 3 points
  Добро, ја сам код Максима полагао више испита и на мастер и докторским студијама. На докторским му се уопште није свидео мој рад са којим сам изашао пред комисију на испит, јер сам оплео по Зизијуласовом тумачењу Августина. Тада сам помислио да ће ме као ментор оставити, али није. А и на испиту са добио високу оцену јер се дригј двојици чланова комисије (Шијаковић и Перишић) рад свидео. Објавио сам га касније у Видослову. Ма људи, знате какав је био однос мене и Максима у току мог докторисања - повремено је личио на бокс меч.
 38. 3 points
  Жика

  Danas: Синод скида владику Максима са факултета

  Није тачно.
 39. 3 points
  Zoran Đurović

  Danas: Синод скида владику Максима са факултета

  Није то рекао. Него да су разлози и теолошке природе. Патријарх је Атанасију навео дистанцу, а код Иринеја се помиње и теолошки проблем (што значи да теоријски могу да ти ментора осуде и за јерес): "Образложење је опширно и није намењено јавности. Оно је теолошке природе и највећем делу јавности не би било довољно схватљиво. Одлука Синода је, иначе, у потпуном складу не само са Уставом Српске православне цркве него и са Статутом Богословског факултета, који је Универзитет у Београду својевремено прихватио. Иначе, такозвана „missio canonica“ од стране Цркве за професоре теологе је општеважећа међународна пракса – каже у разговору за Данас епископ бачки Иринеј (Буловић), члан Синода и портпарол СПЦ, о разлозима разрешења епископа западноамеричког Максима и доцента Марка Вилотића са Православног богословског факултета, око чега се подигла велика прашина у црквеној и политичкој јавности". Дакле, постоји више оправданих разлога, или се опет Иринеју нешто причињава да није у реду са Максом?
 40. 3 points
  @"Tamo daleko" ipak je tema '' oda NJP episkopu zapadno....Max..." pravo mesto za tebe! Da li mozes da nam preneses utiske sa te teme? Kako je oda delovala na tebe?
 41. 3 points
  Ма какав доктор, јеси рекао да сам лекар опште праксе. Још кад додаш ко ми је био ментор.... Потпуно сам неупотребљив. И средња школа је много за мене.
 42. 3 points
  Једино што са сигурношћу знам о владици Максиму, је то, да прави одлично калифорнијско вино .
 43. 3 points
  То се овде у Америкама каже: “Riding on the gravy train (as long as it lasts)”.
 44. 3 points
  Ju! Pokojni Rodja 😂🤣😂 Sa'im se 😊 Ozezi Rodjo, ne zali municiju, pusti sad sto nije bilo ranije, evo prilike, pokloni se i pocni - jeres itd.... 😉
 45. 3 points
  Interesantno je, da kada sam ovo Vedranovo pisanije postavio kao zasebnu temu, niko nije hteo ni da prokomentariše.
 46. 3 points
  Наравно да је ово тачно, али колико дуго Максим држи катедру као епископ "преко баре"? Годину, две, три, пет...? Ако је то разлог за скидање са катредре, зашто то није урађено пре годину, две, три...него сада? Мислим, мало наивно и невешто. Немам ништа против што је уклоњен, напротив, али сам за то да се кажу прави разлози. а не неки који нису конзистентни.
 47. 3 points
  Време ће дати одговоре. Ако не нама, онда онима после нас. Не треба журити да судом, то нам показује историја Цркве. Имамо једног Оригена који је у своје време сматран за великог учитеља. Надахњивао је о највећ међу оцима, какви су на пример Кападокијци. Ипак, време је поксзало да ту није баш све тако сјајно. Црква је морала да осуди орогенизам неколико векова после Оригена. Са друге стране, имали смо и једној Максима Исповедника коме је Црква, да Црква у својој званичној, институционалном пројави, одсекла језик и десну руку да не би могао да говори и пише. Ипак, време је показало да је Максим Исповедник исправно говорио. Некада људи трче за временом, како је био случај са Оригеном. А некада су људи једнноставно испред свог времена, како је био случај са Максимом Исповедником. Зато не треба журити са судом. Људи склони оштром и брзом суду углавном су кратковиди. Да је Бог допустио да такви превладају у Цркви, иако је допуштао да се у одређено време покажу и искажу, ми данас не бисмо ни имали наше богато богословско наслеђе и живо и пребогато Свето Предање. Остали бисмо остарела конзерва на коју се више нико освртао не би.
 48. 3 points
  ana čarnojević

  Djukanistan

  Gdje bi danas bio Njegoš? Tek ovdje u Krušedolu, na Fruškoj Gori, kod Novog Sada, gdje se obilježava 24 godine od zločinačkog pogroma u "Oluji", istinski osjećam koliko je duboko loše to što, dok sam ja ovdje, zvanična Crna Gora šalje svoje oficire u Hrvatsku na proslavu tog zla. Tragedija nove Crne Gore. Pričam ovdje sa ljudima zbjeglim, zamislite: otjerani su kao narod sa svojih ognjišta, kao psi. Čitav jedan narod. Ona Oluja zamijenjena je novom, takodje dirigovanom spolja, samo je današnja skockana po mjeri modernog pi-ara, izgleda lijepo za neznavene, dopadljiva je, ali je efekat isti: progoniti Srbe. Oluja nad duhom zamijenila je Oluju nad tijelom. Koja je gora? Moja Crna Gora slavi to beskrajno poniženje, nepravdu i zločin. Moja Crna Gora učestvuje u modernim Olujama. Stidim se naše vlasti, koja baštini takav duh koji nema ni zrno ljudskosti, ni kap državničke mudrosti, ni mrvu osjećaja za trećinu svog stanovništva koji se izjašnjavaju kao Srbi. Onako kako se izjašnjavao i Njegoš, koji ju je ovjenčao slavom. Da je Njegoš živ, gdje bi bio danas, postoji li taj koji ima dilemu: slavio Oluju u Kninu, ili palio svijeću pobijenim i prognanim u njoj, ovdje u Krušedolu? Ne samo Njegoš, da je živ onaj davni Milo Djukanović, i on bi danas bio ovdje, dok ga nisu obrlatili belosvjetski moćnici i kupili mu dušu za sitniš novca i privilegija. Zar je sve, pobogu, na prodaju? Nije! To svjedoče ljudi ovdje u Krušedolu. Ko danas na ovome svijetu slavi zločine, do moralni naslednici ondašnjih zločinaca: ako Hrvatska nije uspjela da se izbori sa fašizmom u sebi, zar moja Crna Gora, nekadašnji anti-fašistički svetionik, da saučestvuje u povampirenom fašizmu modernog doba, na Balkanu. Zar da pljujemo na naš veliki 13. jul, kada smo zbog borbe protiv fašizma u drugi plan gurnuli i svoje porodice, i svoju djecu, i svoje živote? To radi zvanični Montenegro. Natonegro. Nisu tu bitni samo Srbi, već zločin, jer zločin je zločin ma prema kome bio: ovim Crna Gora, stoga, ne vodi samo anti-srpsku politiku, već duboko anti-civilizacijsku i anti-demokratsku. To nije moja Crna Gora, to njie Njegoševa Crna Gora, to uopšte nije Crna Gora, to je samo crno, crno, da crnje ne može biti. Ovdje sam da bih pokazao da zvanična Crna Gora nije prava Crna Gora i da prave Crne Gore ima. To su oni slobodni ljudi, ne samo Srbi, koji se gnušaju zločina, imaju srce i dušu. To je moja Crna Gora. To je naša nada. To je naš, pravi i jedini, put. To je iskra koja će, ne sumnjajte, uprkos svemu, poput oluje čiste duše, opet zablistati u punom sjaju! Marko Milačić 806806
 49. 3 points
  Управо смо прошли преко моста који преко реке Охајо спаја две државе, Западну Вирџинију и Охајо (поред градића Point Pleasant), где је 2002. године снимљен психолошки хорор филм, “Мотманово пророчанство” или “Пророчанство човека-мољца”, рађен по истинитим догађајима, са Ричардом Гиром у главној улози.
 50. 3 points
  Gentlemensi, Baloni i Hari...
×
×
 • Create New...