Jump to content
Претражи у
 • Још опција
Прикажи резултате који садрже
Прикажи резулте из

Најбољи чланови


Популаран садржај

Showing content with the highest reputation on 11/02/17 in all areas

 1. 6 points
  Данче*

  Шаљива презимена форумаша

  Нема слике, прецедник рек`о сутра је петак, пости се.
 2. 6 points
  Isusovo magare

  Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

  Bilo bi sramota da magare ne zna bas nista o Isusu,pa ipak Ga je nosilo na svojim leđima..???
 3. 6 points
  Zoran Đurović

  Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

  Нема шансе. Ја сам давно схватио да имам посла са неверницима. Ту нема помоћи. Неко се некад обрати, али обично остану да блеје... Јер се ти људи не моле Господу, не сједињују се са њиме и за њих ово делује као сајнс фикшн. Остаје нам да плачемо као Ис над Јерусалимом: Колико пута сам хтео да саберем... Ја сам грешан човек, мени не треба веровати, али кад Јустину не верују, као што си приметио преко оних недвосмислених текстова, никоме неће веровати. Помреће у гресима својим. Ја не верујем у апокатастазу. Ови се понашају као да су у видео игрицама. Не схватају да имају само један живот и да тај живот морају да зграбе. Фрапиран сам овом окамењеношћу срца. Трунку страха Божијег да имају па да се замисле... Не, ко шиша Јустина! Човека који се свакодневно молио и плакао пред ногама Господњим. Најискреније, без икаквог осуђивања, него као хирург хладно аналитички, ове видим само као ругаче Господу. Ти људи се не моле Исусу. Да се моле и замирисали би барем мало њиме. Нешто би се осетило, а не само што овде одјекује блејањем. Коју смо реч о љубави и сједињењу са Господом и ближњима чули од њих? Ниједну. Одлажу живот за нека будућа времена, неће сада да живе на небу. Празне душе, туга једна...
 4. 6 points
  Feniks.

  Шаљива презимена форумаша

  Александра Устанчић Драгана Нежнић Џеси Духовни Жељко Право-Прековић Драшко Високи Гризли Главичанин Ана Ла Злато Данијела Смејанић Милан Мирић Зеро Бескрајиновић Тамо Дал Ековал итд..... Предраг Свудастић Рапсоди Тресић Неша Самосажалић Наташа Младић Марина Нововенчана
 5. 6 points
  Драшко

  Форумаши, у улози богова из грчке митологије

  Ja bih eros ako može
 6. 5 points
 7. 5 points
  Давно сам навео Златоустов текст који ти савршено понављаш! Вели да је причешће са Четвртка исто у свим вековима, да нема никакве промене.
 8. 5 points
  Кратосов ум размишља као Њутнов: Време је апсолутна категорија. Он је омађијан том представом и не може да схвати да је време настало са временом, тј. са стварањем. Када би време замислио као обичан предмет, камен, онда би могао да укапира да је то само објект створен као и сви други. Нема моћ апстракције. Када би време заменио неким математичким симболом, онда би могао да се одбрани од Маје која га је омађијала.
 9. 5 points
  Kojom snagom Isus Uskrsava Lazara..znaci li to da Isus primjenjuje silu svoga uskrsnuca prije uskrnuca..a isto tako kaze i Marti JA SAM USKRSNUĆE I ŽIVOT a jos nije uskrsnuo.. Znaci opet je sve u Isusu i nista se van Njega ne događa.
 10. 5 points
  Снежана

  Тема јасна из прве поруке

 11. 5 points
  Ево на шта се праћаш: Раст Тела је нормална ствар о којој говоримо и ја и Џастин. Нико то не негира. Али је раст у нашем свету, у времену, а тамо га нема. То што ти тврдиш да се Ис није остварио. Али си онда у сукобу са Зл који вели да он већ сада обухвата све свете. И онда је тело које ми примамо на евхаристији другачије од Тела које ће бити. А то је богохулно. Јер ми примамо кљакавог Исуса, инвалида коме недостају удови. Да ли ти је јасно шта говориш?
 12. 5 points
  RYLAH

  Тема јасна из прве поруке

 13. 5 points
  Данас је свети преподобни Гаврило Грузијски. Свима на форуму Поуке сретан празник. Света Литургија у храму у Хумској, крај Партизановог стадиона, почиње у 8 сати а синоћ је одслужен акатист.
 14. 5 points
  Снежана

  Тема јасна из прве поруке

  Само Суринам Србина Спашава
 15. 4 points
  Схватио сам колико сам духовно уморан од овог „православизма“, од те заокупљености Византијом, Русијом, од начина живота, духовности, црквених послова, побожности, све те буке. Не волим ништа од тога и што више размишљам о значају хришћанства, изгледа ми све даље. Све то буквално помрачује Христа, гура Га у позадину. Можда је то моја гордост? Не знам. Мислим да није. Чини ми се да све то нема заједничка мерила са Христом и са Његовом заповешћу: „Иштите прво Царства Небеског и правду његову“. Не могу да нађем речи којима бих изразио оно што је најбитније, оно што хришћанство значи за мене, оно што јесте његов дар, његов позив, његов изазов, његово дело. Александар Шмеман, Дневник, стр. 225
 16. 4 points
  Снежана

  Шаљива презимена форумаша

  ма да са све коленопреклоним метанијама
 17. 4 points
  Sofija_

  Шаљива презимена форумаша

  Rapsodi Zezanovic Pedja Brzigonzales Milan Diktatorovic Rile Serifovic Ajla Flertanovic Kratos Plejbojovic O.Zoran Artemijevic Vojvoda Podmacbatovic Grizli Tamburovski Drasko Klavirovic
 18. 4 points
  Страле

  Шаљива презимена форумаша

  Александра Песамска Рапсоди Сокобањић
 19. 4 points
  Срећан сам што нисам оригиналан! Ја сам само тумач Отаца, ништа више. То ми је професија. Са мном се има прејемство, оно што Црква учи. Другим речима, више профилисано, али исто учење. Ја немам своје Јеванђеље. Само лупам књиге да отресем прашину са њих.
 20. 4 points
  Iulianus

  Тема јасна из прве поруке

  ER SRBIJA DALA IME NOVOM AVIONU ZA KANADU foto njuz 02/11/2017 https://www.njuz.net/er-srbija-dala-ime-novom-avionu-za-kanadu/
 21. 4 points
  Razjasnio vam je Pavle: Prvenac Hristos pa svako po svom redu. Ali mi imamo ovakva pitanja zato što vi samo svoju glavu imate a da vam kažem nešto obožavam Djurovića jer da sam danas naučio nešto od Miloša 1 razred dok sam ga vodio u školu. Poveli smo i Mašu 1 godina u kolicima i ona sva smešna svakakve rabote čini i to razumne a Miloš u jednom trenutku reče: Maša bre, ti ništa ne znaš, ali Bog zna. Zato je Carstvo Božje i Telo koje se lomi za sve nas u svima nama Carstvo je u nama Hristos je u nama i mi smo u Njemu zato je nemoguće govoriti o individualnom vaskrsenju i vaznesenju. Miloš je car ali Bog zna.
 22. 4 points
  obi-wan

  Тема јасна из прве поруке

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/21761531_1857420454572212_7262689975573604892_n.jpg?oh=9fba03bffe32468caa615e08d3bc5522&oe=5AA16E68
 23. 4 points
  εἶπεν αὐτοῖς Ἰησοῦς Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγὼ εἰμί. Ваљда ће поукаши пуштити да Ис каже за себе у црвеном? Или ће и они на ове речи да узму камење у руке да га затепају?! Интересантно је да Оваплоћени вели за себе: Ја јесам. - Ништа не прецизира као Кратос и компанија: Као Логос јесам, али не и као овај кога видите пред вама...
 24. 4 points
  мислиш и вечности има своју хронологију?
 25. 4 points
  управо читам тему, и захвалан сам оцу Зорану што нас оваквим темама подстиче да мислимо (док посрћемо и грешимо), и тако учимо. па можда мало и узрастемо.. ако не у знању, а онда бар у гордости ја сам схватио да он жели да каже да Господ Исус Христос као Богочовек постоји ванвремено, тј. у вечности. а то је некако и логично.
 26. 4 points
  Slično kao majka koja odgaja svoje dijete.Kad dijete spoznaje da ga majka poducava,odgaja i voli..?Postepeno.
 27. 4 points
  не знам.. мени се допада ово што је Волим_Сина_Божјег написао- да је Отац (Духом Светим) све време био уз Исуса, да га је подучавао, васпитавао и подизао. јер ако је био уз пророке, зар да не буде уз Сина Јединородног?
 28. 4 points
  сматрам да би Исус једнако васкрсао и са тридесет и три дана као што је васкрсао и са тридесет и три године. исте би биле и последице Његовог Васкрсења, јер би својом смрћу смрт уништио. али, Он тад иза себе не би оставио Цркву као своје мистично Тело, у коме се спашавамо. зато је требало да се деси све у своје време.
 29. 4 points
  У спонтаном разговору и манастирској свакодневици, о. Симеон говори о искуству живота и смрти, начину и особеностима живота у Хиландару, као и о суштини хришћанског живота, који је исти и за монахе и за оне који живе у свету.
 30. 3 points
  Па текст о евхаристији и Телу Христовом. Нема ту шта да се дода или одузме. Шта у том тексту није јасно? Светотајински карактер цркве је есхатолошки јер извире из евхаристије, а евхаристија из васкрслог и вазнетог Христа и Јустин тумачећи тајну Тела Христовог заузима овакву позицију. Говорећи пак из перспективе човека, нашег делања у Цркви и путу спасења посматра из временско-историјске тачке и ствара такву теолошку концепцију. Из разлога што постоје оваква два различита угла посматрања једне те исте ствари не можеш сукобљавати цитате из његових дела који су настали из две потпуно различите богословске перцепције.
 31. 3 points
  Smrt je stvorio stari adam jer da nije smrtan on je ne bi ni stvorio.
 32. 3 points
  Одакле вам снаге, зар ова тема са Јустиновим текстом није запечаћена!?
 33. 3 points
  Драшко

  Ваш облик усана говори да сте...

  Ja ovde ne prepoznam moje usne
 34. 3 points
  А Спаситељ испада фантазер када, свако мало, говори да је већ сада нешто што још није. И Св Јован када најављује Царство које се приближило, ако Царства још нема, ако пуноћа Царства није дошла у Христу Исусу. И тако се сва Благо-вест обесмишљава.
 35. 3 points
  ''предпостојећа'' значи пре постања. ако са постањем све почиње (укључујући и време), како онда може да постоји нешто ''пре''. може да постоји само нешто ванвремено. а то није исто што и ''пре времена''.
 36. 3 points
  Kažem ja lepo pročišćen komunizam Marks i Engels. Iskreno zato se pomalo i plašim ovih bogoslovskih levičara, mada držim rezervu da mi je strah neopravdan.
 37. 3 points
  Nije svet stvoren kroz Isusa Hrista nego kroz vreme da bi se Isus Hristos mogao ostvariti
 38. 3 points
  Нечовек, да те питам сада: Хр жртва нема никаквог значаја за наше спасење. Јер, ако је он апостоле причестио пре него што је пострадао, онда је жртва бесмислена. Ако пак апостоле није причестио, онда их је зајебавао. Одговори.
 39. 3 points
  Плаво Небо

  Молитва, нешто најтеже и.. најлепше.

  Молитва, нешто најтеже и.. најлепше.
 40. 3 points
  Da li je Logos svojim ovaploćenjem doneo već ostvarenu zajednicu u Bogu ili je kao po milanu nikoliću pustio da se tvorevina ponovo stvara jer eto Logos postade telo? Dakle sve vreme unosiš novine i ne vidiš da ovaploćenje nije samo istorijski detalj gde Logos postade telo nego poslanje Nebeskog Carstva koje čuju i živi i mrtvi i još nerođeni u Isusu Hristu. A da bi bilo moguće onda imamo atemporalno vaskrsenje, jer sve ostalo je kotrljanje logosa tvari koje za Boga još nisu završene. Dakle onda bi Logosu bilo dosadno u odnosu Svete Trojice te bi sebi malo da stvori i telo da se švrćka kao bludni sin. Dakle Logos donosi ono što je ostvareno.
 41. 3 points
  Onda je ladno mogao da slomi nogu svoju i da ih nahrani.
 42. 3 points
  Ali su i nedeljive upravo jer su vezane za večnu Ličnost kroz koju je sve postalo. Telo nije nacrt nego ostvarenje. Bog stvara odjednom i za njega je JA JESAM.
 43. 3 points
  Снежана

  Тема јасна из прве поруке

  срећу чине мале ствари и тачна дијагноза, зато што пре код доктора!!!
 44. 3 points
  питање за Кратоса- да ли је Син Божји својим уласком у време (творевину) кроз зачеће и рођење у телу од Марије, престао да буде са Оцем у вечности?
 45. 3 points
  не постоји ''пре него је свет настао''. време је творевина, колико год то нама било тешко да схватимо или да прихватимо. за нас све почиње стварањем. али за Бога ништа не почиње, јер Он је беспочетан.
 46. 3 points
  Eto je ono van pameti
 47. 3 points
  Ili da se Bog deli na pre i posle sto je nebulozno.
 48. 3 points
  Zato što pored Božanske sada postoji i ljudska priroda koju Ipostas pušta da se ispoljava svojom voljom(prirodom) a jedno od odlika te prirode je i strah od smrti.Vi kao da zaboravljate da postoje dve volje u Hristu.
 49. 3 points
  постоји свесни и несвесни део наше психе. свест је разум, а дете није разумно. у том смислу, ни новорођени Исус није могао бити свестан било чега, па ни Оца. али га је неким другим нивоима осећао и радовао му се, јер га је чуо. тако се радовао и својој Мајци.
 50. 3 points
  Ја сам Зевс, а ви мож' будете шта 'оћете
×
×
 • Креирај ново...