Ових дана сам имао прилику да се поново сретнем са секташким "аргументом" позивања на Библију. И колико год да ми је позната њихова "логика", сваки пут се изненадим како људи не примете толику количину плиткости и недоследности!?
Елем, ти несрећници цитирају Библију како би тобож указали на неисправност Цркве и њеног живота и учења. Кажу, верују Библији, не верују Цркви. А ја их онда питам, а зашто верујете Библији? Кажу, зато што је то Божија реч. Опет их питам: а одакле знате да је то Божија реч? А они ми опет цитирају Библију. Дакле, по њиховој "логици" Библија је Божија реч зато што то пише у Библији. Али, несрећници не примећују да је такав начин закључивања логичка грешка, тзв. кружна логика, circulus vitiosus (зачарани круг). То је неисправан суд! Грешка!
Даље, како у исто време можеш негирати Цркву а веровати њеној књизи - Библији? Јер, чињенице говоре: Црква је старија од Библије; Црква је створила Библију а не Библија Цркву. Текстови у Новом завету писани су неколико деценија након настанка Цркве, а Црква их ја канонизовала, то јест сакупила у јединствену књигу коју данас зовемо Библија Новог завета, у четвртом веку. Како је онда могуће не веровати Цркви а веровати Библији? Како, ако је Црква та која је међу многим списима препознала оне који су надахнути Духом Светим? На том њеном препознавању стоји ауторитет Библије, њен идентитет Божије речи.
Даље, шта је Христос, на кога се секташи тобож највише позивају, оставио - Библију или Цркву? Оставио је Цркву: Свету Литиргију (=Тајна Вечера). Записано је у Јеванђељу да је рекао апостолу Петру: "Саградићу Цркву своју, ни врата паклена је неће надвладати." (Мт 16, 18). Саградиће, каже, Цркву. Није рекао, написаћу књигу! Из његове грађевине - Цркве, о малоумни секташи, никла је и књига на коју се тобож позивате. У тој књизи је записано и шта ће се десити са онима који смућују стадо Христово, разарајући Цркву и одвлачећи душе људске у погубне секте. Апостол Павле пише хришћанима, људима у Цркви, крштеним и миропомазаним Духом Светим: "Не знате ли да сте храм Божији и да Дух Божији обитава у вама? Ако неко разори храм Божији, разориће њега Бог; јер је храм Божији свет, а то сте ви." (Кор 3, 16-17).
И упозорио је на вас секташе Христос, да ћете се појавити: "Тада ако вам ко рече: Ево, овде је Христос или онде, не верујте. Јер ће се појавити лажни христоси и лажни пророци, и показаће знаке велике и чудеса да би преварили, ако буде могуће, и изабране." (Мт 24, 24-25).
Послушајте само секташе како сваки од њих говори како је Христос код њих, како нуде Христа да вас ослободе, како су слаткоречиви, са осмехом и "смирењем"... Христос и ово за њих рече: "Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у оделу овчијем, а унутра су вуци грабљиви." (Мт 7, 15). То су ловци на људске душе. Чувајте се да вас не преваре. А најбоље ћете се чувати ако живите Светом Литургијом.
Александар Милојков
Recommended Comments
Нема коментара за приказ.
Придружите се разговору
Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.