Jump to content
 • Guest
  Guest

  Живот и акатист светом Алексију човеку Божијем

   Преподобни Aлексије човек Божији родио се у Риму од веома угледних и побожних родитеља. Његов отац Јевтимијан био је сенатор, и одликовао се душевном добротом. Био је милосрдан према болеснима и страдалнима.Свакодневно постављаше у дому своме три трпезе: за сирочад и удовице, за путнике, одн,странце и за сиромашне. Јевтимијан и његова жена Аглаида дуго нису имали деце, и то је кварило њихову срећу. Међутим, побожна Аглаида није била без наде – и Бог је услишио њене молитве, и дао им је сина. Дали су детету име Алексијe.

   Захваљујемо се вредном о. Животију из Параћина на преводу специјално за Поуке.орг које Вама дају на молитвену радост и ојачање.

  Живот и акатист светом Алексију човеку Божијем

  (слави се 30/17.марта)

  Кратко житије светог Алексија човека Божијега

  Преподобни Aлексије човек Божији родио се у Риму од веома угледних и побожних родитеља. Његов отац Јевтимијан био је сенатор, и одликовао се душевном добротом. Био је милосрдан према болеснима и страдалнима.Свакодневно постављаше у дому своме три трпезе: за сирочад и удовице, за путнике, одн,странце и за сиромашне. Јевтимијан и његова жена Аглаида дуго нису имали деце, и то је кварило њихову срећу. Међутим, побожна Аглаида није била без наде – и Бог је услишио њене молитве, и дао им је сина. Дали су детету име Алексије[1]. Свети Алексије је порастао здрав дечак, добро и усрдно је изучио школу. Када се опунолетио Јевтимијан и Аглаида су решили да га ожене. Одабрали су сину девојку царскога рода, веома лепу и богату. После свадбе оставши насамо са својом младом женом, свети Алексије јој је дао свој златни прстен и скупоцени појас речима: „Чувај ово,и нека буде Бог између тебе и мене докле нас Господ не састави благодаћу Својом“. После тога он је изашао из брачне собе и те ноћи напустио је очев дом. Сео је на лађу која је пловила на Исток и отпутовао је у Лаодикију, у Сирији.А одатле је заједно са трговцима стоком отишао до града Едесе, где се чувао Нерукотворени лик Господа,који се урезао на убрусу. Распродавши драгоцености што су му остале које је понео од куће, младић се обукао у просјачке рите и почео је са осталим просјацима да моли милостињу у притвору (припрати) цркве Пресвете Богородице. Сваке недеље причешћивао се светим Тајнама Христовим. Ноћи пак, он је проводио у бдењу и молитви. Јео је по мало хлеба и пио само воду.

  После његовог одласка од куће родитељи и жена, ожалошћени његовим нестанком послали су слуге своје да га пронађу. Неки од њих били су и у Едеси, ушли су у цркву Пресвете Богородице и дали су милостињу светом Алексију не препознавши га.

  Кроз неко време слуге су се вратиле у Рим не нашавши светога Алексија. И ниједном од његових рођака није било ништа откривено о њему. Тада су се они смирили, жалећи и жалостећи се за њега ,али ипак полажући наду на вољу Божију.

  Преподобни Алексије је провео у Едеси просећи милостињу у припрати цркве Пресвете Богородице седамнаест година. Сама Пречиста јавила се у сну црквеном стражару и открила да је сиромашни Алексије човек Божији. Када многи становници Едесе сазнаше за свети живот његов, преподобни Алексије је тајно напустио град. Мислио је да оде у град Тарс,у области Киликији,у Малој Азији,одакле је био свети апостол Павле, али брод на коме је био преподобни Алексије, због веома јаке буре скренуо је са курса,дуго је пловио и на крају је стао на обали Италије, недалеко од Рима. Свети Алексије видевши у томе промисао Божији, пошао је дому оца свога,јер био је уверен да га неће препознати. Сретнувши оца свога Јефтимијана,замолио га је да га прими и да се сети својих рођака који негде странствују. Он га је примио у малој кућици у дворишту свога дома, заповедио је слуги да му доноси храну са своје трпезе и ако има неку потребу да му се помогне. Остале слуге су га из зависти ниподаштавали и малтретирали,али преподобни Алексије је видео да то они раде научени од ђавола и примао је њихова исмејавања смирено и радосно.Он се као и раније хранио само хлебом и водом а ноћу је бдео и молио се Богу. Тако је прошло још седамнаест година. Када му је дошао час смрти, преподобни Алексије је написао цео жвот свој на папиру описујући и неке тајне познате оцу и мајци, и речи које је казао жени у брачној соби на растанку.

  У недељу после свете литургије у цркви светог апостола Петра десило се чудо.Изнад светога престола чуо се глас: „Тражите човека Божијег да би се он молио за Рим и за сав народ његов“. Сав присутан народ у страху и усхићењу је пао ничице на колена. У четвртак увече у цркви апостола Петра молили су Господа да им открије тога човека Божијег – и из светога престола чуо се глас : „У дому Јефтимијана је човек Божији,тамо тражите“. У цркви су били присутни римски цар Хонорије (395-423) и папа римски Инокентије I (402-417). Они су се обратили Јефтимијану, али он ништа није знао. Тада слуга који је био одређен да служи светог Алексија је испричао Јефтимијану о његовој праведности. Јефтимијан је послао слуге преподобном Алексију, али га нису затекли живога. Лице блаженопочившега светога је сијало неземаљском светолошћу. У руци преподобни Алексије је чврсто држао савијени свитак. Тело светога Алексија су са доличним почастима пренели и ставили на ложи. Цар и папа римски су приклонили колена, молећи светога да отпусти руку. И свети Алексије је испунио њихову молбу.

  Свитак са житијем светога прочитао је чтец цркве светог апостола Петра. Отац, мајка и жена светог Алексија су са плачем пришли и поклонили си и целивали су га. Видевши шта се то збива многи су плакали. Одар са телом светог Алексија је био постављен на сред града. Њему је почео да долази народ како би се очистио и ослободио од својих болести. Неми су почели да говоре,слепи да виде,бесомучни и душевно болесни да оздрављају. Видећи такву благодат,цар Хонорије и папа Инокентије I су сами понели тело светога до цркве.Часне мошти светогАлексија човека Божијег положене су у цркви светог Вонифатија 17.марта 411.г. 1216.г. су откривене мошти светога. Његово житије је од старине било једно од најомиљенијих у Русији.

  Акатист светом Алексију човеку Божијем

  Кондак 1

  Изабрани угодниче Христов, са неба названи човек Божији, свети Алексије, похвалне песме ти приносимо, љубављу поштујући твоје подвиге, трпљење и велико страдање који си угодио Богу и јавио се раван анђелима на земљи;т и пак,пошто имаш смелост пред Господом, молитвама твојим ослободи нас од свих невоља да ти кличемо:

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Икос 1

  Био си анђео земаљски и човек небески, блажени Алексије, од детињства си сачувао чистоту душе и тела и усрдно си љубављу пошао за Христом, Кога си тражећи оставио све красоте овога света и достигао си духовно савршенство. Због тога од нас слушаш ове дужне похвале које ти приносимо:

  Радуј се, рођење старога Рима!

  Радуј се, разрешење неплодства бездетних родитеља!

  Радуј се, богодаровани плоде усрдних молитава!

  Радуј се, од детињства са висине предизабран на богоугодна дела!

  Радуј се, добро васпитани у страху Божијем!

  Радуј се, верно научени закону Господњем!

  Радуј се, јер размишљаш о небеском више од земаљскога!

  Радуј се, јер си прехвално показао самоодрицање!

  Радуј се, јер си непорочно сачувао девствену чистоту Христа ради!

  Радуј се, јер си оставио Христа ради заручницу, процветалу красотом!

  Радуј се, мудри странцу који тражиш небеско отечество!

  Радуј се, Божији изабраниче, који си победио све нападе света,тела и ђавола!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 2

  Видевши непостојаност красота овога света, које су прибројане трулежи, богомудри Алексије, заволео си нетрулежна вечна добра, обећана од Христа у Јеванђељу верним слугама Његовим. Због тога си оставивши све богатство родитеља твојих, изабрао добровољно сиромаштво да би угодио Христу и да би могао незабрањено да Му певаш: Алилуја!

  Икос 2

  Добро си схватио, блажени Алексије, да живећи у свету, у браку и богатству, тешко ћеш задобити спасење, стога кад је дошло свадбено весеље, ти си се изнедада уклонио од брака, волећи више да у девственој чистоти угодиш Богу. Дивећи се томе, похвално ти кличемо:

  Радуј се, љубитељу Христов, неуловљен мрежом љубави према овоме свету!

  Радуј се, следбениче Исусов, који си побегао од угађања телу!

  Радуј се, јер си задивио анђеле висином подвига твојих!

  Радуј се, јер си посрамио демона снагом твоје воље!

  Радуј се, јер си оставио град отачаства твога, да би пронашао наслеђе Вишњега града!

  Радуј се, јер си пошао на далеки и многострадални пут да би био заједничар спаситељнога пута!

  Радуј се, јер си добровољно заволео сиромаштво!

  Радуј се, много пута мучени глађу и жеђу!

  Радуј се, јер си био у даноноћним молитвама!

  Радуј се, јер си лице твоје квасио сузама умиљења!

  Радуј се, непоколебљиви стубе трпљења!

  Радуј се, чврсти дијаманте вере!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 3

  Укрепљаван силом Божијом отишао си на далеки пут, стигао си достохвални Алексије, где си као један од просјака боравио у патњама и сиромаштву, боравећи непрестано у цркви где си са сузама приносио усрдне молитве Христу Цару и Богу: Алилуја!

  Икос 3

  Имао си свече Божији, небо као покров и земљу одар починка, старо пак,и подерано одело многоподвизаваноме телу твоме, паљено знојем и смрзаваном мразом,коме ни мало ниси дозволио угађање да не би овладало тело над духом твојим, који је пламтео љубављу према Господу. У таквом подвигу твоме једину утеху имао си Христа, Који нас побуђује да певамо теби:

  Радуј се, јер си са Запада дошао на Исток да тражиш Сунце Правде - Незалазну Светлост!

  Радуј се, јер си пронашао Њега у дубини твога богољубивога срца!

  Радуј се, светиљко Божанске светлости која осветљаваш све крајеве земље!

  Радуј се, јер си твојим идењем за Христа осветио Едесу!

  Радуј се, примеру истините вере!

  Радуј се, обрасцу духовнога сиромаштва!

  Радуј се, јер су у души твојој узрасле високе врлине!

  Радуј се, јер си сачувао драге ризнице целомудрија!

  Радуј се, добри чувару Јеванђеља Христовога!

  Радуј се, усрдни испунитељу заповести Христових!

  Радуј се, јер си на земљи поживео небески!

  Радуј се, јер си Богу савршено угодио!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 4

  Буру младићских страсти укротио си уздржањем, свети Алексије, и због строгог поста увела је лепота твога лица; због тога у души твојој засија нетрулежна красота благодатног безстрашћа која је угодна најлепшем од свих синова људских, Христу, Коме си у умртвљеном (страстима) телу певао слатку песму хвале и благодарења: Алилуја!

  Икос 4

  Један свештеник цркве Едеске чувши у виђењу речи из иконе Богомајке којима те називаше човеком Божијим, достојнога Царства Небескога,ч ија молитва се као миомирисно кађење уздиже пред лице Божије, оји заповеди да те уведе у цркву из притвора,где си стајао као сиромах, веома се удиви таквој светости твојој, богоблажени Алексије, уведе те у Цркву Господњу, прослављајући те овим речима:

  Радуј се, станиште Духа Светог украшено чистотом!

  Радуј се, стану благодати Божије које сија врлинском красотом!

  Радуј се, похвалне речи Мајке Божије!

  Радуј се, названи од Царице неба и земље човеком Божијим!

  Радуј се, јер си од Владарке света добио ново и тајанствено име!

  Радуј се, јер си смирењем задобио висину!

  Радуј се, јер си сиромаштвом стекао нетрулежно богатство!

  Радуј се, јер си достојно примио почаст вишњега звања!

  Радуј се, моиомирисно кађење молитава!

  Радуј се, ревносни тражитељу горњега Царства!

  Радуј се, јер си у припрати цркве молитвено проводио дане и ноћи!

  Радуј се, јер си часно уведен у унутрашњост цркве заповешћу Богомајке!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 5

  Постао си сличан боговођеној звезди, када си бежећи од славе људске, отишавши из Едесе пошао да идеш у другу земљу, али промислом Божијим брод на коме си ти био отпловио је у отачаствени град твој Рим. Ти пак, разумевши у томе вољу Божију да се тамо подвизаваш, дошао си у дом родитеља твојих, и као један од сиромашних настанио си се испред врата њихових, сузама квасећи лице твоје кличући Господу: Алилуја!

  Икос 5

  Видевши те богољубиви родитељ твој, свети Алексије, у виду странца и сиромашнога, сажали се на тебе и нареди да направе малу кућицу у дворишту наспрам дома свога, у којој те прихвати Христа ради, никако не препознавајући у теби сина свога. Ти пак, боравећи у сиромаштву у родитељскоме дому, трпећи сваку немаштину и понижавање слугу,побућујеш нас да те овако хвалимо:

  Радуј се, јер си показао велику храброст!

  Радуј се, јер си узнапредовао у великом трпљењу!

  Радуј се,јер си у дому родитеља твојих боравио непрепознат!

  Радуј се, јер си свагда слушао њихову жалост због твога нестанка!

  Радуј се, јер си гледао јадиковање оца твога!

  Радуј се, јер си видео сузе твоје мајке!

  Радуј се, јер си познао плач твоје заручнице!

  Радуј се, јер је овим срце твоје било рањено!

  Радуј се, јер си без злобе прихватао понижења и укоравања од слугу твојих родитеља!

  Радуј се, јер си ћутљиво подносио од њих шамаре и ударце!

  Радуј се, јер си се непрестано молио Богу за оне који су ти чинили неправду!

  Радуј се, јер си заиста био добровољни мученик!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 6

  Проповедник јеванђељске кротрости био си, свети Алексије, примером твога многотрпељивога живота показујући свима, јер све је могуће човеку у Богу који му даје снагу, чијом силом си у слабом телу чинио велике подвиге и многа стадања си претрпео ради љубави Христове, достојно и праведно певајући Пресветој Тројици, серафимску песму: Алилуја!

  Икос 6

  Засијао си у старом Риму неуобичајеним подвизима твојим блажени Алексије, и њима си благодатно озарио целу Цркву Христову: ко се неће скрушити чувши твоје натприродно трпљење многа страдања,која си добровољно преузео у дому родитеља твојих,и како си као наследник тога дома, од слугу његових радосно подносио прекоре и шамаре. Због тога ти од нашега усрђа приносимо ове песме:

  Радуј се, велики угодниче Христов, који си у свету премирно поживео!

  Радуј се, равноангелни слуго Господњи, који си многостадално провео живот!

  Радуј се, јер си бешчашће урачунао себи у славу!

  Радуј се, јер си трпељиво подносио ране на телу твоме!

  Радуј се, јер ниси окретао образе твоје од шамара!

  Радуј се, јер си плећа твоја предао на ударање!

  Радуј се, јер си христоподражаватељно примио пљувања!

  Радуј се, јер си ћутањем одговарао на прекоре!

  Радуј се, јер си једино у Христу нашао утеху!

  Радуј се, јер си сећањем на крсна страдања Христова насладио твоје болове!

  Радуј се, великодушни страдалниче!

  Радуј се, добропобедни подвижниче!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 7

  Имао си једину жељу човече Божији, да угодиш Богу; зато си привремено богатство сматрао у ништа, и као наследник великог богатства оставио си га, и као странац и сиромашан боравио си у родитељскоме дому непознат и много понижаван, увек уздишући

  ка Господу и молећи се са сузама, да те удостоји да у земљи вечнога блаженства певаш Њему са светима: Алилуја!

  Икос 7

  Нов и необичан ток живота си провео, свети Алексије, јер си се усред света показао странац пристрасности свету и сваке греховне нечистоте; због тога си примио у души твојој савршени дар богопознања и био си духовни храм Трисветлоснога Божанства, у коме Христос са Оцем и Светим Духом начини себи станиште себи, и нас научи да певамо теби:

  Радуј се, слични анђелима и красото људи!

  Радуј се, јер си духовну ризу девства убелио чистотом!

  Радуј се, јер си ушао у радост Господа твога!

  Радуј се, преузвишени добровољним сиромаштвом!

  Радуј се, јер трпљењем твојим можеш да се упоредиш са многострадалним Јовом!

  Радуј се, јер си понижењем твојим подражавао јеванђељскога Лазара!

  Радуј се, јер си многим болестима стекао души здравље!

  Радуј се, јер си небројеним страдањима пронашао Царство Христово!

  Радуј се, благодатно обновљење старога Рима!

  Радуј се, Божанска похвало Цркве Христове!

  Радуј се, наследниче Христових обећања!

  Радуј се, поверениче Пресвете Тројице!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 8

  Странац и дошљак био си у граду отачаства твога свети непрестано тражећи Вишњи град, Небески Јерусалим; када пак, дође време одласка твога к Богу, ти си написао на хартији тајну живота твога ради познања твојим родитељима и неослабно боравећи у подвизима поста и молитве, спремао си се за одлазак скрушеном песмом Богу: Алилуја!

  Икос 8

  Сав си био у Богу, свети Алексије, са молитвом у устима предао си праведну душу твоју у руци Божијој, мирно и без метежа, јер си уснуо; смрт пак, теби је била заиста на починак од непрестаних страдања и подвига, и пролаз од лошег на боље .Због таквога блаженог успења твога, радујући се приносимо ти ове прикладне песме:

  Радуј се, јер си свето и праведно завршио твој земаљски живот!

  Радуј се, јер си у миомиру светиње отпочинуо смртним сном!

  Радуј се, однешени у наручје Аврамово!

  Радуј се, дочекани неземаљском песмом од светих становника неба!

  Радуј се, од Господа овенчани венцем бесмртнога живота!

  Радуј се, са славом примљени у рајске станове!

  Радуј се, непрестано гледаш пресветло лице Владара Христа!

  Радуј се, јер неућутно певаш трисвету песму Пресветој Тројици!

  Радуј се, јер молитвама твојим умилоствљујеш Саздатеља земаљских и небеских!

  Радуј се, јер заступништвом твојим обухваташ сав хришћански свет!

  Радуј се, радости Анђела и људи!

  Радуј се, верни посредниче оних који поштују свети спомен твој!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 9

  Сви становници Рима уплашише се чувши глас у саборној цркви града свога за време Божанске литургије изнад олтара који говори и заповеди да те пронађу, човече Божији,да би се удостојили твојих светих молитава. Стога задивљени и уплашивши се молитвено завапише Господу, да им јави тебе, изабраника Свога, кличући дивноме у светима Својим Владики: Алилуја!

  Икос 9

  Многоречити говорници не могу те достојно похвалити, свети Алексије, похваљени са висине Божанским речима чијим обавештењем пронађоше те становници Рима, како мртав лежиш на одру са хартијом на лицу које сијаше зрацима сличним сунцу, и велики миомир излажаше од многоподвижничкога твога тела. Стога обрадовани проналаском твојим, цар и сав народ завапише теби:

  Радуј се, светли зраку Тросунчане светлости која оживљава сав свет!

  Радуј се, звездо данице, која си узашла да просвећујеш Цркву Христову многим чудесима!

  Радуј се, миомирисни крине светлости и чистоте!

  Радуј се, ризнице дарова Божијих!

  Радуј се, јер си себе јавио хартијом родитељима твојим!

  Радуј се, јер си њихов горки плач претворио у радосни!

  Радуј се ,јер си оседелост оца твога прославио прослављењем твојим!

  Радуј се, јер си благодатно наградио сузе мајке твоје!

  Радуј се, јер си духовно утешио часну заручницу твоју која је теби сачувала верност!

  Радуј се, јер си веома обрадовао становнике града Рима пронасласком твојим!

  Радуј се, јер си изобилно излио чудесна исцељења од светих моштију твојих!

  Радуј се, јер си достојно примио почасти после смрти на небесима и на земљи!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 10

  Онима који хоће да се спасу је добар пример твоје житије, свети Алексије, који све нас поучаваш да се ослободимо пролазности света и да тражимо само једно потребно, а то је пак, угађање Богу. Помози нам, дакле, човече Божији, да у томе тебе подражавамо, укрепи слабу ревност нашу, удахни у нас духовну храброст, украси нас врлинама и јави нам да будемо наследници Царства Небескога, да би са тобом у земљи живих певали Саздатељу нашем: Алилуја!

  Икос 10

  Био си верни следбеник Цара Небескога Христа, блажени Алексије, пред чијим страшним престолом сада стојиш у слави небеској, међутим,побеђени љубављу према теби, духовно промишљамо о теби, који се за нас на небу молиш пред лицем Божијим за нас и земаљским устима ти узносимо ове песме:

  Радуј се, брзи помоћниче оних који те верно поштују!

  Радуј се,усрдни заштитниче оних који те молитвено призивају!

  Радуј се, праведнику Господњи, чија правда незалазно засија!

  Радуј се, со земље, која никада не обљутави!

  Радуј се, јер си добрим делима твојим Бога прославио и анђеле задивио!

  Радуј се, јер си животом твојим анђеле прославио и посрамио духове таме!

  Радуј се, украсе горњега света!

  Радуј се, заштито доњега света!

  Радуј се, славо и похвало Рима!

  Радуј се, узвишење хришћанскога рода!

  Радуј се, јер си засијао у чудесима!

  Радуј се, неисцрпни у милостима!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 11

  Надгробне песме са славом ти отпеваше, свети Алексије, цар, папа и сава народ римски са родитељима твојим и заручницом твојом, који су ишли за часним телом твојим које је побожно однешено у саборну цркву, из кога си излио мноштво чудеса: слепи прогледаху одузети иђаху, болесни постајаху здрави додиром моштију твојих, сви пак,видевши то певаху Богу песму: Алилуја!

  Икос 11

  Светао и радостан би погреб твој човече Божији, светао лицем лежао си у гробу и сладосни миомирис си испуштао из нетрулежнога твога тела, показујући тиме незалазну светлост свете душе твоје, надоласком мира миомира Христовога и испуњење Божанским миром од чије пуноће и душама нашим благодатно дајеш да би са духовном утехом теби клицали:

  Радуј се, неугасива свећо, запаљена у молитвама ка Богу горе!

  Радуј се, златно кандило,које уљем милости помазујеша све који живе доле!

  Радуј се, драги алабастру, који изливаш исцелитљно миро болеснима!

  Радуј се, многоводна реко чудеса!

  Радуј се, наставниче доброга подвига монасима!

  Радуј се, примеру богоугађања оним који живе усвету!

  Радуј се, чисто огледало праведнога живота!

  Радуј се, мирно пристаниште оних који су по Богу положили наду на тебе!

  Радуј се, силни ратниче против невидљивих непријатеља!

  Радуј се, добри сапутниче оних који траже духовно спасење!

  Радуј се, јер милостиво посматраш са небеских висина земаљске!

  Радуј се, ер брзо испуњаваш молбе свих који те поштују!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 12

  Измоли нам благодат и милост од Христа, Цара и Бога нашега, достохвални Алексије, јер знамо да молитва твоја много може пред лицем Његовим, и Он се помирљиво приклања на молитве твоје. Стога смирено прилазимо теби и смирено те молимо: заступништвом твојим управи нас у тихо пристаниште Христово и удостој да се наслађујемо нетрулежном радошћу светих,који неућутно певају песму славослова Тројединоме Богу: Алилуја!

  Икос 12

  Прослављајући подвиге многострадалног и предивнога живота твога, човече Божији, хвалимо, славимо и прослављамо те усрдном љубављу, као небескога многомоћнога заштитника нашега; ти пак,свети,д аном ти благодаћу са висине ,нас грешне освети, просвети и упути да певамо неосуђено теби:

  Радуј се, увек сијајући зраку незалазнога сунца!

  Радуј се, јер си васељену испунио чудесима твојим!

  Радуј се, јер моштима твојим преславно чиниш чудеса!

  Радуј се, јер чиниш предивна дела примерима твога живота!

  Радуј се, бесплатни лекару болесних!

  Радуј се,благи утешитељу жалосних!

  Радуј се, благодатно ободрење малаксалих!

  Радуј се, изненадно укрепљење изнемоглих!

  Радуј се, јер хиташ на помоћ онима у невољама!

  Радуј се, јер јављаш твоју велику заштиту умрлима!

  Радуј се, даваоче духовне радости богољубивим душама!

  Радуј се, усрдни молитвениче пред Господом за привремена и вечна добра!

  Радуј се, човече Божији Алексије, молитвениче за душе наше!

  Кондак 13

  О, свети и Богом прослављени човече Божији Алексије, теби који се за нас молиш пред престолом Господа славе, ми грешни приносећи ти ове мале молитве молимо се из све душе и свом мишљу:молитвама твојим измоли нам од Христа Бога опроштај сагрешења и после смрти наше да будемо примљени у небеским становима Небескога Царства, да бисмо са тобом у векове певали Њему: Алилуја!

  (Овај кондак чита се три пута, а потом икос 1 и кондак 1)

  Молитве светом Алексију човеку Божијем

  Молитва прва

  О, велики Христов угодниче, свети Алексије човече Божији,д ушом на небесима стојиш пред престолом Господњим, на земљи пак благодаћу даном ти са висине чиниш различита чудеса. Милостиво погледај на људе који су стали пред светом иконом твојом, који се скрушено моле и траже од тебе помоћ и заштиту. Молитвено рашири пред Господом часне руке твоје и измоли нам од Њега опрошај сагрешења наших знаних и незнаних, страдалнима у болестима исцељење, онима у невољама заштиту, жалоснима утеху, онима у невољама брзу помоћ, свима пак, који те поштују миран и хришћански крај живота и добар одговор на Страшном Суду Христовом. О, свече божији, немој посрамити наду нашу коју по Богу и Богородици положисмо на тебе, но буди нам помоћник и заштитник за спасење, да би молитвама твојим задобили благодат и милост од Господа, прослављали човекољубље Оца и Сина и Светога Духа, у Светој Тојици слављенога Бога, и твоју свету заштиту, сада и увек и у векове векова. Амин!

  Молитва друга

  О, угодниче Христов, свети Алексије човече Божији, милостиво погледај на нас, слуге Божије (имена), и молитвено рашири ка Господу Богу часне руке твоје, и измоли нам од Њега опроштај сагрешења наших, намерних и ненамерних, миран и хришћански крај живота нашега и добар одговор на Страшном Суду Христовом. О, угодниче Божији, не посрами наду нашу, коју по Богу и Богородици положисмо на тебе, но буди нам помоћник и заштитник ка спасењу, да би твојим молитвама добили благодат и милост од Господа прослављали човекољубље Оца и Сина и Светога Духа, и твоје свето заступништво,сада и увек и у векове векова. Амин!

  Акафист святому Алексию человеку Божию

  http://akafist.narod...?AlexyChBoz.htm

  Са црквено-словенског језика превео

  протојереј Животије Милојевић

  [1] Алексије – на грчком језику значи заштитник
  Повратне информације корисника

  Recommended Comments  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
 • Креирај ново...