Jump to content
 • Guest
  Guest

  Живот и акатист преподобном Антонију Великом

   Преподобни Антоније, велики подвижник, оснивач пустињачког монашког живота и отац монаштва, који је од свете Цркве добио назив Вeлики, родио се у Египту, у селу Кома, близу Тиваидске пустиње 251. Његови родитељи су били побожни хришћани знатнога рода. Антоније је од младости увек био озбиљан и пажљив. Много је волео да иде у цркву на службама и слушао је Свето писмо са таквом дубоком пажњом тако да оно што је чуо памтио је за цео живот. Од младости руководио се заповестима Господњим.

  (Слави се 30/17.јануара)

  Светом Антонију је било око двадесет година када су му умрли родитељи, после чега је морао да се стара о својој малолетној сетри. Посећујући стално црквене службе, младић је био ганут побожним страхом о оним хришћанима који су, како се говори у Делима Апостолским, продавали своју имовину и доносили новац и стављали пред ноге апостолима (Д.ап.4,34-35). Чувши у цркви Јеванђељске речи Христове упућене богатом младићу: „Ако хоћеш савршен да будеш, иди,продај све што имаш и подај сиромасима,и имаћеш благо на небу, па хајде за мном“ (Мат.19,21). Антоније их је примио као да су оне упућене лично њему.

  Продао је имовину која му је остала после смрти родитеља, разделио новац сиромашнима, оставио је сестру на старање побожним девственицама у манастиру, оставио је родитељски дом и настанио се недалеко од свога села у бедној колиби и почео је подвижнички живот. Делима руку својих издржавао се и давао је храну и милостињу сиромашнима. Некада је свети младић посећивао друге подвижнике који су живели у околини и старао се да од свакога добије поуку и корист.

  Једном од њих обратио се за руковођење у духовном животу. У том периоду живота преподобни Антоније је био подвргнут тешким искушењима од ђавола. Непријатељ рода људскога смућивао је младога подвижника помислима, сумњама о изабраном путу, тугом за сестром, трудио се да Антонија склони на телесни грех, али је преподобни чувао чврсто веру, непрестано је творио молитву и присиљавао себе на подвиге. Антоније се молио да му Господ покаже пут спасења и он је имао виђење. Подвижник је видео човека који је наизменично вршио молитвено правило и радио, а то је био Анђео кога је Господ послао да би уразумио свога изабраника. Тада је преподобни установио строги поредак свога живота. Он је узимао храну једном у току дана, некада једном у два три дана, целе ноћи проводио је у молитви, предајући се кратком сну само треће или четврте ноћи после непрестаног бденија. Али ђаво није оставио своја лукавства и старао се да уплаши преподобнога јављајући се под видом чудовишта, али свети је непоколебљивом вером ограђивао себе животворним крстом. На крају непријатељ му се јавио у виду страшнога црнога младића и лицемрно је признао се бе побеђеним рачунајући да ће тиме навести преподобнога на хвалисање и гордост, али преподобни је отерао непријатеља молитвом.

  Ради веће самоће свети се преселио далеко од села у једној гробници. У одређене дане његов пријатељ му је доносио скромну храну. И овде су демони напали подвижника са намером да га убију и нанели су му тешке ране. Међутим, Господ није допустио да Антоније умре. Пријатељ светога доневши по обичају храну, видео га је да лежи на земљи као мртав и однео га је у село. Светога су сматрали да је умро почели су да припремају све потребно за сахрану. Али преподобни је у касно ноћу дошао к себи и замолио је свога пријатеља да га однесе натраг у гробницу. Чврстина светога Антонија је била јача од лукавства непријатеља. Узевши вид дивљих животиња,зли духови су га опет наговарали да напусти њихово изабрано станиште, али их је он опет отерао силом Животворнога Крста. Господ је укрепио свога угодника: у жару борбе са силама таме, преподобни је видео како се према њему са неба спушта светли зрак и тада је ускликнуо: „Где си био, милосрдни Исусе? Зашто се ниси јавио да од самога почетка исцелиш моје ране? А Господ му је одговорио: „Анотоније, ја сам био овде, али сам чекао да видим твоју храброст, сада после овога када си ти чврсто издржао борбу, ја ћу ти увек помагати и прославићу те у целоме свету“. После тог јављања преподобни Антоније је био исцељен од рана и спреман за нове подвиге. Тада му је било тридесет и пет година.

  Пронашавши духовно искуство у борби са ђаволом преподобни је хтео да иде у дубину Тиваидске пустиње и да у пуној самоћи послужи Господу молитвом и радом. Замолио је старца – подвижника ,коме се обраћао у почетку свога монашкога пута, да се удаљи заједно са њим у пустињу, и старац је благословио преподобнога на нови, до тада још непознати вид подвига – отшелништво, али по старачкој слабости одлучио је да са њим не отпутује. Преподобни Антоније је отишао у пустињу сам. Ђаво се старао да га заустави: бацао је пред њим скупоцености и злато, али свети не обраћајући пажњу прошао је поред њих. Дошавши до једнога брда, преподобни је видео како на њему има једна запуштена ограђена зграда у коју се уселио затворивши врата камењем. Његов верни пријатељ му је доносио два пута у години храну, а воде је било у дворишту. Донешени хлеб преподобни је узимао не проговоривши ни једну реча са пријатељем. У пуној самоћи и непрестаној борби са злим духовима преподобни Антоније је прожиовео двадесет година. и пронашао је на крају спокојство духа и мир у мислима. Када је настало време, Господ је открио људима свога великога подвижника. Дошло је време да преподобни почне да упућује многе монахе и мирјане и да руководи монасима. Људи који су се скупили пред оградом преподобнога насилно су отворили врата његовога дома и ушли су пред светога Антонија молећи га да их узме под своје руководство.Ускоро брдо на коме се подвизавао свети Антоније је било окружено мноштвом манастира и преподобни је са љубављу упућивао све који су се у њима настанили,учећи духовноме животу све оне који су дошли у пустињу да се спасу. Учио их је пре свега истрајности у прихваћеном на себе подвигу, да несмањеном жељом угоде Господу,милосрдном и несебичним односу према раду, понесеним од раније. Он је убеђивао да се не плаше демонских напада, и да прогоне врага силом Животворнога Крста Господњега.

  31. г. Цркву је напало велико искушење – жестоко гоњење против хришћана које је подигао источни римски цар Максимин Дака. Желећи да пострада заједно са светим мученицима, преподобни Антоније је напустио пустињу и отишао у Александрију. Отворено је служио мученицима у њиховим затворима, присуствовао је суду и судским ислеђењима, али мучитељи га нису ни дотакли. Господу је било угодно да га сачува на корист хришћанима. По завршетку гоњења преподобни се вратио у пустињу и продужио подвиге. Господ је подарио своме изабранику дар чудотврства: преподобни је изгонио зле духове и исцељивао болесне силом својих молитава. Мноштво људи му је долазило и ометало је његову самоћу и преподобни је отишао још даље, у такозанву „унутрашњу пустињу“ и настанио се на врх брда. Међутим, братија из пустињских манастира су тражили преподобнога и молили га да их посети.

  Још једном је преподобном Анотонију дошло да напусти пустињу и да оде хришћанима у Александрију, да би заштитио православну веру од манихејске и аријеве јереси. Знајући да се име преподобнога Анотонија поштује у целој Цркви аријанци су измислили за њега клевету – да се он придржава њиховог јеретичкога учења. Дошавши у Александрију, преподобни Антоније је свенародно, у присуству епископа проклео аријанство. У време свога краткога боравка у Александрији он је обратио Христу велики број незнабожаца. Преподобноме су долазили незнабожачки философи желећи да својим умовањем поколебају његову чврсту веру, али их је он простим и убедљивим речима довео до тога да су заћутали. Равноапостолни цар Константин Велики (+337) и његови синови су веома поштовали преподобногАнтонија и молили га да их посети у престоници, али преподобни није хтео да остави своју братију – пустињаке. У писму које им је послао он је написао цару да се не горди својим високим положајем и да се увек сећају да је и над њима праведни Судија - Господ Бог.

  Осамдесет и пет година свога живота преподобни Антоније је провео у пустињској самоћи. Мало времена пре своје смрти, преподобни је причао братији да ће он убрзо преминути. Још их је поучио да у чистоти чувају православну веру, да избегавају свако општење са јеретицима, да не ослабљују у монашким подвизима. „Старајте се да изнад свега имате јединство између себе а посебно са Господом, и после са светима, да и вас приме у вечно своје утеочиште, као пријатеље и познанике“-, тако је предана предсмртна поука преподобнога у његовом житију. Преподобни је завештао двојици од својих ученика који су били са њим последњих петнает година његовог живота у пустињи да сахране тело његово у путињи и да не спремају свечану сахрану његових остатака у Александрији. Једну своју мантију је завештао светом Атанасију, архиепископу Александријском,а другу светом Серапиону,епископу Тмуитском. Преподобни Антоније је мирно сконачо 365.г у сто петој години живота и сахрањен је од својих ученика у прослављеној им пустињи на скривеном месту.

  Живот преподобног подвижника,преподобнога Антонија Великог опширно је написао свети Атанасије, архиепископ Александријски. То дело светог Атанасија, прво дело правослалвне агиографије, сматра се једним од најбољих његових дела. Свети Јован Златоусти каже да то житије треба да читају сви хришћани. „Ово кратко излагање је значајно у поређењу са Антонијевим врлинама, пише свети Атанасије, међутим из њега закључите какав је био Божији човек Антоније.Од младости до таквог узраста је сачувао равно усрђе према подвжништву, ни у старости није се разболео од старачких болести, ни у болести тела свога није изменио начин свога одевања ни у чему. Међутим,он није претрпео штете. Очи су му били здрави и неповређени и добро је видео. Није му испао ниједан зуб, једино они на деснима због дубоке старости. Здрав је био у рукама и у ногама. Ашто су сви говорили о њему, сви су му се дивили, и они који га нису видели волели су га - то служи као доказ његовој врлини и богољубивој души“.

  Од књижевног дела самога преподобнога Антонија до нас су стигли његових Двадесет говора,одн.трактата о хришћанским врлинама посебно монашких, Седам посланица манастирима о жељи према моралном савршенству и духовној борби: „Правила живота и поуке монасима“.

  544.г. мошти преподобног Антонија су пренешене из пустиње у Александрију, а потом после освајања Египта од Сарацена у VII в.у Цариград. Из Цариграда су свете мошти пренете у епархијски округ Венски а у XV в.у граду Ари (Француска), у цркви светога Јулијана. Стопа преподобног Антонија чува се у Неапољу, у манастиру свете Кларе.

  Акатист преподобном Антонију Великом

  Кондак 1

  Изабрани чудотворче и предивни угодниче Христов, преподобни оче Атноније, љубављу хвалећи богоугодни твој живот, приносимо због тебе благодарне песме Богу. Ти пак пошто имаш велику слободу пред Господом, ослободи нас од свих невоља да ти радосно кличемо:

  Радуј се ,преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Икос 1

  Заволевши од младости анђелски живот жељно си хтео да ходиш у заповестима Божијим, преподобни оче, и горећи срцем ка Господу сила, узвео си ум ка Божанским стварима, у ништа сматрајући привремена и земаљска блага. Због тога дивећи се Божијем промислу о теби, са вером ти кличемо:

  Радуј се, достојни сине побожних родитеља!

  Радуј се, од њих васпитани у побожности!

  Радуј се, јер си од младости пошао за Христом!

  Радуј се, јер ни ушта си сматрао славу земаљску!

  Радуј се, усрдни делатељу винограда Христовога!

  Радуј се, велики наставниче пустиножитеља!

  Радуј се, јер свима желиш спасење!

  Радуј се, јер си показао пут истинскога монаштва!

  Радуј се, светиљко упаљена Божанским огњем!

  Радуј се, непобедиви камену вере у Христа!

  Радуј се, обасјани благодаћу Духа Светога!

  Радуј се, облагодаћени даром чудотворства!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Kондак 2

  Непријатељ рода људскога виде тебе, богоносни оче, који си се вазнео на духовну висину хтеде да те погуби, али постиде се твога усрђа и смирења, јер ти си се непрестано подвизавао у посту и молитви, разбијајући главу невидљиве змије, појући скрушено Богу: Алилуја!

  Икос 2

  Срцем и умом схвативши да су сва блага овога света брзопролазна и краткотрајна, затворио си себе у тамној пећини, умртвљујући страсти и служећи јединоме Господу. Зато похваљујући равноангелни твој живот, личемо ти:

  Радуј се, јер си сву наду положио на Господа!

  Радуј се, јер си посрамио безумље непријатеља!

  Радуј се, неустрашиви разоритељу ђаволских обмана!

  Радуј се, јер си чистотом и светошћу постао сличан анђелима!

  Радуј се, јер си подвизима твојим осветио пустињу!

  Радуј се, јер си многе упутио у Царство Небеско!

  Радуј се, јер си уништио омрзнуту гордост!

  Радуј се, јер поучаваш смерности!

  Радуј се, свети, јер све просвећујеш побожношћу!

  Радуј се, светла звездо која све осветљаваш светлошћу подвига твојих!

  Радуј се, јер си поживео у славу Божију!

  Радуј се, добри и дуготрпељиви пастиру!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 3

  Сила Вишњега укрепљаваше те, преблажени Антоније, јер ти си пак, боравио у посту и молитви, непрестаним напорима и бдењима побеђујући сва ђаволска искушења певао си Богу који те је покривао благодаћу: Алилуја!

  Икос 3

  Имајући чисте помисли и непорочну душу, блажени оче, увидео си пролазност и непостојаност овога света, и зажелевши вечна одрекао си се привремених добара. Стога прослављајући те, кличемо:

  Радуј се, ревнитељу доброга смирења!

  Радуј се, тражитељу духовне мудрости!

  Радуј се, јер си узашао на висину безстрашћа!

  Радуј се, јер си целога себе предао Богу!

  Радуј се, јер си незлобивошћу постао сличан Господу!

  Радуј се, јер си твојим сиромаштвом постао богат!

  Радуј се, благодатни украсе пустиње!

  Радуј се, пресветли светиониче свету!

  Радуј се, страшни прогонитељу злих духова!

  Радуј се, уништитељу њихових обмана!

  Радуј се, мудрији од мудраца овога света!

  Радуј се, најусрднији подвижниче!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 4

  Утишавши буру великих невоља, уселио си се у пустињу, преблажени Антоније, у којој си провео тешки пут монашког живота, уништавајући сва вражија лукавства и сасецајући његове обмане, кличући Христу који те је крепио: Алилуја!

  Икос 4

  Чувши за твој богоугодни живот, преподобни, долажаху ти људи из свих крајева тражећи правду Божију, ти си их све са љубављу примао и руководио ка спасењу. Ми пак, скрушеном душом хвалећи те певамо овако:

  Радуј се, правило и основе пустиножитеља!

  Радуј се, добри наставниче стада Христовога!

  Радуј се, украсе Цркве Христове!

  Радуј се, славо монаха!

  Радуј се, јер си целога себе принео на жртву Господу!

  Радуј се, јер си умртвио греховне страсти у себи!

  Радуј се, весеље анђела!

  Радуј се, свепагубно уништење демона!

  Радуј се, становнику пустиње!

  Радуј се, љубитељу безмолвија ( молитвенога ћутања )!

  Радуј се, јер упућујеш на прави пут!

  Радуј се, јер објављујеш Царство Небеско!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 5

  Јавио си се боговођена звезда монашком чину, преподобни оче Антоније, и био си пример животом, речју, љубављу, вером и чистотом, певајући Господу: Алилуја!

  Икос 5

  Непријатељ рода људскога виде чисти и свети твој живот, оче Антоније, много пута је подизао оружје против тебе; ти си победивши га ниси скренуо са спаситељнога пута. Ми пак, најући то,кличемо ти:

  Радуј се, заједничару вечнога живота!

  Радуј се, велики наставниче спасења!

  Радуј се, јер си животом твојим послужио јединоме Богу!

  Радуј се, јер си узео на себе бреме Христово!

  Радуј се, укоритељу лукавства демона!

  Радуј се, јер упућујеш на пут спасења!

  Радуј се, чувару чистоте!

  Радуј се, гледаоче Тројичне светлости!

  Радуј се, устајање палих!

  Радуј се, прогнање демонских сила!

  Радуј се,утврђени стубе вере!

  Радуј се, савршени учитељу !

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 6

  Чувши јеванђељске речи: „Ако хоћеш савршен да будеш, иди продај све што имаш и подај сиромасима, и имаћеш благо на небу, па хајде замном“(Мат.19,21), ослободио си себе, оче Антоније, од земаљских богатстава и уселивши се у пустињу, проживео си испоснички живот, стекао си себи подвизима твојим ризницу на небесима. Уразуми и нас, милосрдни оче, да се срцем не прилепљујемо за брзопролазне ствари, него да изнада свега мислимо о небесима, кличући Господу сила: Алилуја!

  Икос 6

  Засијао си као богосветла светиљка у Египатској пустињи, оче Антоније, озаравајући све зрацима врлина и чудеса твојих. Ми пак, помињући подвиге твоје, прослављамо те говорећи:

  Радуј се, јер тобом се овенчавају преподобни!

  Радуј се, јер тобом се спасавају људи!

  Радуј се, благодатна посето болесних!

  Радуј се, помоћниче оних који тешко страдају!

  Радуј се, разрушитељу непријатељстава!

  Радуј се, истребитељу непријатеља!

  Радуј се, миру и утврђење вернима!

  Радуј се, брзо избављење од невоља!

  Радуј се, уништитељу злобе и лукавстава!

  Радуј се, посетитељу очајника!

  Радуј се, поборниче православнима!

  Радуј се, помоћниче хришћанима!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 7

  Желећи да се достојно подвизаваш добрим подвигом сва привремена блага сматрао си за ништа, био си убог и сиромашан, у пустињу си се уселио да у самоћи разговараш са Богом непрестано Му певајући: Алилуја!

  Икос 7

  Господ те заиста јави као новога наставника монасима, оче Антоније, многи пак, препознавши богоугодан и праведан живот твој и схвативши високу духовну мудрост твоју, слушаху речи твоје као речи великога Божијега угодника, коме приличи да се пева овако:

  Радуј се, јер си подражавао Авраама у вери!

  Радуј се, јер си у кротости постао сличан Давиду!

  Радуј се, јер си стекао ревност Илијину!

  Радуј се, јер си ишао стазама Крститеља!

  Радуј се, јер си молитвом извео воду у пустињи!

  Радуј се, јер си подигао одузетог од болести!

  Радуј се, јер си даровао прогледање слепима!

  Радуј се, јер си исцелио многе болесне!

  Радуј се, предивни и богомудри наставниче монаха!

  Радуј се, усрдни служитељу Христа Бога!

  Радуј се, премирна утехо ожалошћених!

  Радуј се, прељубазна похвало монаха!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 8

  Блажени Антоније, видевши необичан и натприродан живот преподобнога Павла, дивио си се висини подвига и врлина његових. Душу пак, његову видео си да окружише анђели и узнеше на небеса, клицао си Богу дивноме у светима Својим: Алилуја!

  Икос 8

  Обрадовао си се великом радошћу, оче Антоније, видевши узлазак на небо душе преподобног Амона,коју си видео прозорљивим очима. Због тога са великим дивљењем кличемо ти овако:

  Радуј се, јер си узводио очи твоје на небо!

  Радуј се, јер си изнада свега заволео славу небеску!

  Радуј се, јер си срце своје осветио непрестаним молитвама!

  Радуј се, јер си мисао твоју утврдио у Богу!

  Радуј се, јер си будуће догађаје видео као садашње!

  Радуј се, јер си смирењем твојим стекао високе дарове!

  Радуј се, ослободитељу мучених од злих духова!

  Радуј се, даоваоче душевног и телеснога здравља!

  Радуј се, преславни заступниче оних у невољама и недаћама!

  Радуј се, брзи заштитниче оних у болестима и напастима!

  Радуј се, јер не остављаш нас који смо на земљи!

  Радуј се, јер приносиш Богу молитве за нас грешне!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 9

  Сва природа задиви се висини подвига твојих, преподобни, јер у слабом људском телу у свему си постао сличан анђелима и укрепљаван силом Вишњега, изобиловао си у свима врлинама.Због тога присаједињен анђелским чиновима, певаш Свесилном Богу: Алилуја!

  Икос 9

  Красноречиви говорници не могу достојно прославити живот твој, оче Антоније: ко ће исказати сав пост, бдења, болести и напоре твоје? Ко ће исказати сузе и уздахе твоје к Богу? Но љубављу побуђени према теби: осмељујемо се да ти овако певамо:

  Радуј се, велики пустиножитељу!

  Радуј се, учитељу савршенства!

  Радуј се, служитељу истинитога Бога!

  Радуј се, прогонитељу злих духова из пустиње!

  Радуј се, громе који поражаваш ђаволе!

  Радуј се, јер изобличаваш лукавство његово!

  Радуј се, стану Божије благодати!

  Радуј се, обитавалиште Духа Светога!

  Радуј се, украсу постника!

  Радуј се, похвало преподобних!

  Радуј се, основе монаха!

  Радуј се, славо отаца!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 10

  Онима који хоће да се спасу био си учитељ, преподобни, и сада нам грешнима који желимо спасење помози светим твојим молитвама, да би помагани тобом задобили Царство Небеско, где анђели неућутно певају: Алилуја!

  Икос 10

  Чврста и необорива тврђава био си својим ученицима, чувајући их од демонских напада, и сада буди тврђава и покров од свих обмана ђаволских нама који овако вапијемо:

  Радуј се, анђеле земаљски!

  Радуј се, човече небески!

  Радуј се, чисти и часни стану светиње!

  Радуј се, станиште великих врлина!

  Радуј се, ревнитељу побожности!

  Радуј се, критиковатељу јереси!

  Радуј се, испуњење љубави Христове!

  Радуј се, поуко монаха!

  Радуј се, чврсто прибежиште верних!

  Радуј се, силно узвођење палих!

  Радуј се, укрепљење немоћних и болесних!

  Радуј се, утехо малаксалих и безнадежних!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 11

  Умилне песме које ти из љубави и усрђа на похвалу теби приносимо, прими милосрдни оче Антоније, и милостиво нам се приклони, и удостој да успемо у покајању, да би твојим молитвама непрестано певали Богу: Алилуја!

  Икос 11

  Јавио си се нама на земљи као светлоносна светиљка истинске Светлости, преподобни Антоније, јер подвизима и чудесима просвећујеш срца верних упућујући на пут врлинског и богоугоднога живота. Због тога слушаш од нас овакве похвале:

  Радуј се, премудри учитељу!

  Радуј се, благонадежни вођо!

  Радуј се, јер си целога себе предао вољи Божијој!

  Радуј се, јер си изнад свега заволео Господа Исуса Христа!

  Радуј се, јер си просијао трпљењем различитих недаћа!

  Радуј се, јер си добровољним сиромаштвом стекао вечно богатство!

  Радуј се, јер си живот твој провео у трпљењу и у невољама!

  Радуј се, јер си храбро подносио пустињачка страдања!

  Радуј се, будитељу лењиваца према подвизима!

  Радуј се, поверљиво исправљење грешника!

  Радуј се, сабеседниче анђела и свих светих!

  Радуј се, усрдни молитвениче за цео свет!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 12

  Знајући од Бога дану ти благодат, побожно целивамо светлонсно насликану твоју икону, угодниче Божији и молимо се: Немој нас оставити твоје молитвене заштите пред Христом Богом, Коме благодарно певамо: Аллилуја!

  Икос 12

  Прослављајући твој живот, хвалимо мирни твој крај, преподобни оче Антоније, и молимо ти се: буди у свему на добро брзи помоћник нама који ти овако кличемо:

  Радуј се, небески житељу!

  Радуј се, јер стојиш пред престолом Једносушне Тројице!

  Радуј се, весеље анђела!

  Радуј се, сабеседниче светима

  Радуј се, истинити угодниче Божији!

  Радуј се, изабрани слуго Господњи!

  Радуј се, топли посредниче за све оне који призивају твоје име!

  Радуј се, учитељу и надо свих оних који те поштују!

  Радуј се, насићени благодаћу Божијом!

  Радуј се, напојени из Божанског извора!

  Радуј се, орошени потоком спаситељних суза!

  Радуј се, одевени одећом нетрулежности!

  Радуј се, преподобни оче Антоније, оснивачу пустињског монаштва!

  Кондак 13

  О, преподобни оче наш Антоније Велики, који вечно живиш у незалазном дану Царства Христовог, умоли Владара свих да се избавимо од невоља, болова, и вечних мука, да би у векове певали Њему у Царству Његовоме: Алилуја!

  Овај кондак чита се три пута, а потом икос 1 и кондак 1

  Молитва

  О, преподобни и богоносни оче наш Антоније, верујемо да ти стојећи пред престолом Пресвете Тројице имаш велику смелост у молитвама пред Свемилостивог Господа, Који свагда чује тебе, вернога слугу и угодника Свога. Због тога са скрушеношћу смирено прилазимо теби, светитељу Божији, немој престати да се за нас молиш Господу Богу, у Светој Тројици слављеном, да милостиво погледавши на нас, не допусти нам да пострадамо у гресима нашим, него да нас пале подигне, да подари исправљење лошем и јадном животу нашем, отимајући нас од надолазећих падова у грех, и да нам опрости све што сагрешисмо помислима,речима и делима од рођења до овога часа. Ти подвижниче врлине знаш немоћ и жалост садашњега времена, моли дакле,непрестано Христа Бога,да нас никада не остави од Његовог неисказаног милосрђа, него да нас сачува од искушења овога света, од ђаволских замки, од телесних пожуда, да добијемо од Њега тобом и све потребно за привремени живот, ослобођење од невоља и недаћа, и непопустљиво трпљење до краја. Измоли нам да у миру и покајању окончамо живот наш, да би несметано прешли са земље на небо, да се избавимо митарстава и злих ваздушних духова и вечних мука и да се удостојимо Царства Небескога са тобом и са свима светима који су угодили Господу Богу и Спаситељу нашем Исусу Христу, коме приличи свака слава, част и поклоњење, са Беспочетним Оцем Његовим и са Пресветим и Благим и Животворним Духом Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин!

  По благослову архиепископа Херсонског и таврическог Јована

  Написали: архепископ Херсонски и Таврически Јован и Валентина Бершадскаја

  Акафист преподобному Антонию Великому,Херсон,2010.

  http://pravoslavie.ks.ua./ruric/akafisty/article/akafist/prepodobnomu-antoniyu-velikomu.htm

  http://boguslava.in.ua

  Превео са црквено-словенског језика

  протојереј Животије Милојевић

  https://www.pouke.org/forum/topic/21119-%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%85-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0/page-3#entry765965

  https://www.pouke.org/forum/topic/18182-%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%BE%D0%B1%D1%98%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D1%98/page-6#entry765966
  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  Нема коментара за приказ.  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
 • Креирај ново...