Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

   Желимо Вам пријатне тренутке на сајту Поуке.орг и форуму Живе Речи Утехе. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
  молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

 • Драгана Милошевић
  Драгана Милошевић

  Будимо једни са другима у име Господње

  Sign in to follow this  

  Први месец у години, било да нам почиње по старом или новом календару, испуњен је празницима. Они нам

  дају могућност да се посветимо врлини, спасењу своме и ближњима. Празнична атмосфера увек нам открива нове могућности. Оне могу бити добре или лоше. Ми као православни хришћани, знајући да је смисао нашег живота у вечности, окренућемо се добрим вредностима.

  Празник, посматрано очима Цркве, јесте литургијски догађајкоји нас узводи Христу и заједници са Њим.

  Радост празновања у Цркви преноси се у домове. Важно је да све те благе и благословене дане посветимо унапређењу наших односа, са Богом и ближњима, јеванђелски позвани и са непријатељима. Будимо тих дана једни са другима у име Господње. Посветимо се добрим делима и намерма у ово модерно време отуђености. Уместо телефонских и компјутерских тастатура, посветимо пажњу ближњима. Много је гладних, тужних и усамље-них. И њима најпре треба ближњи у име Господње. 

  игуман Димитрије (Плећевић)

  штампано издање "Ало" за

  14. 01. 2018.

   

  Sign in to follow this  


  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  savasrbski2.jpg

   

  Завет Светога Саве

   

  Многи народи света примили су изобилан благослов Божији кроз своје просветитеље. Њихово делање уистину је равноапостолни труд, јер су из погрешног приводили ка истинском богопознању.

  Међу њима, славно је и јединствено дело Светог Саве. Љубљени владарски син, одрекао се света и пригрлио манастир и подвиг. Раскош је заменио монашким одрицањем, земаљску славу презрео је ради Царства непролазног. Постао је духовни отац једнога страдалног народа. Схвативши навике свог рода, проповедао је и мисионарио ненаметљиво. Зато је до данас остао највећи и најблиставији изданас српског народа. Утемељвши поверену Цркву на учењу апостолском, постао је духовни корен светородне лозе Немањине, једине династије која је дала толике светитеље. Својим наследницима и народу оставио је пример живота у Христу, поуке и благослов, које данас са пијатетом зовемо СВЕТОСАВСКИМ ЗАВЕТОМ. Многи, штитећи своје ставове и погледе, разнолико презентују тај свети завет великога и дивнога св. Саве, српскога Мојсија, који нас док је света и века, води ка земљи обећаној - царству Божјем. Он није ни строг у мери прогона другог, нити је преширок по цену губљења себе, не своди се на пуки национални интерес, сувопарно очување тековине без човека који јој даје смисао... Завет св. Саве јесте живот по Јеванђељу, познавање и делање по вери, брига о спасењу... У ему заједница са Господом и Црквом јесте центар живота сваког човека, све до вечног и очекиваног непролазног обећања, које, верујемо, долази. Борбеним, храбрим, својеглавим и одлучним Србима, вољеном народу свом, св. Сава непрестано говори да се држе вере своје, загледани у вечност, да је чувају као највеће благо, али пре и изнад свега да живе њоме. Свестан временских оквира, загледан у будућност, највећи син нашег народа (иснтинити, не лажни, не наметнути и смешно натурени туђи, попут идола Тита) у чувеној Жичкој беседи, изгореној давне 1221. године, утврђујући веру у народу, сведочи нам о православљу, вери апостола и отаца, вери Богом откривеној. Свестан да је око његовог тора многа грабљиваца, упозорава на лукавост Запада, али се чува и претензија Истока. Остављајући народ свој са поуком, предаје га у руке Господу.

  Завет св. Саве велика је истина, као што је Косово данас, као и у Његошево време "грдно судилиште": Ту истину завета потврдили су страдајући св. Лазар, Милош и остали косовски мученици. св. Авакум на београдском тргу, многи знани и незнани страдалници вере, који су смрћу платили животе у изобиљу...

  Завет св. Саве нема цену као ни живот, они једнако вреде и мере се вером - вером у истинског Васкрслог Господа. Данас, након 50-годишњег прогона св. Саве, који ипак није био успешан, треба да разумемо и схватимо да св. Сава није био културни радник, волонтерски службеник у Цркви, избацивач магле из собе без прозора... Свети Сава је духовни отац српског народа, бесмртни сведок Васкрсења, симбол нашег истинског  и дубоког православног наслеђа које је плаћено крвљу, помиритељ, учитељ покајања, и пре и после свега наш наставник пута који води у Живот. Историјске околности су увек биле тешке и судбоносне, барем на Балкану, али ми као народ поседујемо истински разлог да будемо спокојни, јер имамо и увек ћемо имати светог Саву. Зато, с љубављу ускликнимо са светим владиком Николајем, диљем земаља српских и преко мора и океана: "Благо мајци која Саву роди и Србима док их Сава води!" То је сва срж нашега завета кроз векове до вечности.

  игуман Димтрије,

  штампано издање за

  28. јануар 2018.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Повратак  Оцу

   

  _7343180.jpg

   

  Ближи се почетак Великог поста - Св. Четрдсетнице. Реч је о најзначајнијем посту, који претходи празнику Св. Васкрсења. Тако су и припремне недеље испуњене еванђелским поукама, које крепе и призивају човека врлини.  Господња прича о блудном сину говори нам о покајању, као увек актуелном и спасоносном догађању у нашем животу. Блудни син узима своје и одлази од Оца. Трошећи дарове, суочава се с остављеношћу. Схвата и правилно разуме свој грех. Одбацивши старога себе, са скрушеношћу, враћа се Оцу, молећи за опроштај, те у заједници с Њим спознаје спасење. Други син, који остаје код Оца, не разумевајући повратак брата, остаје изван славске заједнице, осуђујући Оца који прашта и брата који се каје. Отац дарује и прашта, отпушта и прима, не ускраћује слободу својој деци. 

  Поука ове еванђелске приче своди се укратко на то да је нама спасење у заједници са Богом, да нас он као брижан Отац очекује и прима када одемо, али под условом да се слободно враћамо. Повратак у заједницу са Богом је увек у православљу подразумевало повратак у конкретну литургијску заједницу, где се и кроз коју се огледамо у вери. Блудни син одлази, али се и каје. Горко проживљава своју погрешно усмерену слободу. Свером и надом долази Оцу, кајући се за одступништво. Добри брат, остајући са Оцем, не чини то са слободом и расуђујућом љубављу. Он је ту формално, не уносећи себе суштински у однос, зато и остаје изван, јер није спреман за прихватање другог онаквим каквим јесте. Очева мера јесте пример како треба поступити. 

  Нека нам је ово јеванђељско сведочење покајања на корист, нека нас укрепи и орадости, открије нам дубине и висине наде, чудотворност вере и доведе нас до исправног поимања Бога, ближњега и свега што нас окружује, чинећи нас истинским синовима кроз Једнога Сина, Оца Небеског, даром Животворнога Духа. 

  игуман Димитрије

  штампано издање за

  4. фебруар 2018.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  О Страшном Суду Божјем

   

  Претпоследња такозвана Месопусна недеља, у јеванђелском читању, подсећа нас на долазећи суд Божји, којим ће се окончати ток људске историје. Суду претходи други долазак Господа Исуса Христа, сада у слави и сили. Судиће се родовима људским - народима и свакоме човеку понаособ. У овој причи о суду Господ не говори о греху и његовим категоријама, већ центар поруке ставља на односе  људи према Богу и ближњем, наглашавајући притом ону истину коју проповеда Црква, да ћемо се ми православни хришћани спасавати управо кроз заједницу и као део ње.  У времену између Вазнесења и Другог доласка Господ је чудесно присутан међу нама, најпре у светој тајни сабрања (евхаристије - литургије), али и као један од нас, поистоветивши себе са родом људским, посебно малима, презренима и гладнима. 

  Он је дошао ради свих, па је у исти мах и са гладним и сиротим, са болесником, али и осуђеником (лоповом, убицом).На тај начин нам Син Божји открива, али и сведочи да је сваки од људи саздан по лику Божјем и чини својеврсну и аутентичну икону Пресвете Тројице. На тај наћин упозорава нас људе да обратимо велику пажњу на саздање Божје, са којим се и ради којег је он, Син Божји, будући Бог постао човек. Господ себе ставља уместо сиромашних, гладни, затворених, свих оних којима живот није милостив, а ми људи нисмо браћа. Такви, заборављени и презрени, имају Њега, ми охоли, горди, презадовољни, далеки и себични имамо осуду, уколико не загрлимо покајање и постанемо нови људи - то је чудесни рецепт светости. 

  Када наступи Суд, доћи ће и до раздељења на праведне и неправедне. Која је категорија те две крајности, запитајмо се? Одговор је лак и јасан. Ми сами смо категорија и наше усмерење према Богу и ближњима, или против њих. Суд је строг, Господ је благ. Плата је поштена. Ако си иоле марио за Бога, наравно, кроз однос са ближњим, радост је припреемљена. Уколико су ти Бог и ближњи били страни и туђи, припремљана радост за таквога биће паклена мука. Јер самодовољном ни у вечности не треба Бог, још мање ближњи. Суд долази, наше време тече. Стражимо над собом, имајмо заједницу са Богом и ближњима, не гнушајмо се малих. Господ ће доћи изненада, чак и пре суда. Ту је наш сусрет са Њим, јер је и конац живота све краћи. Смрт је сурова прелазница ка вечном животу. Покајмо се и исправимо се док је дана...

  игуман Димитрије,

  11.фебруар 2018

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Победа Православља

   

  Прву недељу поста зовемо Недеља Православља. Свечано се у њој сећамо и славимо победу православне вере над свим лажним учењима која су до Седмог васељенског сабора потресала црквени мир. Уопштено говорећи, славимо лепоту и истинитост вере православне, благодарећи Богу живоме што смо део ње. Данашње свето јеванђеље позива нас да истински хитамо ка Богу, остављајучи иза себе свој лош живот и навике. Да попут светих апостола слободом, али и вером својом откривамо истину и ходимо за њом. Да увек будемо спремни да смело пријватамо Бога као Спаситеља свога и да се трудимо и живимо како је угодно Њему. 

  Управо завршивши прву седмицу поста, наставимо подвиг са још већом ревношћу и љубављу, крепећи себе зарад вечности, а и земаљског благослова, светим причешћем, које је највећи дар и залог нашег спасења у Христу. Не заборавимо ни ближње око нас, дарујући их љубављу и трпљењем, гледајући у њима лик божји. А ближњи су наши сви они које Господ управи на наш пут. Корисно примајмо и зла се клонимо, испитујући појаве и знамења која нас окружују. Не заборавимо да као што ток поста иде ка празнику Васкрсења, тако и наш живот иде ка сусрету са Васкрслим Богочовеком Господом нашим. Бдимо и припремајмо се за тај сусрет, наливајмо кандило вере и ревности, не заборављајући на кад љубави и шлем наде.  То свеоружје верујућих људи огрнутих Христом бива непобедиво и несаломиво, увек јако и стамено у нашој одбрани. Често га улепшавајмо снагом молитве и биће још блиставије. Крећући се одлучно ка циљу, оно ће нам бити штит вере и помоћник у победи над видљивим и невидљивим непријатељима који устају на нас. Са Давидом завапимо: "Нада моја, Господе, у Теби је, све до сусрета у Васкрсењу".

  игуман Димитрије

  25.фебруар 2018.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Сила вере

  Господ подучавајући своје ученике и апостоле, те речју божанског писма учећи и нас, у центар и тежиште свега поставља веру. Вером нас упућује да очекујемо обећано царство, да држимо заповести и предање као помоћнике у спасењу, да носимо свакодневницу без роптања. Светом вером Господ нам дарује  исцељење, пре свега духовно и од греха, не запостављајући ни наше здравље, овде и сада, на земљи. Јеванђељски син кога апостоли нису могли исцелити помоћ је нашао код Господа, онога који, будући Бог, постаје човек само ради нашег спасења. Каква дивна мера жртвене љубави. Пример који нам само живи Бог може дати.

  Господ исцељујући болеснога инсистира на вери, не тражећи благодарност и хвалу људи. Створивши чудо, уклања се од масе, тражећи веру Он је уједно и оставља у наслеђе.  Као и еванђељски одузете, бесомучне, слепе, тако се Господ дотиче и нас,дарујући нам блага вечнога живота, непропадљивост. У нашим бригама, страдањима и радостима, свагда је ту поред нас, откривајући нам богатство живог односа љубави, она која не тражећи све даје.

  Носећи бреме живота, сву наду положимо на Господа, грехе своје простримо испред себе, кајмо се и исправљајмо тражећи опроштај. Претходно опростимо свима, и благослов са  висине осениће нас и угледаћемо радосно Бога и ближњега. Сво богословље отаца сажето је у љубави, као делатном путу спасења. Љубимо једни друге љубављу Господњом, заједничаримо у Чаши искупљења и открићемо незалазну радост. Тражећи Бога не гледајмо у небеса, већ покрај себе, посебно у оне са којима не можемо. Мирећи се, наћи ћемо Господа; трпећи открићемо слободу. Надајући се нераскидиво ћемо пригрлити рај. 

  Вера је ту да нам да потпору када наше снаге малаксају...  Господе, спаси нас грешне, јер сем Тебе никог другог немамо, исповедимо срцем, умом, делима и речју. Слава Теби, који си на висини, Који из наше низине подижеш палог човека, обнављајући га по лику своме дарујеш му живот. Пост је стигао до своје средине, васкрсење се приближило, тако и наш живот иде ка животу, кроз врата смрти. Даруј нам, Господе, силину вере, да овако никакви можемо угледати Тебе и наћи мир и спокој у дворовима Твојим, у којима је радост, она коју око не виде и ухо не чу, и која човеку није откривена, осим кроз назначење. То нам дај, јер нам је то једино потребно.

  јеромонах Димитрије

  штампано издање

  18. март 2018.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичних сајтова Српске Православне Цркве×
×
 • Create New...