Jump to content
 • Guest
  Guest

  Акатист Пресветој Богородици пред Њеном иконом Названом „Абалацка“

   О икони Мајке Божије „Знамење“ Абалацкој (Абалакској)

   Икона Абалацке Мајке Божије насликана је 1637.године у време трећег Тобољског архипастира Нектарија. Насликао ју је протођакон Тобољске Саборне Цркве Матеј, познати иконописац у првој половини ХVII века. Та икона је настала поводом овога догађаја.

  За време цара Михаила Феодоровича и Тобољскога архиепископа, преосвећеног Нектарија на Абалакском сеоском гробљу живела је једна сама удовица. Не зна се ко је она била. Познато је само да је она била много побожна и звала се Марија. То је благочестива удова Марија, која је 50. година од оснивања Тобољска, 10.јула 1636.г. једном задремавши у својој соби видела у ваздуху лик знамења Пресвете Бгородице, са изображењима са стране светитеља и чудотворца Николаја, и преподобне Марије Египћанке и чула глас из иконе: Марија ,јави ово виђење народу и кажи да направи на Абалакском гробљу са десне стране старе Преображењске, нову дрвену цркву у име Знамења Пресвете Богородице, као што је у древном Новгороду, са придодатим на једну страну светитеља Николаја, и са друге преподобну Марију Египћанку“. После тога виђење се завршило и Марија се пробудила. Због страха она никоме ништа није рекла.

  После неког времена не у сну него на јави опет је та жена имала виђење само са невеликом разликом. Она је изашла из своје кућице и носила је хлеб. Одједном покрио је светли облак и она је пала без свести. Пренувши се после кратког времена, али не још сасвим, она је видела у ваздуху два лика, један Знамења, са друге Марију Египћанку, и светог Николаја као живога у светлој архијерејској одежди који стоји пред Пресветом Богородицом. Свети Николај јој је казао: „Марија, иди и кажи Абалакским становницима по претходном виђењу, да направе цркву, при томе да би и шуму посекли својим рукама и донели и изнели на руке сами и ако ово не послушају, то ће видети гнев Божији, и не само да ће умрети други свештеник, него и много парохијана“. Али и после тога виђења Марија бојећи се исмејавања ником ништа није рекла.

  Убрзо је имала и треће виђење, које је било као друго –најава.Ј едном радећи у својој кућици, Марија је чула спочетка као пуцкетање од кандила, а после тога опет је чула глас светитеља Николаја: „Због чега нећеш да објављујеш виђења и заповести ? Ти сама својим неверовањем наводиш на себе зло“. При тим речима њој су се руке повукле уназад и она је силно страдајући пала на под без свести. Тада јој је Пресвета Богородица рекла: „То је тешко. Мени је жао“. Тада је бол престао. Марија је дошла к себи и виђење се завршило.

  После тога Марија је отишла код свога духовника, испричала му је за сва три виђења и молила је да их објави народу. Али ни духовник није јавио, незна се због чега, да ли због неуважавања или заборавности, или да би се још боље уверио у истину и вољу Божију. Четврто виђење које удовица није могла да сакрије било је овако: 24.јула она је ишла у Тобољск и ишавши према граду, код брдашцета, одједном је била покривена маглом или мраком, усред кога је видела стуб од облака, који је досезао до неба, а на стубу лик знамења Богоматере, и лик преподобне Марије Египђанке и светога Николаја као живога на земљи.

  - Због чега оклеваш да објавиш о виђењима и заповестима народу“ ? -Строго је рекао.

  - Ако још оклеваш, знај целим телом бићеш одузета, ако пак објавиш, али тебе не послушају, тада нећеш ти него они ће страдати.!

  После тога удовица је почела свима да прича о својим виђењима. У Тобољску их је казала архиепископу Нектарију у присуству свих свештеника, а вративши се из Тобољска у Абалакском гробљу свему народу. У Тобољском сабору (Саборној цркви) да би се уверили у истинитост виђења показали су удовици икону «Знамења» Мајке Божије (који она никада није видела) , она је рекла да је њега видела у виђењу.

  Показало се да је удовица напрасно ућутала. Сви су јој поверовали и Преосвећени после строгог испитивања, које је било у присуству свих свештеника и градских старешина, благословио је абалакским парохијанима да направе цркву и многи житељи Тобољска су узели учешће у том побожном делу. Док се правила црква промисао Божији је чудесно припремио и икону за нову цркву. Неки земљорадник Евтимије, звани Кока, неколико година је лежао одузет. Њему је долазио једном неки сиромашак Павел, кога је он одавно упознао, да би од њега потражио милостињу и који му је рекао: Ефиме, чуј, на Абалаке се по заповести Божијој прави црква у име «Знамења» Пресвете Богородице, светом Николају и Марији Египћанки. Дај обећање да ћеш ти насликати икону за храмовну славу те цркве. Може бити да ће Господ по твојој вери и усрђу опростити теби и ослободити те од твоје болести. Евтимије је послушао савет Павела и тога дана је обећао да ће насликати икону ,,Знамења» Богомајке са светим Николом и преподобном Маријом Египћанком који стоје испред ње са стране. Господ га је наградио за веру његову: тога дана после подне он је почео да помера десну страну. Другог дана послао је молбу Преосвећеноме Нектарију да дозволи да се наслика икона за нову Абалакску цркву, и добивши благослов наручио је од протођакона Софијскога сабора Матеја познатом у то време живописцу. И док се икона сликала Ефтимију је било све лакше и лакше. На крају је он потпуно оздравио, отишао код живописца и сам однео икону у цркву ради освећења. Преосвећени обрадован и задивљен тим чудом, сам је осветио икону у Саборној цркви, одслужио молебан, и потом га са чашћу отпустио у Абалакское село да би била постављена у новој цркви.

  Када су дошли у село Шанталика, где је сада Ивановски манастир, Господ је ту икону прославио новим чудом. У селу Шанталика један земљорадник, Василије је имао ћерку која је боловала од очију и две године ништа није видела. Чуо је да у Абалаку носе икону и изашао је са слепом ћерком у сусрет и пао је пред њом са вером и сузама. На радост и дивљење оца и свега присутнога народа, девојка је одмах прогледала.

  Та икона је добила назив Абалакска од Абалакска ,претходно села, а потом (од 1783.г.) манастира. На Абалакској икони Пресвета Богородица је изображена тачно као на Знамењској икони, тј. са уздигнутим рукама и са Предвечним Младенцем на грудима само са том разликом што на Абалакској икони са десне стране стоји свети Николај а са леве стране преподобна Марија Египћанка. Риза је сва сребрна, позлаћена, са бисерима и драгим камењем. Посебни празник и службу у част Абалакске иконе још није одређен, али се празнује у дан Знамења Пресвете Богородице. Не гледајући на то, Абалакску икону веома много поштују не само у Сибиру.

  Сваке године доносе икону из Абалака у Тобољск на две недеље, и то је било установљено због следећег догађаја. 1665.г. у лето у Тобољску и у целој његовој околини није престајала да пада киша: жито, поврће, и трава су трулели, све се натопило водом и народ је очајавао. Решили су да се обрате за помоћ Царици Небеској. Тобољски архиепископ Корнилије је заповедио да донесу чудотворну икону Божије Мајке из села Абалака. Икону су донели са великом свечаношћу 8.јула. После молебана на тргу икону су однели у Саборну цркву где је тога часа почела литургија. Још се служба није завршила, на радост свих, облаци су ишчезли, киша је престала да пада и изведрило се. У спомен тога чуда и због сталног благодарења Господа и Његовој Пречистој Мајци преосвећени Корнилије је установио да сваке године доносе чудотворну икону Божије Мајке из Абалака у Тобољск.

  Три године после тога, 1668.архиепископ Корнилије је позван у Москву због назначења за митрополита. Када се вратио из Москве, он је чуо од лоших људи да су у његовом одсуству протојереј и остали свештеници Саборне цркве дочекали Абалакску икону Мајке Божије без дужнога поштовања, и да у време њенога боравка у Саборној цркви су били разни изгреди и непристојности. Преосвећени се разгневио на њих: кључара Саборне Цркве, када је дошлло време да се донесе икона из Абалака, и када је дошао да узме благослов казнио, укоривши га од почетка за прошлогодишњи непоредак ,заповедио је да икону не доносе. Тако 1669.г у Тобољск икону нису доносили. Пријава против свештенства се потом испоставила као лажна, и због тога што је Преосвећени поверовао клевети без ислеђења дела, то се он брзо разболео и болаовао је неколико месеци. Када и 1670.г. митрополит Корнилије у гневу на свештенство и вернике Саборне цркве, није дозволио да донесу икону, то се опет разболео још теже. Лекари му нису могли помоћи. На крају, септембра месеца,он је разумео узрок својих страдања. Горко плачући он је тога часа послао по чудотворну икону, и када су је донели у град, заповедио је да је поставе у Саборну цркву и да одслуже литургију. По завршетку службе, владика је заповедио да донесу икону код њега у епархијском дому. И када су почели да звоне, када су је износили из Сабора, заповедио је слугама да га уведу у пријемну собу, и поставе је поред прозора, да би видео како уносе Владичицу. Једва је он видео лик Пречисте, да је осетио себе да му је кудикамо лакше; када су пак унели икону у његов дом, болеснику је било тако лако да је он без помоћи других могао да стоји за време молебана и да је испрати са тога места где је и примио. Следећег дана преосвећени је могао сам да сиђе у Сабор на литургију и да заблагодари Царици Небеској за Њену послану помоћ. После десет дана икона је враћена у Абалак.

  После тог догађаја,када се опет открила чудесна сила Божија кроз Абалакску икону Приснодјеве, опет су почели да донесе ту икону у Тобољск, у Софијски сабор на две недеље .Од Абалакске иконе има неколико копија у разним местим Сибира

  Акатист Пресветој Богородици пред Њеном иконом

  Названом „Абалацка“ или Абалакска

  (слави се 2.августа/20.јула и 10.децембра/27.новембра)

  Кондак 1

  Изабраној од Превечнога Цара ради спасења нашега Царице неба и земље, узносимо Ти благодарне похвале, Богородице. Ти пак, пошто имаш моћ непобедиву и неисказано милосрђe, слободи нас од свих невоља и подари нам сва добра да Ти кличемо:

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Икос 1

  Арханђели и Анђели певају Теби, пречистој Дјеви, неућутним песмама на небесима. Ми пак, грешни на земљи приклонивши коленa душа и срца наших пред Пречистoм Твојом иконом, са сузамa скрушености, земаљским устима певамо Ти:

  Радуј се, усрдна наша Заштитнице!

  Радуј се, премилосрдна Мати наша!

  Радуј се, непролазна славо наша!

  Радуј се, непотрошиво богатство наше!

  Радуј се, незаменљива Помоћнице наша!

  Радуј се, стална Покровитељко наша!

  Радуј се, радости наша,која нас очишћујеш од сваке прљавштине тела и духа!

  Радуј се, Исцелитељко наша,која нас избављаш од душевних и телесних болести!

  Радуј се, похвало наша, која нас не лишаваш духовних радости!

  Радуј се, Владарко наша, помоћу Твојом исцељујеш болести наше!

  Радуј се, прибежиште наше, која нас покриваш од видљивих и невидљивих непријатеља!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 2

  Богољубива удовицаМарија видевши у троструком виђењу изглед лица Твога, Пресвета Дјево, уплаши се великим страхом, уплаши се да прича о чудесним виђењима својим људима, и у срцу своме из дубине душе завапи Богу: Алилуја!

  Икос 2

  Тражећи да људским разумом разуме неразумљиво у прехвалном јављању пречисте Твоје иконе, Богомати, блажена Марија удостоји се новога виђења у коме јој велики светититељ Николај страшно заповеди да објави виђено; она пак са страхом и трепетом свима причаше тајну свога виђења и научи све да кличу Богородици:

  Радуј се, која си у утроби Својој носила Саздатеља свих!

  Радуј се, јер си родила Бога телом Спаситеља свету!

  Радуј се, јер си у рођењу девство сачувала нетрулежним!

  Радуј се, јер си на земљи анђелски поживела!

  Радуј се, јер си помирила Бога са људима!

  Радуј се, Најсветија од свих светих!

  Радуј се, Пресвета Дјево, која си нам дивно јавила Своју икону!

  Радуј се, благодатна, која нам јављањем иконе Твоје јављаш Своје милосрђе!

  Радуј се, јер промишљаш о свима који поштују свету икону Твоју!

  Радуј се, јер свима који се моле Теби пред светом иконом Твојом дајеш спасење по мери вере!

  Радуј се, јер чудесима Твоје иконе умове наше узводиш ка горњем свету!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 3

  Желећи да виде силу Божију, благоверни људи града Тобољска у дивним јављањима иконе Твоје, Богомати, сабраше се заједно са својим архијерејем Нектаријем, да се увере ,јер милосрђе Царице Небеске хтеде да посети и у земљи нашој све који желе да задобију спасење; уверивши се пак, и обрадовавши се великом радошћу, запеваше Богу: Алилуја!

  Икос 3

  Најусрдније имајући жељу да стекне небеску ризницу, свету икону Твоју, Богородице, сви једнодушно зажелеше да прво својим рукам саграде на месту јављања нову цркву у част Знамења Мајке Божије, коју и направише, са свим усрђем певајући Царици Небеској:

  Радуј се, велико дивљење анђела!

  Радуј се, праотачка дивна утехо!

  Радуј се, пророчка висока проповеди!

  Радуј се, преславна похвало апостолска!

  Радуј се, посебни украсе светитеља!

  Радуј се, крепко утврђење мученика!

  Радуј се, спаситељно предвођење преподобних!

  Радуј се, неизенемогло уздржање постника!

  Радуј се, чистото и славо девственика!

  Радуј се, тихо весеље отаца и матера!

  Радуј се, похвало свих хришћана!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 4

  Бура сумњалачикх помисли претвори се у радосну тишину, када видеше у виђењима икону Пречисте Дјеве Богородице која се показа слична икони Знамења Новгородскога, само са светим Николајем и Маријом Египатском који стоје пред Тобом, због чега и запеваше сви Богу: Алилуја!

  Икос 4

  Јевтимије, болестан телом али не духом, чувши од некога старца Павла да треба да се наслика јављена икона у нову цркву, саздану по заповести Божијој на Абалаку, похитао је да то дело повери искусном у живописању, првођакону Тобољске катедре Матеју, и кад он сликаше ову икону болесник мало времена после целивања ње исцели се и Богородици усрдно певаше:

  Радуј се, Царице Небеска, која си нас обрадовала јављањем часне иконе Твоје!

  Радуј се, Мати Божија, која си нас задивила чудесним исцељењем од ње!

  Радуј се, светло просвећење наше!

  Радуј се, непобедива оградо земље наше!

  Радуј се, миру оних који плове на водама!

  Радуј се, тихо пристаниште бацаних буром!

  Радуј се, лако пролажење пута путника!

  Радуј се, милосрдна учитељице заблуделих!

  Радуј се, добри одморе уморних!

  Радуј се, тихо прибежиште обремењених!

  Радуј се, брза Заштитнице оних који су у невољама!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 5

  Боговођеној звезди која је некада водила мудраце ка Сунцу Правде Христу Богу нашем, би слично јављање иконе Твоје, Пресвета Дјево, у пределима нашим; видећи наше претке како се моле пред њом они од Тебе познаху Сина Твога Спаситеља нашега.Ми пак, научисмо се да усрдно певамо Њему: Алилуја!

  Икос 5

  Тобољски људи видевши часну икону Мајке Божије, која је јавила чудесно исцељење ономе који се старао да се наслика, примише је као божанску ризницу и као пресјајну светиљку поставише је у новој цркви коју су саздали, радоваше се и певаше Богородици:

  Радуј се, пресјајна светиљко, која осветљаваш земљу нашу!

  Радуј се, јер си приправила спасење душама нашим!

  Радуј се, јер небеском светлошћу просвећујеш срца наша!

  Радуј се, јер нам јављаш мир (спокој) и благостање!

  Радуј се, јер дајеш телесно и духовно здравље болеснима!

  Радуј се, јер оне којима се чини неправда покриваш часном ризом Својом!

  Радуј се, посебна надо безнадежних!

  Радуј се, јер просвећујеш разум деце!

  Радуј се, управитељко сиротих и удовица!

  Радуј се, одећо нагих и избављење заробљених!

  Радуј се, брза Помоћнице онима који траже помоћ!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 6

  Нелажни проповедници великога милосрђа Твога, Владарко, беху сви они који примише чудесна исцељења од свете иконе Твоје; сви пак чуше и видеше благодатне реке исцељења која се обилно излише од Тебе на страдалне и болесне,з аједно са њима радосно певаху Богу: Алилуја!

  Икос 6

  Засија благодат из иконе Твоје, Дјево Чиста, као пресветло сунце у пределима нашим, која зрацима чудеса који излазе из ње, осветљава град наш и све градове и земље не само земље сибирске него и руске; због тога не знајући да искажемо сву величину чудеса која су се десила од иконе Твоје, Богородице, у умиљењу срца вером и љубављу певамо Ти:

  Радуј се, јер исцељујеш немоћне!

  Радуј се, јер исцељујеш болесне од очију!

  Радуј се, јер избављаш болесне од падаће болести (епилепсије)!

  Радуј се, јер отвараш вид слепима!

  Радуј се, јер одгониш демоне од људи!

  Радуј се, јер бесомучнима дајеш здравље!

  Радуј се, јер одузете (парализоване) подижеш са одра!

  Радуј се, јер немима отвараш језик и враћаш моћ говора!

  Радуј се, јер лечиш од свих тешких болести!

  Радуј се, јер виђењима у сну јављаш себе страдалнима!

  Радуј се, јер чудесно ослобађаш од свих невоља!

  Радуј се, Пресвета,најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 7

  Желећи да прослави свету икону Твоју, Богородице Дјево, Син Твој и Бог наш Господ Исус Христос наочиглед свих излива из ње неисцрпно море чудеса у коме се сви погружавају са вером и надом, примају благодат исцељења и благодарећи Господа, са страхом и љубављу скрушено певају Њему: Алилуја!

  Икос 7

  Нова и преславна чудеса благодати Твоје, Богородице, јави нам Господ, када је света икона Твоја била ношена по градовима и селима наше земље; многи пак, верујући изненада се исцељиваху од разних неизлечживих болести, и неверни обраћаху се вери, са дивљењем, скрушеношћу и љубављу певајући Теби:

  Радуј се, јер исцељујеш све болести!

  Радуј се, јер одгониш све немоћи!

  Радуј се, јер увек гориш серафимском љубављу!

  Радуј се, јер увек загреваш божанском љубављу душе и срца наша!

  Радуј се, јер си у себи сместила огањ Божанства!

  Радуј се, јер гасиш пламен страсти наших!

  Радуј се, јер оне који верују чуваш од огња греховнога!

  Радуј се, јер оне који Те воле избављаш од огња пакленога!

  Радуј се, јер наше куће чуваш од огњеног пламена!

  Радуј се, јер зрацима Твоје светлости разгониш мрак незнања нашега!

  Радуј се, топла Заступнице и усрдна Молитвенице за нас пред Богом!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 8

  Видевши необично виђење часне иконе Богомајке, јављене са висине, са предстојећим светим Николајем и Маријом Египатском, удаљимо се, људи и жене од сујетога света и узнесимо ум ка небесима.Због тога нам се и дарова чудотворна икона Богородице, да гледајући на њу мислимо о небеском а не о земаљском, певајући Богу: Алилуја!

  Икос 8

  Сва си на небесима, али ни земаљске не остављаш, Богородице Дјево, јер чудесима Твојим која се изливају из свете иконе Твоје, као од живога и самосталнога извора, увек просвећујеш нас који вером прилазимо Теби и кличемо:

  Радуј се, неисцрпно богатство сиромашних духом, и бездане милости!

  Радуј се, чедољубива Мати, невидљива утехо жалосних!

  Радуј се, кротка голубице, тиха и незлобива!

  Радуј се, богогласна грлице, тајно успокојење омрзнутих!

  Радуј се, спасење грешника и усвојење према Богу!

  Радуј се, чврста тврђаво свих правоверних!

  Радуј се, невидљива помоћи и заштито свих оних који се надају у Тебе!

  Радуј се, анђелски уме, који увек гледаш Бога!

  Радуј се, светлоносна звездо умнога Сунца!

  Радуј се, славнија од Херувима и Серафима!

  Радуј се, часнија од Анђела и Арханђела!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 9

  Цела наша Богом чувана земља облагодаћена Твојим милостима, Богомајко, имајући Твоју чудотврону икону као штит и ограду од видљивих и невидљивих непријатеља, невидљивом Твојом помоћи побеђује све противнике своје, радосним срцем побожно кличе Богу: Алилуја!

  Икос 9

  Наша красноречивост у песмама је као детињаста и не може да искаже сва чудеса и доброчинства, Владарко, која си учинила и јавила светом иконом Твојом; стога незнајући да Те достојно похвалимо смирено Ти кличемо:

  Радуј се, јер прослављаш оне који Тебе прослављају!

  Радуј се, јер похођењем иконе Твоје освећујеш наше градове и села!

  Радуј се, јер цркве и домове наше благодатно посећујеш иконом Твојом!

  Радуј се, јер молитве оних који Ти се моле узносиш Богу!

  Радуј се, јер никада не одбацујеш сузе и уздахе наше!

  Радуј се, јер доласком иконе Твоје удвостручујеш нашу радост!

  Радуј се, јер услађујеш све наше жалости и горке невоље!

  Радуј се, јер малаксале бодриш Твојим човекољубљем!

  Радуј се, јер онима који се поклањају светој икони Твојој дајеш радост и здравље!

  Радуј се, јер милосрђем Твојим разнежујеш душе верних!

  Радуј се, радости наша,која нас тешиш светом иконом Твојом!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 10

  Желећи да спасе род људски од вечних мука и да му подари Царство Небеско, човекољубиви Господ дарова нама грешнима Мајку Своју на помоћ, покров и заштиту; буди нам пак, о Свеблага Помоћница, Заштитница и Руководитељка у целоме животу нашем, у смрти и после краја нашега не остави нас који милостиво вапијемо Богу: Алилуја!

  Икос 10

  Зааиста си необорива тврђава Богородице Дјево, свима који прилазе Теби, јер нико ко долази Теби не одлази празан; стога умилоствљени милошћу Твојом скрушеном душом молимо Те: покри, заштити, спаси све нас беспомоћне од свих беда,искушења и зала оне који Ти са љубављу певају:

  Радуј се, моћна Заштитнице оних који су положили наду на Тебе!

  Радуј се, саратнице војницима!

  Радуј се, Помоћнице непоткупљивих судија!

  Радуј се, уразумитељко наставника и васпитача деце!

  Радуј се, чисто огледало познања истине!

  Радуј се, чврсти грудобране чувања вере!

  Радуј се, свеблага Утешитељко несретних!

  Радуј се, Покровитељко сиротих и оних без заштите!

  Радуј се, јер благосиљаш сву децу!

  Радуј се, јер упућујеш све младе ка добру!

  Радуј се, јер укрепљујеш људе свих узраста у светој вери!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 11

  Молитве и молитвене песме које Ти приносимо пред чудотворном иконом Твојом, прими добросрдачна Владарко, заштити, спаси, помилуј и сачувај нас од свих невоља, да би тихо и мирно поживели штићени Тобом у свакој побожности, и чистоти из дубине душе скрушено певали Богу: Алилуја!

  Икос 11

  Тебе Пречиста Богородице и Мајко незалазне светлости, сматрајући и поштујући као светлоносну свећу божанске светлости, како можемо исказати благодатна Твоја озарења, која увек излазе из Твоје иконе, као од светлоноснога сунца. Међутим, молећи Твоје милостиво осветљење, Свеблага, смело певамо Теби:

  Радуј се, незалазна светлости,која нас осветљаваш вечном светлошћу!

  Радуј се, месецу, који нас осветљаваш од Сунца Правде!

  Радуј се, свећо на свећњаку најузвишеније постављена!

  Радуј се, неугасива свећо нематеријалнога огња!

  Радуј се, Мати, истините светлости, која просвећујеш душе побожних!

  Радуј се, јер нам изливаш светлост рајскога живота!

  Радуј се, јер увек прослављаш оне који Тебе прослављају!

  Радуј се, јер оне који се усрдно Теби моле осветљаваш светлошћу благодати!

  Радуј се, јер сваку старост чиниш обрасцем светога живота!

  Радуј се, јер одгониш таму у којој живе безбожници, неверујући, јеретици и расколници!

  Радуј се, јер све грешнике просвећујеш светлошћу Твојом и приводиш покајању!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 12

  Мати Бога Вишњега, дала си нам залог благодати – свету икону Твоју, измоли нам од Небескога Владара, Сина Твога и Бога нашега, благодат Светога Духа; подигни нас из дубине грехова, просвети срдачне очи наше ка гледању спасења, оживотвори срца наше духом побожности и страха Божијега, духом чистоте и правде, духом љубави и милосрђа, да свагда певамо Богу: Алилуја!

  Икос 12

  Прослављајући Твоја стара и нова чудеса и милосрђа, Богородитељко, сви Те хвалимо као чврсту и надежну Посредницу нашу, са скрушеношћу поклањамо се Теби, која се непрестано молиш за нас и чиниш нам доброчинства; верујемо и надамо се да можеш измолити све добро и спаситељно, привремено и вечно нама који Те певамо:

  Радуј се, непостидна надо у животу, у смрти и после смрти наше!

  Радуј се, јер дајеш миран крај живота овога онима који се надају у Тебе!

  Радуј се, надо и заштито наша у дан Суда!

  Радуј се, умољавање праведнога Судије!

  Радуј се, уточиште и заштито свих грешника који се кају!

  Радуј се, славо и утехо свих праведних!

  Радуј се, јер удостојаваш вечне радости оне који Теби непрестано приносе радост!

  Радуј се, јер милостиво примаш наша сузна мољења!

  Радуј се, јер нас покровом Твојим покриваш од видљивих и невидљивих непријатеља!

  Радуј се, јер све нас грешне упућујеш на спасење и задобијање вечних добара!

  Радуј се, јер брзо помажеш оне који се поклањају икони Твојој и призивају Тебе у помоћ!

  Радуј се, Пресвета, најсветија од свих светих!

  Радуј се, Мати Дјево, славна похвало хришћана!

  Кондак 13

  О, Свеблага Мати Дјево Богородице, која нам увек чиниш доброчинства Твојом светом иконом, примивши садашње молитве наше, избави нас од свих беда, невоља и напасти привремених и вечних, и удостој нас, слуге Твоје да се уселимо у насељима рајским, и да у све векове певамо: Алилуја!

  Овај кондак чита се три пута, а потом икос 1 и кондак 1

  Aкафист Пресвятей Богородице перед Ея иконой

  Именуемой „Абалацкая“

  http://www.hram.ru/index.php./library-akafist-15

  са црквено-словенскога језика превео

  протојереј Животије Милојевић

  https://www.pouke.org/forum/topic/21119-%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%98%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B/page-3

  https://www.pouke.org/forum/topic/18182-%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%BE%D0%B1%D1%98%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D1%98/page-6#entry769941  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  Нема коментара за приказ.  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
 • Креирај ново...