Jump to content
 • Данче*
  Данче*

  Чуда Светог Нектарија Егинског

   Из књиге “Исцелитељ“ свештеника Ненада В. Андрића из Ваљева (Србија)

   Многа чуда Господ је учинио и чини на молитве Светог Нектарија. Приписују му до сада неколико хиљада учињених чуда, која су објављена у разним књигама, а сигурно има много више оних која нису записана и која Светитељ непрестано исписује по срцима многих који му се обраћају за помоћ, а за која ће се сазнати у дан, свеопштег Васкрсења.

  Чудо на Патмосу

  На острву Патмосу живео је велики духовник архимандрит отац Амфилохије Макрис. Он је био духовно чадо Светог Нектарија Егинског и три године провео је са Светитељем заједно у манастиру. Далеке 1967. године старац Амфилохије се разболи од гангрене десне ноге. Лекари препоруче хитну операцију, односно да му одсеку део стопала. Међутим старац Амфилохије боловао је од шећерне болести и увидевши тај проблем, лекари нису знали шта да чине, јер ако одесеку део стопала, услед повишеног шећера у крви, рана му не може зарасти. Старац замоли монахе, да му донесу део моштију Светог Нектарија. Они тако и учине. Када старац Амфилохије добије део моштију, он у болничкој соби завапи Светом Нектарију: „Светитељу Божји, били смо заједно у манастиру, служио сам те, видиш сада моје муке, учини нешто, молим те...“ После усрдне молитве старац је ставио део моштију Светог Нектарија на своју болесну ногу, заспао је... Када се пробудио, нога је била потпуно здрава. Лекари су били у чуду.... Ово чудо је лично испричао старац Амфилохије Макрис, Митрополиту црногорско-приморском господину Амфилохију (Радовићу) на острву Патмосу.

  Светитељ Нектарије чувар породица

  Један брат Никодим из Ваљева сведочи следеће: „Неколико минута пред полазак на далеки пут, у другу државу, клекао сам пред икону Светог Нектарија Егинског сам у соби и из дубине душе тихо се помолио: „Свети Нектарије, ја сада идем, далеко, чувај ми молим те, породицу!“

  Отишао сам...

  Те ноћи моја супруга је сањала како у наш стан уђе млад монах, и тихо рече: „Узми икону Светог Нектарија и постави поред ваше Крсне Славе, где гори кандило, он Вас од данас чува, он је са Вама.“

  Када ме је сутрадан обавестила поруком преко мобилног телефона, шта је сањала, мир и спокојство разлили су се у мојој души. Пут сам наставио безбрижно...“

  Чудо на Новом Зеланду

  Писмо породице Драча: „Помаже Бог, поштовани и драги нам оче Ненаде!

  Нека вам је на радост и спасење Божићни пост ! Десило се и оздрављење нашег млађег сина Милана баш у време кад сте били на Егини! Па како човек да не говори о свим овим чудима!?? Само са неколико речи није лако описати благодат која се излива и осећа у нашем дому од како смо добили икону Светог Нектарија од вас. Схватамо сада колико је овај Божији угодник присутан у нашим животима, а да тога пре нисмо ни били свесни... Венчани смо супруг и ја 9. новембра, а и син Предраг нам се родио 22. новембра. Нема ништа случајно, 9. новембар је дан Светог Нектарија у Грчкој, 22. новембра у Српској Православној Цркви. Исто, кад је мој брат долазио у Ваљево код вас за свету икону, била сам будна и чекала да ми се брат јави, а како је разлика у времену 12 сати у Аустралији у односу на Србију, мало сам задремала... и видела сам Светог Старца у златним одеждама... Да ли је то био сан или јава, не знам, Бог зна, само сам осетила снагу и велику радост... Кад смо после разговарали мој брат и ја, схватила сам да се то дешавало у исто време док је он био са Вама и добио свете иконе! Опростите на дугачкој поруци, хтела сам само да поделим све ово што се дешавало већ неколико месеци. Тако смо ове године почели да славимо Светог Нектарија. (У прилогу неколико слика). На нашу велику радост отац Мелетије је уз благослов грчког Епископа донео и део светих моштију из цркве из града Велингтона, баш на тај дан 22. новембар! Акатисте и даље читам сваки дан. У нади да вас и ваше најмилије ова порука нађе у здрављу и весељу, у сталним сте нашим молитвама пред Васкрслим Господом Исусом Христом!

  Сестра у Христу, Љиљана Драча, из Хамилтона (Нови Зеланд) са породицом.“

  Чудесно исцељење непокретног дечака

  Са благословом свог духовника, архимандрита оца Венијамина игумана манастира Преображење у Овчар-Каблару, монах Иларион испричао је следеће чудо Св. Нектарија:

  Брат Александар, који често посећује света богослужења у манстиру Преображење, имао је велику жељу да се поклони моштима Светог Нектарија на острву Егини, али није имао новца за путовање. Молио се Свецу да му помогне, и заиста пред сам полазак једне поклоничке групе из Србије, добио је новац за пут. То је било непосредно по вашем доласку код нас у манастир, оче Ненаде, када сте нам донели књиге о Светом Нектарију. По казивању брата Александра, у групи поклоника била је мајка са болесним - непокретним дечаком. На Егини су били на Светој Литургији, а потом су посетили, у манастирском конаку, келију (монашку собу) Светог Нектарија. У келији се, поред личних ствари Светитељевих, налази и његов кревет. Мајка болесног дечака замолила је монахињу која им је причала о животу Светитеља, да положи свог сина на Свечев кревет и добила је одобрење. Ту, у келији, се налази и икона Пресвете Богородице, пред којом се Свети Нектарије молио, а коју су живописали светогорски монаси. Мајка непокретног дечака, монахиња Филотеја и сви присутни, међу њима и брат Александар,усрдно су се молили Пресветој Богородици и Светом Нектарију. Када је после молитве мајка дечака спустила поред кревета, на очиглед свих дечак је сам направио неколико корака. Проходао је! Присутни су били потрешени овим чудом и плакали су од среће, а посебно мајка.

  На повратку са Егине, у аутобусу су поклоници радосно благодарили Богу и Светом Нектарију за ово велико чудо. (записао о. Ненад Андрић)

  Исцељење рака јетре и добијање порода

  Помаже Бог, оче Ненаде.

  Хвала Господу, сведок сам великих чуда којима нас је Господ молитвама Светог Нектарије благословио. Пре две године нас тројица пријатеља посетили смо манастир Светог Нектарије на Егини. Ја сам ишао у својству преводиоца, јер говорим грчки језик, а ишли смо првенствено због болесне мајке једног од нас, којој је тада била установљена метастаза, ако се добро сећам, на јетри и речено јој је од стране лекара да не може ништа да се уради ни операцијом нити терапијама (једина опција била је трансплантација),тако да смо одлучили да затражимо помоћ од Светог Нектарија. Хвала Господу, тада смо, такође, посетили и Старца Нектарија Виталиса,који нас је благословио и упутио молитве за болесну жену. Та жена, мајка мог пријатеља, је дан данас жива и здрава, без иједног дана терапије. Њој је, буквално, дан након наше посете манастиру, чудесно нестао рак. Такође, моја супруга и ја смо годинама покушавали да имамо децу. Два пута је остајала трудна али су, нажалост, оба пута трудноће изгубљене. Тада, када смо посетили манастире на Егини и Камаризи, замолио сам Старца Нектарија да се моли и за нас да нам Господ подари децу. Истог месеца, по повратку кући, моја супруга је затруднела и данас хвала благом Господу и Светом Нектарију, имамо једно здраво и добро дете.

  Ове године смо поново добили молбу од болесних пријатеља да посетимо манастир на Егини, да се поклонимо моштима Светог Нектарија и да посетимо Старца Нектарија Виталиса, што смо и учинили пре месец дана, и поново је уродило плодом.

  Са Богом. Божидар Младеновић

  Деца рођена по молитвама Светом Нектарију

  Богдан

  Писмо протојереју-ставрофору Ненаду Андрићу:

   

  255220.p.jpg?mtime=1482492534
  „Бог вам помогао, оче Ненаде!

   

  Прошле 2014. године сам од вас наручила икону, уље и молитву Светог Нектарија. Доктори су мом супругу и мени рекли да не можемо да имамо децу. Уљем сам у знаку крста помазивала стомак и читала молитву за пород – и сада у рукама љуљам Богдана који има седам недеља. Крстићемо га на дан Светог Нектарија.

  У трудноћи сам имала велику цисту коју сам требала да оперишем али захваљујући молитви и уљу Светог Нектарија циста је нестала. Свако добро желим вама и вашој породици.

  Лана Радић из Лазаревца

  Породица Радић са малим Богданом“

  Василије- Нектарије

  Помаже Бог, оче! Видела сам да сте објавили на друштвеној страници - фејсбук, видео запис како Старац Нектарије Виталис прима радосно икону, на којој су заједно осликани Свети Василије Острошки и Свети Нектарије Егински. Морала сам да вам се јавим, да поделим моју радост. Од Вас сам поручила икону Светог Нектарија 2013. године у ово доба. На Егину сам отишла јула 2014. године. Старац Нектарије Виталис ми је читао молитву и 15.05.2015. године на свет је дошао мој Василије, крштено Нектарије (крштен је на дан Св. Нектарија). Слава Богу. Кандило су кумови однели на Егину. И икону Св. Василија и Св. Нектарија на дар Старцу, као и слику мог дечака која је остала код старца. Слава Богу и свим светитељима на дару. Иначе, после 10 година брака и три неуспеле трудноће које су биле скоро изнесене.

   

  255221.p.jpg?mtime=1482492517
      

   

  Још једном Слава Богу и милом моме Св. Нектатију којег волим свим својим срцем и душом. Опростите на сметњи. Свако добро од Господа вам желим, оче.

  Душица Миливојевић

  Василије- Нектарије Миливојевић

  Симон

  Помаже Бог, о. Ненаде!

  Срећан вам рођендан и нека Вас и Вашу породицу Господ и Свети Нектарије чувају увек и свуда.

  Ево и новости код нас. После 10 месеци од одласка на Егину са Вама и поклоњења Светом Нектарију, ми смо постали родитељи. Добили смо сина Симона. Рођен је 4. августа ове године.

   

  255223.p.jpg?mtime=1482492553
      

   

  Добио је име Симон због значења: Бог слуша. Услишио је Бог и наше молитве и после много година, уз помоћ молитви Пресветој Богородици и Светом Нектарију, ми смо измолили нашег сина!

  Хвала му и слава!

  Велики поздрав од наше мале породице!

  Весна и Давид Календа из Венеције (Италија)

  Весна Жикић Календа и мали Симон

  Писмо проти Ненаду Андрићу

  Поштовање, оче Ненаде!

  Желим прво да Вам се захвалим за иконе Св. Нектарија и уље које сте ми слали. Желим да Вам кажем да је Св. Нектарије, захваљујући молитви, супруга и мене учинио срећнима – 25. маја 2016. године родила се наша мала принцеза, наша Лена.

  Током порођаја сам се молила да све прође у најбољем реду и да се беба роди жива и здрава. Тако је и било. Имала сам тих пар сати осећај да је Св. Нектарије био уз мене и нисам осећала никакав страх и бригу.

  Хвала и слава Св. Нектарију и хвала Вама.

  Гордана Томанић Екс Милутиновић

   

   

  23 / 12 / 2016

  Православие.Ru.
  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  Evo i jednog svedocanstva iz mog kraja.

  Pre otprilike godinu i 4 meseca (dakle, rana jesen 2015. godine), rodjen je mali decak Andrej. Nakon nekih 5 dana izasao kuci sa mamom, da bi ubrzo posle toga jednog jutra zaprepasceni roditelji nasli decaka sasvim potamnele koze, sa nekim ociglednim teskim zdravstvenim problemom. Nakon hitne intervencije lekara ispostavilo se da je decak dobio sepsu i veliki izliv krvi na mozak, te da su mu zbog svega ubrzo i pluca otkazala. Doktorka na inkubatorima, koja ga je primila na lecenje, rekla je da nema sta da uradi vise, i da jednostavno moze samo da ga iskljuci sa aparata, zahvaljujuci kojima je telo jedino i bilo u zivotu. Medjutim, sama je dodala - "necu odmah da ga iskljucim, neka ga jos malo". Dakle, sa medicinske tacke gledista sve je bilo zavrseno, odnosno, situacija je bila vise nego beznadezna.

  Roditelji kontaktiraju hitno o. Serafima, igumana manastira Denkovac nadomak Kragujevca, i pricaju mu sta se desilo, i da malom decaku nema spasa, na sta im je iguman odgovorio "ma `ajte molim vas, iscelice njega sveti Nektarije!" Nakon toga je odsluzio moleban i akatist svetome, da bi prakticno vec narednog dana dete bilo sasvim cisto i zdravo, kao da mu se nista nije desilo! Ni traga od krvi na mozgu, ni traga od sepse, pluca rade normalno!

  Zapanjena doktorka, nakon sto je saznala sta su roditelji uradili, pokupila je ekipu sa kojom je dezurala i pravo u manastir, da vide to mesto i upoznaju igumana. Ne treba da se trose reci oko toga koliko ih je sve ovo porazilo, sama doktorka je rekla igumanu: "ovako nesto u zivotu nisam videla!" :smeh1:

  Sve ovo ispricao nam je sam iguman, koga licno poznajemo, a inace u manastir Denkovac isli smo vec puno puta do sad, i takodje znamo za jos neka ranija iscelenja, jos dok je tu ziveo pocivsi o. Petar. Takodje, videli smo i tu porodicu i malog Andreja, i to bas na praznik sv. Nektarija pretprosle jesen, kad smo bili u manastiru, a otprilike par meseci nakon sto se sve ovo odigralo.

  E sad, to je tek prvi deo price.

  Nakon toga, o. Serafim, koji je licno vrlo vezan za sv. Nektarija, odlazi na Eginu, i kako sam razumeo, igumaniji tamo isprica sta se sve desilo ovde kod nas. Pre toga je zamolio za casticu mostiju, ali ga je igumanija isprva odlucno odbila, jer vec 12 godina nikom nisu dali ni komadic, zato sto prakticno nista ne bi ostalo na samoj Egini. Medjutim, kad je o. Serafim ispricao sta se desilo, onda je igumanija odgovorila: "e pa izgleda da je sam sveti Nektarije resio da dodje kod vas!", i - za neverovati - dala mu casticu mostiju!

  Naravno, on je mosti doneo u svoj manastir, i napravio veliku svetkovinu za njihov docek. To je bilo negde proslog proleca. Nakon toga, mi smo letos bili u Denkovcu, i imali prilike da se poklonimo svetinji. Malo je reci da je osecaj zaista cudesan - iako su tu vec odavno mosti sv. Dene, cije ime manastir nosi, i cijim smo mostima imali prilike da se poklonimo puno puta do sad, i takodje da cujemo za iscelenja koja je i ona ucinila do sad. E sad, ovo je - da tako kazem - jos jedan sloj vise, kad se udje u glavnu crkvu sve mirise kao polje najlepseg cveca, s tim da je miris - naravno - sasvim nezemaljski i poseban.

  Inace, nakon iscelenja i prakticno vracanja iz mrtvih malog Andreja, ta doktorka sa neonatologije u nekoliko navrata je slala imena i neke druge tek rodjene dece, koja su takodje iz nekog razloga bila kriticna i u teskom stanju, i sva su takodje ozdravila i izasla kuci.

  Dakle, ne jedno nego niz cudesa ovog velikog svetitelja, ukljucujuci i to sto su njegove mosti eto dosle i ovde kod nas.

  Eto, pa kad vas put nanese, svratite u manastir Denkovac, koji je nekih 25 km od Kragujevca, na starom putu za Jagodinu. Inace, osim mostiju sv. Nektarija i sv. Dene, tamo je i jedan epitrahilj sv. vladike Nikolaja. :)

  Edit: ako znate nekog da tesko boluje, mozete da posaljete ime u manastir, ili - jos bolje - da samog coveka posavetujete da ode tamo.

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима

  Hteo bih i ja da ispricam svoj slucaj, za koji smatram da je itekako sveti Nektarije imao svog upliva.

  Otac mi se 2013 godine razboleo, otisao je kod lekara bukvalno u poslednjem trenutku. Ispostavilo se da ima tumor besike, maligni tumor...operisao se i rezultati su bili ocajni, od toga da je kancer uznapredovao do solucije da je cak i prosirio se na susedne organe, kosti... Dakle prva operacija je bila katastroficna, prvi razgovor sa doktorom je bio katastrofican i prosto nazalost najgore sumnje su se ispostavile.

  Izmedju dve operacije...

  Izmedju ostalog citajuci o sv. Nektariju Eginskom, saznao sam da je cestica mostiju svetitelja i u manastiru Rakovica i da se sluzi akatist svetitelju svake nedelje od 11 sati. Odlazili smo tamo, bili na sluzenju akatista, celivanju mostiju, nosili tatine stvari, davali imena, on je takodje isao sa nama..

  Posle par meseci je imao zakazanu drugu operaciju, mozete misliti koji strah,zebnja, ispostavilo se da su sve najgore sumnje koje su postojale ipak izasle na dobro, kancer nije metastazirao,doktor kad je vrsio operaciju rekao je da je stanje dosta bolje...i eto. Naravno borba i dalje traje ali svakako jeste da u datom trenutku opsteg crnila je nastupilo zaista belilo samom cinjenicom da se nisu obistinile sumnje doktora i da je od prve operacije i katastroficne situacije i najgorih sumnji, doslo do ipak koliko toliko normalnog stanja.

  Naravno, kao gresni ljudi, opustili smo se i opravdali ono "Bez nevolje, nema Bogomolje" u punom smislu, sve redje idemo nazalost na akatiste sv. Nektariju, ali sam siguran da nas je on tad itekako pogledao i pomogao mojoj porodici. Slava mu i hvala.

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима

  пре 6 минута, МилошБГ рече

  Slava mu i hvala.

  Слава и хвала Богу!

  пре 6 минута, МилошБГ рече

  Hteo bih i ja da ispricam svoj slucaj, za koji smatram da je itekako sveti Nektarije imao svog upliva.

  Ја сам већ писала, али имам потребу да поново објавим, и када год будем била у прилици то ћу радити и причати о томе, сведочећи велику Љубав Господњу. Дивни светитељ Нектарије Егински водио нас је и како каже наш отац Ненад Андрић, исписао је чудо у срцу многих, па и мом.

  http://crkva.net/post/28301_мој-брат-мирослав-24-септембар-2016-године-неколико-месеци-пре-него-што-сам-сазн.html

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима

  Писмо проти Ненаду Андрићу

  Помаже Бог, оче Ненаде,

  sv-nektarije-3

  У молитвама упућеним нашем драгом Светом Нектарију дала сам обећање да ћу своје оздрављење објавити путем Вашег профила на интернету. Овим писмом испуњавам дато обећање и благодарим Господу и Светом Нектарију на сваком новом дану.

  Од онога што ми се догодило у протеклих годину и по дана могла бих роман да напишем, али потрудићу се да све то сажмем у ово једно писмо. Када сам средином 2015. године сазнала да имам малигни тумор на дојци, после првобитног шока, туге и немоћи, могла сам да бирам између два пута, да се препустим болести или да покушам да се борим. Схватила сам да је болест била порука, знала сам зашто сам се разболела и да морам променити себе, своје мисли, схватања, знала сам да само Господ може да ми да снагу за све што ме чека.

  Истражујући по интернету по први пут сам сазнала за Светог Нектарија и чудесна излечења која је чинио својим заступништвом пред Господом. Одлазила сам у манастир Ћелије и манастир Раковица где су ми читане молитве пред моштима Светог Нектарија. Захваљујући Вама добила сам икону и уље Светог Нектарија. Пошто сам у то време већ кренула са хемотерапијом сећам се да сте ми рекли: „Молите се, Свети Нектарије лечи и преко медицине“. Икона коју сте ми послали од првог дана стоји покрај мог узглавља. Од моје сестре добила сам књигу „Свети Нектарије Егински, земаљски анђео – небески човек“ и тако читајући је све више појачавала своју веру, наду и добијала снагу за све оно што ме је чекало.

  Почетком 2016. године урађена је мастектомија дојке, операција је успела и хистопатолошки налази су били неуобичајено добри. Када је након два месеца урађен контролни скенер грудног коша све је, што се тиче првобитне болести, било у реду, међутим, неким чудом приликом снимања апарат је спуштен ниже од онога што је захтевано те је докторка радиолог на снимку регистровала промену на бубрегу коју нико од лекара раније није видео. Рекла ми је да је била у дилеми да ли да то унесе у извештај пошто није било циљано снимање бубрега. Показало се да је то било исправно јер после више обављених прегледа ултразвуком и снимањем магнетном резонанцом донета је одлука да се уради операција бубрега. После само девет месеци од операције дојке била сам поново на операционом столу. Пошто је тумор био на скривеном и незгодном месту било је ризично урадити парцијално одстрањивање те је извађен цео бубрег. Све време молила сам се Светом Нектарију да буде уз мене јер сам тако била јача и храбрија. Посебну радост осетила сам у Ваљеву у новом храму Светог Нектарија, на дан његовог празника 22. новембра 2016. године, где су читане молитве за оздрављење болних и кропљење светом водицом и помазање светим уљем које је донето са Егине. Сада сам добро, слава Богу и Светом Нектарију.

  Желим свим људима да кажем да се моле и да верују.

  Драгом Светом Нектарију, којег волим свим својим срцем, дала сам још једно обећање, да ћу када ме Господ и Свети Нектарије удостоје отићи на Егину да се поклоним и захвалим за све што је учинио за мене. Молим се и даље да буде уз мене и моју породицу.

  Захваљујем и Вама на стрпљењу и молим Вас да објавите моје писмо. Свако добро од Господа, оче Ненаде.

  С поштовањем

  Весна Бојовић из Долова

  (Фејсбук страница о. Ненада Андрића)

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
 • Креирај ново...