Jump to content
 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

  Ако желиш да учествујеш у разговорима са осталим члановима и да добијеш додатне опције и могућности,

  молимо да се региструјеш или пријавиш
 • Пронађимо Свету Тројицу у Старом Завету

  Sign in to follow this  

   КЊИГА НЕОБИЧНА РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ ХРИШЋАНИНA

   (ОДАБРАНЕ СТАРОЗАВЈЕТНЕ И НОВОЗАВЈЕТНЕ ТЕМЕ)

   ПРИРЕДИО: РАДОМИР Д.

  СТВАРАЊЕ СВИЈЕТА

  ПОСТ. 1, 1-31

  Наиме, Господ Бог Отац све што чини – чини непрестано у истинском нераздјељивом сагласју са Сином у Духу Светом!

  У почетку створи Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом) небо и земљу. А земља беше празна и пуста, и беше тама над безданом, и (Тројични) дух Божји лебдео је над водама.

  И рече Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): ‘Нека буде светлост. И би светлост. И виде Бог (Отац и Син у Духу Светом) светлост да је добра (тј. да је свјетлост довољно испуњена благодатном пуноћом Господњом), и растави Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) светлост од таме. И светлост назва Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) дан, а таму назва ноћ. И би вече и би јутро, дан први.

  Потом рече Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): Нека буде свод посред воде, да раставља воду од воде. И створи Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) свод, и растави воду под сводом од воде над сводом, и би тако. А свод назва Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) небо. И би вече и би јутро, дан други.

  Потом рече Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): „Нека се слију воде што су под небом на једно место, нека се покаже копно.“ И би тако. И копно назва Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) земља, а сливове водене назва мора, виде Бог (Отац кроз Сина и Духу Светом) да је (веома) добро (удешено).

  И опет рече Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): „Нека пусти земља из себе траву, биље што носи семе, и дрво родно, које рађа род по својим врстама, у коме ће бити семе његово на земљи.“ И би тако. И пусти земља из себе траву, биље што носи семе по својим врстама, и дрво, које рађа род, у коме је семе његово по његовим врстама. И виде Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) да је (све што је никло из земље веома) добро (распоређено). И би вече и би јутро, дан трећи.

  Потом рече Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): „Нека буду светила на своду небеском, да деле дан и ноћ, да буду знаци временима и данима и годинама, и нека светле на своду небеском, да обасјавају земљу. И би тако. И створи Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) два светила велика: светило веће да управља даном, и светило мање да управља ноћу, и створи звезде. И постави их Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) на своду небеском да обасјавају земљу и да управљају даном и ноћу, и да деле светлост од таме. И виде Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) да је (на небеском своду све веома) добро (подешено). И би вече и би јутро, дан четврти .

  Потом рече Бог (Отац у истинском сагласју Сином у Духу Светом): „Нека проврве по води жива бића, и птице нека лете изнад земље под сводом небеским. И створи Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) китове велике и сва жива бића што се мичу, што проврвеше по води по врстама својим, и све птице крилате по врстама њиховим. И виде Бог (Отац кроз Сина и Духу Светом) да је (све веома) добро (што је створено у води Њиховом јединственом нераздјељивом вољом). И благослови Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) говорећи: „Рађајте се и множите се, и напуните воду по морима, и птице нека се множе на земљи.“ И би вече и би јутро, дан пети.

  Потом рече Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): „Нека земља пусти из себе жива бића по врстама њиховим, стоку, гмизавце и звери земаљске по врстама њиховим.“ И би тако. И створи Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) звери земаљске по врстама њиховим, и стоку по врстама њеним, и све гмизавце на земљи по врстама њиховим. И виде Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) да је (све веома) добро (створено што је земља пустила из себе Њиховом јединственом нераздјељивом вољом).

  Потом рече Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): „Да начинимо човека по своме лику, себи слична, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих гмизаваца што гмижу по земљи.“

  И створи Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) човека по (савршеном духовном) лику своме, према (бесмртном тјелесном) лику (сличном будућем Богочовјечанском Сину) Божијем створи га, мушко и женско створи их.

  И благослови Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом), и рече им Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): „Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом. И будите господари од риба морских и од птица небеских и од свега звериња што гмиже по земљи.“ И још рече Бог (Отац): „Ево, дао сам вам све биље што носи семе по својој земљи, и сва дрвета родна која носе семе, то ће вам бити за храну. А свему зверињу земаљском и свим птицама небеским и гмизавцима што по земљи гмижу и у чему има душа жива, дао сам сву траву да једу.“ И би тако. Тада погледа Бог (Отац) све што је створио (заједно са Сином у Духу Светом), добро беше веома. И би вече би јутро, дан шести.

  ЧОВЈЕК У ЗЕМАЉСКОМ РАЈУ

  ПОСТ. 2, 1-25

  Тако се доврши небо и земља и сва војска њихова. И доврши Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) седмог дана дело своје, које учини. И почину (Бог) у седми дан од свога дела, и које учини. И благослови Бог (Отац) седми дан и посвети га, јер тај дан почину од свега дела свога, које учини (кроз Сина у Духу Светом).

  – Тако се доврши (од Бога Оца кроз Сина у Духу Светом) небо и земља и сва војска њихова. И доврши Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) седмог дана дело своје, које учини. И почину (Бог Отац и Син у Духу Светом) седми дан од свог дела, које учини. И благослови Бог (Отац) седми дан, и посвети га, јер у тај дан почину Бог (Отац и Син у Духу Светом) од свега дела свога, које учини.

  То је постање неба и земље (од Оца кроз Сина у Духу Светом), тако су (кроз јединствену Ријеч Господњу - Свете Тројице) стварани. Кад Господ Бог (Света Тројица) створи земљу и небо, још не беше никаквог растиња ни биља пољскога на земљи. Јер Господ Бог (Света Тројица) још не пусти дажда на земљу, нити беше човека да ради земљу. Ипак, вода је извирала из земље и натапала сву земљу.

  А створи Господ Бог (Света Тројица) човека од праха земаљског, и дуну му у лице дух животни, и поста човек душа жива.

  И засади Господ Бог (Света Тројица) врт у Едему на истоку, и онде настани човека, кога створи. И учини Господ Бог (Света Тројица), те никоше из земље свакојака дрвета лепа за гледање и добра за јело, и дрво од живота усред врта и дрво од знања добра и зла.

  А вода је текла из Едема натапајући врт, и оданде се делила у четири реке. Једној је име Фисон, она тече око целе земље Евилске, онде има злата, и злато је оне земље врло добро, онде има и бдела и драгог камена оникса. Другој реци име је Геон, она тече око целе земље Хуске. А трећој је реци име Тигар, а она тече ка Асирској. А четврта је река Еуфрат.

  И узевши Господ Бог (Света Тројица) човека настани га у врту едемском, да га ради и чува. И заповеди Господ Бог (Отац) човеку говорећи: Једи слободно са свакога дрвета у врту, али са дрвета од знања добра и зла, са њега не једи, јер који дан окусиш са њега, умрећеш.

  И рече (Врховни ауторитет) Господ Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): „Није добро да је човек сам. Да му начиним друга према њему.“ Јер (у нераздјељивом истинском јединству) Господ Бог (Света Тројица) створи од земље све звериње пољско и све птице небеске, и доведе Адаму да види како ће коју животињу назвати, па како Адам назове коју животињу онако да јој буде име. И Адам надену име сваком живинчету и свакој птици небеској и свакој звери пољској, али се не нађе Адаму друг према њему. И Господ Бог (Света Тројица) пусти тврд сан на Адама, те заспа, па му узе једно ребро, и место попуни месом. И Господ Бог (Света Тројица) створи жену од ребра, које узе Адаму. А Адам рече: „ Гле ето кост мојих кости, и тело од мога тела. Нека јој буде име Жена, јер је узета од човека.“

  Зато ће оставити човек оца свога и матер своју, и припиће се уз жену своју, и биће двоје једно тело.

  ПРВИ ГРИЈЕХ И ПРОКЛЕСТВО

  ПОСТ. 3, 1-24

  Али змија беше лукавија од свих звери, које створи Господ Бог (Света Тројица), па рече жени: „Је ли истина да је Бог рекао да не једете са свакога дрвета у врту?“ А жена рече змији: „Ми једемо рода са свакога дрвета у врту, само рода са онога дрвета усред врта, казао је Бог (Отац) не једите и не дирајте у њега, да не умрете. А змија рече жени: „ Нећете ви умрети, него Бог (Отац, Син и Дух Свети) зна да ће вам се онај дан, кад окусите са њега, отворити очи, па ћете постати као богови и знати шта је добро и шта зло.“ И жена видећи да је плод на дрвету добар за јело и да га је милина гледати и да је дрво драго ради знања , узбра рода са њега окуси, па даде и мужу свом, те и он окуси. Тада им се отворише очи и видеше да су голи, па сплетоше лишћа смокава и начинише себи појас.

  И зачуше глас Господа Бога (Оца), који иђаше по (Едемском) врту кад захлади (човјекова истинска љубав према Господу Богу – Светој Тројици). И сакри се Адам и жена му испред Господа Бога (Свете Тројице) међу дрвета у врту. А Господ Бог (Отац) викну Адама и упита: Где си? А он рече: Чух глас твој у врту па се уплаших, јер сам го, те се сакрих. А Бог (Отац) рече: Ко ти каза да си го? Да ниси јео са онога дрвета што сам ти забранио да једеш са њега? А Адам рече:“ Жена коју си створио са мном, она ми даде с дрвета, те једох.“ А Господ Бог (Отац) рече жени: „ Зашто си то учинила?“ А жена одговори: „ Змија ме превари, те једох.“

  Тада рече Господ Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом) змији:“ Кад си то учинила, да си проклета међу свим животињама и међу свим зверима пољским, на трбуху да се вучеш и прах да једеш целог живота. И још стављам непријатељство између тебе и жене и између потомства твога и потомства њенога, оно ће ти на главу стајати а ти ћеш га у пету уједати.“

  А жени рече: „Теби ћу многе муке задати кад затрудниш, са мукама ћеш децу рађати. Жудња ће те терати мужу, а он ће господарити над тобом.“

  Па онда рече (Бог Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом) Адаму: „Што си послушао жену и окусио са дрвета с кога сам ти забранио рекавши да не једеш са њега, земља да је проклета због тебе, са муком ћеш се од ње хранити целог века, трње и коров ће ти рађати, а ти ћеш јести зеље пољско, са знојем лица свога јешћеш хлеб, док се не вратиш у земљу од које си узет, јер си прах, и у прах ћеш се вратити.“

  И Адам надену жени својој име Ева, зато што је она мати свим живима. И начини Господ Бог (Света Тројица) Адаму и жени његовој хаљине од коже, и обуче их у њих. И рече Господ Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): „Ето човек поста један од нас знајући шта је добро а шта зло, али сада да не пружи руке своје и убере и са дрвета живота, те да до вјека живи!“ И зато га Господ Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом) истера из врта Едемскога да ради земљу од које би узет. И истеравши човека настани га источно од врта Едемског и постави пред вртом Едемским херувима, с пламеним мачем, који севаше, да чува пут ка дрвету од живота .

  ЖИВОТ АДАМА И ЊЕГОВОГ ПОТОМСТВА ВАН ЗЕМАЉСКОГ РАЈА

  ПОСТ. 4, 1-16

  Иза тога Адам позна Еву жену своју, а она затрудње и роди Каина, и рече: „Добих човека од Господа (Оца).“ И роди опет брата његова Авеља. И Авељ поста пастир а Каин ратар.

  А после неког времена, Каин принесе Господу (Оцу) жртву од рода земаљскога, Авељ принесе од првина стада свога и од њихове претилине. – И Господ (Отац) погледа на Авеља и на његову жртву. А Каина и на његову жртву не погледа.

  А на Каина и његову жртву не погледа. Зато се Каин расрди много, и лице му се намргоди. Тада рече Господ (Отац) Каину: Што се срдиш? Што ли ти се лице промени? Јер ако чиниш добро, ведрином блисташ. А ако не чиниш добро, грех вреба као звер на прагу. Каин пак рече свом брату Авељу: „Хајдемо напоље“. И нашавши се на пољу скочи на брата Авеља и уби га.

  Тада рече Господ (Отац) Каину: „Где ти је брат Авељ?“ А он одговори: Не знам, зар сам ја чувар брата свога? А Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом) рече: „Шта учини! Глас крви брата твога виче са земље мени. И сада нека си проклет на земљи, која је отворила уста своја да прими крв брата твога из руке твоје. Кад земљу обрадиш неће ти више давати рода свога. Бићеш скитница и бегунац на земљи.“ А Каин рече Господу (Оцу):Кривица је моја велика да ми се не може опростити. Ево ме тераш данас из ове земље да се кријем испред тебе, и да се скитам и потуцам по земљи, па ће ме убити ко ме сусретне.“ Господ (Отац) му рече: „Зато ко убије Каина, седмострука ће освета бити.“ И начини Господ (Отац) знак на Каину да га не убије ко га сусретне. И оде Каин испред

  Господа (Оца) и насели се у земљу Наид источно од Едема.

  ПОТОП

  ПОСТ. глава. 6,7,8,9

  А кад се људи почеше множити на земљи, и кћери им се народише. Видећи синови Божји кћери човечије како су лепе узимаху их за жене које изабраше. А Господ (Отац) рече: „ Неће се дух мој (Господњи – Свете Тројице) до века препирати с људима, јер су (трулежно) тело, нека им век живота буде сто и двадесет година. А беше тада дивова на земљи, а и после, кад се синови Божји састајаху са кћерима човечијим, па им рађаху синове, то беху снажни људи, од старине на гласу.

  И Господ (Отац) видећи да је неваљалство људско велико на земљи, и да су све мисли срца њихова само зле, покаја се Господ (Отац) што је створио (кроз Сина у Духу Светом) човјека на земљи, и би му жао у срцу. И рече Господ (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом): „ Хоћу да истребим са земље људе, које сам створио, од човека до стоке и до ситне животиње и до птица небеских, јер се кајем што сам их створио.“

  Али Ноје нађе милост пред Господом (Оцем).

  Ово је историја Нојева. Ноје беше човек праведан и честит целог живота. По вољи Божјој (Свете Тројице) свагда живљаше Ноје. И роди три сина: Сима, Хама и Јафета.

  А земља се поквари пред Богом (Светом Тројицом), и напуни се безакоња. И погледа (са небeса) Бог (Отац кроз Сина у Духу Светом) на земљу, а она беше покварена, јер свако тело поквари пут свој на земљи.

  И рече Бог (Отац у истинском сагласју са Сином у Духу Светом) Ноју. „ Крај свакоме телу дође предаме, јер напунише земљу безакоња, и ево хоћу да их затрем са земљом. Начини себи лађу од дрвета чемпреса, и начини преграде у лађи, и затопи смолом изнутра и споља. И начини га овако. У дужину нека буде триста лаката, у ширину педесет лаката, у висину тридесет лаката. Пусти доста светлости у лађу и кров му сведи одозго од лакта, и направи врата лађи са стране и начини на три спрата; доњи, други и трећи.

  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичних сајтова Српске Православне ЦрквеСве поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...