Jump to content
 • Добро дошли на Живе Речи Утехе!

  Ако желиш да учествујеш у разговорима са осталим члановима и да добијеш додатне опције и могућности, да имаш приступ затвореним форумима

  молимо да се региструјеш или пријавиш
 • Zoran Đurović
  Zoran Đurović

  Последње писмо владике Атанасија патријарху Иринеју

  Sign in to follow this  

  +  + +

  5.  И  ПОСЛЕДЊЕ ПИСМО

  Њ. СВ. Патријарху Иринеју и Св.Синоду о несаборној одлуци о  Еп.Максиму Западно- америчком

  Ваша Светости и Оци Синодалци,

        Лежећи у болници у Требињу од упале плућа, добри људи донеше ми ово Писмо које већ кружи  у јавности по Српским Земљама.

  Његов писац је познати професор Правног Факултета у Бгд.  Б. БЕГОВИЋ.

       Шаљем вам га на пажљиво читање и упознавање да оно представља глас јавности у Српским Земљама и Српском Народу, - и процену поступка осуде Еп. Максима како ју је формулисао Еп.Бачки Иринеј (добро би било да га прочита и проучи и Брат Крушевачки Давид, еда би схватио да о 800-годишњици Светосавске Цркве не може се писати тако површно и несаборно о брату Еп.Максиму, па и о нама осталима).

   

      Професор Б. БЕГОВИЋ је очигледно човек високо стручан и такође добронамеран. Молим Вас да у години прослављања 800 година Аутокефалије Апостолске Цркве Светог Саве схватите да се не може  доносити одлука која личи на језик Конзисторије Карловачке Митрополије (која је у Црно-Жутој Монархији била под  дирекним утицајем поунијаћене Украјине).

     Својом одлуком Св.Синод није усвојио наводно “прећутно“ одобравање чланова Св.Сабора, јер је по сведочењу бројних Епископа Св.Сабора после читања Давидових неутемељених  оптужби  итекако гласно и јасно већина Епископа протествовала (зато су накнадно тражили да се исправи Саопштење Св.Сабора, редиговано самовољно од Брата кога ја зато зовем цензором у СПЦ). Брат Давид из Светолазаревског Крушевца треба да схвати да се тако не пише из Светосавског живог Апостолског Светоотагког Предања. Језуитизам и инквизицијски дух никад није био својствен Светосавском Предању. Очигледно да је тај Брат писао из “крушебачке“ Епархије, а не из суседног Светој Жичи Крушевца.

        Свети Оци, очигледно је да је оваквим „одлукама“ диктираним  само од једног члана Св.Синода, понижен углед и Светог Синода, и његовог Председника Патријарха, и самим тим целе Светосавске Цркве Христове. Такво понижавање није обележавање  800-годишњице Свете Архиепископије Светог Саве и Мученичке Пећске Патријаршије.

            Писано уочи Светог Успенија Богоматере 2019.г, у Њеном Манастиру  Тврдошу.

  Еп.Атанасије, који се због повреде повукао са Светосавске Столице, али се „није одрекао Архијерејског служења у Христовој Цркви“ (Св.Патријарх Николај Мистик).       

  У Херцеговини Светога Саве, Треће по рангу од оснивања Жичке Архиепископије.

  Прилог: Писмо професора Б. Беговића

    

   

  49036.jpg

  Sign in to follow this  


  Повратне информације корисника

  Recommended Comments  Пре сат времена, Zoran Đurović рече

  Светосавске Цркве не може се писати тако површно и несаборно о брату Еп.Максиму, па и о нама осталима).

  На страну сама одлука Синода о Максиму, која, колико сам пратио, није баш нешто утемељена, у ствари делује да је фингирана (избацује се због једног, а разлог је, рекло би се, други), жалосно је колико је вл. Атанасије пристрасан према вл. Максиму. Ниједном нисам прочитао ни чуо да је ишта рекао о Максимовим ставовима који су и изазвали читаву буру (подршка Вартоломеју апропо Украјине и став о аутокефалији СПЦ). То прво. А друго, сада овде замера вл. Давиду на несаборном писању о Максиму. Међутим, Максимово истрчавање о горе наведеним темама је шта? Саборно? Да ли је у реду да он истрчава са својим личним ставовима који су у дискрепанцији са ставовима Синода о истим питањима? Да ли је Атанасије рекао нешто о том несаборном поступку Максимовом? Не сећам се. И шта? За Максима важи један критеријум, а за Давида други? И колико пута је и сам Атанасије и Амфилохије и још понеки "истрчавали" несаборски по много чему... Нарочито према властима. Није битно да ли су били у праву или не (некад јесу, некад нису), него је ствар начелне природе, ствар је у саборности коју помиње вл. Атанасије.

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима

  Мислим да је теза сљедећа: Саборно писање изражава став Цркве и када пише један, а несаборна је саборска већина јер је под утицајем једног.

  Међутим када је у питању Артемије онда је гордост и прелест мислити да сабор може да грјеши.

  Склон сам чак и то да дозволим, јер је могуће...

  ...таквом ауторитету, али не вјерујем да су они око њега сабрани саборно, а они су предмет.

  Помињање украинаца је неукусно.

  Не вјерујем да се стигло до: Саборно је што ја кажем, а ко мисли другачије је под утицајем Цензора.

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима
  пре 39 минута, Родољуб Лазић рече

  На страну сама одлука Синода о Максиму, која, колико сам пратио, није баш нешто утемељена, у ствари делује да је фингирана (избацује се због једног, а разлог је, рекло би се, други)

  Ne bih da skrecem temu, ali cisto da pitam oko ovoga. Je li pravi razlog ustvari teorija evolucije? Ja mislim da jeste, ali ne znam na sta ste vi mislili.

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима

  Нисам сигуран да ли је баш теорија еволуције кључна и једина ствар, или је она у комбинацији са другим богословским питањима о којима је писао вл. Давид. А можда је уплетено и ово о чему је била расправа између вл. Иринеја и Максима.

  Говорим да ми тако делује. Не тврдим да сам у праву. Једноставно, ово званично образложење ми је некако "танко", неубедљиво. 

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима
  пре 14 минута, Родољуб Лазић рече

  Нисам сигуран да ли је баш теорија еволуције кључна и једина ствар, или је она у комбинацији са другим богословским питањима о којима је писао вл. Давид. А можда је уплетено и ово о чему је била расправа између вл. Иринеја и Максима.

  Говорим да ми тако делује. Не тврдим да сам у праву. 

  Овде си у праву. Главни проблем је подржавање безумне фанариотске политике. Ако прочиташ најновији Максимов интервју видећеш да код њега нема никаквог покајања. 

  Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

  Међутим, Максимово истрчавање о горе наведеним темама је шта? Саборно?

  Сам Максим је рекао да он зна да је "његово мишљење мањинско" (још у инт. Ако је ово крај...).

  Атанасије има подлачку тактику прећуткивања и не виђења онога што његови пулени лупају (Максим о аутокефалији и Украјини, и раду на расколу; Перишић са тезом протестантских фундаменталиста да Црква није Царство Божије на земљи; Григорије са Мамоном и 100 других ствари). Амфилохије пак узима и прича против Фанара или га кује у звезде увек по потреби, јер зна да народ (овце) нема памћење. Није отишао у Калифорнију само зато што сам отворено писао о његовој спрези са америчким расколницима, и тамо је на силу послао веселог Кирила који се од муке опио. 

  Сада је избачен у први план (поред Беговића) и надувенко Керамидас који негира да је Сава добио аутокефалију! Лудило мозга, али живимо у занимљивим и страшним временима. Све су то иста клапа, а Максим их координира. Шта мислиш откуд овај инт са Керамидисом? Јовановић зна грчки? Ових дана је Максим био у Фанару, а сада нам је у Рим дошао патријарх Вартоломеј. Да не помињем овде бруке...    

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима

  Еп.Атанасије, који се због повреде повукао са Светосавске Столице, али се „није одрекао Архијерејског служења у Христовој Цркви“ (Св.Патријарх Николај Мистик).  

  Замолио бих племениту господу из захумске да дају цитат, а не да се иживљавају над нама. Нико нема времена да сада узме и чита 400 стр из ПГ да би проверио да ли ово постоји. 

  Чак и да постоји, Мистик је насилно скинут са катедре, док се Атанасије сам повукао. Тражим појашњење, а не да неко пише Патријарху шта му падне на памет.  

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима

  Ове јавне расправе јерараха, њихово препуцавање, надгорњавање, поделе и сврставања у групе по различитим основама су лоше саме по себи, а остављају лош утисак и на верни народ и на неверну јавност. Да ли је ово понашање у складу са учењем Цркве, превасходно о љубави, слози, међусобном трпљењу и назидавању, смирењу, послушности и да не набрајам даље? Па није. Врло није. Да, било је свега овога кроз историју Цркве, знамо, али то није за похвалу, није за углед, за дику. Може се избећи ако се хоће. Може се покушати, потрудити се да се избене. Да ли су Свето Писмо и светоотачки текстови само "лепа причица", некакав повод за добар теолошки чланак или беседу у храму, или по њима треба да се живи? Шта мисле оци архијереји, какву слику пружају у јавности свиме овиме? Шта мисле, каква је туга у срцима верујућег народа када све ово гледа и слуша? Да ли им је стало до мишљења и до осећања лаоса Божјег? 

  И све то у времену када нам над главом државе и народа виси Дамоклов мач. Уместо да оставимо све сувишне и непотребне зађевице и размимоилажења и саберемо се у духу и да "горе имамо срца", да се сложимо како бисмо сву своју енергију искористили на добро, ми се чешљамо док нам узимају Космет, док нам хиљаде људи више умире него што се рађа, док нам се деца даве у дроги, разврату, насиљу, бесмислу сваке врсте...

  Можемо ли да се зауставимо, да урадимо нешто као аутентична Црква? Да будемо град који на гори стоји, светлост која светли људима, како би људи видели наша добра дела и прославили Оца на Небесима? Да се саберемо у молитви, посту и покајању и измолимо од Бога избављење од пропасти која се надвила над нама. То је оно што нам сада треба од вас, драге владике. Не требају нам ваше међусобице, превише људске. Требају нам Духом Светим надахнуте и храбре вође. Јер нико у свету неће ни рећи ни помислити да нам је спасење (поготово у оваквим безизлазним ситуацијама) у Богу. То зна Црква, ви и ми. И нико други то не може урадити осим нас, нико други завапити Богу за спасење осим нас. Ако ми то не урадимо, онда смо дефинитивно пропали као народ и држава. А онда више ништа од тих препирки и надгорњавања неће имати никакав, апсолутно никакав значај.  

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима

  @Родољуб Лазић Па можда да се угледају на тебе, кад буду читали форум. Како ћеш ти учити владику ако не трпиш брат на форуму за један коментар? Мало је претенциозно зар не?

  Владике су ипак нетрпељиве на свом нивоу, па не говоре никоме изнад њих.

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Креирај ново...