Jump to content
 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

  Ако желиш да учествујеш у разговорима са осталим члановима и да добијеш додатне опције и могућности,

  молимо да се региструјеш или пријавиш
 • Zoran Đurović
  Zoran Đurović

  Зоран Ђуровић: СА Синод versus доцент Марко Вилотић

  Зоран Ђуровић: СА Синод versus доцент Марко Вилотић

   

  Како је случај познат, нећу правити увод. Владика Максим Васиљевић писа: „У случају доцента Вилотића, Синод је своју одлуку образложио искључиво позивањем на Статут Универзитета... Пошто је тако, сигуран сам да ће и у овом случају Синод у свему поштовати мишљење руководства Универзитета о томе да ли је колега Вилотић у нечему прекршио Статут или неки од законских прописа. Њему се замера то што је узео једногодишње плаћено, а потом и двогодишње неплаћено одсуство, на шта је имао законско право. А чак и да на то није имао право (а јесте), ни једно ни друго одсуство колега Вилотић није доделио сам себи...“.

  Вилотића као наставник (доцент) од 2016. (овде) не испуњава услов по члану 94 статута ПБФ: „Ради стручног и научног усавршавања... наставнику се може одобрити плаћено одсуство... у трајању до једне школске године, уколико је остварио најмање пет година рада у настави на високошколској установи“. Нема 5 година рада у својству наставника. Синод је овде навео исти члан БУ (132) који понавља чл. 95 ПБФ. Синодско образложење је кратко и јасно: „Следствено, ПБФ... није имао право да асистентски стаж реченога господина урачуна у рок наставничке службе (наставници су, наиме, само доценти, ванредни професори и редовни професори), као што ни он није имао право да тражи 'суботњу годину', а да за то не испуњава прописане услове“.

  Бацачи прашине у очи и продавачи магле су ових дана кричали, а гласноговорник Максим је тријумфалистички изјављивао: „Томе у прилог говори и званично мишљење које је по овом питању правна служба Универзитета недавно доставила секретару ПБФ...“. Ови шибицари покушавају да се веру по стаклу пошто има непрецизно дефинисана једна одредба БУ (где се под наставницима све ставља у општем смислу), а то је чл. 123, т. 2: „Наставно особље јесу: наставници, истраживачи и сарадници“. Вилотић је 2010-2016 асистент на Групи за хришћанску философију и религиологију, а од 2016 доцент на истој групи. Дакле, потребно је утврдити шта у српском образовном систему јесте наставник.

  Када одемо на страницу Универзитета у Нишу и погледамо Избор у звање наставника (1114) (овде), видимо да су наставници сви од доцента па на горе. Можда би неко рекао: Добро, али нишлије су специфични, па нису релевантни, него да видимо ми шта се прописује на Универзитету у Београду! Да видимо званично мишљење. Оно, на жалост ових мешетара, постоји. Цитирам шире (овде): „На основу члана 11. став 1. тачка 13. Закона о високом образовању ('Службени гласник РС', бр. 76/05, 100/07 – аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 и 68/15 – аутентично тумачење), а на основу предлога Конференције универзитета Србије од 15. јуна 2015. године,

  Национални савет за високо образовање Републике Србије, на седници одржаној 26. новембра 2015. године, утврдио је

  МИНИМАЛНЕ УСЛОВЕ

  за избор у звања наставника на универзитету

  'Службени гласник РС', бр. 101 од 8. децембра 2015, 102 од 20. децембра 2016, 119 од 29. децембра 2017.

  I. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

  Члан 1.

  Овим актом се дефинишу јединствени минимални услови за избор у звања наставника на универзитетима у Републици Србији.

  Члан 2.

  Звања наставника на универзитету су: доцент, ванредни професор и редовни професор“.

  Према томе, имамо аутентично тумачење – не тумачење Зорана Ђуровића или Синода – да су звања наставника на универзитету: доцент, ванредни професор и редовни професор. Секретар Војводић је иначе познат по бриљантности свога ума, па када сам га питао – јер је Максим написао да Ђуровић није дао податке о основној школи – како је могуће да сам завршио ПБФ а да немам ОШ?, он је одговорио: Е, ја ти то не знам! Тако је и сада отишао по правно мишљење на БУ, а могао је сам да га нађе. Но, овим лажима је требало да се дезавуише Синод и Патријарх и да се добије на времену, а да се и студенти збуне. И то све чине на крајње подао начин. 

  Исте природе је и Мишљење Одбора за статутарна питања Универзитета у Београду: „Поступајући по обраћању председника Академијског одбора за високо образовање Српске академије наука и уметности и председника Савета Универзитета у Београду, Одбор за статутарна питања данас је једногласно усвојио Мишљење, у којем је истакнуто да је утицај СА Синода СПЦ, као тела које није у оквиру Универзитета у Београду, на статус запослених на ПБФ у супротности са Законом о високом образовању и Статутом Универзитета.

  Истовремено, закључено је да ће о усаглашености извесних одредаба Статута ПБФ са Статутом Универзитета у Београду бити заузет званичан став на наредној седници Одбора“ (овде).

  Мишљење је ирелевантно, јер се питамо како да су се тек сада сетили да Синод даје радне дозволе запосленима на ПБФ? То је од поновног уласка ПБФ на БУ било регулисано. Реч је, према томе, само о покушају једне групе узурпатора да се отме ПБФ од СПЦ, а у томе учествују, нажалост, и неке владике, који једно потписују на Сабору СПЦ, а друго раде иза леђа. Показали су образ и част. За ове споља нас не чуди ништа, јер знамо на шта они раде. Сасвим је јасно да је ово исценирана интересно-политичка игра.  Повратне информације корисника

  Recommended Comments  @Zoran Đurović Наравно да су наставници, само редовни и ванредни професори и доценти.

  Мене заинтересова нешто друго: шта је то религиологија? Јел то богословска или социолошка дисциплина? 

  Во времја ваше чини ми се да сте учили Увод у религију и упоредно богословље.

  Шта је сад ова религиологија и то везана за философију у једној катедри, никако ми не иде у главу?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 7 часа, Жељко рече

  Овај Ђука ко нека машина. Не треба се с њим качити. Они који су се закачили гадно су се прешли.

  Само да ми прво одради ови посо што сам га платио да подржи Русе  а после ћу да се качим ја са њиме!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 7 часа, александар живаљев рече

  @Zoran Đurović Наравно да су наставници, само редовни и ванредни професори и доценти.

  Мене заинтересова нешто друго: шта је то религиологија? Јел то богословска или социолошка дисциплина? 

  Во времја ваше чини ми се да сте учили Увод у религију и упоредно богословље.

  Шта је сад ова религиологија и то везана за философију у једној катедри, никако ми не иде у главу?

     @Поуке.орг инфо на то може да ти одговоре. Ја сам завршио БФ пре Потопа...:)))

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 2 часа, Н И Н Е рече

  Свака част Вучићу! Пардон, Ђуровићу!

  Овде имамо један чудан феномен - тврди се да је све у АВ рукама, па то би био и БУ. Не чини ли ти се онда да је апсурдно хваљење БУ као места слободе са стране максимоваца? За се у протестима није кукало и на поробљеност БУ? Да не треба да ти кажем као Серж Трифуновић ******* вас Вучић, ******* Вучић, ******* Вучић?! (моје су звездице). 

  Пошто сте нрзавнани (Таса), онда сам морао да вам објасним шта је наставник, и кад сет видели да сте пропливали, заједно са непоткупивом правном службом БУ, онда извучете Вучића. Мало сте присмрђели са тим Вучићем, не мислиш ли?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  rZBnJxi.jpg

  У тексту је написано зашто је ово лупетање. Национални савет за високо образовање Републике Србије је изнад секретара правне службе БУ, као што је Савет ПБФ изнад Војводића. Нећу да улазим у разлоге што је Капетановићка дала погрешно мишљење, а иста је и менио казала да немам коме да се жалим кад сам одбијен на ПБФ у једној криминалној радњи. А могао сам. Међутим, морао сам брзо да се вратим за Рим па сам то оставио...

  "Национални савет за високо образовање је највиша институција у Републици Србији која је, по Закону о високом образовању, надлежна за обезбеђење развоја и унапређење квалитета високог образовања"... Између осталог: "13) утврђује минималне услове за избор у звања наставника, на предлог Конференције универзитета, односно Конференције академија струковних студија, имајући у виду одговарајуће критеријуме министарства надлежног за научноистраживачку делатност;
  14) утврђује листу стручних, академских и научних назива са назнаком звања одговарајућег степена студија из одговарајућих области и скраћенице стручних, академских и научних назива;".

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Мени само није јасно где се у свему овоме налази Вилотићева одговорност? Поднео је молбу за остварење одређеног права. Надлежни орган факултета му је то право признао и он га је остварио. Ако је нека факултетска или универзитетска инстанца нешто погрешила, зашто је он (Вилотић) крив? Можда га стварно и није следовало да иде на сабатикон. Али, у том случају одгпворност је на оном ко му је то право признао и дао, а не на њему који је тражио. Његово је да тражи шта год жели, а на званичном органу је да тумачи закон и да призна или не призна неко право. Зато не видим у чему је Вилотићева одговорност?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ако двоје уђу у прљубу, значи ли то да је мушкарац који је питао жену да блудничи са њом ослобођен одговорности, јер је он, јадник, "само" питао, а жена је, ето, кривац јер је пристала?

  Ал' смо "одговорни", свака част!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 1 минут, Александар Милојков рече

  Зато не видим у чему је Вилотићева одговорност?

  Синодско образложење је кратко и јасно: „Следствено, ПБФ... није имао право да асистентски стаж реченога господина урачуна у рок наставничке службе (наставници су, наиме, само доценти, ванредни професори и редовни професори), као што ни он није имао право да тражи 'суботњу годину', а да за то не испуњава прописане услове“.

  Даље пише: "Врхунац свега представља његов захтев ПБФ Универзитета у Београду да му одобри још две године одсуства (неплаћеног додуше, што не значи и лишеног прихода из одређених неименованих извора). Чињеница је, међутим, да по изричитом и недвосмисленом универзитетском пропису sabbatical може да траје највише годину дана: само толико и нимало више.

  Закључак је следећи: господин др Вилотић или уопште не намерава да се из Немачке врати у Србију или чека својих „пет минута" за које можемо само да нагађамо шта значе, а суштински за групу и катедру којој припада и није неопходан с обзиром на то да би она и пуне три године могла да функционише и без њега. Имајући све ове чињенице у виду, Свети Архијерејски Синод доноси одлуку као у диспозитиву".

  Вилотић је свесно учествовао у овој превари, као што и сада настављају да се пру са Синодом, и праве ову гунгулу (тако функционише и на Сабору, јер ови надају дреку, па иако их је само једва 1 трећина, изгледа да их је више и покушавају у мутном да лове). Ти си познати бониста и да се правиш луд, али у Синоду не седе кретени. Зато ће и Војводић бити најурен. То је једно бандитско удружење, и то се зове саучесништво у превари. Као што је и Игњатије урадио. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 6 минута, Zoran Đurović рече

  а суштински за групу и катедру којој припада и није неопходан с обзиром на то да би она и пуне три године могла да функционише и без њега

  А колико сам упућен, његов докторат и није из области религиологије или историје религије.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 3 минута, Страле рече

  А колико сам упућен, његов докторат и није из области религиологије или историје религије.

  Тим боље! Код нас је правило да докторираш једно, а да предајеш друго. Ја сам им и рекао да ме пуште да предајем музичко. О томе немам појма, али је утолико боље.:))12:smeha::))

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичних сајтова Српске Православне ЦрквеСве поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...