Jump to content
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

  Ако желиш да учествујеш у разговорима са осталим члановима и да добијеш додатне опције и могућности,

  молимо да се региструјеш или пријавиш
 • Zoran Đurović
  Zoran Đurović

  Зоран Ђуровић: Откуд Сандо у херцеговачком клану?

   

   

  Зоран Ђуровић: Откуд Сандо у херцеговачком клану?

   

  Текст је више питање, него што имам одговора. Наиме, реч је о природи везе између протојереја-ставрофора проф. др Драгомира Санда и ткз. херцеговачког клана. Наиме, он је био придружени члан оних који су бојкотовали 05. децембра 2019. седницу Наставно-научног већа Православног богословског факултета УБ. Није херцеговац. Међутим, увек га видимо придруженог у акцијама овог тима. Тако ће за Тв Храм водити интервју са епископом западноамеричким Г. Максимом Васиљевићем (овде), који износи идеју да превазиђемо наше уске интересе, па да се све цркве у САД споје у једну (овде).

  Пре више година сам читао Сандов клеветнички текст-тужбу против о. Владимира Вукашиновића, али како је тужба била најобичнија клевета, Патријарх ју је одбацио. Но, Сандо се није зауставио и лобирао је активно да се уместо Вукашиновића за декана изабере епископ пожаревачко-браничевски Г. Игњатије. Вели се да му је заузрат обећано да ће постати редован професор на ПБФ, и у тај степен је унапређен од МЦП, јер они деле титуле и шаком и капом, иако то нема везе са реалношћу. Тако Светигора: „У вечерашњој Катедри послушајте предавање протојереја-ставрофора проф. др Драгомира Санда, редовног професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду“ (овде). Сандо је пак ванредни професор (овде).

  О. Сандо је ипак доживео разочарење. Морам да похвалим ПБФ да је способнији од БУ у истраживању плагијата. Наиме, Сандо је аплицирао да постане редовни професор, али је способни А.Ђ., који је мој пријатељ, открио да је рад у питању плагијат, па је сам Игњатије саветовао Санду да се повуче, и овај је сада ванредни професор. Нека поцепа рад и напише нов за 7 дана, јер су то ти способни људи, супермени као Васиљевић.

  Но, Сандо се у подвизима не зауставља па се јавља као протагониста у скорашњем циркулару Перишић-Кубат: „...у вечерњим часовима митрополит Порфирије је позвао колегу проф. др Драга Санду, и том приликом му рекао: 'Патријарх ти је поручио да, уколико сутра не гласаш за смену декана, глава ти је на пању.' Колега Сандо је исте вечери о том разговору обавестио декана владику Игнатија“ (овде). Истинољубивост Сандова се видела још у Вукашиновићевом случају, где је у Патријаршији банован, како би рекли млади, а још и из неуспелог покушаја да се домогне вишег ранга преко плагијата.

  Паметном доста.

   

  Зоран Ђуровић

  Рим, 14.12.2019  Повратне информације корисника

  Recommended Comments  Сандо ни рођеној деци не би ништа џаба урадио, Мора да су му дебело платили, сигурно се смеши парохија у Немачкој или негде егзотично, ако већ и није узео кеш.

  За оне који не знају, Сандо је овом изјавом стао на страну оних који су му уништили једину жељу и сан да буде редовни професор, јер су доказали да му научни рад није ни Н од научног. (Наравно то сад не смета Шијаковићу, Максиму и Перишићу) и сврстао се на страну која технички губи, и која га користи као кондом у великом силовању Цркве.

  Сандо ово сигурно није урадио бесплатно, то зна свако ко га је два пута видео у животу.  Евидентно је да је лаж, која је била потребна да се скрене пажња са јучерашњег потпуног дебакла, кад су два професора потврдили да је Кубат лагао у свом писму, које је завршило у новинама.

  Порфирије треба све да их тужи колективно, али не државном суду, него Црквеном и да се позове на канон који хришћанима брани да се међусобно жале и тужакају државним судовима ( Ректорату и ко зна коме) и да их све лепо рашчини и одлучи од причешћа.

  Сандо као и остали Амфилохијев кадар, попут Раше Поповића и Пузовића није ни за професора богословије, а камоли факултета, ни интелекттуално ни харизмом, и овиме је на најгори и најбединији начин завршио своју каријеру коју није ни требало да има.

  Ако ускоро чујемо Сандо парох у Минхену, знаћемо сви из којег правца дува ветар.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Санда је довео Амфилохије. Возао га је по Београду... У комисији за одбрану доктората је имао др Јеротића који тада није имао научно звање јер није био професор. Надам се да ће га Патријарх убрзо скинути са места координатора за веронауку, јер знам за безброј случајева људи који се жале на њега. 

  Да, од науке нема ни н, како рече овај Ноје. Али зато има м од мобинг. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Мени није јасно који је смисао чланка објављеног у новинама Данас. Ако појединци мисле да ће их јавност подржати, мислим да се заваравају. Често наше рече више говоре о нама самима, него о ономе на кога се односе. Друго, јуче су двојица професора демантовала наводе и јасно се оградила, али не видех да је ауторка њих узела у обзир. То је то "објективно" извештавање. Можда нешто и научимо. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Пре сат времена, Zoran Đurović рече

  Санда је довео Амфилохије. Возао га је по Београду... У комисији за одбрану доктората је имао др Јеротића који тада није имао научно звање јер није био професор. Надам се да ће га Патријарх убрзо скинути са места координатора за веронауку, јер знам за безброј случајева људи који се жале на њега. 

  Да, од науке нема ни н, како рече овај Ноје. Али зато има м од мобинг. 

  Недавно је неко нешто поставио везано за аутомобиле и вожњу.......изгледа да су навикли да се возе (једни друге), па хтели да "возају" све од реда.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Сандо је Амфилохијев кадар и стога близак и херцеговачком клану. Зато његово пучистичко и антицрквено деловање на ПБФ-у не чуди јер Амфилохије не воли да губи утицај у Београду. Он воли да је газда и у Београду и у Црној Гори. Јако се митрополит Амфилохије предриблао по Бог зна који пут. Сандо је наравно и комформиста. Воли да млати паре на полузнање и везе и везице преко јужњачких пипака у Београду. Међутим јужњачка хоботница је на ПБФ-у добила класичан нокаут у главу. Сад иде резање пипака. Један од њих, мада мање талентованих, је и Сандо. Нека већ пакује кофере са ПБФ-а. Неће га спасити ни Амфилохије ни Гргур ни Максим а ни Атанасије Тврдошки. Посебно га неће спасити ни Шијаковић који ће и сам ускоро да лети са ПБФ-а брзином метеора. Ко куферче. Па, па :mahmah:

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 32 минута, Zoran Đurović рече

  Тасићка се продала давно. 

  Шта рећи. Није мени за њу, него за оне који су је ангажовали. Туга.

  Некада сам у проблему који емотикон да поставим, а више од једног није могуће.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ne znam kako ga nije sramota da se posle skandala u Ruzici oglasava po bilo kom pitanju. U narednom kom cu postaviti kom jednog prijatelja koji je i vise nego upoznat sa desavanjima u Ruzici i sa kampanjom koju prethodna nomenklatura vodi protiv sadasnje sa ciljem da se sakriju mutne radnje tj besramne kradje novca koje se se tamo desavale

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  " Пошто је у скорије време дошло до прљаве медијске кампање против старешине Цркве Ружице протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића у којој се, између осталог, доводи у питање његов однос према црквеној имовини, њеном чувању, употеби – односно злоупотреби, и другим сличним стварима, слободан сам да заинтересовану јавност обавестим о следећим чињеницама.

  Напомињем да овом приликом нећу улазити у описивање детаља начина на које је Црква Ружица годинама навелико поткрадана, улоге одређених личности у свему томе, техника крађе и сл. То све треба оставити за неко друго време и судски процес који поводом тога треба да се води. Такође тренутно нећу отварати питање ко све, и из којих разлога, из претходног и  садашњег братства Цркве Ружице – наивно верујући да њихова прљава и подмукла работа остаје скривена и невидљива - активно учествује у оркестрирању ове клеветничке кампање. Када то дође на дневни ред позабавићемо се различитим аспектима ових мутних личности које су, трагичним склопом околности, залутале у Цркву Ружицу.

  Од доласка новог старешине проте Владимира Вукашиновића Црква Ружица је обновљена је и украшена, уведена су редовна предавања која се снимају и постављају на интернет, доживела је финансијски препород, и још много тога. Овог пута, међутим, желим само да се концентришем на финансијски део ове приче јер су клевете како старих лопова тако и њихових савезника уперене у том правцу.

  Исправност пословања Управе Цркве Ружице на чијем чеку је прота Вукашиновић проверавана је редовним и ванредним путем више пута, што је у складу са принципима финансијске контроле Архиепископије, од стране: Комисија Привредне фондације Архиепископије београдско-карловачке, Рачуноиспитивач ЕУО-а јереја Мирослава Чолаковића и архијерејског намесника протојереј-ставрофора Бранка Митровића.

           Све су Комисије утврдиле да се у Цркви Ружици пословање одвија по свим правилима финансијског благајничког пословања, у најбољем реду.

           Тако, на жалост, није било током пословања претходне управе Цркве Ружице. Као пример за то навешћу разлику у оствареним приходима по побројаним тачкама улаза финансијских средстава за две године - 2014. када је Црквом Ружицом управљао Радомир Поповић а благајник био Драгомир Сандо и 2017. годином када је старешина Владимир Вукашиновић а благајник Сава Милин. Напомињем да је 2017. година финансијски много тежа од 2014, да је посета верника смањена, и да нова управа Цркве Ружице није отворила ни један додатни извор прихода који раније није постојао. Дакле, ситуација је позиционо иста, само је нови старешина спречио и зауставио крађе и злоупотребе! А сада њега оптужују за то!!! Но, пређимо на ствар.

      -    Продајом свећа

  2017. године приходовано је 48% више него 2014. године

  - Продајом остале робе
  2017. године приходовано је 254% више него 2014. године

  - Храмовном таксом
  2017. године приходовано је 668% више него 2014. године

  - Добровољним прилозима
  2017. године приходовано је 341% више него 2014. године

  - Прилозима верника у касице
  2017. године приходовано је 1661% више него 2014. године

  - Прилозима на тас
  2017. године приходовано је 46% више него 2014. године

  - Прилозима у касицу за богословије
  2017. године приходовано је 92% више него 2014. године

  Кратко речено буџет је утростручен у односу на време претходне управе!!!

           Из горе реченог је јасно због чега они који су крали у Цркви Ружици и њихови јатаци који су за то време могли да раде шта хоће, настоје да оклеветају проту Владимира Вукашиновића."

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Управо сада, The Godfather рече

  Напомињем да овом приликом нећу улазити у описивање детаља начина на које је Црква Ружица годинама навелико поткрадана, улоге одређених личности у свему томе, техника крађе и сл. То све треба оставити за неко друго време и судски процес који поводом тога треба да се води.

  Ма то је вероватно ноћу дељено сиротињи, да не зна левица шта чини десница...и још из свог џепа приде...иначе, то се зове другост...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 10 минута, The Godfather рече

  " Пошто је у скорије време дошло до прљаве медијске кампање против старешине Цркве Ружице протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића у којој се, између осталог, доводи у питање његов однос према црквеној имовини, њеном чувању, употеби – односно злоупотреби, и другим сличним стварима, слободан сам да заинтересовану јавност обавестим о следећим чињеницама.

  Напомињем да овом приликом нећу улазити у описивање детаља начина на које је Црква Ружица годинама навелико поткрадана, улоге одређених личности у свему томе, техника крађе и сл. То све треба оставити за неко друго време и судски процес који поводом тога треба да се води. Такође тренутно нећу отварати питање ко све, и из којих разлога, из претходног и  садашњег братства Цркве Ружице – наивно верујући да њихова прљава и подмукла работа остаје скривена и невидљива - активно учествује у оркестрирању ове клеветничке кампање. Када то дође на дневни ред позабавићемо се различитим аспектима ових мутних личности које су, трагичним склопом околности, залутале у Цркву Ружицу.

  Од доласка новог старешине проте Владимира Вукашиновића Црква Ружица је обновљена је и украшена, уведена су редовна предавања која се снимају и постављају на интернет, доживела је финансијски препород, и још много тога. Овог пута, међутим, желим само да се концентришем на финансијски део ове приче јер су клевете како старих лопова тако и њихових савезника уперене у том правцу.

  Исправност пословања Управе Цркве Ружице на чијем чеку је прота Вукашиновић проверавана је редовним и ванредним путем више пута, што је у складу са принципима финансијске контроле Архиепископије, од стране: Комисија Привредне фондације Архиепископије београдско-карловачке, Рачуноиспитивач ЕУО-а јереја Мирослава Чолаковића и архијерејског намесника протојереј-ставрофора Бранка Митровића.

           Све су Комисије утврдиле да се у Цркви Ружици пословање одвија по свим правилима финансијског благајничког пословања, у најбољем реду.

           Тако, на жалост, није било током пословања претходне управе Цркве Ружице. Као пример за то навешћу разлику у оствареним приходима по побројаним тачкама улаза финансијских средстава за две године - 2014. када је Црквом Ружицом управљао Радомир Поповић а благајник био Драгомир Сандо и 2017. годином када је старешина Владимир Вукашиновић а благајник Сава Милин. Напомињем да је 2017. година финансијски много тежа од 2014, да је посета верника смањена, и да нова управа Цркве Ружице није отворила ни један додатни извор прихода који раније није постојао. Дакле, ситуација је позиционо иста, само је нови старешина спречио и зауставио крађе и злоупотребе! А сада њега оптужују за то!!! Но, пређимо на ствар.

      -    Продајом свећа

  2017. године приходовано је 48% више него 2014. године

  - Продајом остале робе
  2017. године приходовано је 254% више него 2014. године

  - Храмовном таксом
  2017. године приходовано је 668% више него 2014. године

  - Добровољним прилозима
  2017. године приходовано је 341% више него 2014. године

  - Прилозима верника у касице
  2017. године приходовано је 1661% више него 2014. године

  - Прилозима на тас
  2017. године приходовано је 46% више него 2014. године

  - Прилозима у касицу за богословије
  2017. године приходовано је 92% више него 2014. године

  Кратко речено буџет је утростручен у односу на време претходне управе!!!

           Из горе реченог је јасно због чега они који су крали у Цркви Ружици и њихови јатаци који су за то време могли да раде шта хоће, настоје да оклеветају проту Владимира Вукашиновића."

  Како је могуће да неко ко се сумњичи за овакве радње, уз низ доказа уопште задржи на важним позицијама у цркви. Мени ти никако не може бити јасно. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  @Итака mislim da episkopi u ovakvim slucajevima pribegavaju onome cemu su nauceni tj vezbanju u monaskim vrlinama, krivcima se pruzi ruka spasa, grehovi se pokriju oprostajem, desi se premestaj itd...sto je naravno pogubno po crkvu.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 8 минута, The Godfather рече

  @Итака mislim da episkopi u ovakvim slucajevima pribegavaju onome cemu su nauceni tj vezbanju u monaskim vrlinama, krivcima se pruzi ruka spasa, grehovi se pokriju oprostajem, desi se premestaj itd...sto je naravno pogubno po crkvu.

  Има смисла. Само што се тиме шаље једна не тако лепа порука верујућем народу. Црква није појединац, сви ми смо црква. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 9 часа, Zoran Đurović рече

  реч је о природи везе између протојереја-ставрофора проф. др Драгомира Санда и ткз. херцеговачког клана.

  На страну сад Сандо, нешто друго је овде далеко озбиљнији проблем. О којем је то тачно херцеговачком клану ријеч? И шта је то "херцеговачко", у теологији светог (владике) Атанасија (умировљеног)? Чему ти напади, не на човјека (Атанасија), него на (његову) светост?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 5 часа, slovoA рече

  На страну сад Сандо, нешто друго је овде далеко озбиљнији проблем. О којем је то тачно херцеговачком клану ријеч? И шта је то "херцеговачко", у теологији светог (владике) Атанасија (умировљеног)? Чему ти напади, не на човјека (Атанасија), него на (његову) светост?

  Брате, у СПЦ само је патријарх "његова светост" још за живота. Онај који напада  српског патријарха, а штеди цариградског, сигурно није свет. То што некритички брани своју "духовну децу" доказ је више да не можемо говорити о његовој личној светости. Понашање пак његових "духовних чада" показује да аљкав "духовник" не може да посади семе које ће да да добар плод.

  Ако већ хоћеш, могу да ти понудим главну карактеристику тог клана. То је непослушање. Свако од њих има само лични интерес. Зато и личе на банду, а не на цркву. Зато и не могу да разумеју митрополита Порфирија, те га мрзе, јер не познају ту врсту понашања - послушност. Коме су послушни до самоодрицања Григорије и Максим? Коме је икада био послушан Перишић? Који је њихов план за будућност када гризу руку од које су све добили? Ту је, наравно и гомила срећника који су, упркос скромним личним дометима, постали - како оно рече Кубат - освешћени хришћани са највишим академским звањима, док истовремено не умеју да напишу ни кратку форму као што је пост; или је интерпункција потпуно безвезе набацана, или има превише заграда.

  Неко рече да припадници херцеговачког клана уопште нису Херцеговци. Можда, али им је та епархија први плен и гусарско острво. Њихово удруживање није географске већ духовне природе. А празнину у својим душама, мрак у својим плановима и ужас у својим ситним срцима прикривају духовним ауторитетом човека који иза себе ниже огромну количину промашаја. Одаћу ти тајну. Атанасије никад никоме није ни хтео да буде духовник јер нема осећаја за другог. Ви сте му се наметали, а он није одолео публици. Ви сте од њега направили гуруа јер вам је потребан као покриће за самовољу. Он, сиромах, чак ни данас не уме да сиђе са позорнице ако му макар један пар руку аплаудира.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичних сајтова Српске Православне ЦрквеСве поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...