Jump to content
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

  Ако желиш да учествујеш у разговорима са осталим члановима и да добијеш додатне опције и могућности,

  молимо да се региструјеш или пријавиш
 • Zoran Đurović
  Zoran Đurović

  Зоран Ђуровић: Куросава међ' српским владикама

  Зоран Ђуровић: Куросава међ' српским владикама

   

  Акира Куросава је пре дуплих изештаја са саборâ наше помесне Цркве направио ремек-дело Рашомон,  где сваки од протагониста прича своју причу и свака од њих се разликује. Свако прича причу онако како је сам доживео тај исти догађај, желећи тиме да оног другог увери у истину коју говори. На званични извештај са мајског Сабора СПЦ текуће године, појави се и друго приопћење, које је први потписао митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Сада смо добили и два извештаја са седнице Епископског Савета СПЦ у Северној, Средњој и Јужној Америци, одржане у Чикагу, 7. децембра 2019. Привешћу оба извештаја. Први је мој превод текста који су писали епископи Лонгин и Максим (за њих је званични језик енглески, па се не труде да нам дају текст на српском; оригинал овде), а други је епископа Митрофана (овде).

  spacer.png 

  1) САОПШТЕЊЕ ЦЕНТРАЛНОГ ЦРКВЕНОГ САВЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У СЕВЕРНОЈ, СРЕДЊОЈ И ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ

   

  Централни Савет Српске Православне Цркве у Северној, Централној и Јужној Америци, који представља свих пет српских православних епархија на овим територијама, састао се у катедрали Светог Васкрсења у Чикагу 6-7, децембра 2019. Наш састанак је почео Светом Литургијом коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ Кирило Буенос Аирески и Јужне и Централне Америке. Тиме смо поново потврдили наше јединство у Христу и са пуноћом Српске Православне Цркве.

  Савет је размотрио и одлучио о многим питањима важним за живот и функционисање наше Свете Цркве.

  Савет је био извештен од наших епископа да је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одредио да се укину одређене одлуке Црквеног Сабора одржаног у јулу, а које се тичу територијалног ограничења садашњег устројства, и да се Црквени Сабор који би укључивао свих пет епархија сазове почетком следеће године. Наши епископи су известили Савет да ће Епископски Савет извршити све директиве Синода. Централни Савет је примио ове информације и чека сазивање Сабора од стране Епископског Савета за 29. фебруар.

  Одлучујући о буџету Централне Цркве за наредну годину, Савет је поновио своју финансијску и моралну подршку раду Теолошке школе Свети Сава, смештене у манастиру Нова Грачаница. Од наших епископа се тражило да именују Веће Поверења које ће сарађивати са нашим епископима, дајући препоруке за побољшање и развој школе.

  Црквени спољни правни савет САД-а одржао је презентацију у вези савета који су дали 2017., који се тиче корпоративне структуре за епархију и преименовања и понудио је низ опција и препорука за осигурање поштовања свих законских захтева. Оне су узете у брижљиво разматрање.

  Централни Савет је са великом забринутошћу констатовао постојање концентрисаних напада на наше епископе, и преко њих на нашу Свету Цркву, који су вођени на интернету и путем друштвених медија. Знамо да су напади, који приписују нечасне мотиве и проблематичне правне методе нашим епископима, у ствари лажни и сасвим неутемељени. Савет даје наново пуну подршку и поверење нашим епископима и целокупном Епископском Савету, и тражи од наших верника да те нападе одбаце као лажи, као што то они и јесу.

  Чикаго, 7. децембра 2019

   

  За време овог светог Божићног Поста молимо се за Његову Светост, нашег Патријарха Иринеја, за јерархију, свештенство, монаштво и све вернике Српске Православне Цркве, као и за снагу и благодат од Новорођеног Спаситеља да наставе светим путем Св. Саве.

  spacer.png

   

  2) ЕПИСКОПСКИ САВЕТ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У СЕВЕРНОЈ, СРЕДЊОЈ И ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ

   

  6. децембра/23. новембра 2019. године

  У Чикагу

   

  Свој богоданој Црквеној пуноћи Српског православног Народа у Северној, Средњој и Јужној Америци

  По благодати и дару Светога и Животворнога Духа, чувајући благообразност и свештени поредак (1Кор 14,40) Цркве Христове, а на основу одлуке Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве (Бр. 995 и 1009/зап. 638 од 25. септембра 2019. године), и у духу налога Епископског савета (Еп.сав. Бр. 11 од 5. децембра 2019. године), Епископи чланови Епископског савета за Северну, Средњу и Јужну Америку имају част да саопште да усвајају одлуку Светог Архијерејског Синода која гласи: „Ставити ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци…. које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју“ (Бр. 995 и 1009/зап. 638 од 25. септембра 2019. године).

  Сложивши се са овом одлуком Светог Архијерејског Синода, Епископски савет Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци, саопштава да је нашој Светосавској Цркви јединство важније од свега другог те сазива ванредни Црквени сабор за 29. фебруар 2020. године у Клирвотеру, Флорида, који ће извршити одлуку Светог Архијерејског Синода.

  Тако је оно што је зависило од богољубивих епископа учињено, а преостало се односи на вас да пројавите сложну и сагласну љубав према Господу, чиме ће се пројавити и ваша искрена љубав према нашој Светосавској Цркви.

  Епископски Савет Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци

   

  ОСВРТ НА РАЗЛИЧИТЕ ИЗВЕШТАЈЕ

   

  Ваља најпре приметити да је Митрофанов извештај ранији (6. дец.), док је Лонгин-Максим каснији (7. дец.). Испада да Л-М коригују Митрофанов извештај, односно да је Митр. независан. Митр. је лојалан Синоду, док у Л-М имамо муљање. Л-М вели: „Савет је био извештен од наших епископа да је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одредио да се укину одређене одлуке (certain decisions) Црквеног Сабора одржаног у јулу“. У Митр. се јасно понавља синодска одлука: „Ставити ван снаге све одлуке“.   

  Сасвим је јасно да је Л-М за америчку публику и да покушава да релативизује речено од Синода. Синод је тражио још 25. септ. да се сазове ванредни Сабор, док је Лонгин то одбио 19 нов. сазивајући само састанак Епископског Савета за Северну, Средњу и Јужну Америку, а за 6. и 7. децембар састанак Централног Црквеног Савета. Синод на то пролонгирање (није игра речи) понавља захтев за Сабором 25. нов. не пристајући на Лонгинове игре без граница.

  Иначе, Лонгин и Максим су сво време дезинформисали црквену јавност да није било никаквих промена, да за све имају покриће и сагласност Сабора и Синода СПЦ, а сада су спиновали преко несвесних борбаша за неверу да су имали ту сагласност, и објављено је несрећно срочено (да се благо изразим, јер смо имали и случај позивног писма Јустина Жичког које је Патријарх – верујући у здраву памет српског епископа – потписао, за позив на прославу рукоположења Светог Саве) писмо еп. Јована шумадијског (овде). Но ни из тог несрећног писма не произилази оно што се десило на терену, а то је да су променили име још пре две године. Зашто? С чијим допуштењем? Из ког разлога? Питао се неко: „Ко је крив што је Устав 'усвојен' без дозволе Сабора и Синода у Бг? Ко је крив што се у Уству не помиње Спц и Патријарх у Београду? Шта тачно значи Максимово саопштење да ће он да саслужује са свима са којима је до сада саслуживао, без обзира на став Сабора у Београду? Да ли то значи ако Спц прекине општење са турским патријархом Вартоломејем да се то не односи на Максима?“.

  Из Л-М не знамо ни да ли је Сабор на крају сазван! „Централни Савет је примио ове информације и чека сазивање Сабора од стране Епископског Савета за 29. фебруар (The Central Council received this information and awaits the calling of the Sabor by the Episcopal Council for February 29)“. Ово је врхунац апсурда, јер исти Савет од себе очекује да се посаветује сам са собом, а онда да донесе одлуку о седници о саветовању и тако у круг. Савет се већ био састао и могли су да донесу одлуку, а не да пишу ове бесмислице. Код Митр. је све јасно: „Епископски савет... саопштава да је нашој Светосавској Цркви јединство важније од свега другог те сазива ванредни Црквени сабор за 29. фебруар 2020. године у Клирвотеру, Флорида, који ће извршити одлуку Светог Архијерејског Синода“. Питање је да ли је то Митрофанова „истина“? Знамо да је било свађе између њега и Лонгина. Подсећам на дуплу игру Лонгина и Иринеја, јер Лонгин у свом акту вели: „На тим састанцима [о којима сада пишем] ће се приступити извршењу одлука Светог Архијерејског Синода“. Иринеј: „Седнице поменутих тела су сазване ради имплеметација одлукâ Светог Архијерејског Синода“.

  Зашто одлуке већ нису донешене, јер ни претходне нису донешене на Сабору? Неко вели, да би се Сабор поставио као ауторитет и да би се обнародовало шта су пучисти урадили. Наиме, и сами пучисти су своје потезе правдали потврдом сабора који су летос држали, али тада није било никаквог гласања о овим одлукама.

  Пучисти су гледали да на сваки начин не дође до Сабора, правдајући то великим трошковима, а у бази прилепљујући те трошкове Синоду и окрећући тако делегате против истог. Сабор су сазвали (ако јесу) за 29. феб., што је последњи дан пред истек рока који им је Синод дао, а то је 1. март. Не постоји никакав позитиван рационалан разлог за тај датум, него показује само како се спрдају са Синодом. Очекују да ће до тада врбовати још неке истомишљенике, а у ствари се надају пропасти Сабора, јер ће људи одбити да дођу. Наиме, тада је Long Weekend и људи ће ићи другде или бити у кругу породице, а почиње и пост. Даље, Сабор је сазван у Клирвотеру, Флорида, што је далеко од Чикага где је концентрација Срба и трошкови које чланови морају да сносе су огромни. Такође се састанак планира у цркви где је била промоција књиге Гејл Волшек, заступнице дарвинизма и геј права, а Максим је био организатор тога. Он јој је и публиковао књигу, а надам се да је Атанасије Јевтић добио потписан примерак.

  Никакву одговорност за датум и место немају Митрофан и Кирило. Они су мањина. Јако ружна епизода је била ругање Максимово на рачун Кирила коме су (његовој епархији) САД епархије дужне да дотирају одређену суму, што је још у Амфилохијево време било установљено. То је мисионарска епархија, али се зна да сит гладноме не верује, мада може да му се и не руга барем. Максиму је пак битно да иде наоколо и да се хвали како је још увек професор на ПБФ...

  Сасвим су гратис жалопојке Л-М, али и Добријевића (овде), како их неки злонамерници гоне по медијима и друштвеним мрежама, јер су они дужни да објасне и зашто их „гони зли“ Синод и зашто им је поништио све одлуке. Г. Давид је рекао владикама да „хоћете да нас завадите са Синодом и са СПЦ“. И то је тачно. Американци су мајстори у замени теза. Већ годинамо бивамо бомбардовани спиновима и лажима који су финансирани из ових кругова, а бачка епархија доби и спор против Блица (овде), мада то може да изгледа као Пирова победа, али је битна као зарез на стаблу дрвета.

  Највећи проблем овде је прегистрација коју је тројац извршио, тако да су власништва црквеношколских парохија и других тела постала епархијска, и регистрована су као The one person corporation, што значи да могу да пређу код кога им драго. Добар текст о томе написа Каргановић (овде).

  Патријарх Вартоломеј у мају долази у САД. Да ли ће српске владике из САД доћи на мајски Сабор у Београд?

   

  Зоран Ђуровић

  Рим, 10.12.2019  Повратне информације корисника

  Recommended Comments  @Zoran Đurović да ли Епсикоп код Вартоломеја има одрешене руке да правно заступа Цариградску Патријаршију рецимо у Бечу. На начин да региструје нови устав и промени име своје епархије у Аустрији?

  пре 2 часа, Zoran Đurović рече

  Добар текст о томе написа Каргановић (овде).

  Карановић није јасно дефинисао да је нови статут-устав заведен поништавањем старијег од СПЦ епархије, да је ново име заведено тако што је старо име поништено. Као и то да је потребна сагласност Синода за тај чин (по Уставу који су поништили), код надлежних тела у САД, а ту сагласност нису имали, што потврђује Синод. Јер вероватно имамо фалсификат пуномоћи СПЦ, који је пре две године дат правним телима Сједињених Америчких Држава.

  :)))најважини део текста који ће разјаснити шта се десило "На срећу, у управном систему САД ова документа су јавне природе и доступна грађанима, па ћемо ускоро на многа од ових питања добити одговоре".

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Значи састали су се да приме к знању информацију Синода и сачекају своју одлуку о томе да ли ће сазвати Сабор у посљедњи час на коме ће поништити неке одлуке разбојничког сабора на коме су прогласили аутономију и узурпирали имовину!

   

  Сад вјероватно чекају "повод" због којег ће да се наљуте на Синод и окриве га за раскол ка којем сигурно и плански напредују.

   

  Шта остаје Цркви?

  Ако их Синод суди и уклони са епархија они ће се позвати на Сабор и неће признати одлуке и имаће подршку дјела епископа ( потписници захтјева за Сабор)

   

  Вартоломеј се неће мјешати јер је већ умјешан и акције пучиста су њиме инициране и координисане, али ће он на крају да их прихвати под свој омофор да би их заштитио од "неправедног Синода, који не изражава Српску јерархију ни СПЦ него једног човјека обузетог страшћу испирања мозгова"

   

  Уколико пак Синод буде сачувао живце разбојници ће да се шегаче и нађу или измисле повод и у другој форми наставе путем ка Цариградској јурисдикцији.

  Те је питање шта се добива чекањем.

   

  Тако да у обадвије варијанте СПЦ губи, од разума и покајања не треба очекивати ни најмање.

   

  Сасвим сигурно одмах треба престати жмирити на дјеловање Фанарског отпадника који "еклисиолошки" инспирише отпале епископе СПЦ.

   

   

  Када се скупи храбрости да се на ово разбојнички дјеловање Фанара према СПЦ погледа постаје кристално јасно да се мора напустити било каква неутрална позиција јер се наше Тијело цијепа и о нашој Глави ради.

   

  Онда сљеде неминовни потези, осуда јеретичке еклисиологије и процес изопштење или покајања за оне који је заступају.

   

  Или одмах осуда Вартоломеја због истих јереси, разбојничког дјеловања у Украјини и подривања јединства СПЦ.

   

  Такав степен толеранције и немјешања у властита посла и лично спасење је довео до масовних покоља у другом рату, данас се изводи духовни покољ преко лажне грчке браће.

   

  Па и ако гинемо да урадимо то како треба и пружимо достојан отпор.

   

  Треба једино добро проценити какве су шансе разбојника да преузму СПЦ , а мислим да су минималне и тражити помоћ од државе.

   

   

   Морам и ово да кажем заблудјелим, мени се чини да дух покретач процеса које доживљавају као прогон није Иринеј него Давид.

  Саветујем да мало врате филм од његове хиротоније.

   

   

   

   

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Mislim da je sigurno da ce sazvati Sabor krajem februara ( 29. - kako se navodi u L - M ) saopstenju, mada je Sabor vec sazvan sto se jasno vidi iz saopstenja ep Mitrofana. Trio fantastiko iz SAD ce na sve nacine pokusati da opstruise Sabor, ne u smislu da ga nece sazvati, jer vec sazvan, vec ce sto je duze moguce drzati javnost u neizvesnisti spinujuci da Sabor tek treba da se sazove, a i verovatno su poceli pritisci od strane nalogodavaca, pa je isti spin zapravo dvosmeran, jer svasta se pricalo i obecavalo po salinskim mracnim kuloarima...Opstrukcije su vec pocele nekom vrstom poslanice ep Irineja o koriscenju interneta ( sto je predstavljeno kao neka vrsta pastirske brige za " zabludelo stado ", pogotovo u vreme posta i nadolazecih praznika, sto je klasicna kupovina vremena u trajanju od 30tak dana dok se stvari oko Sabora malo ne slegnu itd ) koja svoj epilog dobija u poslednjem pasusu L - M saopstenja. Datum i mesto odrzavanja su klipovi u tockovima u nadi da ce se isti slomiti tj da ce 29 februara 2020god sporne odluke vecinom glasova ( za koju ce se u narednih nesto manje od 3 meseca ocajnicki boriti ) ostati na snazi.

  Kako god, tockovi su vec pokrenuti, tockovi pod imenom Istina i Pravda i nikakvi klipovi ( mesta, datumi, lazi, klevete ) ih nece zaustaviti.  Kao sto rece vladika Danilo u Gorskom Vencu " tvrd je orah vocka cudnovata ( SPC ) , ne slomih ga, al zube polomih " i to bi pucisti trebalo da upamte!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 8 часа, Аристарх рече

  @Zoran Đurović да ли Епсикоп код Вартоломеја има одрешене руке да правно заступа Цариградску Патријаршију рецимо у Бечу. На начин да региструје нови устав и промени име своје епархије у Аустрији?

  Нема.

  пре 8 часа, Аристарх рече

  Карановић није јасно дефинисао да је нови статут-устав заведен поништавањем старијег од СПЦ епархије, да је ново име заведено тако што је старо име поништено. Као и то да је потребна сагласност Синода за тај чин (по Уставу који су поништили), код надлежних тела у САД, а ту сагласност нису имали, што потврђује Синод.

  Да, ставили су ван снаге стари устав и регистровали се као другачије правно лице. Наравно да од Синода нису за то имали дозволу. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Питање: Да ли је тачно да су владике саборски дозволили да манастир Марча не буде више ставропигијални? Лонгин га је пререгистровао. Они су очигледно све спроводили у складу са новим правним уређењем и планираним новим уставом. С тим што је сам Устав овде другостепена ствар. Примарна је ова регистрација, односно све те пререгистрације, а Лонгинова прича да он ништа није знао пада у воду.

  Постојала је и ФБ страница на којој су објављена ова документа, али је сада угашена. Срећом, пријатељ ми је на време проследио материјал. Ових ствари има много и већ је сачињен досије. Правника који је обрадио све амери помињу у «светим» молитвама. То пак није доступно јавности него Синоду и вероватно ће бити публиковано једног дана када се цела прича заврши. Заслуге има и виспрени митрополит Амфилохије, јер је он, како сазнајем, наручио био текст о претходном Уставу амера од Косте Чавошког. Још је тај Устав био расколнички обојен, што је Митрополит добро приметио. Овај је пак дибидус јасан у намерама.

  Ево из докумената. Напомињем да публикујем увек оно што се већ појавило.

  HG14wZd.jpg

   

  EhuJAMO.jpg

  eMyBPjR.jpg

  YZ6oJEb.jpg

  jp5dW4I.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Мени су и Максим и Иринеј и Лонгин одавно јасни. Они су у суштини много тога већ рекли о себи и својим проданим подлим делима и срамним плановима. То су само уцењени и бледуњави појединци који глуме да нешто одлучују, док су се суштински одавно продали. Понашају се као прави чланови своје пентагонско-фанарске секте са новом пререгистрацијом на ново правно лице. Свакако, пререгистрација Српске Цркве у САД не може да се уради онако случајно. У случајност и добре намере америчких пучиста могу да поверују само јако талентовани идиоти и дебело ретардирани телетабиси, који имају рецепцију само за глорификацију својих јужњачких идола и ништа више. Мени је овде најинтересантнији "храбри" пензионер из Тврдоша еп. Атанасије. Шта ли се зби са тим "храбрим" човеком? Где се изгуби она његова храброст? Јел му то маца појела језик па не сме да коментарише велеиздају његовог пулена Максима? Или мисли да ако је он намерно постао свесно мутав, нико неће проговорити? Или је то оно - Каквом мером мериш, онаквом ће ти се мерити. Стално је друге називао мутавцима па је на крају и сам постао мутав по питању Максимове велеиздаје. Хајде да сачакамо и тај 29. фебруар 2020. па да им Свети Синод онда, на пример, 01. априла подели администарторе. По "свецима" и тропари. Кад већ воле да се спрдају са датумима може и Синод да их скине са епархија као првоаприлску "шалу". Нека буде макар мало радостотворне туге.  

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  А, да ли може Синод одмах да додели администраторе? Да ли би био довољан један администратор који би контролисао ситуацију у једној од епархија и предузео радње на враћању имовине? Ако би то било могуће, 29. фебруар би смо дочекали са већом извесношћу. Да ли грешим?

  Послато са Moto E (4) Plus користећи Pouke.org мобилну апликацију

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Оно чега се сви ми овде у САД плашимо јесте да ће на крају бити: "Појео вук магарца!" Никакво решење неће довести до повратка на нормално уколико их све не скину: не једнога, не двојицу, него све тројицу. А знајући како стоје ствари у СПЦ одавно, Иринеј Добријевић (главни конспиратор свега) ће се опет извући, притајити који месец, јер он већ има спремну нову комбинацију којима ће Србима од пролећа да замаже очи, док друга рука ради иза леђа.

  Међутим, оно о чему нико од њих (ни у Београду, ни њих тројица) не размишља, јесте "Слободна СПЦ" која у САД никада није нестала. Она и званично још увек постоји, са све корпорацијским документима. Њено васкрсење је већ у току, без обзира на исход овог пуча. Било би паметно да се и једни и други замисле над овом чињеницом!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ствари иду преспоро, рок од три месеца је само доказ да се планира муљање. Синод не схвата са ким има посла. Сабор сазван, није сазван, Флорида, а највише делегата долази из Чикага и околине.. људи се жале на трошкове учешћа, наплаћују им ручкове по 300 долара итд. Урадиће све да што мање делегата дође, онда ће бити притисци итд.
  Срећом, и Максим и Добријевић и Крчо су толико омражени међу свештенством и народом јер су као људи никакви и затим као епископи, тако да ће већина ипак доћи у инат и изгласати све против њих.
  Ствар је у томе да Синод не треба да очекује да народ ради њихов посао, гласа, долази на Саборе итд, а Синод истовремено мази и негује Тројку, и благо их прекорева и умољава.
   

  Постоје чврсти и на милион страна изнесени докази да су бесправно променили име, пререгистровали имовину и урадили још десет кривичних дела, и не треба нико да се прави луд, и заташкава ситуацију јер се зна која је казна.
  Сабор треба да расправи и да се присети да ли им је дозвољено то што су урадили. Постоји неколико информација да је Добријевић притиснуо/ поткупио синодске службенике да саставе онако формулисану двосмислену одлуку, иако Сабор у расправи није био одлучио тако. Сви учесници Сабора су живи и здрави, ваљда знају шта су одобрили. Ово им сигурно није нико одобрио, а и та подметнута одлука им је била мала, него су ишли и преко ње.

  Ако Синод и Сабор не реагују како треба, онда заиста заслужујемо Слободну цркву.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 19 часа, HOA+ рече

  Ствари иду преспоро, рок од три месеца је само доказ да се планира муљање. Синод не схвата са ким има посла.

  Ако Синод и Сабор не реагују како треба, онда заиста заслужујемо Слободну цркву.

  Ако је тачно оно што се говори широм САД, онда ће Артемије да добије један читав Континент приде уз своју епархију у егзилу! Само, овоме неће бити криви пучисти, већ Синод и Сабор. Па ви чекајте и даље...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Зашто ви браћо тврдите да Синод не зна с ким има посла, да Синод преспоро реагује и чак, пројектује кривицу Синоду и Сабору, унапред, за нешто што ће се можда догодити?
  За сада, Синод је једина институција која нешто конкретно ради. Да ли је то преспоро или не, нисам у стању да одредим. Да се ја питам средио бих све у два потеза, боље од оних који су проблем уочили пре мене. Или ми се само чини.
  Ако немамо поверења у поступке Цркве и већ сада претимо Артемијем, по чему се разликујемо од пучиста? Ни они немају поверења у Цркву, а изгледа да немамо ни ми. Ако је тако, онда ју у питању само сукоб две интересне групе - нас и њих. Онда и ми и они злоупотребљавамо Цркву.
  Верност би требало да покажемо чак и ако се ситуација развије онако како не бисмо желели.
  Тако барем свако од нас поступа када је у питању фудбал. Не напушта свој омиљени клуб чак ни када узастопно губи.
  Молим вас, размислите. Не треба нам панични дефетизам.

  Послато са Moto E (4) Plus користећи Pouke.org мобилну апликацију

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Мислим да Синод ни под разно није смео да да рок до марта 2020. Даје им се време да изврше притисак на попове, нешто додатно смуте, и направе неку заврзламу. Није се смело дозволити да Сабор још увек формално није сазван, сазван је далеко од већине делегата. Сабор је требало да сазове Патријарх и да буде у Чикагу већ сад са Светог Николу и да три виновника проблема  ни не присуствују том Сабору.

  Оно што @Аристархне може да схвати, јесте да је власт Патријарха у Америци духовна, али не и реална тј законска јер Спц је тамо организована као Нго удружење грађана, са којим Иринеј Гавриловић нема никакве везе. . Ако тај Сабор у Америци не поништи одлуке које је Синод затражио ( а сад реално постоји шанса за то, јер имају 3 месеца да наштимају и делегате и гласање)  Синод може само да цвили и прети са оне стране океана, и ником ништа. Не може чак ни да их све казни или рашчини јер ће одмах прећи код Вартоломеја и прича је готова.

  Зато мислим да је Синод преспоро и да је реаговао погрешно. Искрено бих волео да нисам у праву.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  @logdanov Чини ми се да си погрешно схватио мој пост. Ја сам последњи који би претио икоме, понајмање Артемијем. Али живим у САД и гледам и слушам шта се дешава око мене.

  Имао сам прилику и да вирнем у један проглас који кружи по црквама и приватним кућама широм САД у којем чланови "Слободне СПЦ" позивају на повратак на стање које је било пре измирења по патријархом Павлом. Постоји неколико парохија, како сам разумео, које никада нису прихватиле измирење и оне би да чине окосницу "Слободне Цркве" која сада добија поново на снази овим што се дешава. У том прогласу, или шта је већ, наводе се разна злодела Иринеја и Лонгина (не сећам се да је поменут Максим), људи који су им "наметнути из Београда" и траже да се под хитно они смене, или ће се народ одвојити од "Београда, који им је наметнуо ове". Позивају се парохијани из многих парохија да им се придруже, а имамо и другу генерацију Срба, чији су очеви некада били активни у "Слободној".

  Међутим, како не може бити Цркве без Епископа, схватам да они сада траже ко би повео ту заједницу. Све чешће се помиње Артемије, јер многи у УСА верују да је он рашчињен "на правди Бога". Е сад, ти повежи два и два, па види шта може да е изроди из овог чекања.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичних сајтова Српске Православне ЦрквеСве поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...