Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

   Желимо Вам пријатне тренутке на сајту Поуке.орг и форуму Живе Речи Утехе. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
  молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

 • Милан Ракић
  Милан Ракић

  "Љубиша Самарџић се опростио од Небојше Глоговца" или о "дновинарима" и "новинџијама" на Поукама по други пут

   Вест о смрти Небојше Глоговца је онерасположила може се рећи целокупну јавност. Небојша је био представник те неке средње генерације српских глумаца који је умео да нас обрадује и глумачком бравуром одушеви у многим ролама. О опакој болести која му је дијагностикована релативно касно, јавност је сазнала путем медија....

  Начин на који је сазнала беше исувише, а као што је то данас ваљда и обичај-сензационалистички. Готово да нема медија у Србији, било штампаног, било електронског који се није "утркивао" да што пре објави информацију од "блиског породичног пријатеља" или "како сазнајемо из породичних кругова".

  Они пак који нису имали те и такве "изворе", рециклирали су неке старе вести, е да би код потенцијалних читалаца изазвали неку емоцију. Коментара је као и увек било свакаквих. Од појединих, поштеног човека и стомак да заболи. Нисам испратио свуда, али за очекивати је, а какви постадосмо, да се неки "интермек" делија одважио да прокоментарише и једну од последњих Небојшиних улога, у Грлићевом "Уставу Републике Хрватске"... 

  Могло се очекивати, на основу пређашњих сличних дешавања, да су "новинџије" (хвала Светиславу Басари за реч) и "дновинари" (хвала Сергеју Трифуновићу за реч), тек ухватили залет за бесомучно рециклирање старих и креирање нових вести о Небојши Глоговцу, но Господ га прими у своје наручје. Изненада, путем медија сазнадосмо да је борба са опаком болешћу изгубљена.

  Е онда поједини уредници медија, "окренуше на план Б". Не, нема ништа у томе лоше. Опет својим читаоцима испоруче неки нови инфо, направе кратак прозни кроки глумчевог животног пута, цитирају по неку мисао о глумцу од стране људи који су га познавали.

  Најдаље у томе је отишао "Телеграф". Јер ако је болест јавне личности "одлична прилика" да сензацијом прикупимо читаоце, замисли тек каква је смрт "прилика". Добро, мни тамо неки уредник, не можемо баш толико на ексклузиви инсистирати као када беше болан, али свеједно, ево и смрт кад наступи, "где ћеш лепше" него кад на насловну ставиш како се од једне глумачке легенде опростила друга глумачка легенда.

  Untitled.jpg

  Не. Није шала неког доконог интернет "нерда". Макар била и "неслана". Ако не верујете ево линка:

  http://www.telegraf.rs/jetset/vesti-jetset/2934229-nikad-zaboravljeni-ljubisa-samardzic-se-uz-zajednicku-sliku-sa-snimanja-nebeske-udice-oprostio-od-nebojse-glogovca-foto

  Пардонирам. Неко у Телеграфу је видео вест па ју је склонио. Ипак ју је "ВебКеш" запамтио. Ево линка:

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:YJtBaED1gpwJ:www.telegraf.rs/jetset/vesti-jetset/2934229-nikad-zaboravljeni-ljubisa-samardzic-se-uz-zajednicku-sliku-sa-snimanja-nebeske-udice-oprostio-od-nebojse-glogovca-foto+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=rs

  Но, брзо се вест проширила, од ува до ува, од ФБ налога до комшијиног Твитера, углавном од петка увече, до јуче до поподне, сазнало се за ову "новинарску" свињарију. Те је јуче у поподневним сатима уследило и извињење "Телеграфа", које ћу због коментара пренети у целости.

  <цитат>

  Izvinjenje redakcije Telegraf.rs porodicama Ljubiše Samardžića i Nebojše Glogovca i čitaocima

  Portal Telegraf.rs sinoć je grubom greškom objavio da se pokojni velikan srpske glume Ljubiša Samardžić oprostio od drugog velikana Nebojše Glogovca, koji je preminuo juče od posledica teške bolesti.

  Do grube greške nije došlo iz namere da se nanese bilo kakva šteta porodicama Ljubiše Samardžića i Nebojše Glogovca, već zbog neoprostive nepažnje našeg novinara, koji je kao izvor ove dezinformacije koristio profil na društvenim mrežama posvećen sećanju na velikog Ljubišu Samardžića.

  Najiskrenije se izvinjavamo porodicama Ljubiše Samardžića i Nebojše Glogovca, kao i našim čitaocima zbog pomenute greške. Osobe zaposlene u redakciji portala Telegraf.rs koje su odgovorne za ovu grubu grešku već su najstrože kažnjene.

  <крај цитата>

  http://www.telegraf.rs/vesti/srbija/2934365-izvinjenje-redakcije-telegrafrs-porodicama-ljubise-samardzica-i-nebojse-glogovca-i-citaocima

  Е сад наравно, да нико није мислио да је Телеграф ово објавио да би се поиграо емоцијама породица Самарџић и Глоговац. Али "тврд стојим" што каже Басара, да су се дновинари и новинџије који уређују овакво смеће од медија у Србији данас - поиграли и заиграли.

  Да ли можете да појмите уредника који својем новинару нареди да прати профиле на друштвеним мрежама и од њих (нечијих статуса и проче) креира вести. Је ли то озбиљно новинарство?

  Да ли можете да појмите да у том истом Телеграфу, е да би прикупили неке бодове на име практичног рада из неког предмета (заборавих којег), волонтирају студенти оног "Комтрејд" факултета за ИТ. (Извор, "како сазнајемо из кругова блиских уредништу Телеграфа"). Могу да претпоставим да онда та деца и прате Твитере и Фејсбукове "познатих" у потрази за вестима. 

  И то није само "ексклузива" Телеграфа, то раде вероватно сви, од дна "Информера", до неких "нормалнијих" вода "Данаса и Политике". Неке ето не плате, упишу им ЕСПБ бод, док неки добију до 200 евра месечно. Стање је још и горе у поплави електронских информативних портала. Тамо гадарија што се може прочитати, "Информер" му дође к`о неки научни магазин, а Телеграф к`о црквене новине.

  Сетимо се само, а зато је и у наслова текста наведено да се о томе на Поукама пише по други пут; дакле сетите се америчанских избора и Трамповог интервјуа који је "дао" за лист "Недељник"

   

  За разлику од Телеграфа који је ипак упутио извињене читаоцима због ове вести о Самарџићу и Глоговцу, уредништво "Недељника" се није никада испричало свом читалачком пуку за свињарију са интервјуом са Трампом. Иако им је најдобронамерније, најмање два пута предочавано, а док су се хвалили како имају ексклузиву са Трампом, да се тима "бавила" нека "црквена екипа са неког црквеног сајта."

  За разлику од тада, где то сатира беше и где се уредници не испричаху, овде се ради о смрти.

  Истина, уредништво Телеграфа је поред извињења објавило и да је "најстроже казнило одгворне за грубу грешку"

  Ваљда неуписивањем ЕСПБ бодова...

  И да разјасним, није овде проблем "Телеграф", "Информер", "Блиц" или "Политика"...

  Проблем нису чак ни вести које се пласирају, нити наслови којима су покривене, нити начин на који настају.

  Проблем је када до овако нечега дође, када "пукне брука", казну не трпе ни "новинџије" ни "дновинари".

  Кажњени буду они који праве "грубе грешке" и ми читаоци који такве вести читамо.

  Зато они и постоје и зато нам и јесте тако. 
  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  пре 6 часа, Милан Ракић рече

  Portal Telegraf.rs sinoć je grubom greškom objavio da se pokojni velikan srpske glume Ljubiša Samardžić oprostio od drugog velikana Nebojše Glogovca, koji je preminuo juče od posledica teške bolesti.

  Gruba greska je samo postojanje svih tih nazovinovina, nista drugo osim toga.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Стварно дно дна. Горе чак и од Информера који пре пре пар година објавио извештај о концерту Билија Ајдола, чини ми се, а који је,због кише, био померен за дан унапред. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 7 часа, GeniusAtWork рече

  Хбт, какав трансфер блама. Ово је много чак и за наше новине које су скоро без изузетака на нивоу лошег WC папира.

  Некако, као да увек постоји неко ново дно које нађу, буквално бездан. Живот је уврнутији од било код СФ филма, поготову овде на Балкану.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Миша Матић: Умрлог сунца син

  27867123_10215650479000720_9090861518274

  Прошле недеље нашу долину суза напустише тројица значајних људи за овај народ. Прво је је отишао добри отац Кирило Хиландарац, велики исповедник, за њим последњи официр ЈВуО, капетан Урош Шуштерич, јунак, страдалник, мемоариста и борац за истину о Чича Дражи његовој борби, а свако ко га је познавао посведочио би да је био добар човек. Крај овог тужног тријумвирата је смрт Небојше Глоговца.

  Смрт најмлађег од ове тројице, изазвала је и велику пажњуи велики број опречних изјава, где се ови опречни нису држали ни најмањег ниво пристојности и људскости. Вређање покојног глумца најчешће се долазило од тзв. другосрбијанаца, разних левичарских и комунистичких покрета, а једини повод за то је био његова улога генерала Михаиловића у изузетној лошој серији Радоша Бајића.

  Јавност су преплавиле фотографије уплаканих људи, покојникових рођака и пријатеља зарад подизања тиража, зарад сензационализма, зарад ко зна све каквих бизарности које данашњим посланицима јавне речи падну на њихове изопачене умове, па нам тако и јавно мњење у неку руку поста изопачено.

  Нико се заправо није бавио делом Небојше Глоговца, оним што га је учинило бесмртним, смрт је занимљивија. Комунистички оредељена јавност га је и мртвог кудила због Чича Драже, равногорски следбеници су га због тога истицали. Левичари, а ни десничари нису гледали хрватски филм „Устав републике Хрватске“ јер би им се зарад познавања седме уметности мишљења опет сукобила, само у супротним смеровима.

  Чича Дража насупрот Вјекославу Ковачу. Трансформација до расцепа мишљења неуких. О последњем српском Хамлету ни речи.

  Нека га Небо од тога ослободи!

  Миша Матић

  ПАТРИОТ

  фото М.Цветковић

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 9 минута, Милан Ракић рече

   

   О последњем српском Хамлету ни речи.

   

  Гледао сам тог његовог Хамлета у ЈДП-у прошле године и заиста, без новонасталог пијетета и патетике, стварно је био добар.

  На страну то што је Хамлет увек релевантан, ма како постављен, ми смо ишли да гледамо Глоговца и изашли смо са жељом да се театру вратимо што пре!

  Верујем да је то велика глумачка награда и уметничко искупљење, таква врста препоруке.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 1 сат, Милан Ракић рече

  Чича Дража насупрот Вјекославу Ковачу. Трансформација до расцепа мишљења неуких. О последњем српском Хамлету ни речи.

  Овај део који је Миша успут поменуо, мени је био врло симптоматичан да тако кажем...

  Иако су се многи одважили да путем улога које је одиграо (или пак није), те тако да на основу тога дадну своје мишљење, баш је било приметно да поједини који су се острвили на мртвог човека због роле у којој је толмачио Чича Дражу, те изазвани њом - ролом, чак се и питаху "На који начин се стиже до Алеје великана?" (Јелена Милић, Атлантски савез у Србији) и њени истомишљеници, како се као "контра", без обзира што је бесмислено градити утисак о глумцу спрам рола, нико од њих није сетио, или је пак "заборавио" једну од последњих (или можда и последње улоге на "великом платну"), тј. улоге Вјеке Ковача у Грлићевом "Уставу Републике Хрватске"

  Исте или пак сличне битанге су, премда са равноугаоне, а супротне тачке наше политичке стварности данас, облапорно, иако гарантујем да велика већина није нити погледала тај "филм", а мислим на "Српски филм" и ролу Срђана Тодоровића; дакле дозволила себи да у вези Срђанове роле, коментира смрт његовог трогодишњег сина..

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 41 минута, gavrosaurus рече

  Гледао сам тог његовог Хамлета у ЈДП-у прошле године и заиста, без новонасталог пијетета и патетике, стварно је био добар.

  На страну то што је Хамлет увек релевантан, ма како постављен, ми смо ишли да гледамо Глоговца и изашли смо са жељом да се театру вратимо што пре!

  Верујем да је то велика глумачка награда и уметничко искупљење, таква врста препоруке.

  Meni omiljen glumac od uloga u Polonezi Oginjskog, Troilu i Kresidi, i U potpalublju. Od pre 20 godina. Vanserijski 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Vladika Grigorije o Glogovcu: Istinski je veliki samo onaj koji zbog uspeha sebe ne čini većim od bilo koga drugoga

  Njegova jednostavnost i blago ophođenje prema svima, pa i onim najmanje važnim i znamenitim ljudima, u ljudima iz njegovog kraja budila je dodatni ponos
  Piše: Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački
  Datum: 16/02/2018.
   
  image.png.f4710dd45f17d8017dfdf33b09873ed3.png

   
   

  Nebojša Glogovac je bio ponositi Hercegovac. Porijeklom iz Nevesinja, rođen u Trebinju, u sebi je objedinjavao sve ono najbolje što Hercegovina može da ponudi: mediteransku toplotu i prefinjenost duha i planinsku snagu i otmenost karakter

  Kao i mnogi drugi, ovaj prostor je u svojoj mladosti napustio da bi mu se kasnije kroz cijeli život neprestano vraćao, kao što se svi vraćamo svom djetinjstvu, zavičaju, domu iz koga smo otišli u svijet.

  Svaki njegov povratak za nas je bio blagoslov. Ljudi su u njemu vidjeli zemljaka koji je postigao velike uspjehe ali koji nikada nije zaboravio odakle je potekao. Njegova jednostavnost i blago ophođenje prema svima, pa i onim najmanje važnim i znamenitim ljudima, u ljudima iz njegovog kraja budila je dodatni ponos.

  Kao što to svi znamo, a Hercegovci ponajbolje osjećaju, istinski je veliki samo onaj koji zbog uspjeha sebe ne čini većim od bilo koga drugoga. Time se, međutim, niko nije iznenađivao. Nebojša je potekao iz čestite porodice, iz doma uglednog sveštenika, oca Milovana, koji je oduvijek slovio za odvažnog, odmjerenog i velikog čovjeka.

  Nebojša se sada vratio u naručje Oca od koga smo svi potekli, a koji jedini može da utoli onu žeđ za istinskim životom koju smo svi kod njega uočavali.

   

  https://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/vladika-grigorije-o-glogovcu-istinski-je-veliki-samo-onaj-koji-zbog-uspeha-sebe-ne-cini-vecim-od-bilo-koga-drugoga/

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Креирај налог или се пријави да даш коментар

  Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

  Креирај налог

  Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

  Региструј нови налог

  Пријави се

  Већ имаш налог? Пријави се овде

  Пријави се одмах

 • Вести са званичних сајтова Српске Православне Цркве

 • Статистика члановȃ

  23313
  Сви чланови
  8610
  Највише на сајту
  Јован Анђелић
  Најновији члан
  Јован Анђелић
  се придружио
 • Тренутно на сајту   0 чланова, 0 Скривених, 46 Госта (Погледај целу листу)

  There are no registered users currently online×