Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

   Желимо Вам пријатне тренутке на сајту Поуке.орг и форуму Живе Речи Утехе. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
  молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

 • Жељко
  Жељко

  МАРKО НИЦОВИЋ: У Србији се дрогирају десетодишњаци, нација нам пропада!

  Sign in to follow this  

   Пред сваку школску годину се упозарава на опасност од опојних средстаца надомак школа, не само средњих већ и основних. Близу школских објеката мувају се такозвани ситни дилери који се у полицијком жаргону називају “штрумпфови” и који су део ланца са крупникм дилерима и нарко босовима. Ти ће ситини дилери прво поклонити детету “смотуљак” или таблету, да га навуче а ако узме једно дете узеће и друго па треће… да не испадну “млакоње и кукавице у друштву”.

  МАРKО НИЦОВИЋ: У Србији се дрогирају десетодишњаци, нација нам пропада!

  Један од највећих стручњака по питању борбе против наркоманије , сарадник Интерпола, адвокат и полицијски експерт Марко Ницовић у интервјуу за “Аферу” говори о пошасти дроге и опијата који су задњих година преплавили Србију и тврди да ако се нешто хитно не учини да ћемо имати “зомбиране генерације” и младе људе који ће животе рано завршавати!

  -Поражавајуће је да држава Србија још увек није направила стратегију борбе против наркоманије, а смим тим ни родитељи нису довољно едуковани како да помогну својој деци која упадну у пакао дроге. Свакако да је добро и поздрављам хапшење највећих дилера попут Шарића али нису они једини И не сме се само на томе стати, каже на почетку разговора Ницовић.

  marko-.jpg

  Многи родитељи као да нису свесни опасности које дрога носи и одбијају да признају да И њихово дете може постати наркоман?

  -Нажалост тако је јер родитељи могу да буду не знам колико факултетски образовани И урбани скоро ће увек по питању дроге реаговати речима “Неће се то мом детету десити” чак ни када примети да му се дете креће у кругу оних који користе наркотике. То је својеврсно забијање главе у песак и управо само правилна едукација и родитеља и деце може то поправити.

  Kоји су главни разлози да млада особа проба наркотике?

  -Има их више, али два су најчешћа: радозналост и помодарство. Радозналост у смислу: “дај да и ја то пробам да видим како је” а помодарство у имитирању рок звезда, неких холивудских глумаца а у последње време И светских спортиста који отоворено признају да се дрогирају. Млади немају довољно знања ни животног исксутва да спознају чињеницу да када се једном почне са дрогама да се тако улази у затворени круг пакла из кога нема излаза. Јер верујте ми, нема те особе која се “скинула” са тешких дрога.

  Граница корисника наркотика сваке године све је нижа, каква је у Србији тренутно ситуација по том питању?

  -Имали смо релативно скор случај у Београду где је регистрован наркоман од само десет година старости! Значи, десетогодишње дете се дрогира! Треба ли веће упозорење једној држави и њеном апарату али и свима нама заједно? Ово је знак да нам нација пропада и иде ка суноврату јер шта се може очекивати од друштва у коме се деца дрогирају. Нико не жели да има дефектну нацију и томе се мора озбиљно стати на пут.

  Дрога се налази нажалост и у школама школским двориштима. Kако је искоренити одтале?

  -Пред сваку школску годину се упозарава на опасност од опојних средстаца надомак школа, не само средњих већ и основних. Близу школских објеката мувају се такозвани ситни дилери који се у полицијком жаргону називају “штрумпфови” и који су део ланца са крупникм дилерима и нарко босовима. Ти ће ситини дилери прво поклонити детету “смотуљак” или таблету, да га навуче а ако узме једно дете узеће и друго па треће… да не испадну “млакоње и кукавице у друштву”. Није довољно само присуство школског полицајца у школским довириштима, како сам већ раније рекао, цела држава се мора укљућити, а видим да је то коначно и почела да ради. Националну стретгију што пре донети, организовати трибуне, округле столове, предавања, активирати министарства просвете, правосуђа и здравља. Тек тада дрогу можемо отерати трајно од младих генерација.

  Kако да родитељи препознају је дете почело да се дрогира?

  -Прво морам да истакнем да млади у адолсцентском период пролазе кроз низ промена расположења и чудних понашања која немају везе са коришћењем дрога па ту треба направити разлику. Ипак, постоје неки знаци који недвосмилено указују на степен зависнсти од дрога. Ако родитељ примети да дете често испољава безразложну агресивност, да стално шмрца а није прехлађено, ако му сузе очи, носи дугачке рукаве чак и лети, затвара се дуго у собу и томе слично мора одмах реаговати. Родитељи тада морају да шпијунарију своје дете у најбуквалнијем значењу те речи. Да му претресу собу, џепове, сазнају са ким се све дружи… То можда делује сурово али је верујте много суровије пустити дете да дуго И полако умире од дрога! Родитељи не смеју да затварају очи пред истином већ морају да одмах делају некад и најдиректније.

  Kоје врсте дрога су најопасније?

  -Сваке године се појављују нове врсте дрога али оне које су за свако поднебље најопасније су синтетичке дроге. Оне разарају и физички и ментални склоп а јефтиније су од опијата а самим тим и доступније младима. Трећина тржишта данас припада управо синтетичким дрогама. Што се конкретно врста тиче, веома су опасне две: дрога “Kрокодил” и “Гарибалд”. Kод конзумирања “Kрокодила” људима отпада кожа са тела а корисници “Гарибалда” буквално уједају све око себе због ерупције агресије коју је немогуће контролисати.

  Kако млади да се отргну од дрога, имате ли неки савет?

  -Јапанци имају национални програм у борби против наркоманије који се зове “Само реци НЕ” И то је најједноставнија и најдиректнија порука која важи за цео свет. Ма шта да други око тебе ураде, ма колика опасност била да ћеш испасти нула од човека” у очима вршњака, свакој дроги реци- НЕ! Можда ћеш тада испасти млакоња али тренутно а заувек ћеш остати нормална и здрава особа.

  Срећко Миловановић

  И обавештајне службе затварају очи пред дрогом

  Kолико се од промета дроге годишње “обрне” пара у свету?

  -Прошле, 2013. године у свету обрнуто на дроге преко хиљаду и осамсто милијади долара! То је више него годишњи бруто приход Француске, на пример. Обавештајне службе у многим земљама се финансирају управо преко црних фондова насталлих кријумчарењем дрога па онда и страин обавештајци затварају очи пред неким ставрима што никако не би смели. То нису никакве теорије завере, нитти романи Роберта Ладлама већ сушта истина.

  УН легализују марихуану

  Kакав је ваш став око легализације марихуане?

  -Више од 70 одсто профита кријумчарење дроге данас је управо од марихуана и Уједињене нације ће до краја године марихуана легализовати управо да би кријумчарима избили из џепова тих 70 одсто прихода. Међутим легализација марихуана и лак долазак до ње може водити ка тежим врстама дроге и то је онда ново зачарано али и смртоносно коло.

  Извор: Афера

  Sign in to follow this  


  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  Нема коментара за приказ.  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичних сајтова Српске Православне Цркве×
×
 • Create New...