Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

   Желимо Вам пријатне тренутке на сајту Поуке.орг и форуму Живе Речи Утехе. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
  молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

 • Поуке.орг инфо
  Поуке.орг инфо

  АПСУРДИ СРБИЈЕ И НАС СРБА: Зашто рушимо, ниподаштавамо и омаловажавамо темеље Србије и српства?!

  Sign in to follow this  

   Пише: Никола Станковић

   Низом манифестација у главном граду РЕПУБЛИКЕ БУГАРСКЕ током овог викенда прославља се 80. рођендан БУГАРСКОГ ЦАРА Симеона II. Рођенданска прослава почела је благодарењем и молитвом за здравље Цара Симеона којим је у Катедралном храму Светог Александра Невског у Софији началствовао бугарски Патријарх Неофит са члановима Светог архијерејског синода Бугарске православне Цркве. Прослави рођендана бугарског Цара Симеона присуствују бројни чланови Краљевских породица из читаве Европе међу којима и старешина српског Краљевског дома Престолонаследник Александар II (титуларни Краљ Србије) са супругом Принцезом Катарином, као и највиши државни званичници Републике Бугарске предвођени актуелним председником Руменом Радевим. Поред актуелног председника, прослави Царевог 80-ог рођендана присуствовала су и два бивша председника РЕПУБЛИКЕ БУГАРСКЕ, бивши премијери, министри...

  Бугарски Цар Симеон II са супругом Царицом Маргаритом је пре тачно две године, јула 2016. у Београду присуствовао такође јубиларном, али 70. рођендану Престолонаследника Александра II који, ако је судити по листи Краљевских гостију који су присуствовали прослави његовог 70. рођендана, има далеко бољу репутацију у Краљевским кућама широм света (у односу на бугарског Цара Симеона). Тако је Београд 2015. године поводом прославе 70. рођендана титуларног Краља Србије имао прилике да угости и Крунисане главе који су актуелни шефови држава попут шведског краља Карла XVI Густафа, или Кнеза Алберта од Монака, али и бројне чланове Краљевских кућа из Шпаније, Грчке, Француске, Италије, Јордана, Аустрије, Румуније, Црне Горе... Било је ту и бивших државника, значајних људи из света бизниса...

  Kraljevska porodica.jpg

  Упоређења ради прослави јубиларног 80. рођендана Цара Симеона II у Софији ових дана присуствује далеко мањи број чланова европских Краљевских породица и ако изузмемо краљицу мајку Софију од Шпаније – ни једна од тих Краљевских породица није владајућа.

  Истини за вољу прослави рођендана Цара Симеона II присуствовао је комплетни државни врх Бугарске, док су прослави 70. рођендана Престолонаследника Александра присуствовале само председница Народне скупштине Маја Гојковић и тадашња министарка пољопривреде Снежана Богосављевић, док се министар спољних послова Ивица Дачић појавио само на кратко.

  Подсећања ради прослави Престолонаследниковог 60. рођендана јула 2005. године је поред огромног броја племића из читавог света присуствовао и читав тадашњи државни врх Србије предвођен тадашњим председником Борисом Тадићем, премијером Војиславом Коштуницом и председником Народне скупштине Предрагом Марковићем.

   

  Чини се да се од 2005. до 2015. године много тога променило у односу власти према Краљевском дому Карађорђевића, али се ништа није променило у односу целог света према титуларном Краљу Србије. Напротив, они који прате интернет презентацију Краљевске породице (јер у домаћим медијима то не могу испратити) имају прилику да виде Престолонаследника на бројним приватним и државним прославама широм света – како у земљама које су монархије по свом државном уређењу, тако и у земљама са републиканским системом попут Француске и Сједињених Америчких Држава где је српски Престолонаследник чест и радо виђен гост.

  О јаким контактима и доброј репутацији Престолонаследника Александра широм света сведоче и честе приватне посете бројних крунисаних глава, државника и припадника светског џет-сета претенденту на српски престо у Двору на Дедињу. Један од таквих примера је и посета британског престолонаследника Принца Чарлса који је, упркос томе што његов сусрет са Престолонаследником Александром није планиран званичним државним протоколом, посетио свог рођака у Дворском комплексу на Дедињу.

  Prestolonaslednik i Patrijarh.jpg

  Посетом званичних интернет презентација Краљевских кућа земаља у региону попут Краљевског дома Румуније, Бугарске, Албаније, Црне Горе или Грчке – лако је уочљиво да за разлику од Престолонаследника Александра, старешине горе наведених  Краљевских кућа немају тако учестале активности широм света, али ни у својим земљама. Овде пре свега мислим на хуманитарне и друге активности по којима српска Краљевска породица предњачи у односу на поменуте Краљевске куће у окружењу.

  Ипак, упркос доминантнијем и драстично већем угледу српског Краљевског дома Карађоревића у свету (у односу на Краљевске куће у окружењу) – СРБИЈА СЕ ИЗДВАЈА ПО ЈЕДНОМ АПСУРДУ!

  За разлику од Републике Румуније, Републике Бугарске, Републике Грчке, Републике Албаније и Републике Црне Горе - једино Република Србија није законом решила статус своје Краљевске породице. Све горе наведене републике вратиле су некада национализовану имовину својим Краљевским породицама, старешинама Краљевског дома определиле годишњу апанажу и законом дефинисале статус чланова Краљевске породице одређујући им место у званичном државном протоколу, све са циљем што боље репутације и што бољег представљања њихове земље у свету. СРБИЈА ТО ЈОШ УВЕК НИЈЕ УРАДИЛА!

  Поставља се питање – ЗАШТО?!

  Логичног и здраворазумног одговора нема.

  Одговор се, на жалост, не крије у добрим намерама ни једне од претходних али и још увек актуелне власти.

  Краљевској породици Карађорђевић НИЈЕ ВРАЋЕНО ништа од имовине, а Краљевски и Бели двор на Дедињу (који су саграђени од личних средстава Краља Александра I) законом су изузети из процеса реституције како би се потпуно избегла могућност повратка имовине њеним власницима – породици Карађорђевић. Дворски комплекс на Дедињу је и даље власништво Републике Србије која је овај простор уступила НА КОРИШЋЕЊЕ Престолонаследнику Александру и његовој породици са обавезом одржавања комплекса као споменика културе од изузетног значаја.

  Овај недефинисан статус српске Краљевске породице власт у Србији неретко је користила (а надамо се да више неће) да манипулацијом чињеницама и разним спиновима кроз разна срества јавног информисања наруши углед Краљевске породице Карађорђевић у земљи, и уништи репутацију и поверење народа у институцију Круне и самог Престолонаследника Александра и његове породице - у чему су у великој мери успели.

  Сви претходни режими у Србији, користећи осетљивост осиромашеног и огладнелог народа у Србији на новац и лоповлук, неретко су иритирали јавност текстовима у бројним медијима о томе како „грађани Србије плаћају Карађорђевиће који државу скупо коштају“. То је гнусна и безочна лаж коришћена са циљем прикупљања јефтиних политичких поена и храњења сујете деци комунизма.

  ИСТИНА ЈЕ ЈЕДНА:

  Prestolonaslednikov 70. rođendanjpg.jpg

  Краљевска породица Карађорђевић на челу са Престолонаследником Александром је већ више од две деценије најбољи амбасаор Србије у свету. Врата која су била затворена за глас Србије у свету – Престолонаследник Александар је отварао. Тамо где су о Србији говорили као о земљи агресора и дивљака – Престолонаследник Александар је ишао доказујући да то није истина. Све ово народ у Србији не зна или му се пак представља као неважно (јер како онај сељак у неком планинском месту на југу Србије да разуме колико је важно шта о њему и његовој земљи мисле у Шведској, Француској или Америци кад он не може да оде ни до оближње варошице код лекара јер нема омогућен превоз или новац за карту?!).

  Краљевска породица Карађорђевић на челу са титуларним Краљем Србије Александром II је у Србију током последње две деценије ИЗ ИНОСТРАНСТВА унела преко 20 милиона евра помоћи о чему сведоче бројне обновљене болнице, домови здравља, школе, домови за незбринуту децу, социјално угрожене породце или надарени ученици којима је омогућена стипендија. О ТОМЕ МЕДИЈИ У СРБИЈИ НЕ ИЗВЕШТАВАЈУ, ЈЕР СЕ МЕДИЈИ ЦЕНЗУРИШУ И САМОЦЕНЗУРИШУ ВЕЋ ДЕЦЕНИЈАМА КАКО БИ БИЛИ ПОСЛУШНИ, ПОНИЗНИ И У СЛУЖБИ СВАКОГ РЕЖИМА – што је класична комунистичка метода испирања мозга народу у последњих седамдесет година. Дакле – комунизам рођаци.

  Тај комунизам који и даље живи у Србији и међ Србима и као канцер нас деценијама полако убија, довео нас је до тога да све оно вредно што имамо занемарујемо, исмевамо и ниподаштавамо. И није то само случај са Карађорђевићима. Нама је важније то да ли Престолонаследник добро говори или „натуца“ српски од тога шта је урадио и шта ради за Србију и њене грађане. То чак и не желимо да видимо. Неважан нам је први покретни мамограф у Србији захваљујући коме је прегледано преко 200.000 жена у јужној Србији. Неважни су нам сви ти најсавременији медицински уређаји које болнице широм Србије имају захваљујући њему. Неважни су нам сви ти лекари који нас лече а којима је Краљевска породица обезбедила бесплатна усавршавања на најпрестижнијим универзитетима и клиникама у свету...

  Комунизам, комунисти и деца комунизма су нас научили да исмевамо оног који нас често лечи или храни, док у небеса дижемо и с поштовањем говоримо о онима због којих смо болесни или гладни.

  У последњих 20 година колико Краљевска пордица Карађорђевић има могућност да поново делује, живи и ради у својој Отаџбини континуитет њиховог рада са циљем да се помогне земљи и народу никада није прекинут. Сво то време били су клеветани, омаловажавани и исмевани, док су се за то време на државним функцијама у Србији смењивали они који су нам дивно говорили (све на течном српском) а ми смо их обожавали, следили их, слушали – а због којих смо бивали и гладни и боси и голи. И које смо све то време ми плаћали.

  Волео бих да међу свим тим политичарима у које смо се клели и којима смо веровали, постоји бар један који је за Србију урадио бар 20% онога што су за Србију урадили Карађорђевићи. Сви знамо да таквог нема.

  Зато, крајње је време да отворимо очи. Да се тргнемо. Да се пробудимо. Да престанемо да идеализујемо и стварамо себи инстант вође. Да престанемо да ниподаштавамо и омаловажавамо оне најбоље међу нама и да њихову доброту и њихов значај приметимо и уважавамо онда када нестану, када их више не буде било.

  Да раскрстимо са уништавањем и понижавањем своје земље и себе самих.

  Да дођемо себи, и да сами себи вратимо оно што смо себи сами и одузели.

  Да вратимо Круну и да поштујемо Краља.

  А Бог је био добр и милостив према нама (иако ми сами све ове деценије гори нисмо могли бити) и сачувао нам је и Круну и Краља. Сачувао нам је темеље. Време је да на тим темељима поново градимо кућу коју смо сами срушили, и да је начинимо најлепшом кућом на свету.

   

  Sign in to follow this  


  Повратне информације корисника

  Recommended Comments  Мало је бзв да се сајт оглашава по питању уређења Србије и имплицира да смо само зато што смо хришћани за краља...

  Ево,ја нисам и не зато што нешто имам противу Карађорђевића,већ зато што та прича реално неће донети никакав напредак .

  Стварно не видим на чему се заснива тај оптимизам,уколико није везан за некакво митолошко хисторијско наслеђе,за које се србин радо хвата,али време бајки је прошло...

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 45 минута, Зосима рече

  Мало је бзв да се сајт оглашава по питању уређења Србије и имплицира да смо само зато што смо хришћани за краља...

  Ево,ја нисам и не зато што нешто имам противу Карађорђевића,већ зато што та прича реално неће донети никакав напредак .

  Стварно не видим на чему се заснива тај оптимизам,уколико није везан за некакво митолошко хисторијско наслеђе,за које се србин радо хвата,али време бајки је прошло...

   

  Све вредно и добро што држава Србија има створили смо као монархија. На жалост, не могу да наведем ни једну добру ствар произашлу из републиканског државног уређења у последње 72 године колико смо република.
   
  Поновно успостављање уставне парламентарне монархије био савршени начин спајања традиционалних, вековних вредности нашег народа и његове славне прошлости са модерним добом, јер се раскид са традицијом никада није показао добрим по један народ, нарочито не наш. Уставна, парламентарна монархија пружа стабилност, јединство и континуитет. Такође је гарант демократије и људских права! Државе које су очувале своју традицију и уградиле је у модерно доба данас су најразвијеније на свету а од 10 најразвијенијих држава света чак 7 су монархије. То довољно говори.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 11 минута, Grizzly Adams рече

  Ако толико воли круну нек си купи сам... ;)

  Није питање шта он (претпостављам да мислите на Престолонаследника) воли, већ шта је нама као народу неопходно. Што се Круне тиче - не мора чак ни да је купи. Имамо је. :) А круна се наслеђује. Са оца на сина. Круна Карађорђевића сачувана је и налази се у Историјском музеју Србије. Направљена је за потребе крунисања Престолонаследниковог прадеде Краља Петра I и израђена је од претопљене дршке Карађорђевог топа. Лепа симболика, сложићете се?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 7 минута, Никола Станковић рече

  Све вредно и добро што држава Србија има створили смо као монархија. На жалост, не могу да наведем ни једну добру ствар произашлу из републиканског државног уређења у последње 72 године колико смо република.
   

  Решили смо се Југославије,коју је монархија створила и која нас је завила у црно,то прво...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 6 минута, Никола Станковић рече

  Није питање шта он (претпостављам да мислите на Престолонаследника) воли, већ шта је нама као народу неопходно. Што се Круне тиче - не мора чак ни да је купи. Имамо је. :) А круна се наслеђује. Са оца на сина. Круна Карађорђевића сачувана је и налази се у Историјском музеју Србије. Направљена је за потребе крунисања Престолонаследниковог прадеде Краља Петра I и израђена је од претопљене дршке Карађорђевог топа. Лепа симболика, сложићете се?

  Лепо за филмове и романе.

  Као институција превазиђено и непотребно.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  1 hour ago, Поуке.орг инфо рече

  СРБИЈА ТО ЈОШ УВЕК НИЈЕ УРАДИЛА!

  Поставља се питање – ЗАШТО?!

  Логичног и здраворазумног одговора нема.

  Odogovor ja da nema razloga da to uradi. Ako smo iz spleta nesrecnih okolnosti izvukli i makar tu jednu dobru stvar.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ма мени су сви симпатични и желим им све најбоље. Не смета ми ни што су активни у јавности као "престолонаследници", шта фали.

  Само враћање монархије као неке институције нема сврхе. Имамо много пречег посла...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Управо сада, Аурор рече

  Ali zamisli da više nema ovih partija, mmm... :)

  Кад би краљ обећао да укине све ово смеће и успостави слободно друштво, ја би га лично крунисао одма! О свом трошку. :)

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичних сајтова Српске Православне Цркве

 • Статистика члановȃ

  23789
  Сви чланови
  8610
  Највише на сајту
  Ivana B
  Најновији члан
  Ivana B
  се придружио
 • Тренутно на сајту   1 члан, 0 Скривених, 60 Госта (Погледај целу листу)×
×
 • Create New...