Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

   Желимо Вам пријатне тренутке на сајту Поуке.орг и форуму Живе Речи Утехе. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
  молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

 • Поуке.орг инфо
  Поуке.орг инфо

  Најаве - Сајам књигa

  Sign in to follow this  

   Издања Издавачке установе Епархије горњокарловачке:

   Промоција Шематизма Православне Епархије горњокарловачке на Сајму књига у Београду

    

  Промоција Монографије „Манастир Богородице Тројеручице" на Сајму књига у Београду

   

  Додатак:

  Штанд Манастира Свете Јелисавете из Минска на Сајму књига у Београду

  Sign in to follow this  


  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  Д. Коста: „Заувек” - промоција на Сајму књига

  10. Октобар 2017 - 12:07

  Представљамо вам у новом издању књигу под називом Заувек вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке Ивана Д. Косте, теолога и менаџера хотелијерства.

  naslovna_zauvek.jpgПромоција књиге одржаће се 24. октобра 2017. године у сали Пекић на Сајму књига у организацији издавачке куће Само корак с почетком у 18 часова. О књизи најбоље говори рецензија председника Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду протојереја-ставрофора проф. др Драгомира Санда.

  "Опхрван неком блиском тежњом, чијег се имена не могу тренутно и поуздано да сетим, и од рођења стеченом жељом да је изнедри, Иван Коста се "открио" у књизи која носи име "Заувек" и тако је олакшао своју душу. У тој његовој личној мајеутици имао је првенствено на уму да осећања и животне вредности стави испред себе и да се у њима истински огледа. Стога је само романсијерски рећи да је главни јунак Срђан који је изаткао прелепу причу кроз странице које воде вечном и ономе што је ЗАУВЕК. А ступити на тле тога пута и држати временску равнотежу никада није било лако. Дакле, Иван Коста се по својим емотивним и зналачким особинама поистоветио са доминантном личношћу романа.

  Оно што је највредније и што представља потку и основу свакога живота јесте љубав која све и у свему оживљава. Из ње ће произићи сви остали поднаслови романа који је јединствен и необичан по много чему. Прво, аутора се открива као изванредан кулинар и оспособљен човек кадар за справљање најукуснијих јела не само наших, него и светских простора. Већ од самог почетка ове приче врло зналачки је откивао "рецепте" тих кухиња чију ће храну и њена имена довести у најближу везу са животном храном која се претаче у храну нашег вечног живота. У молитви Господњој, у којој свакодневно искамо "хлеб наш насушни", тј. хлеб наш најпотребнији, на леп начин ће се представити и уз помоћ овог романа схватити као Хлеб живота и гласиће отприлике овако: Господе, Ти си наш хлеб који једини гасиш нашу људску глад. Дај нам се и даји нам се, Господе, свакога дана, јер без Тебе нема нам живота. Дајући и предајући се нама, Господ нам собом дарује и принцип нашега живота. Тај принцип је на свој, али веродостојан начин додирнуо, осетио и нама препоручује Иван Коста.

  Поучавајући дар његовог проповедања је препознатив. Он је то стекао као тумач верских и православних истина које уноси, па потом преноси из школске учионице преко школског дворишта на тргове и раскршћа. И то са неописивом лакоћом. 

  И још нешто ваља истаћи. Стил његове приче као да клизи. Све је без трунке усиљености. Као да је реч о човеку који годинама слаже иза себе романе. Читајући роман, просто се с времена на време чини да се поиграва са текстом. И на својствен начин све дочарава животним и лепршавим. Зато се радујем са сваким читаоцем који ће затворити последњу страницу ове књиге и уздахнути са жељом да се врати на њен почетак. И да остане дуго у размишљањима и поруком коју роман шаље. И сада сам потпуно сигуран. Овај кратак наредни прериод је време када ће даровити Иван почети опет да ствара и пише нешто ново и необично."

  Добро дошли!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Понедељак, 23. октобар

  13 часова - штанд Канцеларије за КиМ - Призрен, царски град

  *

  16 -16.00 часова - Плато Лазе Костића - МЕДИЈА ЦЕНТАР „ОДБРАНА“ – Душан Стефановић, министар војни „Дневник из 1914“, учествују: академик Љубомир Димић, проф. др Мира Радојевић, мр Снежана Ђокић и др Александар Животић; Живко Павловић „Рат Србије са Аустроугарском, Немачком и Бугарском 1915“, учествују: генерал-мајор Видосав Ковачевић, др Миле Бјелајац и мр Снежана Ђокић

  Уторак, 24. октобар


  сала "Васко Попа":

  16 часова - издавачка установа Епархије горњокарловачке представља "Шематизам Православне Епархије горњокарловачке"

  18:00 часова - промоција монографије „Манастир Богородице Тројеручице", говориће Епископ горњокарловачки Герасим

  *

  Манастир Св. Јелисавете из Минска, хала 4

  16 до 20 часова - сусрет - разговор с протојерејем Андрејем Лемешоноком, духовником манастира Свете Јелисавете у Минску у Белорусији, представљање три књиге из серије "Реч духовника", одговори на православне недоумице како парохијана његовог храма тако и сваког од нас

  *

  штанд Канцеларије за КиМ:

  17 часова - „Косово и Метохија 1941 – 1945: Ратни злочини“, аутор: др Ненад Антонијевић, учествују: доцент др Александар Животић и др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида

   

  Среда, 25. октобар

  18.00-18.50 - Плато Лазе Костића - 170 ГОДИНА „ГОРСКОГ ВИЈЕНЦА“: ЊЕГОШ И МИ, учествују: Матија Бећковић, Мило Ломпар, Никола Маловић, модератор Маја Радонић

   

   

  Извор: Радио Слово љубве

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  На 62. Сајму књига: Лепоте белоруског манастира Св. Јелисавете и роман "Зашто смо отишли"
   
  •  
  •  ЗВУЧНИ ЗАПИС
  На 62. Сајму књига: Лепоте белоруског манастира Св. Јелисавете и роман

  На 62. Београдском сајму књига у оквиру Канадског матина на штанду Канцеларије за сарадњу са дијспором и Србима у региону представљена је књига Гордане Петковић Лаковић "Зашто смо отишли". Списатељица је рекла да ова збирка 26 животних прича дочарава разлоге исељеника, оних који су се вратили у матицу али и оних који никада нису ни отишли. Инокиња Јадранка Ускоковић из белоруског манастира Св. Јелисавете у Минску угостила нас је чајем на њиховом великом штанду на којем поред књига можете купити и прегршт других ствари: ручно прављене керамичке шоље и самоваре, украсе, иконе, гардеробу, народну белоруску ношњу, духовну музику, свештеничке одежде, кандила, чајеве, помаде, мелеме, сирупе идт. Забележила Ранка Маџаревић.

  Извор: Радио Слово љубве

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  На Сајму књига са Љиљаном Хабјановић Ђуровић
   
  •  ЗВУЧНИ ЗАПИС
  На Сајму књига са Љиљаном Хабјановић Ђуровић

  На штанду ИК Глобосино Александрија и ове године Љиљана Хабјановић Ђуровић вредно потписује своје књиге читаоцима. Најчитанија српска списатељица говорила је о новим књигама за децу са насловима "Ива и анђео", "Ива и лутка" и Света Петка" , а њен син Хаџи Александар Ђуровић о својој збирци песама "Како се на српском каже љубав, која је издата по трећи пут. Књиге Љиљане Хабјановић и Хаџи Александра Ђуровића можете поред сајма купити и у већим књижарама широм Србије и држава региона, такође и на интернету у електронском формату на енглеском и српском језику. Забележила Ранка Маџаревић.

  Извор: Радио Слово љубве

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Света Русија у Србији

   

  1_image.jpg

  У Београду ће се 22. до 29. октобра 2017. године одржати духовно-просветна изложба-сајам „Света Русија: од срца срцу“, чији су организатор манастир Свете Јелисавете и сестринство у част Преподобномученице велике кнегиње Јелисавете из Минска (Белорусија).

  Пројекат „Од срца срцу“ представља могућност учествовања у лепоти и богатству православне културе кроз духовне разговоре и концерте, тематске фотоизложбе и експозиције, јавна предавања из иконописа, калиграфије и народних заната и производе ручног рада направљене у манастирским радионицама.

  Први пут ће у оквиру изложбе бити одржан сусрет-беседа с протојерејем Андрејем Лемешоноком, духовником манастира Свете Јелисавете, и презентација три књиге из серије „Реч духовника“. Ове књиге је манастирска издавачка кућа приредила од беседа, проповеди и одговора оца Андреја на најчешћа питања парохијана и преведене су на српски језик. У књигама, као и у разговорима, отац Андреј говори о спасењу и лепоти, покајању и стрпљењу, љубави и смирењу, а такође дели с нама лично искуство доживљаја учињених грешака и помоћи Божије. На сусрету ће сви они који то желе моћи лично да поставе питања оцу Андреју и да добију одговоре на њих. Такође ће моћи да купе горе наведене књиге. Сусрет ће бити одржан 24. октобра у 16 часова. У току дана отац Андреј ће такође потписивати своје књиге.

  Сестре манастира Свете Јелисавете позивају посетиоце да се у току целог сајма упознају с техником стварања икона уз коришћење природног камена на отвореној презентацији иконописа, да учествују у јавним предавањима из калиграфије, да виде свакодневни живот Белоруса с почетка 20. века у културно-историјског експозицији „Белоруска кућица“. Фотоизложба посвећена социјалном служењу манастира и Сестринства упознаће посетиоце с постојећим добротворним пројектима.

  На јавном предавању из калиграфије сви они који то желе могу да усвоје основе писања црквенословенских слова под руководством искусног мајстора, а такође да се упознају с историјом скрипторијума и развоја писмености на територији Белорусије.

  На јавном предавању из иконописа посетиоци ће моћи да се упознају с уметницима из иконописне радионице манастира Свете Јелисавете и да усвоје извесна умећа древне технике сликања икона помоћу дробљеног полудрагог камења и минерала.

  За све време трајања сајма радиће продајна изложба производа који су с молитвом и љубављу направљени у манастирским радионицама: иконописној, радионици за прављење риза за иконе, керамичарској, кројачкој, радионици за рад са каменом, аудио и видео студију, као и многим другим. Многобројни производи издавачке куће манастира Свете Јелисавете, једне од најбољих у Белорусији, заузимаће централно место на изложби-сајму. Сестре милосрђа и монахиње воде бригу о неколико дечјих домова, болница, интерната, диспанзера за туберкулозу, два уточишта за бескућнике. Сва прикупљена средства биће утрошена за дела милосрђа.

  „Света Русија: од срца срцу“ није само изложба-сајам, то је могућност да човек да своју лепту за дела милосрђа и да проведе време у топлом, скоро породичном кругу.

  Место одржавање и радно време изложбе-сајма:

  Булевар војводе Мишића 14, павиљон 4, 11000 Београд, Србија.
  Сваког дана од 10:00 до 20:00. Програм манифестација можете погледати овде. Детаљније информације о раду манастира наћи ћете на сајт www.obitel-minsk.by.

  С молитвама за Вас и Ваше ближње,

  сестре манастира Свете Јелисавете

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичних сајтова Српске Православне Цркве

 • Статистика члановȃ

  23891
  Сви чланови
  8610
  Највише на сајту
  jovanadjo
  Најновији члан
  jovanadjo
  се придружио
 • Тренутно на сајту   0 чланова, 1 Скривених, 53 Госта (Погледај целу листу)

  There are no registered users currently onlineСве поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...