Jump to content
 • Добро дошли на Живе Речи Утехе

   Желимо Вам пријатне тренутке на сајту Поуке.орг и форуму Живе Речи Утехе. Да бисте добили све функције сајта и учествовали у разговорима,
  молимо Вас пријавите се или направите налог ако га још немате.  

 • Поуке.орг инфо
  Sign in to follow this  

  Интервју са Архиепископом охридским Господином Јованом за новине "Слободен печат"

   Нити БПЦ може да усваја ћерке, нити МПЦ-ОА може да мења мајке

    

    

    Немогуће је самом себи доделити нешто што никада пре ниси ни имао, а МПЦ-ОА је на пучистички начин узурпирала Автокефалију, услед чега она није ни призната. Неопходно је да пре свега прихвати автономни статус, какав има и ПОА, па потом заједно, свакако без међусобних оспоравања, да траже автокефалност Цркве на овим просторима, каже Г. Јован

    

  Једино СПЦ може бити названа ''мајком црквом'' Македонској православној цркви –Охридској архиепископији (МПЦ-ОА), и Православној охридској архиепископији (ПОА), тврди Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован. Захтевање МПЦ –ОА од БПЦ да јој призна автокрфалност, док би јој МПЦ-ОА из захвалности постала ''ћерка црква'', Архиепископ Јован оцењује као крајње неозбиљно и каже да такви преговори наликују обичној пијачној тезги на којој две суседне Цркве тргују ветром и маглом. Архиепископ упозорава да дугогодишњи нерешени црквени проблем, најлошије могуће утиче на православне вернике у Македонији а као што тврди, највећи разлог декаденције која је настала на верском плану код верника, јесте раскол у коме и даље пребива МПЦ-ОА, а који је подржан од власти Р. Македоније. Г.г. Јован је нагласио да се ПОАрхиепископији, која је канонски призната црква и која је део јединства православних цркава, насилно одузима свака могућност за мисију, протерана је из свих постојећих храмова, а као што каже, и поред тога што је Суд за људска права у Стразбуру недавно донео пресуду у Њену корист, држава не само што и даље не планира да је региструје онемугаћавајући је на тај начин у стицању имовине, већ напротив подноси жалбу на донету пресуду. Архиепископ Јован је искористио прилику да прокоментарише и актуелна политичка збивања на релацији Македонија – Грчка око дугогодишњег нерешеног спора око имена, па као што је истакао, за постизање одрживог и трајног решења потребан је један дужи временски период.

  jovan arhiepiskop.JPG

  ·         Небројена питања круже јавношћу откада је МПЦ-ОА, упутила писмо БПЦ у коме од бугарског Патријарха тражи признавање автокефалности и добијање статуса мајке цркве. Како оцењујете овај потез и колико је могуће да БПЦ једнострано призна автокефалност МПЦ-ОА?

  Maјкa-црква свих цркава после деветог века је Констатинопољска Патријаршија, зато што су све цркве које добијају автокефалност после деветог века, биле под јурисдикцијом Константинопољске Патријаршије, чак и једна велика црква каква је данас Московска  Патријаршија. Мећутим, Охридска Архиепископија, заједно са Синајском Архиепископијом, једине су две цркве које нису имале мајку-цркву. Прва је установљена од цара Јустинијана који узгред речено установљава и Јустинијану Приму која убрзо губи административну самосталност  а друга је Охридска Архиепископија – установљена од цара Василија II Бугароубице, који је поразио Цара Самуила. Историјски гледано оне немају мајку цркву али као што је познато, древна Охридска Архиепископија је укинута 1767. године. Канонски па чак и еклисиолошки, немогућ је континуитет оне древне Охридске Архиепископије са данашњом МПЦ-ОА која постоји од 1958. нити пак са ПОА која добија томос за автономију 2005. године.


  Дисконтинуитет је превелики да би и једна од две цркве могла да се назове наследницом Охридске Архиепископије, пре свега што су епархије Охридске Архиепископије биле више од 200 година под јурисдикцијом других помесних цркава. Све епархије које су данас у саставу ПОА а у саставу су и МПЦ-ОА, која је у расколу, од 1920. па све до 1958. под јурисдикцијом су  СПЦ.  То значи да је последња јурисдикција поменутих епархија била од стране СПЦ. Зато само она и једино она може да се назове данас мајк-црквом, како МПЦ-ОА тако и ПОА. Међутим, веома је интересантно што МПЦ-ОА тражи од БПЦ да јој призна автокефалност, док би МПЦ-ОА за узврат признала БПЦ као мајку-цркву. Таква размена би била на нивоу размењивања ветра и магле. Нити БПЦ има овлашћење да признаје автокефалију, нити пак МПЦ-ОА има право да мења своју мајку. Овим су архијереји МПЦ-ОА, показали и доказали целој Православној Васељени сопствену незрелост, али и поред тога, дубоко сам уверен да Архијереји БПЦ, и поред тога што трпе огромне притиске од власти Бугарске, неће одлучити да и сами заједно са МПЦ-ОА, падну у још један раскол.

  Измењено од Поуке.орг инфо


  Sign in to follow this  


  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  ·         Постоји ли решење црквеног проблема у догледно време?

  Решење је највећим делом на самој МПЦ-ОА, него што је на осталим помесним црквама. Автокефалност неће бити спорна ако је вођена канонским путем, који је веома једноставан и доследан. Никада не можеш сам себи да доделиш нешто, што претходно ниси ни имао.
  МПЦ-ОА је на пучистички начин узурпирала Автокефалију, услед чега јој она није ни призната. Неопходно је да пре свега прихвати автономни статус, какав има и ПОА, па потом заједно, свакако без међусобних оспоравања, да траже автокефалност Цркве на овим просторима.

  4545454.JPG

  ·         У јавности постоји не мала дилема, да ли МПЦ-ОА треба уопште да тражи признавање од неке друге помесне цркве. Ко додељује автономију а ко автокефалију?

  Ако нека црква претендује да се назове Православном a при том није у јединству са осталима, тада нема ко да потврди да та црква има православну веру и православно исповедање вере. Нјчешће, расколи су у историји завршавали у јереси управо ради те самодовољности у којој су пребивале. Уколико МПЦ-ОА жели да буде црква, неопходно је да не престаје да константно тражи признавање од свеправославне пуноће. Што се тиче тога ко додељује автономију а ко автокефалију, према документу о автономији цркве, који је донешен на Великом и Светом Сабору на Криту 2016. године , автономију некој цркви додељује мајка-црква што је у случају МПЦ-ОА, СПЦ. Предсаборска комисија, састављена од претставника свих  Православних цркаваусваја документ у коме се каже да се автокефалија додељује на предлог мајке-цркве у сагласности са свим православним црквама. Овај документ, око кога постоји сагласност и чланова комисије БПЦ, која је учествовала  у тој предсаборској комисији, није стављен на дневни ред, не из разлога непостојања сагласности око текста документа, већ само из разлога непостигнуте сагласности око места стајања потписа претстојатеља православних цркава. Можда делује банално али нажалост, реалност је таква. Ипак мислим, да ни једна црква и поред тога што документ није официјалан, не сме да прекрши постигнути консензус а при том да и сама не поднесе огромне последице. Из свега реченог произлиази да је главни фактор за автономију МПЦ-ОА, управо СПЦ, а за евентуалну автокефалију и сагласност свих помесних цркава а не само Константинопољске Патријаршије, као што је то било пре двадесетак година.

  ·         Колике су шансе, да МПЦ-ОА изнова тражи обнављање преговора са СПЦ, после учињене ''екскурзије'' са писмом упућеним БПЦ?

  Још пре две године, СПЦ и ПОА одредиле су комисије за преговоре са МПЦ-ОА, међутим до преговора никада није дошло из разлога непрекинутог прогона ПОА од власти наше домовине. На жалост у том прогону активно је учествувала као што и дан данас учествује и  сама МПЦ-ОА. Ваши читаоци нека и сами процене да ли је могуће водити преговоре под претњом  поновног одласка у затвор ако преговори не успеју. Ми лично смо у непрестаном судском  прогону од 2002. а од 2012. још два епископа ПОА, неколико монаха и монахиња и још осам лаика. Последњи процес који још није завршен, води се пуних шест година без икакве воље од стране власти, да се на њега стави тачка. Да ли под таквим условима, питам вас још једном, постоји атмосфера за ток преговора?

  ·         Дуго времена сте живели у Грчкој, докторирали сте на Аристотеловом универзитету у Солуну а прошле године сте добили почасни докторат Каподистријског универзитета у Атини. Многи вас у Македонији сматрају гркофилом.

  Мој идентитет је веома давно одређен идентитетом цркве, што сам прихватио још у својој младости, јер једино тај идентитет има способност  да ми обезбеди вечност. Сваки други идентитет, идентитет произашао од пола и рода, од породице и нације, од друштвеног статуса, каријере или професије или било шта друго што је човеку понуђено као идентитет, претставља идентитет временског карактера и ни на који начин не обезбећује вечност. Знам да је за већину првоначални национални идентитет, и ја их у потпуности разумем, јер је некада и у мом идентитету доминирала нација која би требала човеку да обезбеди једну заштиту на ветрометини животних проблема. Али када сам открио вредност црквеног идентитета, продао сам све, како говори једна евнгелска парабола, не бих ли купио тај идентитет. Многи не могу да препознају у мени тај црквени идентитет, па у мени препознају издајника. А то да сам гркофил, уопште не скривам нити пак мислим да је то на било који начин декадентно. Прелепо је бити Филос или пријатељ било ког народа, јер сваки је човек Божја творевина. Мене је у највећој мери привукла јелинска цивилизација, не само ради своје древности, својом писаном заоставштином од Хомера на овамо, већ пре свега што је та цивилизација грађена од отаца цркве, који су моји свети путеводитељи ка будућности. Вероватно из ових разлога не могу а да не будем гркофил, иако свестан нажалост, колика супротстављеност постоји код нашег народа ка свему што је грчко, па и ка самим гркофилима.

  ·         Шта мислите, да ли је на видику решење са Грчком око имена наше државе?

  Не бих желео својим оценама да умањим пројављени оптимизам, али ако већ инсистирате на одговору, сматрам да је за постизање одрживог и трајног решења потребан један дужи временски период, не у незаинтересованости за решавање, као што је прошло последњих 25 година, већ у припремама не би ли се проблем решио у наредних две, три или више година. У нашој отаџбини, ја не могу да препознам озбиљну анализу потврђену чињеницама из светски признате старије или новије историје, на којима се држе не само грчки већ и цела европска па и америчка страна. Добри познаваоци те историје сагласни су да је не само европска цивилизације, већ и цивилизацији САД, изграђена управо на темељима грчке цивилизације са давно промовисаном демократијом. Наш премијер је недавно рекао како ми стремимо ка вредностима Европске Уније, а базичне вредности ЕУ су оне које је човечанству подарила управо јелинска цивилизација. Тако да снага Грчке не пребива у величини њене територије, нити у њеном геостратешком положају, нити пак у броју њеног становништва, чак ни у оружју које ни мало није безначајно, па ни у њеном праву на ''вето'' које узгред речено, она никада није искористила против наше домовине. Њена снага је управо у вредностима које је подарила целом свету а на којима данас почива ЕУ. Другим речима, за промовисани период – до јуна ове године, веома тешко па чак и немогуће је наћи одрживо и  трајно и решење. Ипак, непрестано се молимо да нам Господ буде на помоћи.

  ·         Како делују црквени проблеми на вернике у Македонији и да ли је могуће у ближој будућности очекивати регистртацију ПОА као цркве, чиме би стекла услове за градњу сопствених храмова?

  Као верском лидеру, мене највише интересује духовна садржина живота нашег народа. Зато веома болно проживљавам сву декаденцију која је настала на верском плану код верујућих који се изјашњавају православним хришћанима. Највћи разлог томе јесте свакако раскол у коме још увек пребива МПЦ-ОА, и у чему је подржана од власти, будући да су ПОА одузете све могућности за мисију. Протерана је из свих постојећех храмова, а држава је и даље држи нерегистрованом те не може ни да гради храмове нити да стиче имовину. Пре неки дан, Високи савед Суда за људска права из Стразбура нас је обавестио да је Р. Македонија поднела жалбу на пресуду Првостепеног суда у Стразбуру којом је одлушено да је држава неправедно поступила тиме што не региструје ПОА. Народ је у великој мери саблажњен и незаинтересован да упозна веру, што се најбоље види у слабом учешћу верника у литургијском животу цркве. Говоре да ПОА има мали број верника, али ако је мерило вере учешће верујућих у недељним и празничним литургијама, тада све анализе показују да ПОА у својим импровизованим богослужбеним местима, недељом и празницима, има више верника него ли МПЦ-ОА у својим великим храмовима. Ако неко мисли да је ово тенденциозно онда нека спроведе и званичну анкету, не би ли се проверило речено. Жалосно је видети храмове који су делом узурпирани од МПЦ-ОА а делом у њиховом власништву, како недељом зврје празни. Управо то ће бити и највечи проблем у будучности чак и када се реши мпроблем раскола. Морамо наћи начин како привући и заинтересовати људе за литургијски живот, а не да остану на нивоу посматрача и критизера црквених дешавања. И у овоме нека нам је Бог на помоћи.

   

  Објављено у новинама "Слободен печат" од 10-11. марта 2018. године

  https://www.slobodenpecat.mk/ne-propushtajte/nitu-bpts-mozhe-da-posvojuva-kerki-nitu-mpts-oa-da-menuva-majki/

  Превод са македонског Поуке.орг

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 13 минута, Поуке.орг инфо рече

  А то да сам гркофил, уопште не скривам нити пак мислим да је то на било који начин декадентно. Прелепо је бити Филос или пријатељ било ког народа, јер сваки је човек Божја творевина. Мене је у највећој мери привукла јелинска цивилизација, не само ради своје древности, својом писаном заоставштином од Хомера на овамо, већ пре свега што је та цивилизација грађена од отаца цркве, који су моји свети путеводитељи ка будућности. Вероватно из ових разлога не могу а да не будем гркофил, иако свестан нажалост, колика супротстављеност постоји код нашег народа ка свему што је грчко, па и ка самим гркофилима.

   

  Читав интервију је сјајан. А овај део је баш добар.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 1 сат, Вилер Текс рече

  Читав интервију је сјајан. А овај део је баш добар.

  Jedno je biti grkofil zbog svetih otaca, ajde i zbog antickih grka, al staviti sve u jedan kalup zajedno sa grka fanariota 18-19 veka uklucujuci i ovi danasnji nacional shovinisti uopste nije sjajno. Karavangelis German mitropolit nema nisto opste ni sa svetim otcima ni sa grckim filozofima, siguran sam da od ubice Karavangelisa i njima gadilo bi im se... Etnicko ciscenje u egejskoj Makedoniji uopste nije sjano i civilizirano... i to su grci uradili u Evropi

   

  epimnimosini_melas-16.jpg

  epimnimosini_melas-20.jpg

  5810.800.jpg

  Karavaggelis.jpg

  ac2.JPG

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Не знам ништа о овоме што причаш. Али истражићу. Нисам љубитељ фанариота.

  Али да ли то мења суштину? Хоћеш да качимо овде сва зсверства које су Бугари починили над Србима у Првом и Другом светском рату? 

  Вадиш све из контекста, прво ти велико-бугаре размисли о бугарским злоделима над Србима. Или их није било?

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 3 минута, Вилер Текс рече

  Не знам ништа о овоме што причаш. Али истражићу. Нисам љубитељ фанариота.

  Али да ли то мења суштину? Хоћеш да качимо овде сва зсверства које су Бугари починили над Србима у Првом и Другом светском рату? 

  Вадиш све из контекста, прво ти велико-бугаре размисли о бугарским злоделима над Србима. Или их није било?

   

   

  evo ti u cifre, greska je samo shto sloveni se nazivaju srbi:)

  https://www.srbijadanas.net/kako-je-izvrseno-etnicko-ciscenje-srba-u-egejskoj-makedoniji/

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 1 минут, MKD13 рече

  evo ti u cifre, greska je samo shto sloveni se nazivaju srbi:)

  https://www.srbijadanas.net/kako-je-izvrseno-etnicko-ciscenje-srba-u-egejskoj-makedoniji/

   

  Одговори ми на читаво питање. Не браним фанариоте нити било чији злочин. Али ти ове тамне стране злоупотребљаваш. Зашто не причаш о бугарским злочинима? 

  И на крају какве ово има везе са аутокефалношћу?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  пре 7 минута, Вилер Текс рече

  Одговори ми на читаво питање. Не браним фанариоте нити било чији злочин. Али ти ове тамне стране злоупотребљаваш. Зашто не причаш о бугарским злочинима? 

  И на крају какве ово има везе са аутокефалношћу?

  Bugarski zlocini isto su bile, vi ste prvi poceli, al to ne znaci da su zlocini opravdani. I porediti to sa etnickim ciscenjem u Egejskoj Makedoniji ne ulazi u nikakva vrata.

  Neznam kako nevidis povezanost i zbog cega sad grci nam nepriznaju ime drzavi i zbog cega se protive autokefalnosti. Fanariotski episkopi blagosilali su zlocine nad negrckim stanovnistvom. Gore na fotografije grcki sinod demostrativno, bas sad kad MPC se obratila BPC, sluze parastrose mitropolitu Germanu i polagaju vence bas pred spomenikom gde su izobrazeni mitropolit German gde blagosilja Pavla Melosa koji je bio voga grckih vooruzenih jedinica koji su unistavali sve negrcko u Makedoniji.

  https://mk.wikipedia.org/wiki/Павлос_Мелас

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Креирај налог или се пријави да даш коментар

  Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

  Креирај налог

  Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

  Региструј нови налог

  Пријави се

  Већ имаш налог? Пријави се овде

  Пријави се одмах

 • Вести са званичних сајтова Српске Православне ЦрквеСве поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×