Jump to content
 • Баба
  Баба

  Извадио сам срце Србину

   Стравична исповест бившег припадника ОВК, који је учествовао у вађењу органа заробљеним Србима на Космету: Заробљеник је био мршав, млад, смеђе косе и испребијан. Проговорио је на српском тек када сам почео да га сечем. Убили би ме да сам одбио да то учиним

  И ПОЧЕО је први рез. Отприлике изнад гркљана на предњој страни грудног коша. Д. ми је све време причао, а и тада је рекао: "Пази да буде прецизно!" Затвореник се, када сам га убо први пут да га расечем, јако мрднуо и јако почео да урла и да вришти. Дозивао је Бога стравичним крицима. Ја то некада не могу да заборавим. Сањам то и зло ми је од тога!

  Овако је, о стравичним и крвавим клањима српских затвореника зарад продаје њихових органа, сведочио бивши припадник ОВК, сада заштићени сведок, у чији исказ су "Новости" имале увид. Покајник, који је заједно са још неколико бојовника терористичке ОВК "прошао" двонедељну "обуку" на пластичној лутки у једној од школа на северу Албаније, коју је такозвана Ослободилачка војска Косова претворила у свој логор.

  У соби су била три човека обучена као доктори и још три, четири војника ОВК у шареним немачким униформама:

  - Онда је специјалац довео једног затвореника са рукама везаним на леђима - испричао је сведок. - Затвореник је био полуобучен. Имао је мајицу исцепану од батина, не знам које је боје. Не сећам се. Доле је имао обичне панталоне. Није био војник. Био је сав модар. Доста претучен. Био је Србин. Ништа није причао. Касније, када је почео да вришти и кука, причао је на српском, па сам тако знао да је Србин. Молио је да му то не радимо. Помињао је Бога и да има породицу.

  Двојица чувара су га ставила на сто - три спојене школске клупе. Позвали су још двојицу "из војне полиције" да га држе за ноге. Међутим, доктор за кога сведок каже да је био млађи, заборавио је алат, па је заробљени Србин морао жив да се сече.

  - Сећаш ли се шта смо учили? То сад овде треба да испробаш - рекао ми је Д. Ту, на лицу места, опрали смо руке неким течностима. Ја, Д. и онај што су га звали доктор. А. нам је тиме поливао руке. То смо урадили пре него што сам узео скалпел. Нисмо смели ништа да пипамо пре него што то урадимо. Док смо прали руке, Д. је причао како је ова операција много важна, за једну особу која мора под хитно да се оперише па ће се зато извадити срце. Рекао је да је то за једног важног команданта и ја сам у то поверовао. Ми нисмо уопште знали да се то ради у циљу криминала, и да смо обучавани, ако нема времена да стигну лекари или нема лекара, да ми пружимо ту помоћ код рањавања, или да то радимо да се спасу команданти.

  Након што су сви опрали руке, Д. је узео још једну газу и литарску флашу, како каже, дебелог стакла, провидне течности, отворио је и опрао грудни кош затвореника.

  МАРТИ УПРО ПРСТ У ТАЧИЈА

  - Постоје озбиљне отужбе, према којима је косовски врх на челу са Хашимом Тачијем организовао отмице и убиства на стотине српских цивила и илегалну трговину њиховим органима пре НАТО бомбардовања, за време и после њега - навео је Марти у свом извештају.

  - Мушкарци и жене који су били јаки и здрави одвођени су илегалним каналима у логоре на северу Албаније. Сведоци који су учествовали у превозу, махом косовски Албанци, потврдили су да су постојале импровизоване клинике у Куксу и Бурељу. Разрађеним каналима, углавном припадници ОВК, преносили су органе до аеродрома Ринас, а одатле раном зором за Истанбул, најчешће комерцијалним летовима, понедељком и средом. Марти је упро прст право у кардиолога Шаипа Мују, једног од најутицајнијег функционера у кабинету Хашима Тачија.

  - Ја сам стајао са десне стране затвореника, а Д. ми је показивао по грудном кошу затвореника где треба да сечем. Мене је ухватила паника. Када је видео затворен скалпел, заробљеник је почео да вришти, да кука, да моли за живот! Почео је да се опире, али су га ови јако држали. Он је толико пре тога био пребијен да је био слаб. И када су га увели, није имао много снаге.

  Када је српски младић почео још јаче да виче и да се опире, припадник ОВК, који је у истрази из безбедносних разлога означен псеудонимом А, ставио му је руку преко уста. Сведок је, како каже, знао да је он са Косова, одакле га је довео А. Имао је, каже, смеђу косу и био је мршав.

  - Ја сам онда почо да се тресем. Баш да се тресем! Онда ми је Д. поновио: "Знаш шта смо учили? Шта ти је, што се бојиш?" Ухватио ме је за раме и рекао: "Не паничи, није то тешко. Хајде, ово се мора." Да сам рекао да не могу или да нећу, то би било непослушност команде - стрељали би ме. То знам, јер су претходно убили двојицу која нису хтела то да раде, а један је остао рањен.

  Сведок је, како каже, направио рез "од горе", од душника - гркљана до краја ребара, тј. до почетка стомака. Тада је морао да стане, пошто је заробљени мушкарац викао од болова и преклињао за живот: "Боже помози ми! Немојте то да ми радите!"

  - Крв је прскала јако. Сви смо били упрскани од крви. Д. ми је онда рекао да станем са резом. Када сам то урадио, испод је била "плехура", а то је опна. Онда ми је Д. рекао да и то пресечем, руке су му све време биле на телу и у телу затвореника. Све време је Д. упоредо са мном био са рукама у затворенику, и на затворенику. Када смо расекли "плехуру", рекао ми је да ставим прсте под кожу, а у том тренутку је затвореник већ губио свест или већ можда и био без свести.

  Д. му је онда показао како да направи други рез који је ишао попречно од првог, како би могао да се подигне грудни кош. Међутим, пошто је лекар заборавио "оно за сечење хрскавице", ребра су морала да се пресеку да би се отворило тело, и да се, како каже сведок, "дође до срца".

  - Узели смо нож од бајонета. Он се расклопи и склопи у маказе. Претходно је преко њега бачен алкохол. Нож ми је све време био за појасом, а ја сам иначе сав био крвав. Нико није реаговао, да ми каже да прво оперем руке па да дирам бајонет. Након тога сам маказама бајонета почео да сечем. Затвореник се већ дуже време није померао. Иако се није померао, држали су га све време.

  Према сведочењу бившег припадника ОВК, Д. је направио резове на горњем делу грудног коша испод врата и отворио грудни кош обема рукама. Ребра су пресечена са спољне стране како се срце не би оштетило.

  dos%20organima2.jpg

  - Када је Д. ухватио рукама за ту кост у средини и подигао нагоре супротну страну коша са ребрима, рекао ми је да треба да свежем крвне судове изнад срца и да оставим од три до пет сантиметара изнад тога.

  Имали су најлон као од удице за пецање, што је већ било припремљено у комадима, да ја подвежем и вежем чворовима на по два места на једном крвном суду. Када је Д. подигао кош, онај доктор је држао рукама испод срца, гурнуо руке унутра и подигао га. То је много тешко да се изведе и убаци најлон за подвезивање и чворовање. Ја сам потом најгори део урадио. Рукама сам извадио срце. Било ми је јако гадно и тешко то што сам урадио - испричао је човек који је признао стравичан злочин, а који је сада сведок сарадник.

  * * * * * * * * * * * * * * * *

  ЈУРИ ЛАС, ПОРТПАРОЛ СПЕЦИЈАЛНОГ ИСТРАЖНОГ ТИМА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  НЕ МОЖЕМО БРЖЕ ДА ВОДИМО ИСТРАГУ

  ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

  БРИСЕЛ, због тајности истраге, не жели да коментарише чињеницу да Тужилаштво за ратне злочине има сведока који је учествовао у узимању органа Срба са Косова крајем деведесетих година. ЕУ истовремено истиче да њихова истрага - напредује.

  - Наш став и политика су да не дајемо информације о степену напретка истраге, да не коментаришемо и не откривамо оперативне податке. Приоритет нам је да не говоримо о томе шта смо пронашли, с ким смо разговарали или нисмо. У супротном, то би могло да има негативне последице на резултате истраге - истакао је у понедељак у изјави за "Новости" портпарол Специјалног истражног тима ЕУ Јури Лас.

  Лас, међутим, сматра да се истрага креће у добром правцу.

  - Мој утисак је да добро напредујемо. То је веома комплексна истрага, мултинационалног карактера. Истражујемо нешто што се догодило пре 12, 13 година, што је компликовано и за шта ће бити потребно времена. Оно што у овом тренутку можемо да кажемо је да настављамо да радимо, да тражимо и анализирамо информације, да вршимо сопствену истрагу и да разговарамо с људима који су за њу релевантни.

  На примедбе да се истрага спроводи споро, портпарол истражног тима одговара да је још рано очекивати резултате и да треба бити стрпљив.

  - Треба радити темељно, и зато не треба ићи брже него што можемо - поручио је Лас. (Г. ЧВОРОВИЋ)

  * * * * * * * * * * * * * * * *

  ТУЖИЛАЦ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ВЛАДИМИР ВУКЧЕВИЋ ОТКРИВА ЗА "НОВОСТИ"

  НАШ СВЕДОК УЧЕСТВОВАО У ЗЛОЧИНУ!

  dos-vukcevic-MALA.jpg

  ПОСЛЕ бројних сумњи и сведочења да су се на северу Албаније одигравали крвави и брутални злочини над отетим Србима - младим и јаким, тужилаштво за ратне злочине има непосредног сведока, бившег припадника ОВК који детаљно описује операције, сведочи о крицима и убијању жртава.

  Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, у ексклузивном интервјуу за "Новости", објашњава како је тужилаштво дошло до овог сведока.

  - Наша жеља је да он буде потпуно заштићен, и на томе смо радили веома дуго. Сада када је сигуран, захваљујући Дирекцији МУП-а и Јединици за заштиту, у могућности смо да уђемо у наредну процесну фазу. И, оно што смо обећали, испунили смо.

  * С обзиром на то да је учествовао у транспорту срца убијеног заробљеника, до кога све његово сведочење води -организатора, непосредних убица, наручилаца?

  - Добили смо такву врсту података, али у интересу истраге то не могу да поделим са вама. Нама је циљ да они који могу да допру до непосредних извршилаца и организатора изврше проверу његових навода. Желимо да пружимо прилику међународним истражним тимовима да дођу и да истраже ово до краја.

  * Коме је и где отишло извађено срце?

  - У конкретном случају срце је, по његовим наводима, отишло у Турску. То се поклапа и са истрагом Унмика из 2005.године. Ко је добио ово срце не знам, али знам да је интервенција морала да буде унапред припремљена.

  ИСТИНА О ОВК НА ВИДЕЛО

  * Хашим Тачи је сумње које већ дуже време износите у погледу ових злочина називао измишљотинама. Како му сада одговарате?

  - Политика је једно, злочин нешто друго. Отворена питања, као што су злочини из прошлости, само заједнички можемо решавати. ОВК је дуго у очима међународне заједнице била виђена као страна у сукобу која се бори "за праведне и хуманитарне циљеве" па сада тешко излазе на видело детаљи о бруталним ратним злочинима које су починили. Због свега тога и данас постоји јак отпор према читавој теми и прихватању чињеница и доказа за истину. То је увек најлакши и опробан метод дискредитације сведока и девалвације њихових исказа. Наш мотив није политика, ми се залажемо за разговоре, сваку врсту постизања политичких решења и за помирење. Истина међутим, не сме да остане заташкана.

  * Да ли је говорио само о једној жртви или о више њих?

  - Говори о више жртава и о свом непосредном учешћу у једној хируршкој интервенцији.

  * Кажете да сте проверавали сведока више од годину дана. Како сте успели да га сачувате живог, с обзиром на све оно што се догађало у хашким предметима? И обзиром на то да се као један од организатора ових најстрашнијих злочина помиње Хашим Тачи?

  - То нам је било најважније: обезбедити сведока и њему блиске људе. Ја нисам и нећу помињати ниједно име у фази истраге и не желим да правим политизацију овог предмета.

  * Да ли је, можда, сведок добијао неке претње?

  - Више пута му је био угрожен живот. Од када смо ми са њим у контакту, безбедан је.

  * Шта вас је убедило да говори истину?

  - Прецизни наводи, детаљи, а на крају провере свега онога што је рекао. Место где се налазио, о радњама у којима је учествовао. Проверили смо његове наводе са историјског, процесног, географског, медицинског и полиграфског аспекта.

  * Када сте га питали због чега жели да сведочи - шта вам је одговорио?

  - Рекао је да то ради из страха за сопствени живот, да се овако осећа сигурнијим. Сматра да је то најисправније за њега.

  * Претпостављам да сте већ имали врућ разговор са тужиоцем Специјалног тима ЕУ Клинтом Вилијамсом. Како је реаговао када сте му рекли за сведока?

  - Ми смо спремни да његовом тиму препустимо да провере све наводе сведока. Наш је првенствени циљ да се ово сазнање не заташка, а да се изјава не политизује нити користи у било које друге сврхе осим истине и правде. Чудно је да ниједан ратни злочин над Србима на Косову и Метохији до данас није рашчишћен нити је ико добио адекватну казну.

  * Да ли сведок сада прелази у његову надлежност?

  - Не, али ће и он и сви други тужиоци моћи да му приступе и да провере његове наводе и да на начин предвиђен нашим законом, узму од њега изјаву. Он има мандат Европске уније, која га је и поставила за шефа Специјалног истражног тима, а ми то уважавамо с обзиром на добру сарадњу са Еулексом у предметима ратних злочина. Ми смо спремни на сарадњу са свима онима којима је стало до истине.

  * Незванично, сведок говори о операцијама у логору "Кукс", али не и о "жутој кући". Да ли то значи да истрага иде у неколико смерова?

  - Његова изјава је вредна због тога што описује медицинску процедуру вађења органа заробљеницима у импровизованој клиници на северу Албаније. То је карика која је недостајала у овој истрази. Сигуран сам да ће бити напада на нас, покушаја дискредитације сведока, али то је нешто на шта смо спремни.

  Ема РАДОСАВЉЕВИЋ

  Извор: Новости  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  Žalosno,danas sam plakao za tim dečakom,kleo sam sebe za svaki počinjeni greh,kleo sam sebe što nisam ja stradao umesto njega,umesto tog dečaka koji je molio.E sada neka svaka žena vidi šta znači abortus.Kajem se što nisam mogao da ga spasem da mu pomognem.

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима


  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
 • Креирај ново...