Jump to content
 • александар живаљев
  александар живаљев

  У Устав РПЦ уносе се одредбе о најширој аутономији Украјинске православне цркве

  Другог дана заседања Освећеног Архијерејског Сабора РПЦ, са рефератом о Украјинској православној цркви иступио је Блажењејши митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије.

  Он је навео да Украјинска православна црква има 53 епархије и 52 активна епархијска архијереја, 33 викарних епископа и 7 архијереја у мировини. Регистрованих има 12069 парахија на којима служи 11312 свештеника и 971 ђакон. На територији Украјине постоји 251 активних манастира у којима се подвизава 1685 монаха и 2727 монахиња.

  Канонска Украјинска православна црква најкрупнија је религиозна организација у земљи, упркос познатим проблемима с властима, мада се и у том пољу примећују позитивне тенденције у последње време.

  Због, намерног сејања недоумица, о статусу УПЦ и непрецизности дејствујућег Устава РПЦ, Блажењејши митрополит Онуфрије, замолио је Свети Архијерејски Сабор да се посебна глава Устава Руске православне цркве, посвети Украјинској православној цркви, и да садржи следеће одредбе:

  1) Украјинска православна црква располаже независношћу и самосталношћу у својој управи, сагласно Одлуци Архијерејског Сабора РПЦ, октобра 1990.

  2) Украјинска православна црква као независна и самостална у свој управи има статус најшире аутономије

  3) У свом животу и делатности Украјинска православна црква руководи се Одлуком о УПЦ Архијерејског Сабора 1990, Граматом Патријарха московскога и све Руси из 1990. и Уставом о управи Украјинском православном црквом.

  Очекује се да Архијерејски Сабор РПЦ прими ове уставне промене.

  Измењено од александар живаљев  Повратне информације корисника

  Recommended Comments

  У данас усвојеним променама Устава РПЦ утврђено је и да се "центар УПЦркве налази у граду Кијеву", што отклања досадашње претње да ће бити забрањена као црква чији је центар у "земљи-агресору". Глава о УкрајинскојПЦ у Уставу РПЦ, којој је додељена најшира аутономија,  сада гласи:

  I. Внести следующие изменения в Устав Русской Православной Церкви:

  1. Включить в Устав после главы IХ новую главу нижеследующего содержания, с изменением нумерации последующих глав:

  «Глава X. Украинская Православная Церковь

  1. Украинская Православная Церковь является самоуправляемой с правами широкой автономии.

  2. Украинской Православной Церкви предоставлена независимость и самостоятельность в ее управлении в соответствии с Определением Архиерейского Собора Русской Православной Церкви 25-27 октября 1990 года «Об Украинской Православной Церкви».

  3. В своей жизни и деятельности Украинская Православная Церковь руководствуется Определением Архиерейского Собора Русской Православной Церкви 1990 года «Об Украинской Православной Церкви», Грамотой Патриарха Московского и всея Руси 1990 года и Уставом Украинской Православной Церкви, который утверждается ее Предстоятелем и одобряется Патриархом Московским и всея Руси.

  4. Органами церковной власти и управления Украинской Православной Церкви являются ее Собор и Синод, возглавляемые ее Предстоятелем, носящим титул «Блаженнейший митрополит Киевский и всея Украины». Центр управления Украинской Православной Церкви находится в городе Киеве.

  5. Предстоятель Украинской Православной Церкви избирается епископатом Украинской Православной Церкви и благословляется Святейшим Патриархом Московским и всея Руси.

  6. Имя Предстоятеля поминается во всех храмах Украинской Православной Церкви после имени Патриарха Московского и всея Руси.

  7. Архиереи Украинской Православной Церкви избираются ее Синодом.

  8. Решение об образовании или упразднении епархий, входящих в Украинскую Православную Церковь, и об определении их территориальных границ принимаются ее Синодом с последующим утверждением Архиерейским Собором.

  9. Архиереи Украинской Православной Церкви являются членами Поместного и Архиерейских Соборов и участвуют в их работе в соответствии с разделами II и III настоящего Устава и в заседаниях Священного Синода.

  10. Решения Поместного и Архиерейского Соборов являются обязательными для Украинской Православной Церкви.

  11. Решения Священного Синода действуют в Украинской Православной Церкви с учетом особенностей, определяемых самостоятельным характером ее управления.

  12. В Украинской Православной Церкви действует собственная высшая церковно-судебная инстанция. При этом суд Архиерейского Собора является церковном судом высшей инстанции для Украинской Православной Церкви.

  В пределах Украинской Православной Церкви такие канонические прещения, как пожизненное запрещение в священнослужении, извержение из сана, отлучение от Церкви, налагаются епархиальным архиереем с последующим утверждением митрополитом Киевским и всея Украины и Синодом Украинской Православной Церкви.

  13. Украинская Православная Церковь получает святое миро от Патриарха Московского и всея Руси».

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима

  Када је Митрополит Иларион Алфејев дошао у Скопље и у затвору разговарао са Архиепископом Јованом, прилично се изненадио када му је +Јован објаснио да ПОА има најширу аутономију у Цркви, ширу него што има Украјинска Црква Московске Патријаршије. Бог зна, можда је то сазнање утицало на ове лепе вести.

  Share this comment


  Link to comment
  Подели на овим сајтовима


  Придружите се разговору

  Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

  Guest
  Додај коментар...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
 • Креирај ново...